استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

نقش بازی با کودک هشت ماهه در رشد و یادگیری

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

اهمیت بازی با کودک هشت ماهه

بازی بخشی از طبیعت و رشد کودک است که سبب آشنایی او با محیط اطراف می‌گردد. اگر شما می‌خواهید که شاهد رشد به موقع فرزند خود باشید باید ساعاتی از روز را صرف بازی با کودک هشت ماهه کنید.

بازی با نوزاد 8 ماهه نسبت به ماه‌های گذشته متفاوت است؛ زیرا در این ماه مهارت حرکتی کودک متحول شده و برخی از کودکان حتی می‌توانند با کمک دیوار یا با گرفتن جایی محکم بایستند. در این ماه زمان خواب کودک منظم‌تر می‌شود و تایم کمتری را در روز می‌خوابد برای همین زمان بیشتری برای بازی با او دارید.

در این زمان قدرت یادگیری کودک بسیار زیاد است و وظیفه والدین است که از این زمان برای رشد و تقویت انواع هوش و توانایی شناختی استفاده بهینه کنند. کودکان فقط از طریق بازی به شناخت و یادگیری دست پیدا می‌کنند که شما می‌توانید با انجام انواع بازی با نوزاد در هشت ماهگی این زمینه را فراهم کنید.

چگونه با نوزادان در هشت ماهگی بازی کنیم؟

نحوه بازی با نوزاد 8 ماهه و مراقبت از آن اهمیت بسیار زیادی دارد. در این سن بازی نقش مؤثری در رشد همه جانبه کودک دارد.

 اکنون که حرکت کوچولوی شما بیشتر شده و در حال سینه خیز رفتن یا تاتی تاتی است، برای بازی با کودک هشت ماهه خود باید خانه‌تان را برای او ایمن کنید. تمام محصولات شوینده، لوازم آرایشی و مواد خطرناک را کنار بگذارید. کابینت‌های حمام و آشپزخانه خود را قفل کنید؛ در سراسر پله‌ها محافظ نصب کنید و پریزهای باز را بپوشانید. مطمئن شوید که هیچ سیمی آویزان نیست و هیچ وسیله برقی در دسترس کودک نباشد. بهتر است درهای حمام و اتاق خواب را بسته نگه دارید.

اکنون که کودک هشت‌ماهه شما بی‌وقفه فعال است، ممکن است وسوسه شوید که برای کودک خود تلویزیون روشن کنید تا او را سرگرم کنید. اگرچه چند دقیقه تماشای یک فیلم آموزشی احتمالاً به کودک شما آسیب نمی‌رساند، اما آکادمی اطفال توصیه می‌کند که تا حداقل 18 ماهگی کودک برای روشن کردن تلویزیون صبر کنید. قصه خواندن، آواز خواندن و صحبت کردن راه‌های بسیار بهتری برای سرگرم کردن و بازی با نوزاد هشت ماهه هستند.

معرفی انواع بازی با کودک هشت ماهه

شما می‌توانید بازی‌ها را بر اساس شرایط رشدی کودک خود تنظیم کنید. پس لازم است با نقاط عطف رشد نوزاد خودتان در این سن آشنا باشید.

نقاط عطف رشد در 8 ماهگی نوزاد عبارت‌اند از:

تکان دادن بدن خود، خزیدن، یا بالا کشیدن خود به حالت ایستاده (با پشتیبانی)

چیدن اشیا، حرکت دادن و انتقال آنها از دستی به دست دیگر و کوبیدن آنها به همدیگر (در بازی با کودک هشت ماهه می‌توانید از این روش استفاده کنید).

بینایی در هشت ماهگی نوزاد رشد خوبی پیدا می‌کند به صورتی که او به راحتی می‌تواند چیزهایی را که می‌خواهد از سراسر اتاق تشخیص دهد.

