زمان تقریبی مطالعه: 24 دقیقه
هوش درون فردی یکی از انواع هوش گاردنر است که به مهارتهای شناخت خود ارتباط دارد. شناخت خود و آگاهی از احساسات و خوشایندها و ناخوشایندها یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر انسانی باید داشته باشد. بسیاری از پدر و مادرها به پرورش هوش برون فردی و ارتباطات فرزندشان اهمیت بسیاری میدهند، اما بخاطر عدم آگاهی به ارتباط درونی کودک با خودش توجهی ندارند.
این هوش در برخی از افراد به یک نقطه قوت تبدیل میشود و مسیرهای منحصر به فردی برای رشد آنها میسازد، اما همه انسانها به درجهای از این نوع هوش نیاز دارند. پدرها و مادرها باید با پرورش هوش درونی و ارائه آموزشهای لازم در این زمینه به کودک یاد بدهند که خودش نقش مهمترین شخصیت زندگیاش را بر عهده دارد و باید به خودش توجه ویژهای داشته باشد. این مقاله در مورد استعداد درون فردی نوشته شده است و به تعریف و روشهای پرورش این نوع هوش گاردنر در کودکان اختصاص دارد.
هوش درون فردی چیست؟
هوش درون فردی گاردنر به انگلیسی Intrapersonal intelligence نام دارد و یکی از ناشناختهترین انواع هوش گاردنر است. کودکان با استفاده از این هوش میتوانند خودشان و احساساتشان را بشناسند، افکارشان را درک کنند، متوجه شوند چه چیزهایی را دوست دارند و چه چیزهایی مطلوبشان نیست و همچنین نقاط ضعف و قوتشان را پیدا میکنند.
هوش درون فردی:
هوش درون فردی به توانایی کودک در شناخت و درک عواطف، هیجانات و احساسات خود و قدرت تخیل بالا و مهارت دیدن مسائل از ابعاد دیگر گفته میشود. این هوش به خودشناسی، مدیریت و برنامهریزی زندگی فردی کمک میکند.
کودکی که هوش درونی بالایی داشته باشد، کمکم متوجه میشود چطور میتواند نقاط قوتش را پرورش دهد و با استفاده از آنها به اهدافش برسد. همچنین ضعفهایش را به عنوان یک نقطه پایان میپذیرد و بیهوده برای رفع آنها تلاش نمیکند. مثلا میداند که نمیتواند خوب نقاشی بکشد، اما در موسیقی توانمند است. بنابراین به جای اینکه زحمت زیادی برای نقاشی بکشد، برای ارتقای توانمندیهای موسیقیاییاش تلاش میکند.
تعریف استعداد درون فردی در کودکان به معنای دقیق در واژهها نمیگنجد و بهتر است به جای تعریف روی مفهوم آن متمرکز شویم. زمانی که بدانید هوش درونی چیست، هم میتوانید آن را در فرزندتان تقویت کنید و هم آن را در شخصیت خودتان ارتقا دهید.
پدرها و مادرها مهمترین الگوی فرزندان هستند. یکی از بهترین راهها برای آموزش دادن به کودکان این است که خودتان آن کار را انجام بدهید. زمانی که کودک ببیند شما فردی هستید که به دنبال شناخت خود میروید و در این باره مطالعه میکنید، یاد میگیرد هوش درونیاش را تقویت کند.
اهمیت تقویت هوش درون فردی در کودک
هوش درونی همان هوشی است که باعث موفقیت بسیاری از کارآفرینهای مشهور و رهبران بزرگ دنیا شده است. گاندی میگوید: «برای تغییر و موفقیت در زندگی باید ابتدا خودتان را تغییر دهید». برای اینکه بتوانید خود را تغییر دهید هم ابتدا باید خود را بشناسید و این یک کاربرد هوش درون فردی در زندگی است.
