آموزش و تربیت نوجوان

اعتماد به نفس نوجوانان؛ از علل تا راهکارهایی برای افزایش آن

زمان تقریبی مطالعه: 23 دقیقه

ایجاد اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌تواند یک تلاش چالش‌برانگیز باشد. نوجوانی اغلب به عنوان سخت‌ترین دوران زندگی هر فرد در نظر گرفته می‌شود؛ زیرا در این دوران بدن، نگرش و عواطف در نوسان دائمی هستند؛ اما راه‌هایی برای پرورش اعتمادبه‌نفس در کودکان و نوجوانان وجود دارد که می‌توانند در موفقیت فرزندان شما در رسیدن به بزرگسالی بسیار تأثیرگذار باشند.

پیدا کردن نحوه تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان راه ساده‌ای نیست. نوجوانی که اعتمادبه‌نفس بالایی داشته باشد، ارزش خود را می‌داند و در بزرگسالی به فرد با اعتمادبه‌نفسی تبدیل می‌شود که مشتاق دنبال‌کردن علایقش است. تقویت اعتمادبه‌نفس برای نوجوانان برای آینده فرزند شما بسیار مهم است

این مقاله را بخوانید تا در مورد اهمیت افزایش اعتمادبه‌نفس نوجوانان و اینکه چگونه می‌توانید به آن‌ها در دستیابی به آن کمک کنید بیشتر بدانید.

اعتماد به نفس در نوجوانان

تعریف اعتمادبه‌نفس در نوجوانان

اعتمادبه‌نفس نوجوان به معنای اعتماد به توانایی‌ها و مهارت‌های خود و داشتن حس کنترل در زندگی است.

چرا داشتن اعتمادبه‌نفس در نوجوانان مهم است

 نوجوانان با مسائل سخت مختلفی مواجه می‌شوند، یادگیری نحوه برخورد با آنها همراه با اعتمادبه‌نفس بالا می‌تواند میزان آسیب در نوجوانان را کاهش دهد. از جمله مسائل سخت می‌توان به برخورد با تغییرات ظاهری تا پذیرفته شدن در گروه‌های دوستی اشاره کرد.

 اعتمادبه‌نفس در نوجوانان در نحوه رفتار آنها در جمع، عملکرد آنها در مدرسه و سایر زمینه‌های زندگی و انتظارات خانواده نمود پیدا می‌کند. نوجوانان ما می‌توانند با پذیرش بیشتر خود، برای مقابله با چیزهای آزاردهنده‌ای که ممکن است به اعتمادبه‌نفس آنها آسیب بزند، مجهزتر می‌شوند

وقتی یک نوجوان اعتمادبه‌نفس داشته باشد:

  • اعتمادبه‌نفس بر نحوه عملکرد فرد در جمع تأثیر می‌گذارد.
  • اعتمادبه‌نفس در نحوه رفتار فرد منعکس می‌شود.
  • اعتمادبه‌نفس شخصیت کلی فرد را تقویت می‌کند.
  • اعتمادبه‌نفس ضریب شادی فرد را افزایش می‌دهد.

از مهم‌ترین دلایل اهمیت اعتمادبه‌نفس همچنین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اعتماد به نفس در نوجوانان

عزت نفس بالا

اگر نوجوانان اعتمادبه‌نفس داشته باشند، عزت‌نفس بالایی هم خواهند داشت. اگر یاد نگیرند به خودشان احترام بگذارند، در آینده از کارهایی که انجام می‌دهند مطمئن نخواهند بود و امکان ندارد در درس‌ها و سایر فعالیت‌های خود بدرخشند.

 آن‌ها در آینده با انواع مختلفی از نقش‌ها و مسئولیت‌ها سروکار خواهند داشت و نمی‌توانند به‌خوبی نقش خودشان را در آن‌ها ایفا کنند. اگر آن‌ها عزت نفس داشته باشند و اعتمادبه‌نفس در نوجوانان تقویت شود، می‌توانند بدون هیچ مشکلی با این چالش‌ها روبرو شوند.

