استاندارهای رشد فرزند

هر آنچه که در مورد استاندارد رشد نوزاد شش ماهه باید بدانید

زمان تقریبی مطالعه: 24 دقیقه

شش ماهگی یکی از دوران بسیار هیجان‌انگیزی است که نوزاد می‌تواند آن را تجربه کند. نوزاد شش ماهه بسیار سریع رشد می‌کند و به تکامل می‌رسد. در شش ماهگی نوزاد، ارتباط تأثیرگذاری میان سمت چپ و راست مغز او ایجاد می‌شود. این مسئله موجب هماهنگی و تعادل بیشتر بدن نوزاد می‌شود.

در 6 ماهگی قدرت درک نوزاد افزایش پیدا می‌کند. این ویژگی موجب می‌شود تا بتواند بسیاری از آشنایان خود را بشناسد. در این دوران ممکن است نوزاد در صورت برخورد با افراد ناشناس احساس نگرانی و ترس کند. نوزاد ۶ماهه درک بهتری نسبت به خود پیدا می‌کند. در 6 ماهگی نوزاد در زمینه جسمی و ذهنی با تغییرات بسیاری همراه است. والدین به عنوان نزدیک‌ترین اعضاء به نوزاد 6 ماهه می‌توانند به رشد او در این سن کمک کنند.

رشد نوزاد در شش ماهگی در جهات مختلفی اتفاق می‌افتد که ما آن را در شش دسته مجزا مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نوزاد 6 ماهه من

رشد جسمی – حرکتی نوزاد شش ماهه

اولین بعدی که در زمینه رشد نوزاد 6 ماهه بررسی می‌کنیم، رشد جسمی و حرکتی است. رشد جسمی و حرکتی در 6 ماهگی نوزاد با تغییرات مثبتی همراه است. در این سن به دلیل ارتباط میان دو سمت مغز، فعالیت‌های نوزاد بهبود پیدا می‌کند. قد و وزن نوزاد شش ماهه به دلیل تغییراتی که در نوع تغذیه او ایجاد می‌شود، بسیار چشمگیر است.

اصول خواب، میزان وزن و قد نوزاد شش ماهه، نحوه تغذیه، بهداشت کودک و توانایی‌های حرکتی، ویژگی‌های ظاهری و…از موضوعاتی هستند که در رشد جسمی و حرکتی نوزاد ۶ماهه بررسی می‌شوند. مراقبت نوزاد شش ماهه نیاز به دانش و آگاهی بالایی دارد. والدین با دانستن اطلاعاتی در رابطه با وضعیت استاندارد رشد جسمی و حرکتی نوزاد در سن شش ماهگی می‌توانند مراقبت را بادقت و کیفیت بالاتری انجام دهند.

رشد جسمی نوزاد شش ماهه

پزشکان با بررسی وضعیت جسمی نوزاد 6 ماهه از روند طبیعی رشد جسمی و حرکتی او اطمینان حاصل می‌کنند. رشد جسمی نوزاد در شش ماهگی ممکن است برای هر نوزاد بر حسب شرایطی که دارد، متفاوت باشد. در این دوران باید کوچک‌ترین تغییرات جسمی نوزاد توسط پزشک اطفال ثبت و بررسی شود.

توجه به رشد جسمانی نوزاد در شش ماهگی کمک می‌کند تا والدین بتوانند در جریان وضعیت رشد او قرار بگیرند و برای رشد بهتر نوزاد خود تلاش کنند. رشد نوزاد شش‌ماهه در شش آیتم بررسی می‌شود که عبارت هستند از:

ویژگی‌های ظاهری نوزاد در شش ماهگی

تقریباً در شش ماهگی وزن نوزاد نسبت به روزهای اولیه دوبرابر شده است. وزن نوزاد شش ماهه پسر 7.9 کیلوگرم است. وزن نوزاد شش ماهه دختر حدوداً 7.3 کیلوگرم است. معمولاً در شش ماهگی به دلیل استفاده از غذاهای کمکی، وزن کودک به نسبت ماه‌های قبل بیشتر می‌شود. در 6 ماهگی قد مناسب برای نوزاد 6 ماهه حدود 69.2 سانتی‌متر است. میزان قد نوزاد دختر در شش ماهگی نسبت به نوزاد پسر کمتر است.