بسیاری از بزرگسالان نسل امروز در کودکی اطلاعی از هوش درونی، شناخت خود، مهارتهای توسعه فردی و… نداشتند. اما والدین امروز با آگاهی میتوانند کودکان را از زمانی که ذهنشان آماده پذیرش است با این مفاهیم آشنا کنند. در نتیجه بزرگسالان نسلهای بعدی افرادی هستند که از کودکی ارتباط با خود و کشف درونی را یاد گرفتهاند و در سنین بزرگسالی میتوانند از این نقطه قوت مهم در زندگی بهره ببرند. این موضوع مهمترین علت اهمیت تقویت هوش درون فردی کودکان است.
ویژگی هوش درون فردی در کودکان
مهمترین ویژگیهای افراد دارای هوش درونی بالا عبارت است از:
- تنهایی را ترجیح میدهند و دوست دارند به تنهایی با مسائل کنار بیایند.
- شهود قدرتمندی دارند.
- نقاط ضعف و قوت خود را میشناسند، اما بابت نقطه قوتهایشان به خود افتخار نمیکنند و تصور میکنند این یک ویژگی معمولی در آنهاست.
- اعتماد به نفس بالایی دارند.
- توانایی بالایی در کنترل احساسات مختلف، به ویژه کنترل خشم، دارند.
- ممکن است نسبت به همسن و سالهایشان درونگرا تر باشند. (البته این بدان معنا نیست که این هوش در کودکان برونگرا پایین است).
- دوست دارند اتفاقاتی که رخ داده را تجزیه و تحلیل کنند.
- زمانی که مشکلی پیش میآید یا اشتباهی میکنند، با تجزیه و تحلیل عملکردشان رفتار نادرستشان را پیدا میکنند تا اگر دوباره چنین موقعیتی رخ داد، دیگر اشتباه نکنند.
- معمولا درباره احساساتشان صحبت نمیکنند و روشی خلاقانه برای ابراز آنها پیدا میکنند. مثلا ممکن است به نوشتن یا نواختن ساز روی آورند.
- سوالات کلیدی درباره هدف من در زندگی چیست میپرسند و به دنبال رشد شخصیت درونیشان هستند.
- از انجام کارها به تنهایی بیشتر از کارهای تیمی لذت میبرند.
- آنها به طور مستقل و از طریق تأمل یاد می گیرند.
- خلاق هستند و میتوانند روشهای جدیدی برای حل مشکلاتشان پیدا کنند.
- آنها از نوشتن خاطرات لذت می برند زیرا به آنها کمک می کند تا در مورد خودشان یاد بگیرند.
- در کمک به دیگران برای درک خود خوب هستند.
- آنها می توانند واکنشهای خود و دیگران را پیش بینی کنند.
نشانه ها و راه تشخیص هوش درون فردی در کودکان
کودکانی که هوش درونی بالایی دارند، از یادگیری و اجرای آنچه یاد گرفتهاند لذت میبرند. آنها دوست دارند به اهدافشان برسند. اگر در مسیری که به آن علاقه دارند، قرار بگیرند تلاش زیادی برای رسیدن به اهدافشان انجام میدهند و به دنبال پیدا کردن انجام کارهای درست برای رسیدن به هدف هستند.
این دسته از کودکان استقلال شخصیتی بالایی دارند و ترجیح میدهند به جای کمک گرفتن از دیگران، خودشان مشکلاتشان را حل کنند. این موضوع گاهی برایشان مشکل ساز میشود و والدین باید به آنها آموزش بدهند که کمک گرفتن از دیگران به شخصیت مستقل آنها آسیبی نمیرساند.
برخی از قابلیتهای هوش درون فردی گاردنر با افزایش سن نمود پیدا میکند. برخی از ویژگیهای این هوش کمی پیچیده است و احتمال دارد افراد در سنین کودکی آن را درک نکنند. مثلا یک فرد بزرگسال با هوش درونی بالا توانمندی فکر کردن درباره چرایی و فلسفه زندگی را پیدا کرده است، اما یک کودک هنوز به این توانمندی ذهنی نرسیده است. ممکن است این کودک سوالاتی درباره من از کجا آمدهام یا خدا چیست یا جهان چه شکلی دارد، بپرسد.
مهارت های لازم برای پرورش هوش درون فردی
سه مهارت اصلی برای توسعه هوش درون فردی توصیه می شود، عبارتند از: خودآگاهی ، نظم فردی و انگیزه.
