زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه
جداکردن اتاقخواب کودک باید از چه زمانی آغاز شود؟
قطعاً جداکردن اتاقخواب کودک یکی از مهمترین دغدغههای پدر و مادرانی است که بهتازگی صاحب فرزند شدهاند. زیرا دراینخصوص نظرات مختلفی مطرح شده است. ازاینرو بسیاری از پدر و مادرها، از همان ابتدای تولد فرزندشان به دنبال این هستند که چه زمانی برای این اتفاق مناسب است. شاید برایتان جالب باشد تا بدانید هنوز بسیاری از روانشناسان و پزشکان در خصوص سن مناسب برای جداکردن اتاق کودک اختلافنظر دارند! به همین منظور در این بخش سعی داریم شما را با یک سری راهکار و همچنین سن مناسب برای انجام این کار آشنا کنیم. با ما همراه باشید

جداکردن اتاقخواب کودک به چه معناست؟
آیا میدانید منظور از جداسازی اتاق کودک دقیقاً چیست؟ بهطورکلی طبق گفته روانشناسان، نوزادان باید از همان ابتدای تولد، در یک رختخواب جداگانه و کاملاً مجزا از رختخواب پدر و مادر بخوابند. زیرا آنها دیگر دنیای جنینی را پشت سر گذاشتهاند و وارد دنیای جدید با تغییرات جدید شدهاند. پس باید با تفاوتها آشنا شوند. اما این با جداکردن اتاقخواب نوزاد تعبیر متفاوتی دارد.
منظور اصلی از جداکردن اتاقخواب کودک این است که نهتنها در یک رختخواب جدا، بلکه در یک اتاق مجزا بخوابد. معمولاً برای پدر و مادر راحتتر است که در یک اتاق مشترک با فرزندشان بخوابند! اما در اینجا ما فقط بهراحتی پدر و مادر نگاه نمیکنیم! بلکه آنچه که اهمیت دارد، شخصیت کودک است که در حال شکل گرفتن و رشد کردن است. پس با این حساب شما باید در سن مناسب و باتوجهبه شرایط و موقعیت مناسب، اتاقخواب کودکتان را به طور کامل جدا کنید.
خوابیدن کودک با والدین چه تبعاتی برای او دارد؟
جداکردن اتاقخواب کودک برای او مزایای بسیار زیادی دارد. این در حالی است که کودکانی که با پدر و مادرشان در یک اتاق و در یک رختخواب میخوابند، از این مزایا بینصیب خواهند شد. در واقع اصلیترین دلیلی که روانشناسان تاکید میکنند اتاقخواب کودک باید جدا باشد، پیشگیری از تبعات آن است. اما شاید بپرسید چه تبعاتی؟ به مواردی که در ادامه عنوان میکنیم، توجه داشته باشید.

تأخیر در رشد فردی
جداکردن اتاقخواب کودک به نفع اوست. زیرا باعث رشد فردیاش میشود. پدر و مادرانی که کودک را در اتاق خودشان میخوابانند، به طور ناخواسته باعث تأخیر در رشد فردی کودکشان میشوند. البته خوب است تا بدانید این موضوع بیشتر در مورد کودکانی که بیشتر از 7 سال سن دارند، صدق میکند. زیرا آنها باید در این سن با معنی حریم شخصی آشنا شوند و برای خودشان اتاقخواب مستقلی داشته باشند.
پایهگذاری عادت غلط
زمانی که شما از جداکردن اتاقخواب کودک خود امتناع کنید، در واقع عادت غلطی را برای او پایهگذاری میکنید. در این صورت ممکن است او با بینظمی در زندگیاش مواجه شود و هیچگاه نتواند بین عادت درست و غلط تبعیض قائل شود.
چسبندگی کودک به والدین
یکی دیگر از تبعات منفی امتناع از جداکردن اتاقخواب کودک این است که زمینهای برای چسبندگی کودک به والدین ایجاد شود. زمانی که شما از جداکردن اتاقخواب کودک ۴ساله و یا بزرگتر خودداری میکنید، در واقع او را بیش از حد به خود وابسته بار میآورید. بهگونهای که میتوان گفت کودک نسبت به والدینش حس چسبندگی پیدا میکند. در این صورت شما نمیتوانید او را برای حضور در اجتماع بدون دغدغه وابستگی به پدر و مادر آماده کنید و این برای کودک شما اصلاً خوب نیست.