در این سن اغلب نوزادان دختر حدود 65.7 سانتی‌متر وزن دارند. در شش ماهگی معمولاً اندازه دور سر نوزاد شش ماهه 3 سانتی‌متر افزایش پیدا می‌کند. در شش ماهگی اندازه دور سر نوزاد پسر 43.8 سانتی‌متر است. اندازه دور سر نوزاد دختر در شش ماهگی به طور میانگین 42.4 سانتی‌متر است.

اصول خواب نوزاد شش ماهه

مقدار خواب نوزاد در شش ماهگی تقریباً زیاد است. در این دوران نوزادان بین 12 تا 16 ساعت از وقت خود را می‌خوابند. مقدار خواب نوزاد در طول شب بیشتر است. در واقع نوزادان شش ماهه در طول روز بیدار هستند. البته ممکن است برخی از نوزادان در شش ماهگی بین دو تا سه بار در طی روز چرت کوتاهی داشته باشند. میزان بیداری نوزاد 6 ماهه در شب بسیار کوتاه است و در اغلب اوقات آن‌ها بیشتر از 9 ساعت از شب را در خواب سپری می‌کنند. مقدار خواب نوزاد در طول روز بین 4 تا 6 ساعت است.

نوزادان در شش ماهگی به محیطی امن و آرام برای خواب احتیاج دارند. در هنگام خواب بهتر است والدین نوزاد خود تنها نگذرانند و بیشتر وقت خود را کنار او بگذرانند. یکی از کارهای اشتباهی که ممکن است برخی از والدین هنگام خواباندن نوزاد در شش ماهگی انجام دهند، خواباندن نوزاد ۶ماهه روی شکم است. خوابیدن نوزاد شش ماهه روی شکم ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند خفگی، استفراغ و ناراحتی نوزاد شود. به همین دلیل بهتر است از خواباندن نوزاد در این وضعیت پرهیز شود.

اصول تغذیه  نوزاد شش ماهه

در شش ماهگی هر نوزاد بین 4 تا 5 بار در طول روز شیر می‌خورد. معمولاً میانگین مصرف شیر در نوزاد 6 ماهه بین 180 تا 230 میلی‌لیتر است. حجم غذای نوزاد شش ماهه نسبت به ماه‌های اولیه بیشتر می‌شود. در صورتی که نوزادی آمادگی لازم برای مصرف غذاهای دیگر را داشته باشد، والدین می‌توانند از غذاهای نرم و جامد به عنوان غذای نوزاد در شش ماهگی استفاده کنند.

 سبزیجات نرم، میوه‌های له شده، فرنی و…از خوراکی‌های مجاز برای نوزاد در این سن هستند که می‌توانند در وزن طبیعی نوزاد شش ماهه تأثیر گذار باشند.

 میوه برای نوزاد شش ماهه بسیار مفید است و باعث تأمین ویتامین‌های موردنیاز برای رشد جسمی او نیز می‌شود؛ بنابراین بهتر است در وعده‌های مختلف غذایی از انواع سبزیجات و میوه‌های نرم و له شده به عنوان غذای کمکی برای رشد بهتر نوزاد استفاده شود.

نوزاد 6 ماهه من

بهداشت و سلامتی نوزاد شش ماهه

بهداشت و ایمنی کودک در ماه ششم نسبت به ماه‌های گذشته از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این دوران نوزاد توانایی حرکت‌دادن انگشتان دست و پا را دارد و می‌تواند بسیاری از اجسام را به دهان خود نزدیک کند؛ بنابراین بهتر است به امنیت نوزاد در این ماه بیشتر توجه شود.