- خودآگاهی فردی: شناخت نسبی از وضعیت روحی و جسمی خود را خودآگاهی می گویند. افرادی که هوش درون فردی بالایی دارند، در بیان احساسات و نحوه تسلط بر خود را در حد مطلوبی عمل می کنند. این توانایی این امکان را به آنها می دهد که از احساسات ، انگیزه، باور و اهدافشان در زندگی آگاهی داشته باشند.
- نظم فردی: افراد با هوش درون فردی قوی از مهارت نظم فردی که توانایی سروسامان دادن به احساسات خود در موقعیت های مختلف و توانایی هماهنگی عکس العمل و رفتار خود با توجه به وضعیت موجود است، برخوردارند.
- انگیزه: توانایی ایجاد انگیزه برای رسیدن به اهداف از دیگر ویزگی های افراد با هوش درون فردی بالاست.
با توجه به تحقیقات صورت گرفته دوران کودکی بهترین زمان برای رشد و پرورش هوش درون فردی است زیرا 80 درصد هوش انسان در زمان کودکی شکل می گیرد، از این رو برای تقویت هوش درون فردی کودکان ابتدا باید میزان آن را سنجید و تست هوش گاردنر رایگان برای کودکان بهترین گزینه برای این مهم به حساب می آید.
راهکار تقویت هوش درون فردی
آموزش، به رشد و توسعه استعداد هوش درون فردی گاردنر کمک میکند. گاردنر میگوید: هر چیزی که ارزش یادگیری داشته باشد را میتوان به روشهای مختلف آموزش داد. تنوع این روشها باعث تحریک هوشهای چندگانه میشود.
همه کودکان به استعداد درون فردی و شناخت خود نیاز دارند، این یک ضرورت برای زندگی آینده آنهاست. به همین دلیل لازم است همه کودکان در سطحی حداقلی آموزشهای تقویت این نوع هوش را دریافت کنند. متدهای مختلفی برای افزایش هوش درونی با استفاده از بازی، مطالعه و… وجود دارد. در ادامه به روشهایی برای تقویت هوش درون فردی دانش آموزان و کودکان اشاره میکنیم.
چگونه هوش درون فردی را در کودکان افزایش دهیم؟
انواع این هوش در کودکان را میتوان با استفاده از بازی، تکنیکهای شنیداری و کلامی و حتی مطالعه تقویت کرد. تنها کافی است بدانید فرزند شما کدام روش را بیشتر دوست دارد. در ادامه راهکارهای تقویت هوش درونی با استفاده از اسباب بازی، تکنیک و کتاب را آموزش میدهیم.
بازی برای تقویت هوش درونفردی کودکان
هر بازی که کودک به تنهایی آن را انجام میدهد باعث پرورش هوش درون فردی او میشود. کودکان نسل امروز بازی کردن به تنهایی را آموختهاند، به خصوص که بسیار از والدین شاغل هستند و تنها یک فرزند دارند. کودکان در بازیهای تنهایی یاد میگیرند رویا پردازی کنند، نقش بازی کنند، فکر کنند، تصمیم بگیرند و مهارتهای مورد نیاز برای هوش درونی خود را ارتقا دهند.
اسباببازی هوش درونفردی در کودکان
- پازل.
- بازیهای فکری.
- کتابهایی که بازیهایی مثل تشخیص تفاوتهای بین دو تصویر دارند.
- دوربین.
- لگو.
- عروسک، ماشین و اسباببازیهایی که کودک برای تنها بازی کردن به آنها نیاز دارد.
- اوریگامی (هنر کاغذ و تا)
تکنیک افزایش هوش درونفردی
- یادداشت روزانه یک تکنیک تقویت هوش درون فردی برای دانش آموزان است. یادداشت کردن خاطرات و مسائل روزانه میتواند یک مکالمه درونی بین کودک و خودش ایجاد کند. اگر کودک شما هنوز خواندن و نوشتن نمیداند، از او بخواهید درباره روزش برای شما صحبت کند.
- به کودکان استقلال بدهید و بگذارید خودشان تصمیم بگیرند. حتی اگر شما میخواهید برایشان تصمیم بگیرید، آنها را کامل متقاعد کنید و اعلام نتیجه نهایی را بر عهده خودشان بگذارید.
