استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

بازی با نوزاد هفت ماهه و رشد شناختی و عاطفی

زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

اهمیت بازی با نوزاد هفت ماهه

هفت ماهگی نوزادان یکی از شیرین‌ترین و خاطره‌انگیزترین دوران کودکی آن‌ها به شمار می‌رود. کودک شما دیگر یک نوزاد نق‌نقوی خوابالو نیست و شما نیز دیگر آن والدین تازه‌کار که با هر اتفاقی دست و پای خود را گم می‌کردند نیستید؛ پس به نظر می‌رسد اکنون زمانی است که شما و کودکتان می‌توانید از کنار هم بودن لذت ببرید و با بازی با نوزاد هفت ماهه خود سرگرم شوید.

 نوزاد هفت ماهه اکنون کاملاً متوجه رفتارهای شما می‌شود، صداهای بامزه از خود در می‌آورد و احتمالاً عاشق بازی کردن است. البته که بازی با نوزاد 7 ماهه تنها برای سرگرمی نیست و فواید بسیاری از جمله پایه‌ریزی مهارت‌های ضروری شناختی و رشدی را دارد؛ اما این که چه بازی را انتخاب کنید و چطور آن را انجام دهید نیز یک معیار مهم به شمار می‌رود.

بازی برای نوزادان و کودکان اهمیت بسیاری دارد و بهزیستی شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی کودکان و نوجوانان را بهبود می‌بخشد.

در واقع، بازی به اندازه خواب و تغذیه مناسب برای رشد کودک اهمیت دارد و به اعتقاد کارشناسان روش اصلی اکتشاف و تعامل کودکان کوچک با جهان اطرافشان است. وقتی کودک شما بازی می‌کند، راه‌ها و زمان‌های مختلفی برای یادگیری در اختیار او قرار می‌گیرد. علاوه بر این، زمان‌هایی که برای بازی به کودک خود اختصاص می‌دهید به او حس عشق و امنیت را منتقل می‌کند و در شکل‌گیری اعتماد به نفس او نقش مهمی را به عهده دارد.

بازی با نوزاد هفت ماهه همچنین مهارت‌های فیزیکی و عضلات درشت و ظریف کودک را تقویت می‌کند و مهارت‌های اجتماعی، زبان و ارتباطات او را توسعه می‌دهد. بدین ترتیب، از آنجا که هفت ماهگی یکی از اصلی‌ترین دوران رشدی چه از لحاظ فیزیکی و چه شناختی خواهد بود بازی می‌تواند فرآیند رشد طبیعی را تسهیل کند.

اثر بازی بر هوش نوزاد هفت ماهه

بازی برای رشد شناختی نوزاد اهمیت زیادی دارد. این یعنی توانایی رشد کودک شما برای فکر کردن، درک کردن، برقراری ارتباط، به خاطر سپردن، تصور کردن و بررسی اتفاقات بعدی همه ابعادی از هوش هستند که می‌توانند تحت تأثیر بازی تقویت شوند. در حقیقت بازی با نوزاد هفت ماهه به این دلیل که پاسخ و واکنش‌های کودک را فرا می‌خواند مغز کودک شما را تحریک می‌کند و میلیون‌ها ارتباط یا همان سیناپس جدید ایجاد می‌کند.

از طریق این فعل و انفعالات، کودک شما همچنین در مورد جهان می‌آموزد. این که آیا جهان امن و مطمئن است، آیا او را دوست دارند، چه کسی او را دوست دارد و خیلی چیزهای دیگر همه سؤالاتی هستند که بازی به طور ناهشیار به کودک درباره آن‌ها پاسخ خواهد داد. بدین ترتیب، وقتی کودک شما احساس امنیت و عشق می‌کند، اعتماد به نفس لازم برای ادامه کاوش و یادگیری را خواهد داشت و این برای رشد مغز و شناختی کودک شما مانند یک ویتامین تقویت‌کننده عمل می‌کند.

کودک در هفت ماهگی چگونه بازی می‌کند؟

در سنین هفت ماهگی، کودکان معمولاً شروع به کنجکاوی و شناختن دنیای اطراف خود می‌کنند و احتمالاً اصلی‌ترین دلیلی که کودک شما هر چیزی به سمت دهان خود می‌برد، همین تلاش او برای کسب اطلاعات درباره محیط پیرامون است. زمانی که کودکان به سن هفت ماهگی می‌رسند، علاوه بر رشد جسمانی مهارت‌های شناختی آن‌ها نیز به سرعت در حال رشد است و به همین دلیل کودک شما در این سن جهان را مانند اتاق اسباب‌بازی می‌بیند و دوست دارد هر چیزی را امتحان کند. مثلاً، از نزدیک به اشیا نگاه می‌کند، بلاک‌ها را به هم می‌کوبد، به دنبال چیزهایی می‌گردد که رها شده و سعی می‌کند اسباب‌بازی‌هایی که قایم کرده را کشف کند.