بهترین سن برای جداکردن اتاقخواب کودک چیست؟
شاید این یکی از پرتکرارترین سؤالاتی که اکثر پدر و مادرها از خود میپرسند این باشد که: اتاقخواب کودک از چند سالگی باید جدا شود؟
زیرا جداکردن اتاقخواب کودک باید در سن مناسب انجام شود. بهطورکلی پس از بهدنیاآمدن نوزاد، او از نظر عاطفی و روانی به والدین خود و خصوصاً مادر نیاز زیادی دارد. همچنین پدر و مادر باید برای تحکیم روابط عاطفی بین خودشان و فرزندشان ارتباط بیشتری با نوزادشان داشته باشند.
در ماههای اول تولد، رسیدگی به نوزاد پررنگتر از هر زمان دیگری است. زیرا او بهدفعات مکرر در طول شب شیر میخورد و گاهی ممکن است بیخواب شود. به همین علت نزدیک بودن مادر به نوزاد جزو واجبات است. شما میتوانید تا یکسالگی دلبندتان را در اتاق خودتان بخوابانید. زیرا او در این سن بیشترین نیاز را به شما دارد و خودتان نیز احساس راحتی بیشتری میکنید. اما پیشنهاد ما به شما این است که او را در رختخوابی جداگانه بخوابانید. یا حتی کمی فاصله مابین جای خواب خودتان و فرزندتان به وجود بیاورید. بدین ترتیب جداکردن اتاقخواب کودک در آینده برای شما و حتی فرزندتان راحتتر خواهد بود.
جداکردن اتاقخواب کودک یکساله، بهترین و معقولترین کاری است که پدر و مادر میتوانند در مورد آن تصمیم بگیرند. اگر شما پس از تولد فرزندتان او را در رختخواب جداگانهای خوابانده باشید، قطعاً جداکردن اتاق کودک بعد از یکسالگی برایتان آسانتر خواهد بود. البته شما میتوانید بین ۱ تا ۲ سالگی جداکردن اتاق کودکتان را انجام دهید. اما هرچقدر این کار زودتر انجام شود، هم برای شما و هم برای کودکتان بهتر است. بهخاطر داشته باشید با بالارفتن سن کودک، جداکردن اتاقخواب برایتان سختتر خواهد شد. همچنین کودک از تبعات خوابیدن مشترک با پدر و مادر برخوردار میشود. پس بهتر است این کار را بهموقع انجام دهید.

چرا باید اتاق کودک را جدا کنیم؟
آیا میدانید جداکردن اتاقخواب کودک با چه هدفی انجام میشود؟ یا شاید بپرسید اصلاً چرا باید این کار را انجام دهیم؟ جداکردن اتاق کودک و جدا خوابیدن کودک از پدر و مادر، جزو مسائل تربیتی بهحساب میآید. قطعاً شما هم میخواهید یک کودک شاد و موفق تربیت کنید. درعینحال کودکتان باید مستقل باشد و اعتمادبهنفس بالایی داشته باشد.
آیا میدانید جداکردن اتاقخواب کودک چه تأثیری بر شخصیت و روحیه او دارد؟ یقین داشته باشید زمانی که شما اتاق کودکتان را از اتاق خودتان جدا کنید، شاهد رشد مستقل شخصیت او خواهید بود. همچنین در این صورت کودک شما میداند که حریم شخصی به نام اتاقخواب دارد. این جایی است که او میتواند در آن اوقاتش را سپری کند و از نظر تقویت عزتنفس و اعتمادبهنفس برای او بهتر است. در واقع اصلیترین هدف از جداسازی اتاق کودک از اتاق پدر و مادر، مستقل شدن کودک است.
زمانی که جداکردن اتاقخواب کودک دیرتر از زمانش انجام شود، هم کودک و هم پدر و مادر از تبعات منفی این موضوع برخوردار میشوند. به یاد داشته باشید کودکی که در اتاق پدر و مادرش میخوابد، همیشه مانند یک مرز بین والدینش قرار میگیرد. این باعث ازبینرفتن حریم خصوصی و صمیمیت بین زن و شوهر میشود. پس باتوجهبه اینکه میخواهید در فرزندپروری و در زندگی زناشویی موفق باشید، بهتر است در سن یکسالگی اتاقخواب کودکتان را از اتاقخواب خودتان جدا کنید.
راهکارهایی مناسب برای جداکردن اتاق کودک در سنین مختلف
برای جداکردن اتاقخواب کودک خود باید از یک سری راهکارهای اصولی استفاده کنید تا بتوانید این کار را با موفقیت و بدون مشکل انجام دهید. قبل از اینکه به شما راهکارهای مناسب در خصوص جداکردن اتاق کودک را ارائه دهیم باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که شما باید آمادگی کامل برای جدا خواباندن فرزندتان را داشته باشید. زیرا رسیدگی به کودک در یک اتاق دیگر، شاید شما را کمی به دردسر و زحمت بیندازد؛ بنابراین پس از اینکه از آمادگی خودتان مطمئن بودید این کار را شروع کنید.