- زمانی که کاری انجام میدهند، از کودک بخواهید نقاط ضعف و قوتش را پیدا کند و آنها را بسنجد.
- به آنها هدف گذاری را یاد بدهید و بگویید اهداف کوتاه مدتی تعیین کنند و برای رسیدن به آنها در تلاش باشند.
- گاهی اوقات کودکان را با خودشان تنها بگذارید و به آنها یاد بدهید باید از بودن با خودشان لذت ببرند.
- از کودک بخواهید یک آلبوم شخصی داشته باشد و عکسهایی که دوست دارد را به شما بدهد تا آنها را چاپ کنید و آنها را در آلبوم قرار دهید.
کتاب هوش درونفردی در کودکان
تعداد زیادی مقاله در مورد هوش درونی نوشته شده است، اما تاکنون کتابی که بهصورت تخصصی در این زمینه نوشته شده باشد به زبان فارسی ترجمه نشده است. البته زمانی که مؤلفههای این هوش را بررسی میکنید، متوجه میشوید تعداد کتابهای مرتبط با این مورد از انواع هوش گاردنر بسیار زیاد است. کتابهایی که در حوزه خلاقیت، توسعه فردی، خودشناسی و خودآگاهی و… نوشته شدهاند، برای تقویت هوش درونی مناسب هستند.
برخی از کتابهایی که به پرورش هوش درونی کودکان کمک میکنند را در ادامه نام میبریم:
- کتاب میتوانم یک من دیگر بسازم نوشته شینسوکه یوشیتکه
- کتاب شاید سیب باشد نوشته شینسوکه یوشیتکه
- کتاب خطخطی هر جور بخواهی اثر تارو گومی
- کتابهای آموزش اوریگامی
کتاب مناسب جهت تقویت هوش درون فردی
افزایش هوش درونفردی دانشآموزان در مدرسه
در کودکان بالای 7 سال میتوان هوش درونی کودک را از طریق ترغیب آنها به نوشتن خاطرات روزانه و ایجاد نقشههای ذهنی توسعه داد. این فعالیتها به تقویت افکار، احساسات و مکانیسمهای درونی فرد کمک میکند.
در محیط مدرسه، این امر میتواند با تشویق دانشآموزان به تفکر در مورد احساسات خود، در مورد درسهای تدریس شده، و بروز این افکار در نوشتن اتفاق بیفتد.
به طور مثال میتوان فعالیتهای زیر را انجام داد:
1. مربی به دانشآموزان یک تکلیف نوشتن روزانه بدهد. تمرین کوتاهی که در آن کودک میتوانند یک پاراگراف در مورد یک موضوع معین بنویسد.
2. مربی دانشآموزان را تشویق کند تا در مورد موضوعات موردبحث و درسهای آموخته شده به طور اختصاصی فکر کنند و در مورد آن بنویسند.
هوش هیجانی درونفردی چیست؟
هوش هیجانی باهوش درونی ارتباط مستقیم دارد. بخشی از هوش هیجانی به درک هیجانات و احساسات درونی فرد برمیگردد. این همان مفهومی است که درباره هوش درونی هم ارائه دادیم. انواع هوشهایی که توسط روانشناسان مختلف معرفی میشوند، باهم ارتباط تنگاتنگی دارند. به همین دلیل تقویت هرکدام از آنها روی تقویت هوشهای دیگر هم تأثیر دارد و باعث رشد آنها میشود. در این مورد، تمرینات تقویت هوش هیجانی روی پرورش رشد درونفردی اثر دارد و تکنیکهای ارتقای استعداد درونفردی، هوش هیجانی را همافزایش میدهد.
تفاوت هوش درونفردی و میانفردی در چیست؟
برای افرادی که هوش درونی بالایی دارند، مسیر شناختن دیگران و محیط اطرافشان مسافرتی است که اولین گامهای آن از شناخت خودشان عبور میکند.
در ادامه به تفاوتهای هوش میانفردی و هوش درونفردی گاردنر اشاره خواهیم کرد.