لمس کردن (و چشیدن) هر چیزی که می‌تواند با دستان کوچک کنجکاو خود دست یابد.

به منظور تقویت مواردی که ذکر شد انواع فعالیت‌ها و بازی برای نوزاد هشت ماهه وجود دارد که می‌توانید برای سرگرم کردن و رشد همه جانبه در 8 ماهگی نوزاد از آنها استفاده کنید. از چیدن بلوک‌ها و قصه‌گویی گرفته تا آواز خواندن، رقصیدن و بازی‌های هیجانی، در اینجا برخی از مهم‌ترین انواع بازی با نوزاد هشت ماهه را برای الهام بخشیدن به شما آورده‌ایم.

بازی برای رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی

تصور نکنید که کودک 8 ماهه شما برای خواندن و رقصیدن خیلی کوچک است. رقصیدن به عنوان نوعی از بازی با کودک هشت ماهه به رشد و تقویت هوش حرکتی و هماهنگی ادراکی کودکان کمک شایانی می‌کند. آنها نیازی به راه رفتن یا حتی سینه خیز رفتن ندارند تا از حرکت موزون همراه با موسیقی لذت ببرند. شما می‌توانید با پخش آهنگ‌های هیجانی همراه با کودک خود برقصید. کودکان عاشق تماشا کردن، گوش دادن و پیش بینی حرکات هستند و شما هم از آواز خواندن و رقصیدن با کوچولوی خود لذت خواهید برد.

با نوزادان در هشت ماهگی چگونه بازی کنیم؟

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی درشت

جهت تقویت مهارت حرکتی فرزند خود حتماً انواع بازی با کودک هشت ماهه را فراموش نکنید. مهارت‌های حرکتی درشت فرزند شما در 8 ماهگی پیشرفت زیادی می‌کند. نوزادان در این سن می‌توانند از حالت خوابیده به حالت نشسته حرکت کنند و برخی از کودکان می‌توانند خود را از زمین بلند کنند و در حالی که مبلمان را گرفته‌اند راه بروند که با انجام بازی تاتی تاتی شما می‌توانید این مهارت را در فرزند خود تقویت کنید.

نقاشی با انگشت از جمله محبوب‌ترین و سرگرم‌کننده‌ترین بازی با نوزاد هشت ماهه است. آنها نه تنها از لمس کردن و استفاده از رنگ‌ها لذت می‌برند، بلکه این فعالیت می‌تواند باعث پیشرفت خلاقیت در آنها شود. به ویژه، می‌تواند مهارت‌های حرکتی درشت را با تقویت عضلات انگشتان و دست‌ها بهبود بخشد. اگر نگران این هستید که کودکتان دست‌های رنگی خود را در دهانش ببرد، از رنگ انگشتی خوراکی خانگی بهتر است استفاده کنید. این رنگ که با استفاده از آرد، نمک، آب و رنگ ساخته می‌شوند، می‌تواند جایگزینی عالی برای رنگ معمولی برای نوزادان باشد.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی ظریف

شما به راحتی می‌توانید در بازی با کودک هشت ماهه خود مهارت حرکتی ظریف کودک خود را با تقویت کنید. یکی از این بازی‌ها، استفاده از انواع بلوک‌ها است. گرچه یک نوزاد 8 ماهه ممکن است خیلی کوچک باشد که بتواند آنها را با موفقیت روی هم بچیند، اما از اینکه بفهمند چگونه آنها را کنار هم بگذارند، لذت خواهند برد. بازی با بلوک‌های سازنده می‌تواند مهارت‌های حرکتی ظریف و دامنه توجه آنها را بهبود بخشد و به آنها کمک کند همکاری با دیگران را بیاموزند.

بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات

در بازی برای نوزاد هشت ماهه جهت تقویت رشد هیجانی اجتماعی کودک خود باید با او زیاد صحبت کنید و کتاب قصه‌هایی با تصاویر جذاب را برای او بخوانید. هرچند که قدرت تکلم در 8 ماهگی نوزاد تکامل پیدا نکرده؛ اما او می‌تواند به روش‌های نسبتاً پیچیده‌ای ارتباط برقرار کند. در بازی با کودک هشت ماهه خود برای تشویق کودکتان، زیاد با او صحبت کنید، از او سؤال بپرسید، به او بگویید چه کار می‌کنید، کتاب‌هایش را بخوانید در هنگام قصه‌خوانی به تصاویر کتاب اشاره کنید و هیجانات شخصیت‌ها را برای او توضیح دهید سپس منتظر باشید تا او پاسخ دهد. حرف‌های او به طور فزاینده‌ای مصوت‌ها و صامت‌ها را با هم مخلوط می‌کنند و سعی می‌کنند کلمات واقعی را که از شما می‌شنود را تقلید کنند.

بازی برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه

از جمله بازی با کودک هشت ماهه برای تقویت توجه، انجام بازی منشأ صداها است. اسباب بازی صداداری را انتخاب کنید و آن را زیر پتو قایم کنید و صدای اسباب بازی را در بیاورید. کودک توجه خود را متمرکز می‌کند تا منشأ صدا را پیدا کند همچنین کودک با شنیدن صدای اسباب بازی که نمی‌بیند ذوق‌زده می‌شود.

تأثیر بازی بر هوش کودک 8 ماه

هشت ماهگی نوزاد مقطع مهم رشدی در زندگی هر کودکی است. فرزند شما از نوزادی کوچک به نوزادی کنجکاو تبدیل شده است و به شناخت محیط اطراف خود می‌پردازد. شما می‌توانید از این کنجکاوی و آمادگی برای یادگیری در جهت رشد و افزایش هوش آن بهره ببرید.

همچنین در این مقطع از رشد رابطه علت و معلولی که مبنای هوش و توانایی حل مسئله است را درک می‌کند نکته قابل توجه این است که سلول‌های مغزی کودک شما به شدت در حال رشد است و این رشد به زودی متوقف می‌شود پس هرچه بیشتر با کودک در این سن بازی کنید و آموزش‌های لازم را بدهید زمینه آموزش سطح بالاتر را برایش فراهم کرده‌اید.

برای افزایش هوش نوزاد خود در این سن فقط باید انواع بازی‌های متنوع و هیجانی را با کودک خود انجام دهید. انجام بازی با کودک هشت‌ماهه علاوه بر بهبود رابطه بین شما، زمینه را برای تقویت انواع هوش از جمله هوش بین فردی، هوش فضایی، هوش هیجانی و… فراهم می‌کند.

معرفی انواع بازی با کودک 8ماهه

مناسب‌ترین اسباب بازی برای کودکان هشت ماهه

در حالی که بارداری یکی از رویدادهای تغییر دهنده زندگی است، والدین شدن یک تحول بزرگ محسوب می‌شود به خصوص اگر برای اولین بار مادر شده‌اید. هیجان تماشای رشد کودک، خندیدن، پاسخ دادن به مکالمات شما و تلاش برای حرکت و خوابیدن در نزدیکی شما بسیار شکفت انگیز است. هر ماه، فرزند شما رشد می‌کند، و این مسئولیت شما به عنوان والدین است که کودک خود را با فعالیت‌های مناسبی سرگرم کنید که این فعالیت‌ها باید علاوه بر لذت بخش بودن برای رشد شناختی آنها مفید باشد. برای بازی با کودک هشت ماهه تنها چیزی که نیاز دارید حس ماجراجویی، کمی تخیل و انرژی زیاد است که در ادامه به مناسب‌ترین اسباب بازی کودک هشت ماهه اشاره می‌کنیم.

