زمان تقریبی مطالعه: 13 دقیقه
اهمیت بازی با کودک یک ساله
بازی با کودک یک ساله یک راه طبیعی و لذت بخش برای سلامت جسمی و روانی و از همه مهمتر یادگیری مهارتهای زندگی برای او است. هنگامی که کودکان یک ساله میشوند، بسیار فعالتر، اجتماعیتر و البته پرانرژیتر بوده و دیگر میتوانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند. این یعنی کودک یک ساله میتواند با اطرافیان و همسالان خود بازی کرده و حتی دوست پیدا کند.
باید اعتراف کنیم که یک سالگی یکی از هیجانانگیزترین سنین رشدی کودک است. از یادگیری راه رفتن و صحبت کردن گرفته تا رقصیدن، قهقهه زدن و بازی با اسباببازیها، کوچولوی شما تا اینجا راه درازی را پیموده و بدون شک چیزهای زیادی یاد گرفته است. اما علاوه بر مسیری که کودک شما پیموده جهشهای رشدی مهمی که در سال اول زندگی رخ میدهد نیز باقیمانده که بخش مهمی از آن بر عهده شما خواهد بود. اما چگونه میتوان کودک نوپای خود را درگیر و سرگرم نگه دارید؟ خبر خوب این است که شما به اسباببازیها، دستگاهها یا بازیهای شیک نیاز ندارید. ما در ادامه به معرفی سادهترین راههایی که میتوانید برای بازی با کودک یک ساله انجام دهید میپردازیم.
بازی همچنین فرصتی ایدهآل برای والدین فراهم میکند تا به طور کامل با فرزندان خود درگیر شوند و شخصیت او را بشناسند. بازی در حقیقت بیانگر ترسها، اضطرابها و به طور کلی چیزهایی است که کودک نمیتواند آنها را به زبان بیاورد. علاوه بر این بازی برای کودک یک ساله باعث میشود که خلاقیت و ایدههای خود را آزمایش کند، در فضای تخیلی خود رشد کند و بتواند در آینده قوه تخیل قدرتمندی داشته باشد.
کودک در یک سالگی نیاز بسیار شدیدی به بازیهای فیزیکی دارد؛ یعنی هر نوع بازی که کودک را به حرکت وادار کند میتواند برای کودک مفید باشد و بخشی از نحوه استفاده از بدن و ارتباطات مغزی را تقویت کند.
چگونه با کودکان یک ساله بازی کنیم؟
کودکان در یکسالگی مستقلتر میشوند، اما قطعاً هنوز به والدین خود نیاز دارند. بازی با کودک یک ساله باید به گونهای باشد که کودک را در معرض چالشهای متناسب با سن او قرار دهد؛ بنابراین راههایی را برای بازی های مناسب کودک یک ساله خود فراهم کنید که بتواند چیزهای بیشتری را تجربه کند، صداهای بیشتری را بشنود و آزادانه به هر سو بدود.
همچنین هنگامی که با کودک خود درگیر بازی هستید، فراموش نکنید که با یک لبخند یا دستزدن مشتاقانه او را برای تلاشهایش در بازی کردن تشویق کنید تا کودک انعطافپذیر و علاقهمند به یادگیری بازی شود. این کار همچنین میتواند اعتماد به نفس کودک را تقویت کند و به او احساس کارآمدی بدهد. به این نکته توجه داشته باشید که اگر کودک از بازی کردن خسته شده است، با واکنشهایی مانند نگاه کردن به جای دیگر یا شروع به ناراحت شدن به شما اطلاع میدهد که به اندازه کافی بازی کرده است. در این زمان باید بازی با کودک یک ساله را متوقف و به سراغ اسنک مورد علاقه کودک یا حتی چرت بین روز بروید.
انواع بازی با کودک یک ساله
احتمالاً پیدا کردن بازی مناسب کودک یک ساله که به اندازه کافی محرک باشد و مهارتهای کودک را نیز تقویت کند، برای والدینی که کودک یک ساله دارند میتواند یکی از دغدغههای اصلی باشد. همانطور که میدانید بازی کردن با کودک باید با هدف توسعه رشد او انجام شود و به کودک در پردازش دنیای اطرافش از طریق بازی کمک کند. برای راهنمایی شما، در ادامه به معرفی انواع بازی با کودک یک ساله به همراه مهارتی که به طور اختصاصی در تقویت آن نقش دارد میپردازیم.