شکل گیری درست شخصیت

موقعیت‌ها و مسائل استرس‌زای زیادی در زندگی نوجوانان وجود دارد؛ اما بدون داشتن شخصیتی قوی  نمی‌توانند این موقعیت‌ها یا مسائل را مدیریت کنند. این موقعیت‌ها ممکن است در تحصیل، در سایر فعالیت‌هایشان یا در کارهایی که بعد از مدرسه انجام می‌دهند به وجود بیاید. اعتمادبه‌نفس سبب شکل‌گیری شخصیتی قوی در نوجوان می‌شود و باعث می‌شود او با این موقعیت‌ها، مسائل و چالش‌ها به خوبی کنار بیاید.

تعیین اهداف و دستیابی به آن‌ها

نوجوانی فقط لذت بردن با دوستان و گذراندن اوقات فراغت نیست. بلکه بیشتر در مورد تعیین اهداف است. نوجوانان به‌زودی وارد دوران بزرگسالی خواهند شد. اگر نوجوان اهداف مهمی نداشته باشند، در زندگی موفق نخواهند شد. به همین دلیل آن‌ها باید اهدافی را تعیین کنند تا بتوانند برای دستیابی به آن‌ها آماده شوند. اعتمادبه‌نفس در نوجوانان تنها عنصری است که می‌تواند آن‌ها را به تعیین اهداف ترغیب کند؛ زیرا بدون آن نوجوانان نمی‌توانند نقاط قوت خود را بشناسند.

پایبند بودن به اخلاق و ارزش‌ها

نوجوانان می‌توانند به‌راحتی تسلیم وسوسه‌ها شوند؛ بنابراین، تنها درصورتی‌که بدانند چه چیزی می‌تواند برای آن‌ها مفید باشد و چه چیزی باعث آسیب به آنها ‌شود، می‌توانند خود را از چنین وسوسه‌های ناخواسته‌ای دور نگه دارند. نوجوانان بدون اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس نمی‌توانند به این فضایل پایبند باشند. پذیرفتن رذایل آسان‌تر از پایبند ماندن به فضایل است. عزت نفس به آن‌ها قدرت پذیرش فضیلت‌ها را می‌دهد.

اعتماد به نفس در نوجوانان

علل کمبود اعتمادبه‌نفس در نوجوان

در نگاه اول ممکن است چنین به نظر برسد که نوجوانی که از اعتمادبه‌نفس پایینی رنج می‌برد، فقط بدخلق است یا به دنبال جلب توجه است. او ممکن است به اطراف توجهی نداشته باشد، از تماس اجتماعی اجتناب کند، یا خود را در رسانه‌های اجتماعی دفن کند که این نیز می‌تواند نشانه‌های افسردگی باشد. پس چه چیزی باعث می‌شود که یک نوجوان نسبت به خودش احساس بدی داشته باشد؟

اینکه یک شخص نسبت به خودش چه احساسی دارد، نتیجه تجربیات و نحوه برخورد او در موقعیت‌های مختلف است. شایع‌ترین علل کاهش عزت نفس در نوجوانان عبارتند از:

عملکرد تحصیلی ضعیف

این مورد ممکن است به دلیل ناتوانی در یادگیری باشد. دلیلش هر چه که هست، عملکرد ضعیف در مدرسه و مقایسه خود با هم کلاسی‌ها می‌تواند منجر به احساس حقارت یا کم هوشی نسبت به بقیه شود.

عدم مهارت در ارتباط اجتماعی

وقتی یک نوجوان در مهارت‌های ارتباطی مشکل دارد، ایجاد دوستی‌های پایدار برایش بسیار سخت می‌شود. بی‌دست‌وپا بودن از نظر اجتماعی در طول سال‌های نوجوانی نسبتاً رایج است و می‌تواند منبع پریشانی بزرگ و ازدست‌دادن اعتمادبه‌نفس در نوجوانان باشد.

فاکتورهای محیطی

برخی از نوجوانان در مورد وضعیت اجتماعی و اقتصادی خود حساس هستند یا ممکن است از موقعیت خانوادگی خود احساس خجالت کنند. نوجوانان تمایل دارند خود را با هم تطبیق دهند و وقتی احساس می‌کنند خانواده‌ آن‌ها به‌نوعی با بچه‌های دیگر متفاوت است، ممکن است احساس کنند هرگز پذیرفته نخواهند شد.

اعتماد به نفس در نوجوانان

سابقه بی‌توجهی یا سوءاستفاده

نوجوانانی که در دوران کودکی مورد آزار جسمی یا جنسی قرار گرفته‌اند، اغلب با مشکلات روانی جدی ازجمله عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس  بسیار پایین مواجه می‌شوند.

