زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه
اهمیت بازی با کودک نه ماهه
روانشناسان کودک و کارشناسان تعلیم و تربیت بهخاطر هوش بسیار بالای کودکان امروز سعی میکنند برنامههای آموزشی مؤثری تدارک ببینند تا والدین از همان ماههای ابتدایی به پرورش استعدادهای نوزاد خود بپردازند. برای بازی با کودک نه ماهه والدین باید استعدادها و مهارتهای کودک در این سن را بشناسند.
در سن نه ماهگی، تواناییهای حرکتی کودک به خوبی پرورش یافته است و میتواند به تنهایی بنشیند، به راحتی بخزد و چهار دست و پا برود. حتی با کمک اجسام یا با گرفتن دست به دیوار میتواند چند قدم راه برود و با این کار از این موضوع بسیار هیجانزده میشود. اگر یک وسیله متحرک و چرخدار در اختیارش قرار دهید، با هل دادن آن به سمت جلو قدم برمیدارد. او در این سن میتواند قاشق در دست بگیرد، اما احتمالاً توانایی کنترل آن را ندارد. همچنین ممکن است؛ مانند پدر و مادرش گوشی تلفن در دست بگیرید و با کلمات نامفهوم با مخاطب فرضی خود در تلفن صحبت کند.
تشویق کودک در انجام این مهارتهای اولیه، نقش مهمی در ادامه یادگیری سایر مهارتها دارد. بازی با کودک نه ماهه باعث میشود مهارت حل مسئله را یاد بگیرد و اعتماد به نفس پیدا کند. بهعنوان مثال وقتی با یک جورچین ساده بازی میکند میفهمد که تکه پازل چهارگوش در حفره دایره فرو نمیرود. تأیید این یافته برای کودک، به عهده شماست. یعنی باید بگویید: بله عزیزم این شکل توی این گودی جا نمیشه!
در بازی با نوزاد ۹ ماهه، باید روی رشد جسمی نوزاد و پرورش مهارتهای ذهنی او تمرکز کنید تا کودکی خوشحال و با اعتماد به نفس در حال و فرزندی توانمند و آگاه در آینده داشته باشید. در این مقاله به شما آموزش میدهیم که هنگام بازی با کودک نه ماهه باید به چه نکاتی توجه کنید. با ما همراه باشید.
تأثیر بازی بر هوش کودک نه ماهه
به هنگام بازی با نوزاد نه ماهه، پیوند عاطفی بین نوزاد و پدر و مادر محکمتر میشود. این موضوع حس امنیت را در کودک را افزایش میدهد و هرگونه استرس را از او دور میکند. به همین دلیل است که با تمام وجود از بازی لذت میبرد.
هرکدام از انواع بازی با کودک نه ماهه روی بخشی از مهارتهای جسمی یا ذهنی کودک کار میکنند. به همین دلیل برای تقویت هوشهای چندگانه نوزاد، لازم است که انواع بازیهای مناسب برای سنش را با او انجام بدهید تا مهارتهای مختلفش را تقویت کنید. البته باید به این نکته هم توجه داشته باشید که فرزند شما با سایر کودکان نه ماهه متفاوت است؛ به همین دلیل احتمال دارد بعضی از بازیهای متناسب با سنش را دوست نداشته باشد. پس او را به انجام کاری مجبور نکنید و اگر یک بازی را دوست نداشت، به سراغ موارد دیگر بروید.
چگونه با یک نوزاد نه ماهه بازی کنیم؟
بازی با کودک نه ماهه برای افزایش هوش و خلاقیت کودک بسیار مؤثر است. بازیهای مختلفی برای این سن مناسب هستند. شما باید هر روز برای بازی با نوزاد در نه ماهگی وقت بگذارید و برای این کار حوصله داشته باشید. پژوهشهای روانشناسی نشان میدهد که بازی با کودک برای آرامش و رهایی از استرس برای پدر و مادر هم مفید است. پس دغدغههایتان را پشت در اتاق فرزندتان بگذارید و تمام توجهتان را به شادیهای کودکانه او بدهید.
