استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

انواع بازی با نوزاد پنج ماهه جهت پرورش مهارت و خلاقیت

زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

اهمیت بازی با نوزاد پنج ماهه

بازی با نوزاد پنج ماهه اهمیت زیادی دارد؛ زیرا شما می‌توانید به وسیله بازی روزانه با کودک خود مهارت‌های جدیدی را در او تقویت کنید و آنها را گسترش دهید. نوزادان در 5 ماهگی مهارت‌هایی مانند دستیابی به اسباب‌بازی‌ها، نشستن و راه رفتن که نقاط عطف رشد نامیده می‌شوند را از خود نشان می‌دهند. این مهارت‌ها نشانگر رشد و پیشرفت کودک شما در چهار دسته مهم رشدی است که عبارت‌اند از: اجتماعی و عاطفی، زبان و ارتباط، شناخت و مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف.

به این نکته توجه داشته باشید که هر کودکی با سرعت متفاوتی به این مهارت‌ها دست پیدا می‌کند؛ بنابراین اگر کوچولوی شما کاملاً به این نقاط عطف نرسیده، استرس نداشته باشید. در ویزیت بعدی فرزندتان، هر گونه نگرانی را که ممکن است داشته باشید، با پزشک اطفال خود بیان کنید.

انواع بازی با نوزاد 5 ماهه

همان‌طور که کودک شما به جشن تولد نیم سالگی خود نزدیک می‌شود، نقاط عطف رشد برای نوزادان 5 ماهه نیز قابل توجه است و باید مورد توجه قرار گیرد.

در این سن، صحبت‌های آنها بیشتر می‌شود و پر از لبخند است. آنها همچنین شروع به ابراز احساساتی مانند شادی و غم می‌کنند. علاوه بر این، نوزادان 5 ماهه می‌توانند بدن خود را بهتر از قبل حرکت دهند. همچنین این زمانی است که می‌توانید آنها را بیشتر در فعالیت‌های بازی درگیر کنید که به رشد آنها نیز کمک شایانی می‌کند.

هر زمان که می‌خواهید با کودک خود سرگرم شوید، فعالیت‌های زیر را امتحان کنید. از طریق بازی با نوزاد پنج ماهه شما می‌توانید زمینه‌ای را فراهم کنید تا کودک شما احساسات مختلفی را تجربه کند که به رشد ذهنی و جسمی کودک شما کمک می‌کند.

بازی برای رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی

گوش دادن به آهنگ و رقصیدن یک راه عالی برای رشد مهارت‌های حرکتی کودک شما است. موسیقی مهیجی پخش کنید که برای کودک جذاب باشد. زیر بازوهای کودک خود را بگیرید و او را روی فرش یا تخت تکان دهید. اگر سعی کرد حرکتی انجام دهد به او کمک کنید تا این کار را انجام دهد. همچنین می‌توانید او را در دامان خود بنشانید و دستانش را با ریتم موسیقی حرکت دهید.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی درشت

شما با انجام انواع بازی با نوزاد پنج ماهه می‌توانید مهارت حرکتی درشت را در او تقویت کنید. از توپ می‌توانید برای بازی با نوزاد در پنج ماهگی استفاده کنید. شما می‌توانید از هر توپی با اندازه متوسط یا بزرگ استفاده کنید، ولی بهتر است از توپی که با جنس‌های مختلفی تولید شده و برای نوزادان طراحی شده است برای این فعالیت استفاده کنید؛ زیرا تجربه حسی عمیق‌تری به نوزاد شما می‌دهد.

