استاندارهای رشد فرزند

هر آنچه که در مورد وضعیت استاندارد رشد نوزاد یک ماهه باید بدانید

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

رشد و سرعت بزرگ شدن در نوزادان بسیار شگفت‌انگیز است. به‌طوری‌که شما می‌توانید در هر ماه شاهد تحولات جدید و هیجان‌انگیز در سیر رشد فرزندتان باشید. رشد نوزاد یک ماهه از سرعت خوبی برخوردار است. طی این ماه، نوزاد شما، بیشتر از قبل هشیار می‌شود و به این دنیای جدید، بزرگ و عجیب عادت می‌کند.

یک ماهگی نوزاد برای تمام افراد خانواده بسیار شیرین و دلچسب و در عین حال مهم و فراموش‌نشدنی است. اما باید در نظر داشت که هنوز آزمون و خطاهای زیادی در راه است، و در این هفته به خاطر تجربه‌هایی که تا به الان کسب کردید، قطعاً این روند، با سهولت بیشتری برای شما همراه است. برای اینکه به نیازهای کودک خود بهترین پاسخ را دهید، باید اطلاعات کاملی در خصوص رشد کودک یک ماهه داشته باشید.

شما با نگاه به این مقاله می‌توانید اطلاعات مفیدی را در ارتباط با یک ماهگی نوزاد خود دریافت کنید و مشکلات احتمالی یا معیارهای تکاملی رشد وی را بهتر بشناسید.

نوزاد 1 ماهه من

اصول اولیه خواب در یک ماهگی نوزاد

موضوعی که باید درمورد الگوی خواب نوزاد یک ماهه به آن توجه کنید این است که خواب یک نیاز موقتی نیست بلکه یک نیاز اساسی در انسان است. ممکن است در بزرگسالی به دلایلی از خواب خود بگذرید اما در مورد کودکان این‌گونه نخواهد بود، زیرا رشد حیاتی کودک هنگام خواب رخ می‌دهد. نوزاد یک ماهه شما، معمولاً حدود 16 ساعت به خواب در طول شبانه روز نیاز دارد. در این سن کودکان معمولاً زیاد فرق شب و روز را متوجه نمی‌شوند. اما با این وجود نوزاد شما احتمالاً بیشتر میزان خوابش را در طول ساعات شب دارد.

در این سن احتمال سندرم ناگهانی مرگ نوزاد وجود دارد پس حتماً او را در تخت کودک و به پشت بخوابانید.

نوزاد 1 ماهه من

اصول اولیه تغذیه در یک ماهگی نوزاد

نوزاد در هر ماه از زندگی خود باید از رژیم مناسبی استفاده کند. عدم تأمین ویتامین‌ها و مواد مغذی در این سن موجب می‌شود تا بدن نوزاد شما نتواند به خوبی رشد کند. توجه کنید نوزادان یک ماهه باید روزانه، در فواصل زمانی دو تا سه ساعته، بارها تغذیه شوند. بر این اساس، شما باید به فرزند یک ماهه خود حداقل شش بار در روز شیر بدهید.
اگر نوزاد یک ماه شما تنها با شیر خودتان تغذیه می‌شود، می‌توانید روند شیردهی به او را تا 12 بار در روز افزایش دهید. سعی نکنید که زمان تغذیه نوزادان یک‌ماهه را کنترل کنید، زیرا کودک در این سن برنامه خواب و روند تغذیه غیرقابل‌پیش‌بینی را دنبال می‌کند.

نوزاد 1 ماهه من

وضعیت حس چشایی نوزاد یک ماهه

حس چشایی کودک یک‌ماهه بسیار حساس است و به طور کلی چشیدن یکی از راه‌های کشف کودک است و آنان با مجموعه 10000 تایی از تشخیص طعم‌های مختلف به دنیا می‌آیند. با وجود این که شاید چند سال طول بکشد تا این تشخیص کامل شود، اما جوانه‌های چشایی در نوزادان می‌توانند علاوه بر روی زبان، در لوزه‌ها و پشت گلو هم وجود داشته باشند. در طول سه ماهه اول تولد، کودک می‌تواند تفاوت بین طعم‌های شیرین و تلخ را تشخیص دهد به عنوان مثال او در یک ماهگی طعم‌های شیرین مثل طعم شیر مادرش را تشخیص و ترجیح می‌دهد.

وضعیت حس بینایی نوزاد در یک ماهگی

به طور کلی نوزاد یک ماهه همچنان قادر نیست اشیاء را در نیم متری یا کمی بیشتر به طور واضح ببیند. اما در اولین ماه بعد از تولد، بینایی او دچار تغییرات بسیاری خواهد شد. پس از گذشت چهار هفته، متوجه خواهید شد که فرزندتان قادر به تعقیب تغییرات نور با بهره‌گیری از چشم و سر خویش هستند، علاوه بر این، چهره‌های بیشتری را نیز به‌راحتی تشخیص دهد.