انواع ماشین‌ها یا اسباب‌بازی‌های متحرک

اگر کودک شما می‌تواند روی پاهایش بلند شود انواع ماشین‌ها یا اسباب‌بازی‌های متحرک مهیج‌ترین بازی با کودک هشت ماهه محسوب می‌شود. مانند اسباب‌بازی‌هایی که حرکت را تشویق می‌کند، از جمله ماشین‌هایی که به دنبال بچه کشیده می‌شوند.

انواع کتاب‌های مصور و جذاب

همان‌طور که در بخش‌های قبل گفته شد کتاب خواندن برای کودک 8 ماهه جذاب است و انواع هوش‌ها از جمله هوش کلامی، هوش هیجانی و… را در او تقویت می‌کند. شما باید کتاب‌هایی را تهیه کنید که دارای تصاویر جذاب با رنگ‌های زنده و شاد باشد تا توجه کودک را جلب کند. استفاده از کتاب‌های پارچه‌ای و حمام هم برای این سن مناسب است و حس چنگ زدن و لمس کردن اشیا که در هشت ماهگی نوزاد وجود دارد را ارضا می‌کند.

اسباب‌بازی‌های موزیکال

برای بازی با کودک هشت ماهه انواع اسباب‌بازی‌های ضربه زدنی مثل چکش یا طبل بهترین گزینه هستند. از آنجایی که کودکان عاشق موسیقی هستند این‌گونه اسباب‌بازی‌ها آنها را تشویق می‌کند تا آهنگ‌های خود را بسازند، صداهای مختلف را آزمایش کنند و در عین حال مهارت‌های مهم دیگر مانند مهارت‌های حرکتی درشت و علت و معلولی را نیز توسعه می‌دهد.

انواع واکرها و رورئک‌ها برای بازی با نوزاد هشت ماهه

بهترین اسباب‌بازی برای کودکان هشت ماهه، اسباب بازی ای است که ایستادن و راه رفتن کودک ۸ ماهه را تشویق می‌نماید؛ مانند واکر. یک واکر می‌تواند سرگرمی بسیار خوبی باشد. معمولاً بر روی روروئک‌ها یا واکرها دکمه‌هایی طراحی می‌کنند که کودک می‌تواند با فشار دادن آنها صداهای مختلفی مثل حیوانات، موسیقی و… را گوش دهد.

معایب بازی نکردن با کودک در هشت ماهگی

بازی با کودک هشت ماهه پیوند عمیق عاطفی بین فرزند و والدین ایجاد می‌کند که تا بزرگسالی ادامه دارد. عدم بازی با نوزاد 8 ماهه بر برقراری رابطه اجتماعی و مهارت همدلی در آینده بسیار مؤثر است به صورتی که افرادی که در دوران کودکی رابطه صمیمی با والدین خود برقرار کرده‌اند در برقراری پیوند اجتماعی موفق‌تر بوده‌اند و رقابت سالم، سرزندگی و انعطاف‌پذیری بیشتری از خود نشان داده‌اند.

سؤالات متداول

برای کمک به رشد ذهنی نوزاد هشت ماهه چه بازی‌هایی کنیم؟

شما والدین از طریق بازی با کودک هشت ماهه و انجام فعالیت‌های سرگرم کننده می‌توانید باعث پیشرفت هوش و مغزی او شوید. انجام بازی‌هایی مانند کتاب خواندن، آواز خواندن، قدم زدن، نوازش کردن و… به رشد و تقویت مغز کودک شما کمک می‌کند.

چگونه با نوزاد هشت ماهه بازی کنیم؟

مهارت حرکتی کودک در 8 ماهگی رشد زیادی پیدا می‌کند به صورتی که می‌تواند بنشیند یا راه برود؛ بنابراین مناسب‌ترین بازی و اسباب بازی کودک هشت ماهه باید مهارت حرکتی و رشد شناختی کودک را در بر بگیرد.

23 مقاله

درباره نویسنده
کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

بازی با کودک نه ماهه و تأثیر آن بر هوش و خلاقیت