الگوهای فکری منفی

گاهی اوقات نوجوانان در چرخه‌ای از افکار منفی گیر می‌کنند. به‌عنوان‌مثال فکر می‌کنند «هیچ‌کس نمی‌خواهد با آن‌ها معاشرت کند» این نگرش منجر به کاهش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌شود.

تصویر بدنی منفی

نوجوانان روی تصویر بدنی و ظاهر خود بسیار حساس هستند و این امر می‌تواند منجر به انتقاد بیش از حد از خود و کاهش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان شود.

برخی از نوجوانان ممکن است احساس کنند که با همسالان خود سازگار نیستند. آن‌ها ممکن است علایق کاملاً متفاوتی نسبت به همکلاسی‌های خود داشته باشند و به‌سادگی نتوانند با هم ارتباط برقرار کنند و در نتیجه دوستان کمی داشته باشند. این مورد نیز می‌تواند بر اعتمادبه‌نفس نوجوان تأثیر منفی بگذارد.

والدین غیرحمایت کننده

والدین، مراقبین یا دیگرانی که نقش مؤثری در زندگی نوجوانان دارند اگر به جای حمایت و توجه به نوجوان به سرزنش، ایرادگیری مداوم و تحقیر او بپردازند باعث ازبین‌رفتن اعتمادبه‌نفس در او می‌شوند.

نشانه‌های عدم اعتمادبه‌نفس در نوجوانان

خودانگاره منفی خودش را به روش‌های مختلفی نشان می‌دهد. توانایی تشخیص علائم پریشانی می‌تواند به والدین کمک کند تا بدانند چگونه به نوجوانی با عزت نفس پایین کمک کنند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رفتارهای منزوی. عزت نفس پایین اغلب همراه با افسردگی است که هرکدام ممکن است باعث شوند نوجوان ترجیح دهد اغلب اوقاتش را در تنهایی بگذراند.
  • از زبان بدن استفاده می‌کند که نشان‌دهنده اعتمادبه‌نفس پایین است؛ مثلاً خمیده راه می‌رود یا هنگام راه‌رفتن سرش را به پایین می‌اندازد.
  • لاف زدن بیش از حد. نوجوانانی که زیاد به فخرفروشی متوسل می‌شوند، معمولاً در حال جبران عزت نفس و اعتمادبه‌نفس پایین در خود هستند.
  • اختلال در عادات غذایی. اختلالات خوردن می‌تواند در نتیجه عزت نفس پایین ظاهر شود، زیرا کنترل بر مصرف غذا به آن‌ها قدرت می‌دهد. پرخوری می‌تواند نشانه استفاده از غذا برای تسکین ناراحتی عاطفی باشد.
  • لحن و نگرش منفی هنگام صحبت در مورد دیگران. یک نوجوان ممکن است دیگران را تحقیر کند تا احساس ارزشمندی خود را بالا ببرد.
  • داشتن دوستان کم. نوجوان ممکن است به دلیل نگرش منفی یا لاف زدن بیش از حد دوستان کمی داشته باشد.
  • نگرش‌های شکست طلبانه. یکی دیگر از نشانه‌های عدم اعتمادبه‌نفس در نوجوانان استفاده از جملات منفی مانند این موارد است «من احمق هستم»، «من هرگز در آن آزمون موفق نخواهم شد» یا «من هرگز نمی‌توانم این کار را انجام دهم.»
  • احساس گناه یا شرم غیرمنطقی. نوجوانان با عزت نفس پایین ممکن است چیزی را شخصی‌سازی کند که تقصیر او نیست و منجر به احساس گناه یا شرم شود.
  • عذرخواهی مدام. نوجوانانی که عزت نفس پایینی دارند ممکن است احساس کنند که حقیر هستند یا شایسته نیستند و این باعث می‌شود که دائماً برای هر کاری که می‌گویند یا انجام می‌دهند عذرخواهی کنند.
  • ترجیح دادن دنیای فانتزی. بازی‌های ویدئویی راهی هستند که در آن نوجوان می‌تواند در مقابل درگیرشدن در مکالمات یا فعالیت‌های اجتماعی که ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشد، به دنیای فانتزی پناه ببرد.
  • دوری کردن از رقابت. عزت‌نفس پایین ممکن است نوجوان را از انجام ورزش یا فعالیت‌های فوق‌برنامه باز دارد.
اعتماد به نفس در نوجوانان

عوارض عدم اعتمادبه‌نفس در نوجوانان چیست؟

وقتی نوجوان اعتمادبه‌نفس پایینی دارد، تمایل دارد از موقعیت‌هایی که فکر می‌کند باعث تجربه‌هایی چون شکست، خجالت یا اشتباه می‌شود از انجام آن کار اجتناب کنند. این کارها می‌تواند شامل فعالیت در مدرسه، دوست‌یابی و انجام فعالیت‌های جدید باشد که همگی بخش‌های مهم زندگی سالم نوجوان هستند.