در شش ماهگی برخی از نوزادان ممکن است دندان در بیاورند. در آوردن دندان در نوزادان با علائم مختلفی مانند باد کردن لثه، ناراحتی فک و لثه، تحریک شدن، درد و…همراه است. در این زمان بیشتر نوزادان برای کاهش درد هنگام خارج شدن دندان، اجسام مختلف را به دهان خود نزدیک می‌کنند. در شش ماهگی دندان‌های وسط نمایان می‌شوند. دمای طبیعی نوزاد شش ماهه ممکن است به دلیل دندان در آوردن افزایش پیدا کند که در چنین وضعیتی بهتر است والدین به پزشک اطفال مراجعه کنند.

نرمش و ماساژهای مناسب شش ماهگی

نرمش و ماساژ دادن نوزاد از کارهایی است که باعث آرامش و خواب راحت او در روز و شب می‌شود. علاوه بر آرامش، نرمش دادن نوزاد باعث بهبود روند قد طبیعی نوزاد شش ماهه و بهبود مهارت‌های حرکتی او می‌شود. به همین دلیل والدین بهتر است روزانه تایم کوتاهی را برای نرمش دادن یا ماساژ دادن نوزاد خود اختصاص دهند. ماساژ دادن از کارهایی است که باعث تقویت حواس پنج‌گانه می‌شود.

برای ماساژ دادن نوزاد در شش ماهگی والدین می‌توانند از روغن‌های ماساژ مخصوص نوزاد نیز استفاده کنند. برای ماساژ ابتدا باید دست‌ها روی شکم نوزاد قرار بگیرد و به صورت دورانی به سمت سینه حرکت داده شود. والدین می‌توانند انگشتان خود را از هم باز کرده و دستان خود را به سمت پهلوی سمت راست و پهلوی سمت چپ حرکت دهند. حرکت‌دادن انگشتان به دور ناف نوزاد از جمله ماساژهایی است که به سلامت بیشتر نوزاد کمک می‌کند.

یکی از نرمش‌های مناسبی که در شش ماهی نوزاد باید انجام شود، جمع کردن دست و پا و نزدیک کردن آن به شکم کودک است. این کار موجب نرم شدن عضلات بدن نوزاد و انعطاف پذیری بیشتر او می‌شود. نرمش نوزاد باید به آرامی و با نهایت دقت انجام شود تا آسیبی به عضلات نوزاد وارد نشود.

نوزاد 6 ماهه من

بازی‌های مناسب رشد جسمی نوزاد شش ماهه

سرگرم کردن نوزاد با درست‌کردن حباب، آب‌بازی، جغجغه بازی، چیدن بلوک یا سازه روی‌هم، توپ‌بازی، آواز خواندن و…از جمله بازی‌هایی است که والدین می‌توانند در طول روز برای سرگرمی و همچنین تقویت رشد جسمی نوزاد در شش ماهگی انجام دهند. والدین با انجام بازی‌هایی که باعث تقویت رشد جسمانی می‌شود، می‌توانند مهارت‌های حرکتی و شناختی را در نوزادان خود افزایش دهند.

رشد حرکتی نوزاد شش ماهه

حرکات نوزاد شش ماهه معمولاً محدود به حرکات ظریف می‌شود. در این دوران توانایی نوزاد برای انجام حرکات مختلف بیشتر می‌شود. در واقع افزایش هماهنگی میان سمت راست و چپ مغز باعث می‌شود تا هماهنگی و تعادل میان عضلات مختلف بدن بیشتر شود و نوزاد بتوانند دامنه حرکات خود را افزایش دهد.

توجه به رشد حرکتی نوزاد کمک می‌کند تا والدین از روند رشد جسمی و حرکتی او آگاه باشند و بتوانند برای پیشرفت و بهبود آن نیز تلاش کنند. در 6 ماهگی نوزادان حرکات جدیدی را که تابه‌حال انجام نداده‌اند را ممکن است انجام دهند. علاوه بر استاندارد حرکتی در این سن، مهارت حرکتی در ابعاد زیر نیز بررسی شود:

مهارت حرکتی نوزاد شش ماهه

تقویت مهارت شناختی در نوزادان باعث افزایش کنجکاوی آن‌ها می‌شود. این مسئله باعث می‌شود تا نوزادان برای گرفتن اجسام اطراف خود تلاش کنند. آن‌ها می‌توانند دستان خود را جلو کشیده و جسمی که در اطراف آن‌ها وجود دارد را به خود نزدیک کرده و به دهان ببرند.

