زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
اگر کودک شما حین شیر خوردن یا بعد از آن سروصدا و کجخلقی میکند احتمالاً دلیلش این است که مقداری هوا را با شیرش بلعیده است و باعث شده احساس سیری ناراحتکنندهای داشته باشد. گرفتن آروغ نوزاد یکی از مراحل مهم بعد از شیر خوردن نوزاد است و کمک میکند کودک احساس بهتری داشته باشد. به همین دلیل است که در این مطلب تصمیم گرفتهایم در خصوص روش صحیح آروغ گرفتن نوزاد در وضعیتهای مختلف صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
دلایل گرفتن آروغ نوزاد
بسیار مهم است که بعد از هر بار شیر خوردن آروغ کودک گرفته شود، حتی اگر او خواب باشد. آروغ گرفتن نوزاد یکی از فرآیندهای مهمی است که مادر تا زمانی که فرزندش خودکفا شود این کار را برایش انجام میدهد. کودکان و بزرگسالان خیلی راحت میتوانند گاز خود را آزاد کنند، اما نوزادان به کمک احتیاج دارند زیرا کنترل بسیار کمی روی بدن خود دارند.
وقتی کودک شما شیر میخورد معمولاً مقداری هوا را همراه با شیر میبلعد وجود حبابهای هوا در شکم کودک باعث میشود قبل از اینکه شیر خوردنش را به طور کامل تمام کند، احساس سیری و ناراحتی داشته باشد. به همین دلیل است که گرفتن آروغ نوزاد برای بیرون راندن هوای اضافی، بخش مهمی از فرآیند تغذیه است. از طرف دیگر، نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند بهاندازه آنهایی که شیر خشک میخورند نیازی به آروغ زدن ندارند؛ زیرا آنها هنگام شیر خوردن هوای کمتری را میبلعند. علاوه بر این، گریه کردن نوزاد میتواند باعث شود او هوای بیشتری را ببلعد.
بهترین زمان آروغ گرفتن نوزاد چه مواقعی است؟
بعضی نوزادان در هنگام شیر خوردن هوای زیادی را میبلعند؛ بهعنوانمثال اگر شیر مادر زیاد باشد، جریان سریع شیر میتواند باعث شود کودک هوای بیشتری را ببلعد. در چنین مواقعی گرفتن آروغ نوزاد باید بهدفعات زیاد انجام شود. بهطورکلی بهترین زمان برای آروغ گرفتن بچه نوزاد، در مواقع زیر است:
1-بعد از شیردادن به نوزاد
بهترین زمان برای گرفتن سریع آروغ نوزاد بعد از شیر خوردن نوزاد یا حین شیر خوردن و زمانی است که او بدخلقی میکند. اگر کودک شما نیاز به آروغ زدن داشته باشد، ممکن است شیر خوردن را متوقف کرده و احساس ناراحتی کند. اگر کودکتان را از هر دو پستان شیر میدهید، میتوانید در هر بار جابهجایی بین پستانها آروغ او را بگیرید.
2-وقتی کودک خوابآلود است
هنگام خوابآلودگی نوزاد، یکی دیگر از زمانهای گرفتن آروغ نوزاد است. اگر نوزاد شما هنگام خوردن شیر از سینه یا شیشه شیر به خواب رفت، بیدار کردن و آروغ گرفتن نوزاد در چنین مواقعی میتواند کمک کند او مدت بیشتری شیر بخورد.
3-بین شیردهی
بعضی از نوزادان باید بین شیر خوردن آروغ بزنند. اگر کوچولوی شما بدخلقی میکند و نمیتواند بخوابد، گرفتن آروغ ممکن است تمام چیزی باشد که به آن نیاز دارد. کودکان هنگام گریه نیز هوا را میبلعند. ازآنجاکه بعضی از نوزادان بیشتر از بقیه گریه میکنند، بهخصوص اگر کولیک داشته باشند، نیاز به آروغ زدن بیشتری دارند.
روش های آروغ گرفتن نوزاد
در ادامه بهترین تکنیکهای گرفتن آروغ نوزاد که امتحان خود را پس دادهاند آورده شده است. بعد از امتحان کردن هرکدام از این روشها، احتمالاً نسبت به یکی از آنها رضایت بیشتری خواهید داشت و آن تکنیک روی نوزاد شما بهتر جواب میدهد. لازم به ذکر است از همه روشهای گفته شده میتوانید برای گرفتن آروغ نوزاد در خواب نیز استفاده کنید.
1-آروغ گرفتن از نوزاد به روش نشسته
چانه کودک (نه گردنش) را بین انگشت شست و انگشت اشاره خود بگیرید و درحالیکه صاف نشسته است، با دست دیگرتان بهآرامی به پشت او ضربه بزنید. این روش رایجترین و بهترین روش گرفتن آروغ نوزاد در بیمارستانها و کلینیکها است. این روش خیلی عالی در ابتدا ممکن است برای مادر و کودک سخت باشد، اما وقتی به آن عادت کردید عمل بسیار لذت بخشی میشود.