همچنین عدم اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌تواند باعث بروز مسائل زیر در آینده او شود:

تجربه حالات منفی مانند احساس غم، اضطراب، شرم یا عصبانیت در طولانی‌مدت

افسردگی

 انگیزه کم در کارها

 تصویر نادرست و بد نسبت به بدن خود

 بلوغ زودرس جنسی

 نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر

چگونه اعتمادبه‌نفس پایین می‌تواند روی نوجوان تأثیر منفی بگذارد

والدین حق دارند نگران اعتمادبه‌نفس پایین نوجوان خود باشند. دیدن نوجوانی که با تصور منفی از خود دست‌وپنجه نرم می‌کند ناراحت‌کننده است. پایین بودن اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌تواند طیف گسترده‌ای از عواقب نامطلوب را به دنبال داشته باشد و بر کیفیت زندگی آن‌ها تأثیر منفی بگذارد و فرصت‌های آن‌ها را محدود کند.

وقتی نوجوان از عدم اعتمادبه‌نفس رنج می‌برد، تمایل دارد از موقعیت‌هایی که ممکن است احتمال شکست یا تمسخر در آن‌ها به وجود بیاید دوری کند. او فاقد اعتمادبه‌نفس برای امتحان کردن چیزهای جدید یا تعیین اهداف چالش‌برانگیزتر برای خودش است. این امر باعث می‌شود کمتر مهارت‌های جدید را یاد بگیرد یا کمتر به موضوعات مطرح شده در مدرسه بپردازد که این امر شانس رفتن به دانشگاه و پذیرش در رشته موردنظر را در او کاهش می‌دهد.

اعتمادبه‌نفس در نوجوانان اگر پایین باشد می‌تواند بر روابط بین‌فردی نیز تأثیر بگذارد، زیرا پیداکردن دوستان جدید ممکن است برای او بسیار ترسناک باشد و خطر طردشدن را به همراه داشته باشد.

نقش والدین بر اعتمادبه‌نفس در نوجوانان

والدین سازنده اصلی اعتمادبه‌نفس هستند. فراتر از تشویق کودکان و تجلیل از دستاوردهای آن‌ها، الگوسازی نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. یکی از اولین راه‌ها برای تقویت اعتمادبه‌نفس در کودکان و نوجوانان این است که یک حس سالم از اعتمادبه‌نفس خودتان را نشان دهید.

همه ما داستان‌هایی ازاین‌قبیل را شنیده‌ایم که بچه‌های 4 ساله روی ترازو می‌پرند و ادعا می‌کنند که چاق شده‌اند یا شاید شنیده‌اید که فرزندتان وقتی اشتباه می‌کند خود را احمق خطاب می‌کند. حدس بزنید آن‌ها این رفتارها را از کجا یاد گرفته‌اند؟

فرزندانتان همیشه شما را زیر نظر دارند و از رفتار شما به عنوان والدین درس می‌گیرند. با الگوبرداری از رفتاری که دوست دارید در فرزندان خود ببینید، باعث می‌شوید آن‌ها راحت‌تر یاد بگیرند که داشتن اعتمادبه‌نفس چگونه به نظر می‌رسد.

راه دیگری که والدین از طریق آن می‌توانند اعتمادبه‌نفس در نوجوانان را تقویت کنند، داشتن ارتباط مستمر با فرزند و نشان‌دادن میزان علاقه خود به اوست. به عنوان والدین برای فرزندانتان وقت بگذارید و خوب به حرف‌هایشان گوش دهید.

اعتماد به نفس در نوجوانان

نقش دوستان بر اعتمادبه‌نفس

نظرات دوستان باعث تصمیم‌گیری بهتر می‌شود. دوستان می‌توانند اعتمادبه‌نفس نوجوان را به طرق مختلف افزایش دهند، مانند تشویق موفقیت‌های او و حمایت از تلاش‌های او برای رشد.

