زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه
هفت هفتگی نوزاد برای والدین و اطرافیان آنها ممکن است دوران سخت و چالش برانگیزی باشد. در ماههای اولیه بسیاری از والدین با نحوه برطرف کردن نیازهای نوزاد آشنا نیستند. آنها نمیتوانند با اطلاعات محدودی که دارند با نوزاد هفت هفته ارتباط برقرار کنند. به همین دلیل ممکن والدین برای رفع نیازهای نوزاد و رشد بهتر او به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشند.
در هفتههای اولیه بیشتر نوزادان در زمینه جسمی و حرکتی رشد میکنند. اغلب جنبههای رشد انسان مانند رشد اجتماعی، رشد شناختی، رشد عاطفی و…بعد از گذشت ماههای اول اتفاق میافتد. رشد نوزاد هفت هفته ای در جهات مختلفی اتفاق میافتد. در این مطلب به بررسی وضعیت نوزاد در هفته هفتم میپردازیم. برای دانستن اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
رشد جسمی – حرکتی نوزاد هفت هفته
در ماههای اولیه، بیشترین میزان رشد در زمینه جسمی و حرکتی نوزاد اتفاق میافتد. هفته هفتم رشد نوزاد و شیرخوار بهگونهای است که والدین بیشتر وقت خود را با نوزاد میگذرانند و به همین دلیل دائماً تغییرات کودک خود را احساس میکنند. نوزاد 7 هفته با تغییرات جسمی خود میتواند باعث تقویت مهارت حرکتی شود. البته تغییرات حرکتی او در این سن بسیار محدود است.
بااینحال والدین میتوانند با بررسی رشد جسمی و حرکتی نوزاد خود از سلامت جسمانی نوزاد مطلع شوند و اطمینان حاصل کنند. در این بخش به بررسی رشد جسمی و حرکتی هفت هفتگی نوزاد میپردازیم که عبارت است از:
رشد جسمی نوزاد هفت هفته
اکثر والدینی که برای دفعه اول است که مادر یا پدر بودن را تجربه میکنند، با سؤالات بسیار زیادی دررابطهبا رشد جسمی همراه هستند. بیشتر والدین در هفتههای اول نگران وضعیت جسمانی نوزاد هستند. در واقع حساس بودن وضعیت جسمی نوزاد باعث میشود تا علاوه بر والدین، کادر بهداشت با بررسی ماهانه وضعیت نوزاد از سلامت جسمی آنها اطمینان حاصل کند. رشد جسمی نوزاد در هفته هفتم در شش آیتم بررسی میشود که عبارت هستند از:
ویژگیهای ظاهری در هفت هفتگی نوزاد
ویژگیهای ظاهری در نوزادان باتوجهبه شرایط تغذیه، میزان رسیدگی، ژنتیک و… ممکن است متفاوت باشد. بااینحال استاندارد قد و وزن نوزادان در هفته هفتم رشد طبق استانداردهایی تعیین میشود. مطابق استاندارد وضعیت رشد جسمانی، وزن و قد دختر نوزاد و پسر نوزاد در هفت هفتگی متفاوت است. در اغلب اوقات نوزاد هفت هفته پسر نسبت به هفت هفتگی نوزادان دختر قد و وزن بیشتری دارد.
والدین باید بهصورت منظم وضعیت رشد قد و وزن نوزاد در ماه هفتم را بررسی کنند. قد نوزاد هفت هفته پسر حدوداً بین 49.78 تا 56.9 سانتیمتر است. نوزاد هفت هفته دختر دارای قدی با حدود 53.69 سانتیمتر است. در هفته هفتم بین 140 تا 200 گرم به وزن نوزاد اضافه میشود. شیر مهمترین عاملی است که باعث رشد جسمانی در هفت هفتگی نوزاد میشود. در هفت هفتگی وزن نوزاد حدود 3.39 تا 5.54 کیلوگرم است.