جداکردن اتاقخواب کودک یکساله
کودک یکساله در طول شب، بیشتر از هر چیز دیگری به شیر خوردن نیاز دارد؛ بنابراین قبل از اینکه بخواهید اتاق او را جدا کنید، به تعداد دفعاتی که او شیر میخواهد توجه کنید. به طور مثال اگر کودک شما هر سه ساعت در میان برای شیر خوردن بیدار میشود، بهتر است قبل از بیدارشدن یا گریه کردن او به سراغش بروید و به او شیر دهید. اگر کودک یکساله شما از خواب بیدار شد و بیقراری کرد، او را هرگز به اتاق خود نبرید. بلکه تا زمانی که او به خواب برود و آرام شود، کنارش بمانید. شبهایی که فرزندتان بیمار است یا با مشکلاتی مانند واکسن زدن یا دنداندرآوردن روبرو است، بهتر است به اتاق او بروید و از او مراقبت کنید.
جداکردن اتاقخواب کودک دوساله
جداکردن اتاقخواب کودک دوساله کمی سختتر است. زیرا او دیگر بزرگتر شده و علاوه بر نیازهایی که دارد، یک حس وابستگی به شما پیدا کرده است. بااینحال باید او را با تشویق و تمجید در تخت خوابش بخوابانید. میتوانید محیط اتاق و محل خواب کودک دوساله خود را بهگونهای جذاب و زیبا دکور کنید تا او از خوابیدن در اتاقش لذت ببرد. هرگز به دلیل بهانهجوییهای کودک، او را به اتاق خود باز نگردانید. زیرا این کار نشاندهنده ضعف شما در برابر بهانهجویهای فرزندتان است. زمانی که کودک دوساله متوجه این موضوع شود، قطعاً در تمام موارد از این موضوع به نفع خود استفاده میکند.
جداکردن اتاق کودک سه تا چهارساله
برای جداکردن اتاقخواب کودک ۳ تا ۴ ساله، شما علاوه بر مواردی همچون وابستگی و یا ترس از تنهایی، با مسئلهای مانند بیدارشدن برای دستشویی رفتن نیز روبرو هستید؛ بنابراین باید بدانید که کودکتان در طول شب چند مرتبه نیاز دارد تا به دستشویی برود. اگر او برای رفتن به توالت بیدار میشود، اجازه دهید تا خودش تا دستشویی راه برود. بدین ترتیب پس از مدتی دیگر بدون نیاز به کمک شما برای دستشویی رفتن بیدار میشود. کودک در این سن بیشتر از هر چیز دیگری به جملات انگیزشی نیاز دارد. پس هر شب قبل از خواب به او بگویید که چقدر برایتان افتخارآور است که دلبندتان مستقل شده است.