راه‌های تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان

در ادامه برخی از نکات مؤثر برای تقویت و افزایش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان آورده شده است:

1-عشق بی‌قید و شرط

اطمینان حاصل کنید که نوجوان شما می‌تواند مطمئن باشد که عشق شما به او به نمرات، عملکرد، گروه دوستان، دانشگاه یا هر عامل دیگری – ازجمله انتخاب‌ها یا رفتارهایش – بستگی ندارد.

وقتی عشق را به عملکرد گره می‌زنیم، جوهره عشق بی‌قید و شرط را از دست می‌دهیم – عشق بی‌قید و شرط عشق آزادانه‌ای است که باعث می‌شود بپذیریم نوجوان ما همان‌طور که هست کافی است و این باعث تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان ما می‌شود.

این بدان معنا نیست که شما و نوجوانتان نمی‌توانید اشتباه کنید، روزهای بدی داشته باشید یا مشاجره کنید؛ و مطمئناً به این معنی نیست که شما سوءاستفاده را نادیده بگیرید. این فقط یک یادآوری است تا نوجوان شما این پیام را دریافت کند که: «هر اتفاقی بیفتد دوستت دارم. من متعهد هستم که تو را در فراز و نشیب‌ها دوست داشته باشم.»

2-آماده کردن فضا برای شکست

اشتباهات و شکست‌ها می‌توانند اعتمادبه‌نفس در نوجوانان را از بین ببرند و عزت‌نفس نوجوان را تخریب کنند. نحوه رفتار شما در چنین مواقعی بسیار مهم است. وقتی نوجوان شما اشتباه می‌کند یا شکست می‌خورد و شما از او انتقاد می‌کنید یا از شکست و اشتباهش چشم می‌پوشید، در واقع در حال انتقال این پیام به نوجوانتان هستید که دست‌اندازها در جاده نشان‌دهنده این هستند که امیدی به بهبود در آینده وجود ندارد.

به‌جای انجام این کار، یک‌نفس عمیق بکشید و سر صحبت را با نوجوان خود باز کنید. می‌توانید از سؤالات زیر استفاده کنید:

  • کجا همه چیز از کنترل خارج شد؟
  • چه مواردی بر این تصمیم تأثیرگذار بود؟
  • از این وضعیت چه درسی گرفتید؟
  • چگونه می‌خواهید در جهت مثبت به جلو حرکت کنید؟

وقتی نوجوانان شکست‌ها را به عنوان تجربیات یادگیری بینند، می‌توانند بر موانع سر راه خود غلبه کنند.

اعتماد به نفس در نوجوانان

3-احترام گذاشتن

فراموش نکنید نوجوان شما دیگر کودک نیست و تقریباً بالغ است و به همین دلیل، مانند هر بزرگسال دیگری سزاوار احترام است. وقتی نوجوان خود را خطاب قرار می‌دهید، همیشه به او احترام بگذارید. اجازه ندهید اهانت یا تحقیر در لحن شما ظاهر شود!

4-تمجید و تحسین کردن

یکی از راه‌های تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان این است که گاهی اوقات او را تحسین کنید. وقتی نوجوان خود را به‌خاطر کار خوبی که انجام داده است تحسین می‌کنید، اعتمادبه‌نفس افزایش پیدا می‌کند و تشویق می‌شود که دفعه بعد حتی بهتر عمل کند.

همیشه احساسات خود را ابراز کنید و به او بگویید که چقدر احساس خوبی دارید و افتخار می‌کنید که او فرزند شماست.

5-پرهیز از انتقاد

سعی کنید تا جایی که می‌توانید از انتقاد کردن‌های مستقیم و تند نوجوانان خودداری کنید. انتقادکردن با روش نادرست می‌تواند اعتمادبه‌نفس در نوجوانان را از بین ببرد.

اگر با چیزی که نوجوانتان را درگیر کرده است موافق نیستید یا آن را دوست ندارید، وقت بگذارید و درباره آن با او صحبت کنید. نوجوانان اغلب انتقاد را به چشم تمسخر یا شرم می‌بینند؛ اما در مواقعی که انتقادکردن اجتناب‌ناپذیر است، مراقب لحن خود باشید.