شما میتوانید بدون هیچ اسباب بازی و تنها با یک شعر کوتاه با کودک سرگرم شوید. برای این کار فرزندتان را روی پای خود بنشانید. شروع به خواندن شعر کنید:
مامان و بابا
و عمو یادگار
رفتن با اسب دریا کنار
بابا افتاد
مامان افتاد،
عمویادگار پتیکو پتیکو
رفت تا رسید دریا کنار
هنگام خواندن «بابا افتاد» در حالی که کودک را محکم گرفتهاید تظاهر کنید که او را رها کردید و به زمین بیندازید، اما مراقب باشید به بدن یا سرش ضربهای وارد نشود. این کار باعث میشود فرزندتان هیجانزده شود و احتمالاً با صدای بلند بخندد. دوباره با گفتن جمله مامان افتاد این کار را از سمت دیگر تکرار کنید و همینطور بازی را ادامه دهید. به همین سادگی شما توانستهاید با کودک بازی کنید.

فواید بازی با کودک نه ماهه چیست؟
در این سن کودک به دنبال کشف ناشناختههاست؛ چون میتواند چهار دست و پا برود، به دنبال اشیاء میگردد، قایم میشود و خود را در یک فضای بسیار کوچک جای میدهد. همه اینها به او مفاهیم اولیهای نظیر کوچک و بزرگ یا پیدا و پنهان را به او نشان میدهد. اگر این مفاهیم ساده را قبل از یک سالگی یاد بگیرد، در سال دوم خیلی راحتتر به شناخت دنیای اطراف میپردازد و شما هم میتوانید مهارتهای بیشتری را به او آموزش دهید.
خواندن شعر و حتی کتاب داستان آهنگین برای کودک در این سن، مهارت تکلم و هوش کلامیاش را تقویت میکند. هنگام خواندن شعر از کودک بخواهید همراه شما کلمات ساده را ادا کند. حتی بیان کردن کلمات نامفهوم باعث تقویت مهارت گفتاری در او میشود. تجربه نشان داده است فرزندان والدینی که برای نوزاد خود از سنین پایین شروع به خواندن شعر و داستان آهنگین کردهاند، زودتر زبان باز میکنند و دایره واژگان گستردهتری هم دارند.
انواع بازیهای مناسب برای نوزاد نه ماهه
همانطور که گفتیم هرکدام از بازیها، بخشی از مهارتهای فرزند شما را تقویت میکنند. در ادامه روشهای بازی با کودک نه ماهه را توضیح میدهیم و میگوییم که هر بازی بیشتر روی تقویت کدام مهارتها تمرکز دارد.
بازی برای رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی
قدرت عضلات با بازی با کودک نه ماهه زیاد میشود و به دنبال آن قدرت جسمانی کودک هم بیشتر از قبل خواهد شد. مثلاً وقتی از یک کوه بالشی که شما برایش درست کردهاید بالا میرود، دستها و پاهای قویتری پیدا میکند، ضربان قلبش بیشتر میشود و قدرتش را بیشتر میکند. توجه به سمت بالا و تلاش برای رسیدن به بالاترین نقطه، بین جسم و مغز کودک هماهنگی ایجاد میکند.
ترس از افتادن از ارتفاع او را آگاه میکند که نمیتواند در هر جایی بایستد و تعادل خود را نگه دارد. بیشتر مراقب است و به لبهها نزدیک نمیشود تا از خطر دور بماند. البته مراقبت از کودک در این بازی بسیار مهم است؛ حتی برای یک لحظه هم کودک را تنها نگذارید.
بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارتهای حرکتی درشت و ظریف
به منظور بازی با کودک نه ماهه برای تقویت مهارتهای حرکتی، چند اسباب بازی را در دسترس کودک قرار بدهید، چند متر دورتر بنشینید و از او بخواهید که اسباببازیها را برای شما بیاورد. او در حالیکه چهار دست و پا میرود، سعی میکند دو اسباب بازی را نیز همراه خود ببرد. اما میفهمد برای جلو رفتن باید یکی از آنها را بر زمین بگذارد وگرنه نمیتواند به سمت جلو حرکت کند. این کار مهارتهای حرکتی و ادراکی او را ارتقا میدهد.
با استفاده از کُره هوش هم مهارتهای حرکتی ظریف در کودک تقویت میشود. این جعبه سوراخهای بزرگی به شکل مربع، دایره، بیضی و سهگوش دارد. وقتی هر یک از پازلهای آن را به داخل جعبه میاندازد، تفاوتها را درک میکند و میفهمد پازل دایره شکل از سوراخ سهگوش داخل نمیرود.
بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات
بازی با جعبه یکی از هیجانانگیزترین بازیهایی است که میتوانید با فرزندتان برای رشد هیجانی او انجام بدهید. برای این نوع بازی با کودک نه ماهه، یک جعبه اندازه کودک تهیه کنید و اجازه بدهید داخل آن برود و قایم شود. سپس با هیجان زیاد از داخل آن بیرون میآید، به شما لبخند میزد و دوباره به داخل آن میرود. همچنین میتوانید قوطی خالی شیرخشک و سرلاک را در اختیار او قرار دهید تا برج بسازد و سپس آن را با ضربهای خراب کند. کودک میتواند مدتها در این جعبه بنشیند، تصور کند در خانه کوچک خودش است و سرگرم شود. او در حین بازی، احساسات و هیجانهای مختلفی را تجربه میکند.
در این سن، بادکنکها برای کودک جذاباند، بهخصوص اگر موقع خالی شدن باد آن صدای خروج هوا را بشنود و حرکت سریع آن را ببیند؛ در این صورت هیجانزده میشود، با صدای بلند میخندد و حتی ممکن است بادکنک را تعقیب کند.
بازی برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه
فعالیتهای دوطرفه جزو سرگرمیهای مهم برای بازی با کودک نه ماهه هستند. مثلاً وقتی کودک را قلقلک میدهید او نیز سعی میکند شما را قلقلک بدهد.
به کودک اجازه بدهید درب سبد اسباب بازیهایش را باز کند و آنها را بیرون بریزد. با او درباره اتفاقی که افتاده صحبت کنید و از او بخواهید اسباببازیهای مختلف را پیدا کند.
در سن نه ماهگی، توجه کودک به صداهای محیط اطراف بسیار زیاد است و به سرعت میتواند چهار دست و پا خود را به محل صدا برساند تا ببیند چه خبر شده است. حتی ممکن است با قاشق به ظرف بزند و سر و صدا به راه بیندازد. این موارد همه به افزایش شناخت بیشتر او نسبت به محیط اطراف کمک میکند، پس صبور باشید و به فرزندتان اجازه بدهید دنیای پیرامونش را کشف کند، حتی اگر این کار را با سر و صدای زیاد انجام میدهد!
معرفی انواع اسباب بازی مناسب کودک نه ماهه
اسباب بازی کودک نه ماهه تنوع زیادی دارد. از عروسکهای پولیشی نرم گرفته تا انواع کتابهای مخصوص این سن را میتوانید برای بازی با کودک نه ماهه تهیه کنید. در ادامه به توضیح مختصر در مورد اسباببازی مناسب برای بازی با نوزاد 9 ماهه میپردازیم.
استخر توپ
بازی با توپ در این سن برای کودک جذابتر شده است. زیرا میتواند آن را به هوا پرتاب کند. چیزهایی که با هوا پر میشوند اسباب بازی مناسب کودک نه ماهه هستند. استخر توپ و دست و پا زدن در آن و تلاش برای بالا آمدن، نیز برای کودک بسیار لذتبخش است. وقتی کودک در استخر توپ نشسته، کنار او بنشینید و با او بازی کنید.
حتی میتوانید به جای اینکه استخر را کامل با توپ پر کنید، تا نیمه آن را از آب گرم پر کنید و چند توپ کوچک هم در آب بیندازید. با این کار فرزندتان هم آب بازی میکند و هم توپبازی!
اسباب بازیهای فعالیتی
کودک در این سن هنوز نمیتواند راه برود. هنگام بازی با کودک نه ماهه او را تشویق کنید تا به جلو حرکت کند. میتوانید کودک را روی یک چهارچرخ عروسکی قرار بدهید و دسته آن را به جلو بکشید یا از عقب آن را هل بدهید. هنگام انجام این بازی با نوزاد در نه ماهگی، بایستی مراقب باشید که نوزاد به زمین نخورد یا از عقب نیفتد.
اسباببازیهایی که با فشار دادن دکمهها باعث انقباض انگشتان دست نوزاد میشود، نیز جزو بازیهای فعالیتی قرار میگیرند و باعث تقویت مهارتهای حرکتی ظریف در کودک میشوند.
اسباب بازیهای موزیکال
این دسته از اسباببازیها برای بازی با کودک نه ماهه جالب هستند. عروسکهایی که آواز میخوانند و حیوانات بازیگوشی که با کوک کردن شروع به حرکت میکنند و آواز میخوانند، به عنوان اسباب بازی برای نوزاد نه ماهه و بیشتر، طراحی و ساخته شدهاند. با این وسایل بازی میتوانید ساعتها کودک خود را سرگرم کنید. همانطور که گفتیم، نوزادان در این سن به دنبال کشف صداها هستند و به همین دلیل است که از چنین بازیهایی لذت میبرند.