برای جداکردن اتاق کودک این کارها را انجام دهید
جداکردن اتاقخواب کودک از نظر اسلام و از نظر روانشناسان باید زمانی اتفاق بیفتد که کودک شما هنوز کوچک است. زیرا او در سن کم، وابستگی شدیدی به والدینش ندارد و تغییرات را راحتتر میپذیرد. پس اگر میپرسید اتاقخواب کودک باید از چند سالگی جدا شود، باید بگوییم هم از نظر اسلام و هم از نظر روانشناسان باید در سن کم انجام شود. حال برای اینکه بتوانید بدون دردسر و مشکل این کار را انجام دهید، به مواردی که در ادامه برایتان عنوان میکنیم، توجه داشته باشید.
برنامه مشخصی تعیین کنید
باتوجهبه سن کودکتان، باید برنامه مشخصی را برای جداکردن اتاق کودک در نظر بگیرید. به این دلیل که نیازهای کودک یکساله در هنگام خواب با نیازهای کودک چهارساله کاملاً متفاوت است. قطعاً کودک یکساله در طول شب چندین بار برای شیر خوردن بیدار میشود. اما کودک چهارساله ممکن است تا صبح بدون هیچ مشکلی بخوابد. پس این را در نظر داشته باشید و بر طبق آن برنامه مشخصی تعیین کنید.
از جملات مثبت و انگیزشی استفاده کنید
متناسب با سن کودکتان از جملات مثبت و انگیزشی استفاده کنید. بهجای سرزنش کردن و یا بیان جملاتی که باعث ضعیف نشاندادن کودک میشود، از جملات مثبتی همچون تو مستقل هستی، به تو افتخار میکنم، چقدر از این که تو دیگر بزرگ شدی خوشحالم و… استفاده کنید.
به کودکتان آموزش دهید
اگر کودک شما در برابر جداشدن اتاقش مقاومت میکند، استقلال را به او آموزش دهید. بهاینترتیب که روی تخت خود بخوابید و بهصورت داستانگونه مراحل خوابیدن در شب را اجرا کنید. در این نمایش شما از خواب بیدار شوید و ببینید که در اتاقتان تنها هستید، بعد نکات مهم آموزشیتان را پیادهسازی کنید تا کودک از شما تقلید کند. این کار تأثیر مثبتی بر روحیه کودک شما میگذارد.

فضای مناسبی را در اتاق به وجود آورید
شاید برایتان جالب باشد اما اگر بپرسید که چه زمانی اتاقخواب کودک را جدا کنیم، میگوییم زمانی که او کوچک است و محیط مناسبی برایش تدارک دیدهاید! زیرا اتاق کودک باید یک محیط آرامشبخش و متناسب باروحیه و شخصیت کودک باشد. بههیچعنوان فضای اتاق را خیلی شلوغ و پیچیده نکنید. زیرا این کار باعث ازبینرفتن آرامش کودک میشود. بهتر است تا اتاقی با رنگهای ملایم، تختخوابی مناسب و اسباببازیهای کم برای کودکتان فراهم کنید. خصوصاً کودکانی که بسیار کنجکاو هستند، بهظاهر اسباببازیها توجه زیادی میکنند و شاید همین موضوع باعث بیخوابی یا بدخوابی آنها شود.
چند نکته مهم برای جداکردن اتاقخواب کودک
برای اینکه در جداکردن اتاقخواب کودک موفق باشید، بهتر است تا به این چند نکته مهم توجه کنید.
حتماً دمای مناسبی را برای فضای اتاق در نظر بگیرید. وسایل سرمایشی و گرمایشی مناسبی را در اتاق قرار دهید تا کودک بهخاطر سرما یا گرما بدخواب نشود.
ترسهای کودکتان را بپذیرید. اگر او از چیزهای کوچکی که از نظر یک فرد بالغ مسخره است، میترسد درکش کنید و سعی کنید تا مشکل را برطرف نمایید. بدین ترتیب میتوانید به نحو احسن از فرزندتان حمایت کنید و به او دلگرمی بدهید. انکار و یا بیاهمیت جلوهدادن ترسهای کودک، باعث تشدید ترس و اضطراب میشود.
پس از جداکردن اتاقخواب کودک باید به او بیشتر محبت کنید. زیرا ممکن است او در طول روز به دلیل شیطنتهای کودکیاش بهاندازهای که باید از جانب شما عشق و محبت دریافت نکرده باشد. در این صورت احتمال دارد هنگام خواب بهانهجوی کند. قبل از خواب برای کودک وقت بگذارید، نوازشش کنید و به او محبت کنید. این کار تأثیر فوقالعاده مثبتی بر روحیه کودکتان میگذارد.
برای اینکه کودکتان با آرامش بیشتری بخوابد، سروصداهای اضافه محیط را حذف کنید و اجازه ندهید تا آرامش کودک شما در حین خواب از بین برود.

سؤالات متداول
زیرا کودک باید شخصیت مستقلی پیدا کند و وابسته به والدینش نباشد.
پایین آمدن اعتمادبهنفس کودک، فاصله انداختن بین والدین، چسبندگی بیش از حد به والدین و… همگی جزو مشکلاتی هستند که در پی خوابیدن کودک با والدین به وجود میآیند.
بهتر است بین یک الی یک و نیم سالگی اتاق کودک جدا شود