در هر صورت، توپ را به کوچولوی خود بدهید و ببینید با آن چه می‌کند. همچنین می‌توانید با نشان دادن روش‌های مختلف بازی با توپ، نشان دادن نحوه چرخاندن، پرتاب کردن و انداختن آن در جعبه یا کنار میز، رشد مهارت‌های حرکتی جدید را تقویت کنید. فقط مطمئن شوید که توپ آن‌قدر کوچک نباشد که خطر خفگی داشته باشد.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی ظریف

برای بازی با نوزاد پنج ماهه به منظور تقویت مهارت حرکتی ظریف کودک می‌توانید اسباب بازی مورد علاقه کودک را بردارید و آن را زیر پتو قرار دهید به شکلی که فقط قسمت کوچکی از آن بیرون باشد. وقتی کودک سعی کرد آن را از زیر پتو بیرون بکشد به آرامی به او کمک کنید و به او اجازه دهید تا کنجکاوی خود را نشان دهد. در دفعه‌های بعد اجازه دهید کودک خود به تنهایی اسباب بازی را از زیر پتو بیرون بیاورد. هنگامی که کودک آن را دریافت کرد، بازی را با موارد دیگر تکرار کنید.

بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات

با استفاده از کتاب‌های مصور با تصاویر روشن و زنده می‌توانید به رشد هوش هیجانی اجتماعی فرزند خود کمک کنید. کتاب‌هایی که برای این سن تولید شده‌اند را در مقابل کودک خود باز کنید و شروع به خواندن با صدایی ملایم و دلنشین کنید. در بازی با نوزاد پنج ماهه باید خلاق باشید. هنگام خواندن به تصاویر کتاب هم اشاره کنید و توجه او را جلب کنید و درباره احساسات مختلف شخصیت‌های کتاب هم برای کودک توضیح دهید. اگر کودک می‌خواهد کتاب را لمس کند یا صفحه‌ای را ورق بزند، اجازه دهید این کار را انجام دهد.

بازی با نوزاد پنج ماهه و افزایش خلاقیت

بازی برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه

یک شی یا اسباب‌بازی را انتخاب کنید که توجه کودک شما را جلب کند. اسباب بازی که هنگام تکان دادن صدا ایجاد کند؛ مانند جغجغه برای جلب توجه کودک مناسب‌تر است. کودک خود را به پشت بخوابانید و اسباب بازی را تقریباً با فاضله 10 اینچ از چشمان آنها تکان دهید. هنگامی که توجه کودک به اسباب بازی جلب شد، آن را به سمت راست و سپس به چپ ببرید. اسباب بازی را به آرامی حرکت دهید تا کودک شما زمان کافی برای دنبال کردن اسباب بازی داشته باشد. سپس آن را به وسط برگردانید و با حرکت دادن اسباب بازی به بالا و سپس پایین، این کار را تکرار کنید. با انجام این بازی با نوزاد در پنج ماهگی مهارت‌های توجه و رشد شناختی که برای خواندن و نوشتن در آینده مهم است را تقویت می‌کنید.

بهترین روش‌های بازی با نوزاد پنج ماهه در خانه چیست؟

آیا می‌دانید چه نوع بازی با نوزاد پنج ماهه می‌توانید انجام دهید تا بر این مهارت‌های مهم تسلط یابد؟ برای درگیرکردن کودک 5 ماهه خود در زمان بازی، می‌توانید فعالیت‌های زیر را امتحان کنید.

اشیای جالب را به کودک خود نشان دهید

برای بازی با نوزاد 5 ماهه هر روز کودک خود را با یک شی جدید آشنا کنید، مانند یک اسباب‌بازی با رنگ روشن یا یک کارت با کنتراست بالا. به او اجازه دهید اشیای ایمن را به دهان خود ببرد تا بافت‌های جدید را کشف و تجربه کند. این به هماهنگی چشم و دست و قدرت حرکتی او در هنگام گرفتن وسایل کمک می‌کند.

به او اجازه دهید انعکاس خود را در آینه ببیند

برای بازی با نوزاد در پنج ماهگی می‌توانید یک آینه ایمن را در سطح چشم کودک خود قرار دهید و به او اجازه دهید انعکاس خود را مشاهده کند. این کار را تا زمان بزرگ شدن او ادامه دهید. با گذشت زمان، کودک شما شروع به برقراری ارتباط در مورد آنچه بدنش انجام می‌دهد در مقایسه با آنچه که می‌بیند، می‌کند و به درک رابطه علت و معلولی می‌رسد.