نوزادان در این سن مایل هستند تا با کمک پنجه‌های خود همه لوازم اطراف خود را به دهان خود نزدیک کنند. درصورتی‌که نوزاد به حالت ایستاده نگه داشته شود، پاهای خود را تکان می‌دهد و ممکن است بالا و پایین بپرد. برخی از نوزادان با کمک والدین خود می‌توانند راه بروند یا بنشینند. حرکت کردن روی دست و پا، خزیدن، جلو یا عقب کردن و…چند نمونه از مهارت‌های حرکتی هستند که توسط نوزاد در شش ماهگی انجام می‌شود.

نوزاد 6 ماهه من

علائم تأخیر در رشد حرکتی نوزاد شش ماهه

متأسفانه برخی از نوزادان به دلیل رشد نکردن در جنبه حرکتی، ممکن است قادر  به انجام برخی از مهارت‌های حرکتی نباشند. در برخی از مواقع ممکن است وجود بعضی از اختلالات و بیماری‌ها موجب ناتوانی نوزاد در شش ماهگی شود. به همین علت بهتر است در صورت تأخیر در رشد حرکتی نوزاد به پزشک متخصص مراجعه شود.

ناتوانی در نشستن بدون تکیه‌گاه، تلاش نکردن برای گرفتن اشیاء اطراف، نچرخیدن به جهات مختلف، نخزیدن، غلت نزدن، تولید نکردن صداهای مختلف، نخندیدن، واکنش نشان ندادن به کارهای اطرافیان، نزدیک نکردن اجسام مختلف به دهان و…از علائم تاخیر در رشد نوزاد شش ماهه هستند باید به در صورت مشاهده آن‌ها در نوزاد به پزشک متخصص مراجعه شود.

بازی‌های مناسب رشد حرکتی نوزاد شش ماهه

آب بازی در وان حمام، پتو بازی، بلوک بازی، جهش روی پا، توپ بازی و…چند نمونه از بازی­های مناسب نوزاد 6 ماهه هستند که می‌توانند تأثیر بسیار زیادی در ایجاد هماهنگی میان عضلات و تقویت آن‌ها داشته باشد. هرچقدر میزان بازی‌هایی که والدین برای تقویت رشد حرکتی با نوزاد انجام می‌دهند، بیشتر باشد، تقویت مهارت حرکتی نیز سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

نوزاد 6 ماهه من

 رشد شناختی نوزاد شش ماهه

در شش ماهگی بسیاری از نوزادان در برابر ساده‌ترین کارها هیجان‌زده و کنجکاو می‌شوند. در این دوران قدرت درک نوزاد افزایش پیدا می‌کند. مهارت شناختی نوزاد شش ماهه موجب می‌شود تا نوزاد از روی کنجکاوی بخواهد کارهای مختلفی را انجام دهد. رشد شناختی در نوزاد شش ماهه باعث می‌شود تا تمام محیط اطراف برای او جذاب و جدید باشد.

رشد هوش در نوزادان شش ماهه باعث می‌شود تا آن‌ها بتوانند در زمینه تفسیر موضوعات مختلف، خود آگاهی، تقلید کردن، واکنش نشان دادن و…به مهارت بیشتری دست پیدا کنند. هر نوزاد 6 ماهه با توجه به پیشرفتی که در رشد شناختی داشته است کارهایی را انجام می‌دهد که برخی از آن عبارت هستند از:

علائم رشد شناختی نوزاد شش ماهه

در شش ماهگی نوزاد به محض مشاهده خود در آینه با دقت به حرکات خود نگاه می‌کند و تلاش می‌کند تا نسبت به ویژگی‌هایی که دارد، آگاهی بیشتری پیدا کند. نوزادان در ماه ششم با دقت به محیط اطراف توجه می‌کنند و مایل هستند تمام اجسام اطراف خود را لمس کنند تا از ماهیت آن‌ها مطلع شوند. بسیاری از  نوزادان برای بررسی اجسام دست خود را به سوی جسم مورد نظر دراز  می‌کنند و آن را به دهان خود نزدیک می‌کنند.