در سن هفت ماهگی کودکان از هماهنگی دست و چشم خوبی برخوردار خواهد بود و برای همین به طور غریزی در این سن تمرین چیدن وسایل را دارد؛ بنابراین یک بازی با نوزاد 7 ماهه که برای آن‌ها بسیار جذاب است بازی‌هایی خواهد بود که نیاز به استفاده از انگشتان یا کشیدن اشیا دارد.

خزیدن، غلت زدن یا چهاردست و پا رفتن همه راه‌هایی هستند که ممکن است کودک برای حرکت در اطراف انتخاب کند. کودک هفت ماهه همچنین می‌تواند خودش بنشیند و ممکن است خودش را روی زانوها یا حتی روی پاهایش بکشد تا بایستد. غرغر کردن، جیغ زدن و درآوردن انواع صداها همه کارهایی است که می‌توانید در این سن از کودک خود انتظار داشته باشید.

کودک در هفت ماهگی چگونه بازی می‌کند

برای بازی با نوزاد هفت ماهه باید به حرکات بدن او بسیار توجه کنید. بیشتر نوزادان در این سن هنوز از زبان بدن برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، کودک ممکن است دستان خود را به سمت شما دراز کند تا بگوید می‌خواهد بازی کند. از همه مهم‌تر این که احساسات کودک شما در حال رشد است و کودک می‌تواند زمان‌هایی که احساس خوشحالی یا ناراحتی دارد را اطلاع دهد. در هفت ماهگی کودک شما ممکن است وابستگی شدیدی به شما و سایر اعضای نزدیک خانواده یا مراقبین خود نشان دهد، اما هنوز کمی از چهره‌های جدید می‌ترسد. این ممکن است به عنوان اضطراب جدایی و ترس از غریبه‌ها ظاهر شود که بخش‌های معمول رشد کودکان در این سن است.

انواع بازی با نوزاد هفت ماهه

در ادامه، انواع بازی برای نوزاد 7 ماهه بر اساس مهارت خاصی که بازی بر آن متمرکز است آورده شده است.

بازی با نوزاد هفت ماهه برای رشد جسمانی (هماهنگی حرکاتی و ادراکی)

از میان اسباب‌بازی‌هایی که برای کودک هفت ماهه وجود دارد، اسباب‌بازی‌های حباب‌ساز یکی از جذاب‌ترین انواع هستند. حباب‌ها علاوه بر کمک به رشد حواس بینایی و لامسه کودک شما، تحرک را نیز تشویق می‌کند. در این بازی کودک شما حباب‌ها را در جهات مختلف تماشا می‌کند، می‌خندد و تلاش می‌کند با دست آن‌ها را بگیرد؛ بدین ترتیب حباب بازی فعالیتی مؤثر برای هماهنگی دست و چشم خواهد بود.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی (مهارت‌های حرکتی درشت)

در 7 ماهگی، بسیاری از نوزادان به طور پیوسته شروع به چهار دست و پا رفتن یا خزیدن می‌کنند و این باعث می‌شود بازی‌های غلتیدن و خزیدن بهترین فعالیت رشدی برای کودک باشد. در این بازی شما می‌توانید با بالش‌ها یا اسباب‌بازی‌های یک مسیر مانع برای کودک بسازید تا کودک بتواند در اطراف یا روی آن‌ها حرکت کند. همچنین می‌توانید کودک را تشویق کنید که از طریق تونل‌های پارچه‌ای یا قلعه‌های پتویی به سمت شما بخزند یا به سمت اسباب‌بازی صدادار برود. بازی با نوزاد هفت ماهه نقش مهمی در ایجاد قدرت، هماهنگی و تشویق برای حرکت در جهات مختلف دارد. انواع توپ‌های ساحلی نرم نیز اسباب‌بازی مناسبی برای تقویت مهارت‌های حرکتی کودک خواهد بود. مثلاً می‌توانید کودک را به شکم روی توپ بخوابانید و او را حرکت دهید.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی (مهارت‌های حرکتی ظریف)