- مهارتهای کودکان دارای هوش درونی بالا شامل قدرت تجسم، تشخیص ویژگیهای مثبت و منفی، تصمیمگیری و دلسوزی است. در مقابل کودکان دارای هوش میانفردی بالا در زمینههایی مثل همدلی، ارتباطات، مدیریت تعارضات و رهبری مهارت دارند.
- هوش درونی استعدادی است که درون کودک منعکس میشود اما هوش میانفردی در ارتباط با دیگران نمود پیدا میکند.
- کودکان دارای هوش درونی بالا معمولاً خودشان فکر میکنند و تفکراتشان را تحلیل میکنند، اما کودکان دارای هوش میانفردی بالا ترجیح میدهند درباره افکارشان با دیگران تبادل نظر کنند.
- برای کودکان باهوش درونی بالا ذهن، تفکرات، خاطرات و باورهایشان مهمترین ابزاری است که در طول روز از آن استفاده میکنند. کودکان دارای هوش میانفردی به ابزار ارتباطی متکی هستند و دوست دارند مدام با دیگران در تعامل باشند.
این موارد تفاوتهای کلیدی بین هوش درونی و هوش میانفردی است. این دو نوع هوش در عین ارتباط با یکدیگر، عملکرد مستقلی هستند و ویژگیهای متفاوتی به شخصیت کودکان میدهند.
مزایا هوش درونفردی در کودکان
هوش درونی به ما کمک میکند در هر مرحلهای از زندگی خودمان را بشناسیم و آنچه هستیم را بپذیریم. پذیرش اولین گام برای تبدیلشدن به شخصیتی است که دوست داریم داشته باشیم. پس میتوان گفت تقویت استعداد درونفردی هم در دوران کودکی و هم در بزرگسالی مزیتهای بسیاری به همراه دارد.
در ادامه به مهمترین مزیتهای تقویت این نوع هوش اشاره میکنیم.
- درک درست از توانمندیها و پرورش آنها.
- شناخت نقاط ضعف و رفتار صحیح برای بهبود یا نادیدهگرفتن آنها.
- نگرش مثبت به زندگی و پذیرفتن مسئولیت رسیدن به اهداف و آرزوها.
- اعتمادبهنفس و عزتنفس بالا.
- کاهش تأثیر از محیط بیرونی و بهحداقلرساندن اثر شرایط نامطلوب روی ذهنیت.
- مهربانی با خود.
- دوری از قضاوت درباره خود و دیگران.
- آرامش بیشتر.
- توانایی ایجاد ارتباطات عمیق با شناخت و درک درست.
برخی از مزیتهای این هوش برای کودکان سنگین و دور از انتظار است، اما بهمرورزمان و با تقویت این نوع هوش میتوان انتظار داشت که کودک از تمام مزیتهای ارتقای استعداد درونی خود بهرهمند شود.
معایب هوش درونفردی در کودکان
بسیاری از افراد هوش بالای درونی را با اختلال خودشیفتگی اشتباه میگیرند. افراد خودشیفته یک اختلال رفتاری دارند و به جز خودشان به چیزی اهمیت نمیدهند. کودکان باهوش درونی خودشیفته نیستند و علاوه بر خودشان، به محیط پیرامون و اطرافیانشان هم اهمیت میدهند. اشتباه گرفتن این هوش با اختلالات رفتاری یکی از معایب آن است.
برخی از کودکانی که استعداد درونفردی بالایی دارند، در ایجاد ارتباط با دیگران دچار مشکل میشوند. البته روانشناسان بر این باورند که افراد دارای استعداد درونفردی بالا، از شناخت خودشان به شناخت دیگران میرسند. اما درک این موضوع برای کودکان مقداری سنگین است. به همین دلیل ممکن است در ارتباط سازی به کمک و راهنمایی مشاور نیاز داشته باشند.
رفتارهای نادرست با کودکان باهوش درونفردی
هوش درونی با خودشیفتگی، افسردگی و انزوا متفاوت است. بسیاری از بزرگسالان علت ویژگیهای رفتاری کودکان دارای هوش درونی بالا را درک نمیکنند و به همین دلیل اختلالاتی که نام بردیم را به آنها نسبت میدهند. آنها حتی تصوری از کودک درونگرا ندارند و بر این باورند که کودکان تنها زمانی سالم هستند که بازیگوشی کنند، همیشه در کنار دوستانشان باشند و حتی یکلحظه هم آرام ننشینند.