بازی روشن و خاموش را انجام دهید

همان‌طور که در خانه راه می‌روید، به کودک خود نشان دهید که چگونه وسایل را روشن و سپس خاموش کند. چراغ‌ها، کولر و… در این بازی با نوزاد پنج ماهه توجه داشته باشید که وسایل خطرناک را به فرزند خود معرفی نکنید. شما در این بازی با هر اقدامی که انجام می‌دهید، بگویید «روشن» یا «خاموش». این یک راه عالی برای معرفی مفهوم علت و معلول است. همچنین می‌توانید این کار را با چراغ قوه امتحان کنید که مهارت‌های ردیابی کودک را در حالی که پرتو نور را در اطراف اتاق دنبال می‌کند تشویق می‌کند.

تأثیرات عدم بازی با نوزاد پنج ماهه 

بسیاری از والدین تصور می‌کنند که بازی فقط جنبه سرگرمی برای کودک دارد و برای آموزش باید فضایی جدی را فراهم کنند. در صورتی که بازی برای نوزاد پنج ماهه جنبه یادگیری، شناخت محیط اطراف و کشف استعدادهای او را دارد.

شما والدین با تهیه کردن مناسب‌ترین اسباب بازی برای نوزاد پنج ماهه و بازی با او باعث تقویت مهارت‌های بسیار زیادی در کودک ازجمله تقویت ذهن، کشف استعدادها، تقویت مهارت‌های حرکتی و… می‌شوید.

مناسب‌ترین اسباب بازی برای نوزاد پنج ماهه

هنگامی که کودک شما به مرز 5 ماهگی رسید، ماجراهای جدید هیجان‌انگیز زیادی را در پیش خواهید داشت. ساعت خواب نوزاد نسبت به گذشته کمتر می‌شود و او مدت طولانی‌تری را بیدار و آماده برای بازی کردن است. نوزادان از طریق بازی موارد مختلف را یاد می‌گیرند. شما باید کودکتان را تشویق کنید تا مهارت‌های در حال رشد خود را گسترش دهد و اسباب‌بازی‌های مناسب می‌توانند به شما در انجام این کار کمک کنند.

انواع جغجغه‌ها

از جمله اسباب بازی نوزاد ۵ ماهه انواع جغجغه‌ها است. معمولاً جغجغه‌ها به صورتی ساخته می‌شوند که برای نوزاد 5 ماهه مناسب و ایمن هستند. بهتر است از جغجغه‌های رنگی که با رنگ‌های گیاهی غیرسمی درست شده‌اند و صداهای ظریف و دلنشین نیز تولید می‌کنند استفاده کنید.

روروئک

بر روی روروئکها اسباب‌بازی‌ها و دکمه‌هایی طراحی شده که با لمس آنها صداهای مختلفی تولید می‌شود همچنین نوزادان می‌توانند در حالی که روی صندلی نشسته‌اند بچرخند، بپرند و بازی کنند. در استفاده از این وسیله نباید زیاده‌روی داشته باشید؛ زیرا ممکن است نشستن طولانی مدت کودک در روروئک به کمر او فشار وارد کند.

انواع بلوک‌های نرم و پارچه‌ای

بلوک‌های پارچه‌ای برای بازی با نوزاد پنج ماهه عالی هستند؛ زیرا فوق‌العاده نرم‌اند، و نوزادان 5 ماهه می‌توانند با خیال راحت با آنها بازی کنند. این بلوک‌ها رنگ‌ها و اشکال مختلفی دارند که برای نوزاد جذاب است و همان‌طور که کودک رشد می‌کند، می‌تواند از قطعات برای ساختن سازه‌های برج مانند استفاده کند.

انواع عروسک‌های نرم و ایمن

انواع عروسک‌ها از بهترین وسایل بازی برای نوزاد پنج ماهه است که برای تقویت حس لامسه در نوزادان می‌توانید از انواع عروسک‌ها با جنس‌های مختلف استفاده نمایید. با استفاده از عروسک‌ها هم می‌توانید بازی دالی موشه انجام دهید که در شکل‌گیری مفهوم ماندگاری شی در نوزادان کمک می‌کند.