در شش ماهگی نوزاد برای نشان دادن احساس سیری دهان خود را می‌بندد. برخی از نوزادان در صورت چشیدن طعمی که دوست ندارند، روی خود را به سمت دیگر می‌کنند. نوزادان به دلیل پیشرفت در رشد شناختی می‌توانند صدای والدین را تشخیص دهند. همچنین آن‌ها می‌توانند اسم خود را به راحتی تشخیص دهند و اگر کسی نام آن‌ها را صدا بزند، صورت خود را به سمت فردی که نام او را خوانده است، برمی‌گرداند.

نوزاد 6 ماهه من

روش‌های تقویت رشد شناختی نوزاد شش ماهه

یکی از راه‌هایی که باعث تقویت رشد شناختی در نوزادان شش ماهه می‌شود، نشان‌دادن عملکرد اجسام اطراف او است. برای مثال مادر می‌تواند با حرکت دادن توپ روی زمین، نشان دهد که توپ روی زمین چرخ می‌خورد. در این دوران والدین می‌توانند حرکات اندام‌های مختلف بدن را به نوزادان خود نشان دهند.

 اسباب‌بازی‌هایی که از خود صدا تولید می‌کنند مانند جغجغه، زنگوله و…می‌توانند باعث بالارفتن حس کنجکاوی و افزایش قدرت تحلیل او شوند. در کنار  نشان‌دادن حرکات اجسام، انجام کارهایی مانند کتاب خواندن، خواندن آهنگ‌های کودکانه، لمس کردن اجسام و…از کارهایی است که موجب تقویت رشد شناختی در  شش ماهگی نوزاد می‌شود.

بازی‌های مناسب رشد شناختی نوزاد شش ماهه

یکی از بازی‌های بسیار هیجان‌انگیزی که اغلب نوزادان در سن 6 ماهگی مایل هستند آن را انجام دهند، آب بازی است. آب بازی به تنهایی برای نوزادان لذت‌بخش است زیرا با تکان دادن دست‌های خود در آب می‌توانند آن را به محیط اطراف خود پخش کنند و از آن لذت ببرند.

در کنار حمام کردن، والدین می‌توانند اسباب‌بازی، سطل، کاسه، بطری آب و سایر وسایل سرگرمی را درون آب قرار دهند تا نوزاد با بازی‌کردن با آن‌ها بتواند اطلاعاتی را در رابطه با غوطه‌ور کردن، شناور کردن، اندازه‌گیری و…بیاموزد.

 در حین بازی‌کردن والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که با کنار کشیدن از بازی و تشویق کردن نوزاد خود می‌توانند باعث افزایش مهارت او در حل مسائل مختلف شوند و به تقویت مهارت شناختی توجه کنند.

نوزاد 6 ماهه من

رشد زبانی نوزاد یا نوپا شش ماهه

همه والدین از شنیدن ساده‌ترین صداها از سوی نوزاد شش‌ماهه خود هیجان‌زده می‌شوند. اغلب والدین علاقه‌مند به شنیدن صدای کودک و توانایی بیان برخی از کلمات کوچک در  ماه‌های اول هستند. رشد زبانی نوزاد مانند سایر جنبه‌های رشد برای هر فرد متفاوت است؛ بنابراین ممکن است برخی از کودکان در شش ماهگی قادر به ادای برخی از حروف ساده نباشند.

این احتمال وجود دارد که بسیاری از نوزادان به دلیل شرایط مختلفی دیرتر صحبت کنند. والدین با دانستن وضعیت استاندارد رشد زبانی نوزاد یا نوپا شش ماهه می‌توانند از وضعیت رشد زبانی نوزاد خود آگاه باشند و صورت بروز مسئله‌ای برای رفع آن اقدام کنند.

رشد زبانی نوزاد در شش ماهگی چگونه باید باشد

در شش ماهگی بسیاری از نوزادان هنگام بازی کردن با والدین و اطرافیان خود صداهایی شبیه به غرغر کردن را از خود خارج می‌کنند. احتمال غرغر کردن نوزاد در شش ماهگی در هنگام تنهایی معمولاً بیشتر است. در این دوران ممکن است نوزاد 6 ماهه قادر به حرف زدن یا خارج کردن صداهای مختلف از خود باشد. حرف زدن نوزاد شش ماهه اگرچه ممکن است قابل فهم نباشد؛ اما نشان دهنده رشد زبانی نوزاد در شش ماهگی است.