اصول خواب نوزاد در 7 هفتگی
نوزاد هفتهفتهای خصوصیات خاص و متفاوتی دارد که والدین برای امنیت و آرامش بیشتر فرزند خود باید از آنها مطلع باشند. یکی از خصوصیات هفت هفتگی نوزاد زیاد خوابیدن آن است. بیشتر نوزادان قادر به تشخیص شب و روز نیستند. در هفتههای اول تولد با وجود کم بودن فعالیت نوزاد، باز هم زمان زیادی از وقت نوزاد به خوابیدن سپری میشود. در هفتههای اول تولد، نوزاد خواب عمیقی ندارد؛ بنابراین بهتر است محیط امن و آرامی برای خواب نوزاد در نظر گرفته شود. یک نوزاد در هفته هفتم بین 12 تا 16 ساعت از وقت خود را در خواب سپری میکند.
اصول تغذیه و رژیم غذایی نوزاد در هفت هفتگی
تغذیه مهمترین آیتم در رشد جسمانی هفت هفتگی نوزاد است. تغذیه نوزاد در هفته هفتم رشد نوزاد تنها با کمک شیر مادر یا شیر کمکی انجام میشود. هر نوزادی حداقل تا 6 ماه باید برای رشد جسمانی از شیر مادر تغذیه کند. در مواقعی که شیر مادر کم باشد یا مادر شیری برای تغذیه نوزاد خود نداشته باشد، والدین میتوانند از شیر کمکی استفاده کنند. میزان مصرف شیر در نوزاد هفت هفته ای نسبت به روزهای اولیه بیشتر میشود. این مسئله باعث میشود تا رشد جسمانی و حرکتی نوزاد سریعتر اتفاق بیفتد.
بیشترین زمان شیر خوردن نوزاد در ماه هفتم در طول روز اتفاق میافتد. هفت هفتگی به گونهای است که در مواقعی والدین باید نوزاد خود را هر چند ساعت برای خوردن شیر بیدار کنند. به طور میانگین هر نوزادی در هفته هفتم بین 7 تا 9 وعده از شیر مادر یا شیر کمکی استفاده میکند. مقدار شیری که نوزاد در هفت هفتگی در هر وعده غذایی مصرف میکند، بین 148 تا 177 سیسی است. این مقدار از مصرف شیر با توجه به شرایط ژنتیکی و وضعیت جسمانی نوزاد نیز متفاوت است.
بهداشت و سلامتی نوزاد در هفت هفتگی
بهداشت و سلامتی از موضوعات بسیار با اهمیتی است که والدین باید برای رشد جسمانی مناسب و حفظ سلامت نوزادان خود به آن توجه داشته باشند.
مدفوع نوزاد در هفت هفتگی
در نوزاد 7 هفته، والدین باید بدانند که او با توجه به مقدار شیری که مصرف میکند، مدفوع دارد. بسیاری از نوزادان بیشتر از 2 تا 5 دفعه در طول روز مدفوع دارند. بعد از گذشته هفتههای اول تولد، از تعداد دفعات مدفوع در نوزادان برای مدت کوتاهی کاسته میشود.
واکسن نوزاد در هفته هفتم
هفت هفتگی نوزاد به دلیل حساس بودن بدن نوزاد، برای والدین بسیار نگران کننده است. با ورود به دوماهگی واکسنهایی مانند هپاتیت ب، ثلاث، فلج اطفال و… به نوزاد تزریق میشوند. آزمایش و واکسیناسیون نوزاد هفت هفته ای شرایطی را فراهم میکند که بدن نوزاد در برابر بیماریهای مختلف قویتر شود.
دندان نوزاد در هفته هفتم
در هفته هفتم نوزاد علائمی از در آوردن دندان ندارد و معمولاً علائم رشد دندان بعد از چهارماهگی اتفاق میافتد.
نرمش و ماساژهای مناسب رشد جسمی نوزاد در هفته هفتم
یکی از بهترین کمکهایی که والدین میتوانند برای رشد جسمی نوزاد 7 هفته انجام دهند، نرمش دادن و ماساژ دادن او است. عضلات نوزاد در این سن با کمک ماساژ و نرمشهایی که والدین برای او انجام میدهند تقویت میشود. ماساژ علاوه بر تأثیرگذاری بر فعالیتهای جسمانی در هفته هفتم نوزاد میتواند به آرامش بیشتر نوزاد و خواب بهتر او کمک کند. نوزاد در هفته هفتم دارای عضلات نرمی است. نرمش کردن به محکمتر شدن استخوانها و سفت شدن عضلات نیز کمک بیشتری میکند.