والدین باید با ویژگیهای هوش درونی کودکان آشنا باشند و بهجای نکوهش فرزندشان بهخاطر درونگرایی، او را برای رشد و پیشرفت در این زمینه تشویق کنند. آنها باید بدانند اینکه کودک دوستان زیادی ندارد و بهمحض ورود به یک جمع با همه صمیمی نمیشود، مشکل رفتاری نیست و نیازی به مراجعه به روانپزشک ندارد.
یکی دیگر از رفتارهای نادرستی که والدین با این کودکان میتوانند داشته باشند اصرار آنها به ارتباط با دیگران است زیرا میخواهند به کودکان خود بیاورند که با دیگران خوب کنار بیایند، با آنها همکاری کنند و سازش داشته باشند و در فعالیتها با گروه همکاری کنند.
این تمایل والدین به رفتار و روابط صلحآمیز میتواند به مسئلهای ناسالم در کودک تبدیل شود. زیرا انعطاف و سازگاری بیش از حد باعث میشود کودک نیازها و خواستههای خود را فراموش کند و در نهایت، مهرطلبی در او شکل بگیرد. مهرطلبی باعث میشود کودک بدون اینکه به خواستهها و رضایت خود فکر کند، مدام به دنبال راضی کردن دیگران باشد و از خود غافل بماند که در تعارض کامل بااستعداد اوست.
شغلهای مناسب هوش درونفردی بالا
اگر کودکان از سنین پایین بتوانند رشته یا حوزهای که به آن علاقه دارند را پیدا کنند و آن را یاد بگیرند، در آینده موفق خواهند شد. پیداکردن مشاغل مناسب هوش درونفردی و آموزش دیدن در همین زمینه از دوران کودکی مزیتهای بسیاری دارد. کودک از انجام کارهای مربوط به رشته مورد علاقهاش لذت میبرد و دیگر از سر اجبار یاد نمیگیرد. او تمرینکردن در این زمینه را دوست دارد و به همین دلیل تمرینات بسیاری برای رشد و پیشرفت انجام میدهد و در نتیجه میتواند خیلی زود به موفقیت برسد.
بسیاری از افراد دارای هوش درونفردی شغلهایی در حوزههایی که در ادامه معرفی میکنیم را انتخاب میکنند.
- شاخههای مختلف هنر
- کشاورزی، باغداری و کشت و کار
- مشاغل مرتبط با حفظ محیطزیست و منابع طبیعی
- مشاوره
- روانشناسی
- کارآفرینی
- ادبیات
- فلسفه
- علوم
- الهیات
- نویسندگی
بهطورکلی این دسته از افراد در مشاغلی که با علومانسانی، خلاقیت و تحصیلات آکادمیک در ارتباط هستند، عملکرد موفقیتآمیزی خواهند داشت. البته شاید کودک شما هوش دیگری هم داشته باشد و به مشاغل مرتبط با آن هوش علاقه بیشتری نشان دهد. پس فرزندتان را محدود نکنید و اجازه بدهید در هر زمینهای که استعداد و علاقه دارد، رشد کند.
تست هوش درونفردی
هوش درونی در جدول هوشهای چندگانه گاردنر قرار دارد و تست آن نیز در کنار سایر هوشها گرفته میشود. پدرها و مادرها با شرکت دادن فرزندانشان در این تستها، استعداد آنها را شناسایی میکنند. در نتیجه میتوانند مسیر تحصیلی و رشد کودک را باتوجهبه استعداد او برایش مشخص کنند.
ما تست هوش درونفردی در کودکان و تست هوشهای چندگانه گاردنر را در سایت قرار دادهایم. شما میتوانید با تهیه این تست و پرسیدن سؤالات موجود در آن از کودک، میزان هوشهای مختلف را در او بسنجید و برنامهای مناسب برای او تهیه کنید.