یکی از انواع بازی با نوزاد هفت ماهه که می‌تواند برای تقویت مهارت‌های حرکتی کودک مفید باشد، جعبه بازی است. برای این کار داخل یک جعبه مقوایی کوچک، چندین شی و مواد مختلف قرار دهید. جعبه را تکان دهید و کوچولوی خود را تشویق کنید که همین کار را انجام دهد و به صداهای متفاوتی که هر شی تولید می‌کند گوش دهد. کودک شما می‌تواند با گرفتن اشیا و قرار دادن آن‌ها در جعبه مقوایی مهارت‌های حرکتی خود را تمرین و این فعالیت سرگرم‌کننده همچنین می‌تواند به رشد کودک شما کمک کند.

اسباب‌بازی ماهی‌گیری نیز می‌تواند هم برای تقویت مهارت‌های حرکتی ظریف و کار با انگشتان و هم برای هماهنگی دست و چشم کودک مفید باشد.

بازی برای رشد هیجانی اجتماعی (شناخت احساسات و کنترل هیجانات)

کف زدن همراه با ضرب آهنگ یا آهنگ مهد کودک راهی عالی برای رشد مشاهده و مهارت‌های شناختی کودک 7 ماهه شما است. از آنجایی که نوزادان اغلب از 7 ماهگی نشانه‌هایی از نزدیک کردن دست‌های خود را نشان می‌دهند، شما می‌توانید با دست زدن این مهارت را نیز تقویت کنید. برای بازی با نوزاد هفت ماهه در این روش به آرامی جلوی کوچولوی خود در حالی که از شما تقلید می‌کند، با ریتم دست بزنید. کودک شما عاشق گوش دادن به آهنگ‌های سرگرم‌کننده، صداهای کف زدن و انواع دیگر صدا است. انواع کتاب‌های ساده و رنگی نیز جزو مناسب‌ترین انواع بازی با کودک هفت ماهه خواهد بود.

انواع اسباب بازی برای نوزاد هفت ماهه

بازی برای نوزاد هفت ماهه جهت تقویت رشد شناختی (تقویت هوش و توجه)

یکی از بهترین انواع بازی با نوزاد هفت ماهه که در تقویت هوش و توجه او نقش دارد بازی‌های بیرون از خانه است. در این سن سیستم ایمنی کودک شما از محافظت نسبتاً خوبی برخوردار شده و این یعنی وقت آن رسیده تا به کودک کمک کنید جهان بیرون از خانه را نیز بشناسد. برای این نوع بازی کافی است تا به بیرون از خانه بروید و اجازه دهید تا کودک در چمن‌ها غلت بزند. البته این بازی قدری برای شما سخت خواهد بود؛ زیرا باید همواره مواظب باشید تا کودک چیزی به سمت دهان خود نبرد. محرک‌های مختلفی که در فضای باز و محیط طبیعی وجود دارند می‌توانند به طور هم‌زمان حواس مختلف و توجه کودک را تحریک می‌کند و می‌تواند هوش کودک را نیز بهبود ببخشد.

انواع بازی با نوزاد هفت ماهه در خانه

اگر تا به حال تجربه نداشته‌اید، باید بگوییم بازی با نوزاد در هفت ماهگی از آنجا که این سن جزو شیرین‌ترین دوران سنی کودک است آن‌قدر جذاب خواهد بود که دل هر کسی را ضعف می‌برد! بدون همه پدر و مادرها با خلاقیت خود یا تجربه‌هایی که از کودکی خود داشته‌اند بازی‌هایی را برای سرگرم کردن کودک یاد دارند؛ اما ما در این مقاله تأکید داریم والدین باید علاوه بر بازی‌های که تنها به هدف سرگرمی اجرا می‌شوند، بازی‌هایی که برای رشد مهارت‌های ضروری کودک مفیدند نیز انجام شوند.

به همین دلیل، اگر شما نیز از آن دسته والدینی هستید که در انتخاب بازی با نوزاد هفت ماهه خود در خانه سردرگم هستند، در ادامه می‌توانید انواعی از این بازی‌ها را پیدا کنید و بسته به شرایط با کودک خود انجام دهید. توجه داشته باشید بهتر است طیف متنوعی از بازی‌ها را برای کودک اجرا کنید تا کودک احساسات متفاوتی را تجربه کند.