گوشیهای موبایل یا تلفن اسباب بازی
کودک نه ماهه به دقت به رفتار پدر و مادر توجه دارد و سعی میکند از آنها تقلید کند. اگر یک گوشی تلفن اسباب بازی در اختیار نوزاد قرار دهید، با انگشتهایش دکمهها را فشار میدهد و با بیان کلمات نامفهوم شروع به حرفزدن میکند. به همین دلیل است که این تلفنها برای بازی با کودک نه ماهه مناسباند.
شما حتی میتوانید خودتان مخاطب کودک باشید و با او صحبت کنید. حتی اگر صحبتهای کودک نامفهوم است، اما این بازی، مهارتهای کلامی او را تقویت میکند.

اسباب بازیهای علت و معلول
با این اسباببازیها، کودک نه ماهه علتها را میتواند تا حدودی درک کند. وقتی دست عروسک را فشار میدهد و صدای خنده عروسک بلند میشود، میفهمد که حتماً باید دست آن را فشار دهد تا صدا بلند شود. کتابهای تصویر برجسته سه بعدی که با فشار دادن یک نقطه تصویر داستان را باز میکنند نیز به درک رابطه علت و معلول کمک میکنند.
مرتب کنندههای شکل (پازلهای راحت)
کره هوش جزو پازلهای مناسبی است که برای بازی با کودک نه ماهه طراحی و ساخته شده و میتوانید با آنها نوزاد را سرگرم کنید. این پازلها قطعات درشتی دارند و به راحتی در دست نوزاد قرار میگیرند. با این بازی مهارتهای شناختی نوزاد افزایش مییابد.
کودک وقتی تکه سهگوش را در سر جای خود میگذارد و تکه دایرهای شکل را نیز در جای خودش قرار میدهد، بهخاطر موفقیتی که داشته، اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا میکند. با نام بردن رنگ قطعات میتوانید رنگها را به کودک خود نشان بدهید و او را برای آموزش رنگها در ماههای بعدی آماده کنید.
اسباب بازیهای ترتیبی
اسباببازیهایی که ترتیب در آنها رعایت میشود برای بازی با کودک نه ماهه جهت رشد مهارتهای اجتماعی کودک مفید است. توپهایی که به نوبت قل میخورند و درون گودال میافتند، آموزش اولیه این مهارت هستند. او کم کم یاد میگیرد وقتی بزرگتر شد، هنگام بازی با گروه همسالان باید نوبت را رعایت کند.
واکر اسباب بازی
برای بازی با کودک نه ماهه، این وسیله بسیار مناسب است. زیرا کودک هنوز به تنهایی نمیتواند راه برود، اما با واکر میتواند قدم بزند و به هر جا که میخواهد سرک بکشد. این کار عضلات پای او را تقویت میکند و به زودتر راه افتادن کودک کمک خواهد کرد. فراموش نکنید که همه انواع اسباب بازی برای نوزاد 9 ماهه، ذهنی نیستند و بعضی از آنها برای رشد جسمانی کودک کاربرد دارند.
سطل و بیلچه برای شن بازی (شن خوراکی)
اگر در محیطهای باز چون پارک یا ساحل میخواهید سطل و بیلچه به کودک بدهید، باید مراقب باشید تا دست شنیاش را به دهان نبرد. اما در منزل میتوانید یک پارچه بزرگ پهن کنید و مقداری شن خوراکی را با یک لیوان و یک قاشق در اختیار کودک قرار دهید. شن خوراکی را میتوانید با آسیاب کردن تکههای بیسکویت یا آرد نشاسته درست کنید. هنگام بازی با کودک نه ماهه، به او نشان دهید که شنها را با قاشق داخل لیوان بریزد یا به هر روشی که دوست دارد، با آنها بازی کند.
سؤالات متداول
یک کارتن مقوایی به اندازه کودک تهیه کنید و به او یاد بدهید به داخل کارتن برود و از آن خارج شود.
باعث رشد مهارتهای حرکتی، ادراکی و شناختی در کودک نه ماهه میشود.
با افزایش مهارتهای کودک در بازی، میتوانید باعث افزایش هوش و خلاقیت در کودکان شوید.