انواع اسباب‌بازی‌های حمام

نوزادان از حمام کردن و گذراندن وقت در آب لذت می‌برند. برای لذت بیشتر این زمان، می‌توانید وان حمام را با چند اسباب بازی ساده و سرگرم‌کننده به فضای بازی تبدیل کنید. برای بازی با نوزاد پنج ماهه در حمام می‌توانید اسباب‌بازی‌های شناور مانند قایق، آب‌پاش، توپ و اردک و… را تهیه کنید که به توسعه مهارت‌های شناختی و حرکتی کودک کمک می‌کند.

اسباب بازی مفید برای پنج ماهگی نوزاد

نکات مهم در تهیه اسباب بازی برای نوزاد پنج ماهه

اسباب‌بازی‌هایی که با سن، مهارت‌ها و آگاهی کودک شما مطابقت دارند، برای او مناسب هستند. برخی از نکات مفید برای خرید اسباب بازی برای نوزاد پنج ماهه عبارت‌اند از:

برای بازی با نوزاد پنج ماهه به دنبال اسباب‌بازی‌هایی در اندازه‌ها، شکل‌ها و بافت‌های مختلف باشید تا کودک شما طیف وسیعی از تجربیات را کسب کند و از گسترش مهارت‌های مختلف پشتیبانی می‌کند.

اسباب‌بازی‌هایی را برای بازی با نوزاد در پنج ماهگی انتخاب کنید که ساده و در عین حال چندمنظوره هستند. اسباب‌بازی‌هایی که می‌توان آن را هل داد، غلت داد، تکان داد و مانند یک اسباب‌بازی موزیکال موسیقی پخش می‌کنند.

 به دنبال اسباب‌بازی‌هایی برای بازی با نوزاد پنج ماهه باشید که می‌توانند به تقویت مهارت‌های شناختی، مهارت‌های حرکتی ظریف و درشت، مهارت‌های زبانی و هوش در کودکتان کمک کنند.

بازی در ماه‌های اولیه زندگی کودک شما بیشتر در مورد اکتشاف است. بازی با اسباب‌بازی‌های مناسب باعث می‌شود کودک شما احساسات مختلفی را تجربه کند که برای رشد ذهنی و جسمی او بسیار مفید است.

تأثیر بازی بر هوش کودک 5 ماه

نیاز به بازی در زندگی کودکان به عنوان عمیق‌ترین و اساسی‌ترین نیاز آنها محسوب می‌شود که با نیازهای جسمانی برابری می‌کند و همان اندازه برای رشد و تقویت هوش کودک مهم است. شما از طریق انجام انواع بازی با نوزاد پنج ماهه که در قسمت‌های قبل نیز توضیح داده شده است می‌توانید از همان سنین پایین هوش اجتماعی، هوش موسیقیایی، هوش هیجانی و… را در فرزندان خود تقویت کنید.

از نظر روان‌شناسی نیز بازی با نوزاد پنج ماهه در رشد همه جانبه او بسیار مؤثر است و به گفته ماریانا مونته سوری، می‌توان با بازی کردن، انواع هوش کودکان و اعتماد به نفس یک شخصیت سالم و خودآموزی را پرورش داد.

سؤالات متداول

بهترین روش‌های بازی با نوزاد پنج ماهه چیست؟

روش‌های بازی با نوزاد پنج ماهه باید به گونه‌ای طراحی شود که برای کودک جذاب و لذت‌بخش باشد. در این سن بازی‌هایی را باید انتخاب کنید که انجام دادن آن برای نوزاد آسان و زمینه را برای رشد و تقویت مهارت‌های مختلف در او فراهم کند.

کودک در این سن چگونه بازی می‌کند؟

کودک در این سن با لمس کردن و فرو بردن اشیا و اسباب بازی‌های مختلف به دهان به شناخت درباره آنها دست پیدا می‌کند. با توجه به این نکته اسباب بازی نوزاد ۵ ماهه باید دارای قطعات درشت باشد و از رنگ‌های سمی در تولید آن استفاده نشده باشد.

23 مقاله

درباره نویسنده
کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

بازی با نوزاد شش ماهه و افزایش هوش و مهارت