بنابراین، انواع بازی‌هایی که می‌توانید با کودک هفت ماهه خود در خانه انجام دهید عبارت است از:

  • دیدن آلبوم عکس
  • بازی با بلوک‌های چیدنی
  •  بازی غلت بزن
  • اسباب بازی پنهان
  • بازی با توپ بادی رنگی
  • قصه‌گویی با عروسک‌ها
  • بازی در حمام
  • خزیدن داخل تونل
  • ‌کشوی لباس مامان
  • کوه بالشی
  • استوری بورد یا داستان مصور
  • بازی با قاشق و کفگیر
  • بازی با اجسام شناور در آب
  • بازی لی لی حوضک
  • بازی با دوش و آب بازی
  • بازی دالی موشه
  • ماساژ کودکان

انواع اسباب بازی برای نوزاد هفت ماهه

همه ما به عنوان والد برای بازی با نوزاد هفت ماهه خود به دنبال بهترین اسباب‌بازی هستیم. انتخاب اسباب بازی برای کودک هفت ماهه، آن هم این روزها که تنوع اسباب‌بازی به قدری زیاد است که هر کسی با ورود به اسباب بازی فروشی سردرگم می‌شود کار ساده‌ای نیست. در گذشته والدین انتخاب‌های محدودتری برای خرید اسباب‌بازی داشتند و حتی اغلب وسایل بازی مربوط به سنین بالای 1 سال بود؛ اما اکنون انواع اسباب‌بازی با جنس و مارک‌های مختلف وجود دارد و طبیعتاً هر کدام هدف خاصی را دنبال می‌کنند.

همان‌طور که گفتیم، شما باید اسباب‌بازی برای نوزاد 7 ماهه خود انتخاب و خریداری کنید که هم او را سرگرم کرده و هم مهارت‌های مختلف را به آموزش دهد؛ بنابراین باید هم علایق کودک که تا این سن حتماً با برخی از آن‌ها آشنا شده‌اید، و هم مزایای اسباب‌بازی را در نظر بگیرید.

معایب بازی نکردن با نوزاد هفت ماهه

اگر هیچکس به غیر از تغذیه و تعویض پوشک نوزاد با او تعامل نداشته باشد، کودک از هر چیزی که برای یادگیری و رشد نیاز دارد محروم می‌شود. بازی با نوزاد هفت ماهه مانند تمام نیازهای او باید جدی گرفته شود مثل صحبت کردن، در آغوش گرفتن، لمس شدن و به‌طورکلی تعامل با دیگران. همه این کارها مغز کودک را تحریک می‌کنند و در رشد مغز او مؤثر هستند. جالب است بدانید کودکان از تولد تا 4 سالگی به همان اندازه چیزی می‌آموزند که از چهار تا 18 سالگی یاد می‌گیرند.

بنابراین، به یاد داشته باشید نوزادان و کودکان خردسال مانند اسفنج‌های کوچک هستند. هرچه بیشتر با آنها تعامل داشته باشید و بیشتر آن‌ها را تحریک کنید، بیشتر یاد خواهند گرفت. به همین دلیل بسیار مهم است که به نوزادان و کودکان خردسال خود توجه زیادی داشته باشید. برخی از عواقبی که بازی نکردن با کودک هفت ماهه به دنبال دارد عبارت است از:

  • عدم درک عاطفی و همدلی
  • ناتوانی در شناسایی و مدیریت احساسات
  • ناتوانی در مقابله با استرس در زندگی آینده
  • عدم تأثیر والدین در تصمیم‌گیری‌های آینده کودک
  • نداشتن احساس امنیت

سؤالات متداول

آیا می‌توانم برای نوزاد هفت ماهه کتاب بخوانم؟

بله. خواندن کتاب برای نوزاد هفت ماهه به تقویت مهارت‌های زبانی و هوش او کمک می‌کند؛ بنابراین کودک ممکن است زودتر شروع به حرف زدن کند و دایره لغات وسیع‌تری نیز داشته باشد.

آیا می‌توان با کمک بازی با نوزاد هفت ماهه خزیدن را به او یاد داد؟

بله. به کمک اسباب‌بازی‌های صدادار یا وسایلی که مورد علاقه کودک هستند می‌توان آن‌ها را تشویق به حرکت یا خزیدن به سمت اسباب‌بازی کرد.

183 مقاله

درباره نویسنده
تیم تولیدمحتوا بازی بوک
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

نقش بازی با کودک هشت ماهه در رشد و یادگیری