بسیاری از نوزادان در 6 ماهگی یک کلمه را ممکن است چندین بار به صورت مداوم تکرار کنند. برای مثال ممکن است برای دقایقی به گفتن کلمه < < با با با با > > بپردازند. در شش ماهگی برخی از نوزادان کلمات مختلف را با یکدیگر ترکیب می‌کنند. برای مثال به‌جای گفتن کلمه < < بابا> > به تکرار کلمه < < ما با > > می‌پردازند. 

بازی و راه‌های تقویت زبان نوزاد شش ماهه

والدین با انجام کارهای مختلفی می‌توانند به تقویت زبان نوزاد 6 ماهه بپردازند. والدین می‌توانند با توضیح دادن کارهای مختلف خود به نوزادان، آن‌ها برای صحبت کردن و ادای کلمات مختلف ترغیب کنند. بهتر است والدین برای تقویت مهارت زبانی بخشی از ساعات روز را به کتاب خواندن یا  شعر خواندن اختصاص دهند. شعر خواندن برای نوزادان از کارهایی است که علاوه بر تقویت مهارت اجتماعی، موجب تقویت مهارت زبانی می‌شود.

والدین باید در شش ماهگی نوزاد به گفتن صدای حیوانات مختلف و شمارش اعداد بپردازند. یکی از کارهایی که باعث تقویت مهارت زبانی در شش ماهگی نوزاد می‌شود، توجه به صدایی است که نوزادان از خود خارج می‌کنند. این کار باعث می‌شود تا کودک تلاش کند به جای گریه کردن از قدرت زبان برای بیان فهماندن خواسته‌های خود استفاده کند.

نوزاد 6 ماهه من

چه زمانی باید برای رشد زبانی نوزاد با متخصص مشورت کرد؟

در مواقعی ممکن است برخی از نوزادان در زمینه رشد زبانی و گفتاری توانایی چندانی نداشته باشند. رشد نکردن نوزاد در  زمینه زبان ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند ناشنوایی، اختلال رشدی، نداشتن قدرت تکلم و…باشد. به همین دلیل اگر نوزاد 6 ماهه توانایی ادای حروف ساده ای را ندارد و نمی تواند صدایی را از خود خارج کند، بهتر است برای معاینه و بررسی وضعیت رشد زبانی به پزشک متخصص مراجعه شود. پزشک متخصص با بررسی وضعیت رشد زبانی نوزاد از علت پیشرفت نکردن در این جنبه از رشد آگاه می‌شود برای رفع آن هرچه سریع تر اقدام می‌کند.

 رشد اجتماعی و عاطفی نوزاد شش ماهه

رشد اجتماعی و عاطفی نوزاد در شش ماهگی با پیشرفت بالایی همراه است. در این دوران نوزادان نسبت به ماه‌های گذشته نسبت به اطرافیان و محیط اطراف خود بی‌تفاوت نیستند. ممکن است بسیاری از نوزادان در صورت برخورداری از رشد اجتماعی و عاطفی استاندارد به رفتارهای دیگران واکنش نشان دهند. رشد اجتماعی و عاطفی از جنبه‌های بسیار مهم رشد است که معمولاً با بزرگ شدن نوزاد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

تقویت این جنبه از رشد کمک می‌کند تا نوزاد بتواند توانایی خود را برای بیان احساسات و نشان دادن خواسته‌های خود تقویت کند. برای مثال در این دوران ممکن است نوزاد 6 ماهه به دلیل رشد اجتماعی و عاطفی استاندارد به خوبی نزدیکان خود را بشناسد و با لبخند زدن و خارج کردن صداهای مختلف برای ارتباط‌گیری با آن‌ها اقدام کند. این جنبه از  رشد شامل مهارت‌های مختلفی می‌شود.