2-گرفتن آروغ نوزاد به روش دست روی شانه
نوزاد خود را از زیربغل بگیرید و او را به سمت بالای شانه خود ببرید (بازوهای او باید بالای شانه شما قرار بگیرند). مطمئن شوید که صورت و بینی او مقابل شانه شما نباشد، بلکه بالاتر از شانه قرار بگیرد. سپس بهآرامی به پشت او ضربه بزنید تا آروغ بزند.
3-آروغ گرفتن نوزاد به روش درازکش روی پا
کودک خود را با یکدست نگه دارید (بهترین راه برای انجام این کار این است که بازوی کودک را بین انگشت شست و اشاره خود قرار دهید) و شکم او را روی پای خود قرار دهید. مطمئن شوید که مانعی جلوی صورت و بینیاش قرار نگرفته و بهراحتی میتواند نفس بکشد. سپس با دست دیگرتان بهآرامی به پشت او ضربه بزنید.
4-نحوه آروغ گرفتن نوزاد با نگهداشتن او روی بازو
برای این منظور باید نوزاد را با زاویه 45 درجه بهگونهای روی دستتان قرار دهید که شکمش روی ساعد شما قرار بگیرد. سپس سر او را در خم آرنج خود نگه دارید این کار باعث فشار واردشدن به شکم او و آسانتر گرفتن آروغ میشود. گرفتن آروغ نوزاد به این شکل ممکن است برای والدین تازهکار کمی سخت باشد، اما این یک تکنیک عالی برای گرفتن آروغ نوزاد چندروزه است؛ زیرا تمام بدن او بهخوبی در امتداد ساعد شما قرار میگیرد.
گرفتن آروغ نوزاد چقدر طول میکشد؟
به طور معمول مدتزمان گرفتن آروغ نوزاد حداقل دو دقیقه طول میکشد. گاهی اوقات، نوزادان ممکن است بلافاصله پس از اینکه آنها را به حالت قائم نگه داشتید، آروغ بزنند و در مواقع دیگر ممکن است مجبور شوید چند دقیقه صبر کنید و از طریق فشار ملایم شکم یا نوازش به آنها کمک کنید.
اگر نوزاد آروغ نزد چه باید کرد؟
ممکن است نوزاد همیشه حین شیر خوردن یا بعد از آن آروغ نزند. گاهی اوقات دلیل آروغ نزدن کودک میتواند این باشد که او هوای زیادی را نبلعیده است.
بااینحال گاهی اوقات برای گرفتن آروغ نوزاد نیاز به کمی اصرار است. در ادامه چند نکته مهم برای گرفتن آروغ نوزاد آورده شده است.
- آروغ کودک را هنگام شیر خوردن بگیرید. وقتی کودک شیر خوردنش را تمام کرد، ممکن است خوابآلود باشد و هوای بیشتری را ببلعد؛ بنابراین سعی کنید هنگام تعویض پستان یا زمانی که شیر خشک به وسطهایش رسیده است آروغ نوزاد را بگیرید.
- اگر کودک بعد از 5 دقیقه تلاش آروغ نزد، بهآرامی او را به پشت بخوابانید. بعد از گذشت چند دقیقه نوزاد را بااحتیاط بلند کنید و دوباره آرام به پشتش ضربه بزنید. گاهی اوقات درازکشیدن به حرکت حبابهای هوا در اطراف کمک کرده و رها شدن آنها را آسانتر میکند.
- نوزاد را بعد از شیر خوردن در حالت ایستاده نگه دارید. این کار باعث میشود حبابهای هوا بدون زحمت والدین خارج شوند.
- اگر کودک آروغ نزد نیازی نیست استرس بگیرید گاهی اوقات هوایی در معده کودک گیر نکرده است.
سؤالات متداول
هطورکلی برای آروغ گرفتن نوزاد میتوانید یکی از سه حالت زیر را امتحان کنید: دراز کشیده روی پاهای شما، روی شانه شما، بهصورت نشسته در بغل شما
نوزادان برای خلاص شدن از شر گاز اضافی معده خود نیاز به آروغ زدن دارند. نوزادان نمیتوانند بهتنهایی آروغ بزنند و اگر ما به آنها کمک نکنیم که هوا را خارج کنند، ممکن است نفخکرده یا کجخلقی کنند. در حقیقت آروغ گرفتن نوزاد بهقدری معمول است که دیگر لازم بودن یا نبودن انجام این کار چندان اهمیتی ندارد.
اگر هرچقدر هم تلاش میکنید نمیتوانید آروغ نوزاد را بگیرید. نگران نباشید او احتمالاً این آروغ را به روش دیگری (از طریق خروج باد) دفع خواهد کرد. سعی کنید او را به پشت بخوابانید و بهآرامی شکمش را ماساژ دهید. همچنین پاهای او را به جلو و عقب حرکت دهید؛ مانند اینکه در حال دوچرخهسواری است. اگر این کار نیز جواب نداد با یک پزشک متخصص کودک صحبت کنید؛ پزشک میتواند بهترین راهکار را به شما ارائه دهد.
به طور معمول مدتزمان گرفتن آروغ نوزاد حداکثر 20 دقیقه طول میکشد. در طی این مدت اگر نوزاد باد معده داشته باشد برطرف خواهد شد. اگر در این مدت نوزاد آروغ نزد، به این معنی است که باد زیادی را همراه با شیر نبلعیده است.