زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
مراقبت از نوزادان در برابر بیماریها و عوامل محیطی آسیبزا موضوع مهمی است که باید توجه ویژهای به آن داشته باشید. نوزادان تازهمتولدشده و همیشه در معرض بیماریهای پوستی قرار دارند؛ یکی از شایعترین بیماریهای پوستی، میلیا در نوزادان است. میلیا نوعی بیماری پوستی است که سبب بهوجودآمدن برآمدگیهای ریز سفیدرنگ در صورت نوزاد میشود.
در ادامه به بررسی علل بهوجودآمدن، عوارض و علائم و روشهای درمان بیماری میلیا نوزادان میپردازیم.
تعریف میلیا در نوزادان
همانطور که گفتیم، به کیستهای ریز و سفید یا زرد رنگی که معمولاً بر روی گونه، بینی و چانه نوزادان تازهمتولدشده به وجود میآیند، میلیا در نوزادان گفته میشود. میلیا یک بیماری پوستی است که معمولاً در حدود ۵۰ درصد نوزادان مشاهده میشود و بهعنوان یک بیماری آسیبزا و پرضرر شناخته نمیشود. معمولاً این عارضه یک الی دو روز بعد از تولد به وجود میآید.
به این عارضه میلیا که به رنگ پوست یا سفید و زرد است «لکهای شیری» نیز میگویند.
به طور متوسط میلیا نوزادان بعد از ۲ تا ۳ روز بدون نیاز به انجام روشهای درمانی از بین خواهد رفت؛ اما در شرایطی نیز ممکن است نیاز به درمان وجود داشته باشد. این عارضه میتواند سبب بروز قرمزی، خارش و التهاب پوستی شود. همچنین باید بدانید که در برخی موارد نادر، میلیا ممکن است تا چند سال بر روی پوست نوزاد باقیمانده و تأثیراتی را از خود بهجای بگذارد.
علائم و نشانههای میلیا نوزادان
نشانه اصلی میلیا در نوزادان شیرخوار، ایجاد برآمدگیهای ریز و سفید بر روی پوست صورت است.
میلیا بیشتر در نقاط زیر به وجود میآید:
- اطراف بینی
- اطراف چشمها
- گونهها
- چانه
- پیشانی
همچنین احتمال کمی برای بهوجودآمدن میلیا در اندامها، آلت تناسلی و غشاهای مخاطی مثل داخل دهان وجود دارد که بهندرت اتفاق میافتد.
علل بهوجودآمدن میلیا در نوزادان
علت میلیا نوزادان به عوامل مختلفی بستگی دارد و میتواند متغیر باشد. بهطورکلی میلیا زمانی اتفاق میافتد تجمعهای کوچکی از کراتینهای روی پوست به دام بیفتند. این کراتینها از جنس پروتئینی هستند که به استحکام سلولهای پوست، ناخن و مو کمک میکنند. با مرگ سلولهای پوستی و ریزش آنها درون منافذ پوست، کراتین بهمرور در پوست جمع میشود و در منافذ پوستی به دام میافتد؛ در نتیجه یک کیست کوچک یا میلیوم تشکیل میشود.
راههای درمان میلیا در نوزادان
همانطور که در ابتدا ذکر کردیم، بیماری میلیای نوزادی خطرات جدی را به همراه ندارد و معمولاً در عرض دو الی سه روز یا بعد از چند هفته خودبهخود از بین خواهد رفت. البته باید توجه داشته باشید که ازبینرفتن میلیا در بزرگسالان و کودکان معمولاً چند ماه به طول میانجامد. همچنین در شرایط ممکن است که کیستهای میلیا سبب بروز ناراحتی و عارضه خاصی شوند که در چنین شرایطی به راههای درمان میلیا نوزادان نیاز پیدا خواهید کرد.
همچنین اگر میلیا بسیار به چشم بسیار نزدیک باشد چون امکان آسیب به چشم وجود دارد بهتر است به متخصص چشمپزشک مراجعه شود.
آیا میلیا و آکنه یک عارضه هستند؟
برجستگیهای میلیا نوزادان اغلب با آکنه نوزاد اشتباه گرفته میشوند؛ اما باید بدانید که این دو عارضه پوستی شرایط یکسانی ندارند. ازاینرو درنظرگرفتن ارتباط میلیا با آکنه در کودک برای تشخیص فاقد اهمیت است. یک متخصص اطفال معمولاً بر اساس تجربه خود میتواند میلیا را بهراحتی تشخیص دهد. در اکثر شرایط به هیچ آزمایشی برای تشخیص میلیا نوزادان نیاز نیست.
تشخیص میلیا در نوزادان تازه متولد شده
برای تشخیص میلیا نوزادان تازهمتولدشده، پزشک با مشاهده برآمدگیهای پوستی و نمونهبرداری از آن، میتواند تشخیص دهد که این ضایعات پوستی میلیا بوده و بیخطر هستند یا نوعی عارضه پوستی خطرآفرین برای نوزاد بهحساب میآیند.
بهطورکلی میلیا نوزادان شیرخوار یک عارضه جدی و آسیبزا بهحساب نمیآید و بعد از مدت کوتاهی بدون نیاز به روش درمانی خاصی از بین خواهد رفت. پس در صورت مشاهده میلیا در نوزادان تازهمتولدشده خود، چند روز صبر کنید و درصورتیکه برجستگیهای پوستی از بین نرفت یا کمتر نشد، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید.
سؤالات متداول
میلیا به کیستهای ریز و سفید رنگی گفته میشود که معمولاً بر روی سطح پوست صورت نوزادان به وجود میآیند. این کیستهای دوستی خطرآفرین و آسیبزا نیستند و اغلب بعد از چند روز از بین خواهند رفت.
میلیا بر اثر انتقال و قرارگرفتن سلولهای مرده پوست از اپیدرم به سطح پوست صورت به وجود میآید. همچنین ایجاد میلیا در بزرگسالان و کودکان نیز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
میلیا بر روی پوست مختلط معمولاً در نواحی اطراف بینی، اطراف چشمها، گونهها، چانه و پیشانی به وجود میآید.