6-تشویق نوجوان به انجام فعالیت‌های فوق برنامه

اجازه دهید نوجوان شما سرگرمی‌های خودش را دنبال کند. او را تشویق کنید تا در فعالیت‌های بیشتر و بیشتری شرکت کند. برای نوجوان شما مهم است که در هر چیزی که دوست دارد و لذت می‌برد برتر باشد. فعالیت‌های فوق‌برنامه فرصت‌های خوبی برای یادگیری در مورد موفقیت، شکست و چالش‌ها هستند و منجر به افزایش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌شوند. این فعالیت‌ها روحیه تیمی مثبتی را در نوجوان شما ایجاد می‌کند و به او کمک می‌کند تا در مورد کار گروهی برای رسیدن به یک هدف مشترک یاد بگیرد.

7-حمایت از دوستی‌های خوش بینانه

می‌دانیم که شما نمی‌توانید نوع دوستانی را که نوجوانتان پیدا می‌کند، کنترل و انتخاب کنید. احترام و پذیرش را به او بیاموزید. درک متقابل و احترام در هر رابطه‌ای مهم است. نوع دوستانی که نوجوان شما پیدا می‌کند نیز بر اعتمادبه‌نفس او تأثیر می‌گذارد. روش‌هایی را به او یاد بدهید تا بتواند بین دوستان خوب و دوستان نیمه راه تفاوت قائل شود.

اعتماد به نفس در نوجوانان

8-عدم توجه به ظاهر

بیشتر نوجوانان تحت فشار همسالان قرار می‌گیرند. برای آن‌ها ظاهر بسیار مهم است. آن‌ها دوست دارند که شبیه مدل‌ها و افراد مشهور به نظر برسند و ناتوانی در انجام این کار اعتمادبه‌نفس آن‌ها را به شدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

بهتر است بنشینید و به نوجوان خود توضیح بدهید که ظاهر مهم نیست. آنچه مهم است اخلاق خوب، بهداشت و ذهن و بدن سالم است.

9-تمرکز روی نقاط قوت

به نوجوان خود بگویید که باید بیشتر روی نقاط قوتش تمرکز کند. هرگز او را با همسالان، دوستان، خواهر و برادرها و پسرعموهایش مقایسه نکنید؛ زیرا مقایسه کردن باعث کاهش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌شود.

نوجوان شما باید بداند که چگونه افراد مختلف نقاط قوت متفاوتی دارند. مقایسه باعث ایجاد رقابت می‌شود. به نوجوان خود بفهمانید که تنها رقابت او باید با خودش باشد؛ و بهترین راه برای انجام بهتر این است که روی نقاط قوتش تمرکز کند.

10- آموزش قوی‌تر شدن

به نوجوان خود بیاموزید که نسبت به اذیت و تمسخر کردن و طعنه دیگران تحمل داشته باشد. تمسخر روی اعتمادبه‌نفس نوجوان تأثیر می‌گذارد. یکی از قانون‌های مهم در زندگی این است که پوزخند بزنید و آن را تحمل کنید. نوجوان شما باید بیاموزد که تا حدودی احساسات منفی را تحمل کند، بدون اینکه خونسردی خود را از دست بدهد. نوجوان شما باید بداند که مسخره کردن نمی‌تواند به او صدمه بزند و به هیچ وجه نباید اعتمادبه‌نفس او را تحت‌تأثیر قرار دهد.

11- در جستجوی کمک حرف‌های بودن

اگر نوجوان شما از کمبود شدید اعتمادبه‌نفس رنج می‌برد و این موضوع روی زندگی تحصیلی یا اجتماعی او تأثیر گذاشته است، ممکن است به کمک نیاز داشته باشید. در ابتدا می‌توانید با بستگانی که مورد علاقه نوجوانتان هستند مشورت کنید. اگر این مورد مؤثر واقع نشد، بهتر است به دنبال کمک حرف‌های (مانند مشاور) باشید که بتواند به کشف مشکل واقعی پشت این کمبود کمک کند و به نوجوان شما کمک کند تا از شر آن خلاص شود.

12- حمایت از نوجوان

احتمالاً متوجه نیستید‌ که حرکات و رفتارهای کوچکی که در زندگی معمولی انجام می‌دهید تا چه حد بر اعتمادبه‌نفس در نوجوانان تأثیرگذار هستند. نوجوان باید بداند که شما همیشه و در هر شرایطی در کنارش هستید حمایت شما می‌تواند به عنوان یک کاتالیزور در مورد اعتمادبه‌نفس نوجوان عمل کند. اگر نوجوان شما بداند کسی را دارد که به او تکیه کند، می‌تواند با اعتمادبه‌نفس و قدرت بیشتری با مشکلات زندگی روبرو شود.