معمولاً مهارت اجتماعی نوزاد در شش ماهگی با توجه به محیط اطراف و تلاش والدین برای تقویت آن متفاوت است. والدین اصلی‌ترین و مهم‌ترین کسانی هستند که می‌توانند با انجام روش‌ها و بازی‌های مختلف موجب تقویت رشد اجتماعی و عاطفی نوزاد در شش ماهگی شوند.

نوزاد 6 ماهه من

مهارت‌های اجتماعی لازم در شش ماهگی نوزاد

نوزادان در این سن به‌تازگی یاد می‌گیرند با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند. یکی از خصوصیات نوزاد شش ماهه این است که در برابر رفتارهای اطرافیان خود می‌خندد یا گریه می‌کند. در  شش ماهگی بیشتر نوزادان می‌توانند آشنایان و نزدیکان خود را تشخیص دهند.

معمولاً  آن‌ها با خندیدن به آشنایان، به آن‌ها نشان می‌دهند که آن‌ها را می‌شناسند. در شش ماهگی اغلب نوزادان شاد و خوشحال هستند و مایل هستند با اطرافیان خود بازی و سرگرمی‌های متفاوت را انجام دهند. بسیاری از نوزادان در 6 ماهگی با دیدن خود در آینه غرق لذت و شادی می‌شوند و می‌خندند.

 روش‌های مؤثر برای رشد اجتماعی نوزاد شش ماهه

والدین می‌توانند با کمک برخی از روش‌های مؤثر، برای تقویت رشد اجتماعی نوزاد شش ماهه اقدام کنند. یکی از بهترین کارهایی که والدین می‌توانند برای تقویت رشد اجتماعی نوزادان شش ماهه انجام دهند این است آینه کوچکی را مقابل نوزاد قرار دهند تا او بتوانند تمام فعالیت‌ها و کارهایی را که انجام می‌دهد با شکلی واضح ببیند.

همچنین والدین می‌توانند با زبانی شیرین و کودکان در رابطه با آنچه در محیط اطراف نوزاد می‌گذرد، با او صحبت کنند. قصه‌گویی، شعرخوانی و…از کارهایی هستند که باعث افزایش سطح هوشیاری و همچنین تقویت رشد اجتماعی در نوزادان ۶ماهه می‌شوند. یکی از نکات بسیار مهمی که به تقویت رشد اجتماعی نوزاد کمک می‌کند این است که افراد متعددی برای بازی‌کردن با کودک اقدام کنند.

برای مثال در یک خانواده، علاوه بر مادر بهتر است پدر، خواهر، برادر، مادربزرگ، پدربزرگ و سایر اطرافیان بازی‌های مختلفی را با نوزاد انجام دهند. هرچه قدر اطرافیان نوزاد در شش ماهگی بیشتر باشند، رشد اجتماعی نوزاد نیز با سرعت بیشتری رشد می‌کند و تقویت می‌شود.

نوزاد 6 ماهه من

بازی‌های مناسب رشد اجتماعی نوزاد شش ماهه

یکی از بهترین و مؤثرترین بازی‌هایی که والدین می‌توانند برای رشد اجتماعی نوزاد در شش ماهگی انجام دهند، خواندن شعرهای کودکانه با تکان دادن بخش‌های مختلف بدن به همراه کودک است. برای اجرای این بازی ابتدا والدین باید یکی از شعرهای کودکانه و شادی را با صدای بلند بخوانند و دست یا بدن خود را هماهنگ با ریتم شعر تکان دهند. در حین اجرای این کار بهتر است والدین نوزاد را با خود همراه کنند و دست و بدن نوزاد را با ریتم شعر تکان دهند. این بازی علاوه بر تقویت مهارت زبانی، باعث تقویت روحیه نوزاد و افزایش مهارت رشد اجتماعی او می‌شود.