نوزاد 1 ماهه من

 دلایل گریه نوزاد یک ماهه

گریه نوزاد یک ماهه الزاماً نشانه بیماری یا مشکل خاصی نیست. از آنجایی که نوزادان قادر به بیان کلمات برای بیان خواسته یا مشکلاتشان نیستند، آشنایی با دلایلی که نوزاد گریه می‌کند به شما این امکان را می‌دهد تا بهتر و با اعتمادبه‌نفس بیشتری بتوانید فرزندتان را آرام کنید.

در هفته چهارم، کودک شما به صداهای بلند واکنش نشان خواهد داد و در این بین، از طریق گریه، لبخند و صداهای عجیب و غریب در حالات مختلف، سعی بر برقراری ارتباط با شما دارد. پس سعی کنید با دقت به حالات مختلف وی توجه لازم را داشته باشید. زمانی که نوزاد شما گریه می‌کند سعی کنید با دقت به صدای آن گوش کنید چرا که اگر بتوانید صداهای مختلف مربوط به گریه‌های او را رمزگشایی کنید، این امر می‌تواند به شدت برای شما کمک کننده باشد تا شما در موقعیت‌های مختلف بتوانید تشخیص دهید که کودکتان می‌خواهد به شما چه بگوید.

برای رمزگشایی گریه‌های نوزاد چند مورد را می‌توانیم باهم برسی کنیم به‌عنوان‌مثال:

دلیل اول گریه نوزاد یک ماهه: من گرسنه هستم

 گریه‌های کوتاه و با تن صدای پایین که با حس ملتمسانه‌ای همراه است، یا نق‌نق کردن، ریتمیک و تکراری همراه با حرکات مکیدن، معمولاً به این معنا است که نوزادتان می‌خواهد به شما بفهماند که من «گرسنه هستم». خوردن انگشت شصت و برگرداندن سر به سمت شما وقتی دستتان را به گونه‌اش می‌کشید، واکنش‌های ناشی از گرسنگی نوزادان هستند.

دلیل دوم گریه نوزاد: من خسته هستم

نوزادان زود خسته می‌شوند و نیاز دارند هر زمانی که احساس خستگی کردند، بخوابند و اگر شما متوجه این موضوع نشوید، شروع به گریه می‌کنند، به خصوص وقتی که بیش از حد خسته باشند. گریه‌هایی که کم کم شدت می‌گیرد همراه با خمیازه، مالیدن چشم و گوش است به وضوح بیان می‌کند که نوزادتان نیاز به خوابیدن دارد.

دلیل سوم گریه نوزاد: من درد دارم

اما گریه‌های پی در پی نوزاد یک ماهه که به همراه تن صدای بالا و یا فریادهای گوش خراش، می‌تواند دلیل بیماری باشد. در این شرایط سایر علائم را چک کنید. تب، اسهال، یبوست، استفراغ و هر چیز غیرعادی دیگر می‌تواند نشان دهد که نوزاد شما بیمار است. در صورت لزوم با پزشک معالج کودکتان حتماً تماس بگیرید. نوع بیان این موضوع توسط نوزاد به‌گونه‌ای است که ناگهان شروع به گریه‌های طولانی خواهد کرد اما بعد از مکث کوتاهی، ممکن است دوباره فریادهای مکرر خود را از سر بگیرد.

نوزاد 1 ماهه من

استاندارد رشد قدی و وزنی و دور سر نوزاد در یک ماهگی

به یاد داشته باشید به طور معمول مسیر ثابت و یکنواختی برای وزن نوزاد یک ماهه تعریف نشده است. بلکه مسیر رشد فرزند شما به شکل جهشی است. ممکن است از این هفته به بعد در برخی از نوزادان که شیردهی آن‌ها از نوع تغذیه خوشه‌ای (وابسته به شیر مادر) است، شاهد افزایش اشتها و درخواست بیشتر شیر و در نتیجه افزایش تعداد وعده‌های غذایی آن‌ها باشیم که این موضوع در افزایش وزن و رشد نوزاد یک‌ماهه بسیار تأثیرگذار است.

در ماه اول بیشتر کودکان ۴۵۰ گرم به وزن تولدشان اضافه می‌شود. اما به طور دقیق‌تر در وزن نوزادان پسر یک‌ماهه ۳٫۴ الی ۵٫۷ kg و وزن نوزاد دختر یک‌ماهه ۳٫۲ الی ۵٫۴ kg می‌تواند باشد.

متوسط قد نوزاد پسر در یک ماهگی ۵۱٫۱ تا ۵۸٫۴ cm و قد نوزاد دختر در یک ماهگی 5۰٫۰ تا ۵۷٫۴ cm خواهد بود.