اعتماد به نفس در نوجوانان

13- گوش دادن به نظرات نوجوان

در بعضی روزها، ممکن است با نوجوانتان اختلاف نظر داشته باشید. مواقعی که نمی‌توانید آن‌ها را به دیدگاه خود متقاعد کنید، ناامید شدن، عصبانی شدن یا ناراحت شدن می‌تواند یک واکنش طبیعی باشد. در حالی که شما قطعاً بهترین چیز را برای فرزندتان می‌خواهید، مهم است که به او نشان دهید که به نظراتش توجه کافی دارید.

همان‌طور که نوجوان شما به سمت بزرگسالی می‌رود، نظرات و ایده‌های او روز به ‌روز مهم‌تر می‌شوند. تشویق به تفکر مستقل و توانایی بیان این موضوع به آن‌ها کمک می‌کند تا با زندگی آینده خود بهتر سازگار شوند.

وقتی احساس کردید که قرار است بحثی پیش بیاید، سعی کنید آرام بمانید و به حرف‌های او گوش دهید حتی اگر با او موافق نیستید، نشان دادن اینکه به نظراتش احترام می‌گذارید، کمک می‌کند بفهمند حرف‌هایش اهمیت دارند.

حمایت از تفکر مستقل و اشتراک نظر برای تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان ضروری است.

14- تشویق تصمیم‌گیری

نوجوانان اغلب ممکن است در مورد کارها یا عقاید خود احساس عدم اطمینان یا عدم تصمیم‌گیری کنند و خیلی راحت به دیگران اجازه بدهند که به جای آن‌ها تصمیم بگیرند یا به سادگی انتخاب‌های دیگران را بپذیرند.

تشویق نوجوان به تصمیم‌گیری آگاهانه در مورد موارد ساده‌ای مانند نوع بنزینی که در ماشین خود استفاده می‌کند، آنچه برای شام می‌خواهد و غیره، می‌تواند به ایجاد حس اعتماد در مهارت‌های تصمیم‌گیری مستقل کمک کند. وقتی او ببیند که شما به توانایی‌هایش برای انتخاب خوب اعتماد دارید، در انتخاب‌هایش اطمینان بیشتری پیدا می‌کند.

اعتماد به نفس در نوجوانان

کتاب برای اعتمادبه‌نفس نوجوانان

یکی دیگر از بهترین روش‌های افزایش اعتمادبه‌نفس در دانش آموزان و نوجوانان، کتاب خواندن است. از بهترین کتاب‌ها برای افزایش اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌توان موارد زیر را نام برد:

1-کتاب اعتمادبه‌نفس اثر برایان تریسی

این کتاب که عنوان اصلی‌اش «The power of self confidence» است، اهمیت اعتمادبه‌نفس نوجوانان را یادآور می‌شود و به آن‌ها کمک می‌کند با تقویت اعتمادبه‌نفس و پرقدرت به سمت جلو پیش بروند.

برایان تریسی با نوشتن این کتاب به تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان کمک می‌کند تا توانایی‌های منحصر به فردشان را باور کنند و بتوانند با مشکلات و فرصت‌های زندگی روبرو شوند.

این کتاب یکی از بهترین‌های تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان است و راهکارهای مطرح شده در آن، بر مبنای زندگی و رفتار بسیاری از مردان و زنان موفق است.

2-کتاب اعتمادبه‌نفس دامیز اثر کیت برتون

این کتاب در ابتدا به تعریف اعتمادبه‌نفس می‌پردازد و سپس به کمک راهکارهایی سطح اعتمادبه‌نفس کودکان و نوجوانان را می‌سنجد و در انتها نکاتی را برای داشتن اعتمادبه‌نفس در نوجوانان معرفی می‌کند. در این کتاب از پایه مفاهیم اعتمادبه‌نفس برای نوجوانان آموزش داده می‌شود.