برای نرمش دادن نوزاد در هفت هفتگی بهتر است ابتدا تمام نواحی بدن او را به آرامی و با کمک انگشتان دست بمالید. بعد از انجام این کار بدن نوزاد برای انجام نرمش شرایط بهتری دارد. والدین میتوانند برای نرمش دادن نوزاد در هفته هفتم دستان کودک را بهآرامی به جهات مختلف حرکت دهند. سپس این کار را برای عضلات پا نیز انجام دهند.
برای ماساژ دادن نوزاد والدین میتوانند از نوک انگشتان خود کمک بگیرند. برای مثال میتوانند انگشت خود را به حالت دورانی روی کف انگشتان دست، پا و کناره ناف حرکت دهند. همچنین ماساژ دادن شقیقه نوزاد از کارهایی است که باعث آرامش نوزاد در هفته هفتم میشود.
بازیهای مناسب رشد جسمی نوزاد هفت هفته
رشد جسمانی نوزاد در هفته هفتم و قبل از دو ماهگی بهاندازهای نیست که بتوانند فعالیتهای مختلفی را انجام دهند. بااینحال والدین با کمک برخی از بازیها میتوانند به رشد جسمانی او کمک کنند. برای بازی با نوزاد در این سن میتوانید اسباببازیهای متفاوتی را با رنگهای جذاب مانند قرمز مقابل نوزاد قرار دهید. نوزاد را برای گرفتن اسب بازی تشویق کنید. تلاش زیاد برای گرفتن اجسام اطراف کمک میکند تا رشد جسمانی در نوزادان سریعتر اتفاق بیفتد.
رشد حرکتی نوزاد هفت هفته
مهارت حرکتی هفت هفتگی نوزاد بهقدری محدود است که ممکن است برخی از والدین به دلیل جزئی بودن تغییرات، متوجه این جنبه از رشد نشوند. بااینحال تغییرات محدودی دارد که نشان میدهد هفته هفتم رشد نوزاد از وضعیت حرکتی سالمی برخوردار است.
والدین و اطرافیان نوزاد میتوانند با افزایش سطح آگاهی خود دررابطهبا این جنبه از رشد کودک، به تقویت مهارت حرکتی او کمک کنند. علاوه بر استاندارد حرکتی در این سن، مهارت حرکتی در ابعاد زیر نیز بررسی شود.
مهارت حرکتی نوزاد هفت هفته
خوشبختانه با پیشرفت رشد جسمانی هفته هفتم رشد کودک، آنها میتوانند هماهنگی بیشتری را میان عضلات احساس کنند. این مسئله باعث میشود تا نوزاد بتواند حرکات جدیدی را انجام دهد. در هفتههای اول اگرچه نوزاد بیشتر وقت خود را میخوابد؛ بااینحال در ساعات بیداری چشمان خود را به گردش در میآورد و به محیط اطراف نگاه میکند.
برخی از نوزادان در نزدیکی دو ماهگی قادر هستند تا از انگشتان خود استفاده کنند و اشیاء اطراف را به دهان خود نزدیک کنند. در هفت هفتگی بسیاری از نوزادان دست و پای خود را حرکت میدهند و سر خود را به جهات مختلف میچرخانند.
بازیهای مناسب رشد حرکتی نوزاد هفت هفته
در هفته هفتم نوزاد علاوه بر رشد جسمی، در زمینه رشد حرکتی بسیار پیشرفت میکند. در این دوران والدین با کمک بازیهای گوناگون میتوانند به رشد حرکتی نوزاد هفت هفته و هماهنگی بیشتر عضلات آن کمک کنند.
تکان دادن اسباببازی مقابل چشم نوزاد، شعر خواندن، صحبتکردن، نزدیک کردن اسباببازیهای متنوع و…از جمله کارهایی است که والدین میتوانند برای رشد حرکتی نوزاد در هفتههای اولیه انجام دهند. توجه داشته باشید که انجام این فعالیتها علاوه بر رشد حرکتی، در حس بینایی و شنوایی نوزاد در هفته هفتم رشد نوزاد بسیار تأثیرگذار است.
انواع گریه در نوزاد هفت هفته
نوزاد در این سن قادر به صحبتکردن نیست اما میتواند از طریق گریه کم کم منظور خودش را به شما برساند. او برای گرسنگی، کولیک خستگی یا تعویض پوشک گریههای متفاوتی دارد.