تفسیر هوش درونفردی برای کودکان
نتیجه اولیه تست بر اساس اعداد و آمار مشخص میشود و درجه هوشهای چندگانه را در فرزند شما مشخص میکند. اما برای اینکه نتیجه بهتری از تست گاردنر به دست آورید، توصیه میشود تفسیر تست هوش درونفردی کودکان را به یک روانشناس حرفهای کودک واگذار کنید. روانشناسان با تحلیل پاسخهای کودک و بررسی عوامل تخصصی دیگر درباره او، فرایند استعدادیابی کودکان را انجام میدهند. حضور یک روانشناس خبره در کنار پدر و مادر به کودک کمک میکند در مسیر صحیح رشد کند و آیندهای روشن برای خود بسازد.
افراد مشهور دارای هوش درونفردی بالا
تعداد بسیاری از افراد به نامی که درگذشته زندگی کردهاند یا اکنون زندگی میکنند، هوش درونی بالایی داشتهاند. شاید در نگاه اول به نظر برسد هوش درونی ارتباطی به شغل این افراد ندارد، اما زمانی که عمیقتر به زندگینامه آنها توجه کنید، متوجه میشوید که آنها با شناخت خودشان توانستهاند به این سطح از موفقیت برسند.روانشناسان، نویسندگان، فیلسوفان و شاعران از جمله کسانی هستند که گاردنر آنها را دارای استعداد درونفردی بالایی میداند.
سقراط، آلبرت اینشتین و مهاتما گاندی از جمله افراد باهوش درونی بالا بودند که توانستند تغییری در جهان ایجاد کنند.
از افراد مشهور حال حاضر میتوان به خالق فیسبوک، زاکربرگ، اشاره کرد. جوانی که حالا یکی از ثروتمندترین افراد جهان است. زاکربرگ فیسبوک را در زمان تحصیلش در هاروارد بهعنوان یک پروژه ساده شروع کرد. او بهخاطر صبر و آرامشش که با آن چالشها را کنترل میکند، مشهور است. او بیش از هر چیز دیگری بر حل مسئله تمرکز دارد که این ویژگی مشخصه افراد باهوش درونفردی بالاست.
میشل اوباما نیز فرد دیگری است که باهوش درونی و کلامی خود به موفقیت رسیده است. او یک وکیل موفق و بانوی اول سابق آمریکاست که بیشتر این هوش خود را بروز داده است. خانم اوباما تجربیات و روند زندگی خود را در کتابی با نام «شدن» شدن نوشته است. با مطالعه این کتاب متوجه خواهید شد که شناخت و پذیرش خود تا چه اندازه به شکلگیری شخصیت این بانوی موفق کمک کرده است. نکته مهم درباره میشل اوباما این است که او میتواند خیلی خوب بنویسد. همانطور که گفتیم توانمندی نوشتن و تجزیهوتحلیل وقایع یکی از ویژگیهای افراد دارای هوش درونی بالاست.
اسباب بازی های مناسب جهت افزایش هوش درون فردی
سؤالات متداول
این دسته از کودکان بهصورت فردی بهتر یاد میگیرند و روشهای تئوری و عملی برایشان کاربردی است.
ا استفاده از روشهای درست میتوان به همه کودکان آموزش داد خودشان و توانمندیهایشان را بشناسند و آنها را بپذیرند. خوب است که فعالیتها و فرصتهایی ارائه شود که دانشآموزانی را که دارای این توانایی طبیعی هستند تشویق کند. به همین ترتیب، معلمان باید فعالیتهایی را طراحی کنند که به دانشآموزانی که به طور طبیعی هوش درونفردی ندارند، اجازه میدهد تا از این حوزه بهره ببرند و آن را در خود تقویت کنند.
همه افراد برای رسیدن به اهدافشان به پذیرش و شناخت خود نیاز دارند. کودکان دارای استعداد درونفردی از کودکی با این مقوله در ارتباط هستند، بنابراین در بزرگسالی برای شناخت خودشان به چالش نمیخورند و میدانند کاردرست دقیقاً چیست و آن را انجام میدهند.
همانند سایر هوشهای چندگانه، این هوش جنبه اکتسابی نیز دارد. این هوش حتی در افراد باهوش درونی بالا نیز در طول زمان و با تمرین کافی تکامل مییابد.