اندازه دور سر نوزاد یکماهه در پسران 37.2 و دختران 36.4 سانتی‌متر خواهد بود.

نوزاد 1 ماهه من

دمای طبیعی و نرمال بدن نوزاد در یک ماهگی

محدوده دمای طبیعی بدن نوزاد یک‌ماهه بین ۳۶ تا 5/37 درجه سانتی‌گراد است که این عدد بسته به زمان گرفتن دمای بدن نوزاد، روش گرفتن دمای بدن نوزاد و دستگاه تب گیری متفاوت باشد.

چکاپ نوزاد یک ماهه

در هفته چهارم تولد کودک بالاخره زمان معاینه یک ماهگی نوزادتان فرارسیده است. در ملاقات با پزشک نه‌تنها می‌توانید ببینید که نوزاد شما چقدر رشد کرده است، بلکه پاسخ سؤالاتی که در این مدت ذهن شما را به خود مشغول کرده است را هم می‌توانید دریافت کنید.

ویزیت یک ماهگی نوزاد در ابتدا شامل بررسی وضعیت قلب و ریه‌ها، گوش، دهان، وضعیت سر و بدن و دستگاه تناسلی و به‌علاوه بررسی رفلکس‌ها، وضعیت ناف و بررسی محل ختنه (در صورت لزوم) خواهد بود. شما می‌توانید در مورد تغذیه، خواب، رشد و ایمنی نوزاد و… از پزشک مربوطه مشاوره دریافت کنید.

نوزاد 1 ماهه من

واکسیناسیون نوزاد در یک ماهگی

 در هفته چهارم، نوزاد یک‌ماهه شما دومین دوز از واکسن هپاتیت B را دریافت خواهد کرد. بیشتر کودکان اولین دز واکسن هپاتیت B را در زمان تولد، دومین دز آن را در چکاپ یک ماهگی به‌عنوان بخشی از واکسن پنج‌گانه و سومین در را بین شش تا ۱۸ ماهگی دریافت می‌کنند.

عارضه یبوست در یک ماهگی نوزاد

ممکن است نوزاد یک ماهه به دلیل مشکل دفع بی قراری کند و دفع وی به همراه درد باشد. مدفوع نوزاد در هنگام ابتلا به یبوست، سفت و خشک می‌شود و به طور عادی تخلیه نمی‌شود. نوزادان شیرخوار کمتر دچار یبوست می‌شوند، چون شیر مادر به راحتی قابل هضم است. ترکیب چربی و پروتئین در شیر مادر به‌طوری است که باعث ابتلا به یبوست نخواهد شد.

در نوزاد زیر ۶ ماه کار نکردن شکم تا ۵ روز طبیعی است اگر شکم نوزادتان بیشتر از این زمان کار نکرد ممکن است نوزاد شما دچار یبوست شده باشد. نوزادانی که تغذیه آن‌ها وابسته به شیر مادر است، می‌توانند چندین روز و حتی تا یک هفته عمل دفع را به تأخیر بیندازد، درحالی‌که در این شرایط برای نوزادانی که تغذیه آن‌ها وابسته به شیرخشک است، نهایتاً یک یا دو روز امکان‌پذیر است. در ۱ ماهگی، ظرفیت معده نوزاد حدود ۸۰ تا ۱۵۰ میلی‌لیتر است و آنها در این بازه زمانی معمولاً به مایعات اضافی احتیاج ندارند زیرا آب موردنیاز خود را از شیر مادر یا شیرخشک دریافت می‌کنند.

نوزاد 1 ماهه من

فواید و نکات ایمنی مربوط به استفاده از پستانک در یک ماهگی نوزاد

پستانک می‌تواند فواید زیادی برای نوزاد یک‌ماهه داشته باشد و گزینه بسیار مناسبی برای آرام‌کردن نوزاد باشد. اما توجه داشته باشید که بهتر است در ماه اول نوزادتان با آن آشنا نشود زیرا ممکن است رغبتی به گرفتن سینه مادر پیدا نکند بنابراین بهتر است قبل از معرفی پستانک به نوزاد، اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما به شیر مادر (حدود ۳ یا ۴ هفته) عادت کرده است. دلیل این امر این است که مکانیسم مکیدن شیر مادر با مکانیسمی که برای مکیدن پستانک در نوزادان استفاده می‌شود، متفاوت است.

پستانک با کاهش خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا (SIDS) مرتبط است. نظریه‌ای وجود دارد که مکیدن پستانک به باز شدن منافذ ورود هوا در اطراف دهان و بینی کودک کمک می‌کند که این امر باعث دریافت اکسیژن کافی توسط نوزاد می‌شود.

63 مقاله

سمیه فراهانی

درباره نویسنده
کارشناسی ارشد MBA
مقالات

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزند

هر آنچه که در مورد وضعیت استاندارد رشد نوزاد پنج هفته ای باید بدانید