به طور مثال اگر در ساعت مشخصی از روز شروع به گریه میکند و پاهایش را در شکم جمع میکند این میتواند نشاندهنده کولیک یا نفخ در کودک باشد. اگر هنگام گریه دست خود را مرتب به سمت گوشش میبرد و گریه او با جیغ همراه است ممکن است علت گریه نوزاد گوش درد باشد.
برخی از انواع گریه در نوزاد نیاز به رسیدگی فوری دارد و برخی دیگر از این گریهها قابل تحمل است. به عنوان والدین کودک، خودتان کم کم تشخیص میدهید که کودکتان چه نیازی دارد.
کودک در هفته هفتم چه کارهایی را باید انجام دهد؟
از جمله کارهایی که کودک در هفته هفتم قادر به انجام آن است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با چشمان خود اشیا را دنبال میکند.
- به دستان خود نگاه میکند
- احتمالاً میتواند اشیا را در دهانش بگذارد.
- سر خود را به نسبت هفتههای پیش، مدت طولانیتری، بالا نگاه میدارد.
- با دیدن غریبهها احساس ناراحتی میکند
- از زمان بازی و فعالیتهای مانند حمام کردن لذت میبرد
- با لبخند به حرکات شما واکنش نشان میدهد
علائم تأخیر در رشد نوزاد هفت هفته
متأسفانه وجود برخی از علائم و نشانهها در هفت هفتگی نوزاد نشان میدهد که نوزاد در این هفتههای اولیه با بیماری یا مسئله تأخیر در رشد دست و پنجه نرم میکند. مهمترین علائم تأخیر در رشد نوزاد هفت هفته عبارت است از:
- تشخیص ندادن صدای اطرافیان از افراد غیر آشنا
- توجه نکردن به صداهای اطراف
- ناتوانی در بلند کردن سر و چرخاندن گردن
- خارج نشدن صدای غان غان از نوزاد
- ناتوانی در تکان دادن دست و پا و سایر عضلات بدن
- ناتوانی در گرفتن انگشتان دست مادر با کمک انگشتان خود
سؤالات متداول
چگونه یک کودک 7 هفتهای از لحاظ جسمی رشد میکند؟
بالارفتن وزن بین 140 تا 200 گرم در هفته، افزایش قد، بزرگشدن اندازه دور سر از تغییرات جسمی است که در ظاهر نوزاد 7 هفته اتفاق میافتد. علاوه بر تغییرات ظاهری، نوزاد نحوه شیر خوردن صحیح را یاد میگیرد و نسبت به روزهای اول شیر بیشتری مصرف میکند.
کودک هفت هفته شما به چه اندازه باید مدفوع داشته باشد؟
تعداد دفعات مدفوع نوزاد هفت هفته بین 2 تا 5 دفعه است. البته تعداد دفعات مدفوع بعد از ماه هفتم تا سه ماهگی کاهش پیدا میکند. بسیاری از نوزادان در ماه هفتم بعد از هر وعده غذایی ادرار و مدفوع میکنند.
قد و وزن نوزاد در هفت هفتگی چه قدر است؟
قد و وزن نوزاد در هفته هفتم رشد باتوجهبه جنسیت نوزاد و نوع شیری که تغذیه میکند متفاوت است. تقریباً در هر هفته حدود 140 تا 200 گرم به وزن نوزاد افزوده میشود. در این هفته وزن نوزاد بین 3.39 تا 5.54 کیلوگرم است. میانگین قد نوزاد هفت هفته پسر بین 49.78 تا 56.9 سانتیمتر است. قد دختر هفت هفته حدود 53.69 سانتیمتر است.
نوزاد در هفته هفتم چه قدر باید شیر بخورد؟
تغذیه نوزاد در هفته هفتم رشد نوزاد تنها با شیر مادر یا شیرخشک است. در هفت هفتگی نوزاد بین 7 تا 9 مرتبه شیر میخورد. 148 تا 177 سیسی در هر وعده، مقدار شیری است که نوزاد دوماهه مصرف میکند.
نوزاد هفت هفته ای چه قدر میخوابد؟
نوزاد هفتهفتهای خواب زیادی دارد. اغلب نوزادان در هفت هفتگی تفاوتی را در شب و روز احساس نمیکنند. اکثر نوزادان در ماه هفتم بین 12 تا 16 ساعت خواب هستند.