بررسی وضعیت توجه اشتراکی نوزاد شش ماهه

نوزادان برای پیشرفت در جنبه‌های مختلف رشد نیازمند به داشتن مهارت‌های متفاوتی هستند. توجه اشتراکی یکی از مهارت‌هایی است که به تقویت جنبه‌های مختلف رشد در نوزادان و کودکان کمک می‌کند. معمولاً  به توجه نوزاد و اطرافیان او روی یک جسم یا حرکتی خاص، توجه اشتراکی نیز می‌گویند. در شش ماهگی نوزاد برای جلب‌توجه اطرافیان به کارهای خود از توجه اشتراکی استفاده می‌کند.

برای مثال نوزادان به غذایی که در نزدیکی او است نگاه می‌کند. حال برای جلب‌توجه والدین، بعد از نگاه‌کردن به غذا، به مادر یا اطرافیان خود نگاه می‌کند. کودک با نگاه‌کردن به غذا و در ادامه با نگاه‌کردن به والدین خود، از آن‌ها می‌خواهد تا غذا را به او بدهند. نوزادان با استفاده از این مهارت خود و اطرافیانشان را به یک فعالیت اجتماعی دعوت می‌کنند.

سؤالات متداول

نوزاد 6 ماهه باید چه کارهایی انجام دهد؟

آن‌ها باید برای بلند شدن خود را به سمت بالا فشار دهند. در شش ماهگی نوزاد باید بتواند بخزد و  سینه خیز برود. در شش ماهگی نوزاد باید روی دست و پاهای خود تکان بخورد و خود را به جلو یا عقب تکان دهد. نوزاد شش ماهه باید بتواند با پشتیبانی از دیگران بنشیند.

نوزاد 6 ماهه در هر وعده چه مقدار شیر میخورد؟

معمولاً نوزادان در شش ماهگی در طول روز بین 4 تا 5 وعده شیر می‌خورند. مقدار مصرف شیر نوزاد در شش ماهگی نسبت به ماه‌های قبل بیشتر است. هر نوزاد ۶ماهه بین 180 تا 230 میلی‌لیتر شیر مصرف می‌کند.

نوزاد در شش ماهگی باید چند وعده غذا بخورد؟

برای تأمین مواد مغذی در نوزادان شش ماهه بهتر است چهار بار در روز غذاهای نرم و له شده به نوزاد داده شود. حداقل نصف فنجان غذای نرم و له شده برای نوزاد در شش ماهگی مناسب است. استفاده از یک میان وعده سالم در کنار شیر مادر باعث بهبود وضعیت رشد نوزاد در 6 ماهگی می‌شود.

نوزاد شش ماهه چه حرکاتی انجام می‌دهد؟

در این سن ممکن است نوزادان با کمک والدین بایستند یا بنشینند. علاوه بر نشستن و ایستادن با کمک پشتیبان، خزیدن به جهات مختلف، چرخیدن، خزیدن با کمک دست و پا، جا به جا کردن اجسام، گرفتن برخی از اشیاء با دست و… از کارهایی است که نوزاد در شش ماهگی به دلیل رشد حرکتی مناسب انجام می‌دهد.

چه غذاهایی برای نوزاد شش ماهه مناسب است؟

در شش ماهگی نوزادان بیشتر از هر زمان دیگری برای دریافت انرژی به تغذیه مناسب احتیاج دارند. در این دوران نوزادان علاوه بر خوردن شیر مادر، توانایی خوردن غذاهای جامد را دارند. فرنی، سبزیجات و میوه‌های له شده از غذاهای جامدی هستند که بهتر است در کنار شیر مادر، به عنوان غذای کمکی در برخی از ساعت روز به نوزاد داده شود.

نوزاد شش ماهه در روز چند ساعت باید بخوابد؟

مقدار خواب نوزاد 6 ماهه برای والدین بسیار حائز اهمیت است. در این دوران بسیاری از والدین میزان خواب نوزاد خود را با نوزاد 6 ماهه دیگر مقایسه می‌کنند. والدین باید بدانند که مقدار خواب و زمان خواب نوزاد در شش ماهگی برای هر نوزاد متفاوت است. به طور میانگین نوزادان در شش ماهگی به 12 تا 16 ساعت خواب احتیاج دارند.

62 مقاله

درباره نویسنده
کارشناسی ارشد MBA
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزند

هرآنچه که در مورد وضعیت نوزاد هفت ماهه باید بدانید