3-کتاب چگونه اعتمادبه‌نفس را افزایش دهیم؟ اثر دیل کارنگی

این کتاب که عنوان اصلی‌اش «How to develop self-confidence and influence people by public speaking» است، در مورد قدرت سخنرانی و صحبت کردن در جمع در افزایش اعتمادبه‌نفس صحبت می‌کند.

دیل کارنگی این کتاب را پس از سال‌ها تجربه نوشته است تا مشوق و کمک کننده افرادی باشد که می‌خواهند به سخنرانان بزرگی تبدیل شوند.

اصول و راهکارهای مطرح شده در این کتاب منجر به تقویت اعتمادبه‌نفس در نوجوانان می‌شود.

4-کتاب اصول اعتمادبه‌نفس اثر گیل لیندن فیلد

گیل لیندن فیلد این کتاب را با زبانی بسیار ساده و شیوا نوشته است و به نوجوانان کمک می‌کند تا اعتمادبه‌نفس و عزت نفس خود را افزایش دهند.

گیل لیندن فیلد که خودش متخصص اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس است، کمبود این دو را باعث فروپاشی شخصیت انسان و عدم دستیابی به اهدافش می‌داند.

سؤالات متداول

چرا برخی از نوجوانان اعتمادبه‌نفس کافی ندارند؟

شایع‌ترین علل پایین بودن اعتمادبه‌نفس در نوجوانان عبارت‌اند از: والدین یا افرادی که در زندگی آن‌ها نقش مؤثری دارند اما آن‌ها را حمایت نمی‌کنند؛ دوستانی که تأثیرات بدی می‌گذارند؛ عملکرد ضعیف در مدرسه؛ اختلالات خلقی مانند افسردگی؛ قلدری یا تنهایی یا رویدادهای استرس‌زای زندگی مانند طلاق والدین.

اعتمادبه‌نفس نوجوانان شامل چیست؟

اعتمادبه‌نفس به عزت نفس و انعطاف‌پذیری مرتبط است. اعتمادبه‌نفس به نوجوانان کمک می‌کند تا تصمیمات ایمن و آگاهانه بگیرند و از افراد و موقعیت‌های ناامن دوری کنند.

دلیلِ اهمیتِ اعتمادبه‌نفس در نوجوانان چیست؟

اعتمادبه‌نفس بالا برای نوجوانان مهم است زیرا به آن‌ها اجازه می‌دهد چیزهای جدید را امتحان کنند، خطرات سالمی را بپذیرند و مشکلات را حل کنند. در واقع، یادگیری و توسعه آن‌ها سازنده خواهد بود و آن‌ها را برای آینده‌ای سالم و مثبت آماده می‌کند.

نقش والدین در ایجاد اعتمادبه‌نفس در نوجوانان چیست؟

ایجاد اعتمادبه‌نفس در نوجوانان یکی از وظایف اصلی والدین است. یکی از اصلی‌ترین روش‌هایی که والدین از طریق آن می‌توانند اعتمادبه‌نفس را در کودک تقویت کنند، داشتن ارتباط مستمر با فرزند و نشان دادن میزان علاقه خود به اوست.

چگونه اعتمادبه‌نفس نوجوانان را تقویت کنیم؟

از طریق روش‌های زیر می‌توانید به تقویت اعتمادبه‌نفس نوجوانان کمک کنید: تحسین تلاش‌های نوجوان بدون اهمیت به نتیجه، آموزش قاطعیت، دادن آزادی به نوجوان، تشویق نوجوان به ارائه نظراتش

172 مقاله

تیم تولیدمحتوا بازی بوک

درباره نویسنده
تیم تولیدمحتوا بازی بوک
مقالات

مقالات مرتبط

  • عکس میا مخترع پاورپونی Mia Monzidelis مخترع و موسس شرکت اسب Power Pony میا ساخت پاور پونی را زمانی که تنها پنج سال داشت شروع کرد. این دختر کوچک که از علاقه مندان...
  • لری پیج لری پیج کیست؟ این روزها کمتر کسی هست که نام گوگل را نشنیده باشد این موتور جستجو گر توسط لری پیج ابداع شده...
  • نقش تاثیرگذار پدر در تربیت فرزندان نقش پدر در تربیت فرزندان نقش پدر در تربیت فرزندان مکمل نقش مادر است که علاوه بر کمک به رشد عاطفی، روانی و جسمی کودکان...
×
اختلالات نوجوان

مهم ترین علل افسردگی در نوجوانان را بشناسید و راه‌های درمان آن را بدانید