انواع بازی برای رشد جسمانی هماهنگی حرکاتی و ادراکی
بازی مخصوص کودک یک ساله فرصتی را برای آنها فراهم میکند تا با دیگران و محیط سازگار شوند و بر رشد حرکتی، توانایی تفکر و توانایی حل مسئله آنها تأثیر میگذارد. کودکان یک ساله در مهمترین و بهترین دوره برای تحریک و تکامل تواناییهای حرکتی و ادراکی هستند؛ به گونهای که کیفیت رشد حرکاتی و ادراکی کودک در این دوران بر دیگر جنبههای رشد او از جمله رشد جسمانی اثرگذار است، بنابراین قابلیتهای حرکاتی به دست آمده در چگونگی سبک زندگی در بزرگسالی کودکان است. برای تقویت هماهنگی حرکتی ادراکی بازی بلوکها و خانهسازی جزو بهترین انواع بازی با کودک یک ساله به شمار میرود.
انواع بازی برای رشد جسمانی و ادراکی مهارتهای حرکتی درشت
مهارتهای حرکتی درشت مهارتهایی هستند که به حرکت کل بدن که شامل استفاده از عضلات بزرگ کودکان است، نیاز دارند. بازیهایی که شامل فعالیتهای بدنی میشود. مهارتهای حرکتی درشت، قدرت، استقامت و سلامت جسمانی کودکان را ارتقا میدهد.
اما اگر به دنبال بازی مناسب برای کودکان یک ساله خود در داخل خانه هستید بادکنک بازی میتواند فعالیت جالبی باشد. برای این کار یک بادکنک را متناسب با کودک خود باد کنید و سپس بادکنک را در بین زانوها قرار دهید و به او بگویید که با آن در خانه حرکت کند. اگر هم فرزند دیگری در خانه دارید میتوانید این بازی را با تبدیل کردن به مسابقه کودکان را تحریک کنید تا این کار را انجام دهند.
فعالیتهای درشت حرکتی برای کودک یکساله میتواند مهارتهای فیزیکی و نیز آزمون خوبی برای ارتباط و کار تیمی باشد.
انواع بازی برای رشد جسمانی و ادراکی مهارتهای حرکتی ظریف
مهارتهای حرکتی ظریف شامل عضلات کوچکی است که با مغز و سیستم عصبی کار میکنند تا حرکات را در نواحی مانند دستها، انگشتان، لبها، زبان و چشمها کنترل کنند. بازی با کودک یک ساله جهت توسعه مهارتهای حرکتی ظریف به کودکان کمک میکند کارهایی مانند خوردن، نوشتن و لباس پوشیدن را انجام دهند. تحقیقات نشان میدهد که توسعه مهارتهای حرکتی ظریف به توسعه مهارتهای حرکتی درشت بستگی داشته و رویکرد مشترکی در رشد فیزیکی دارند. کودکان یکساله به فرصتهای زیادی برای توسعه مهارتهای حرکتی ظریف در کنار مهارتهای حرکتی درشت نیاز دارند تا بتوانند برای کشف دنیای اطراف خود مطمئن شوند.
نمونههایی از مهارتهای حرکتی ظریف برای کارهای روزمره مانند بریدن با قیچی، بستن کفشها، بستن دکمهها و زیپها، رنگآمیزی و در دست گرفتن مداد مورد نیاز است. فعالیتهایی که میتوانید برای تقویت مهارتهای حرکتی ظریف انجام دهید:
- شمردن با انگشت
- نوشتن روی شن و ماسه یا برنج
انواع بازی برای رشد هیجانی اجتماعی شناخت احساسات و کنترل هیجانات
تشویق به ابراز احساسات در حین بازی با کودک یک ساله به اندازه تشویق سلامت جسمانی او مهم است. مطالعات نشان میدهد که کودکان هنگام بازی میتوانند احساسات خود را رها کرده و آسیبهای خود را به نمایش بگذارند تا بتوانند آزادانه احساسات خود را به اشتراک بگذارند. از جمله انواع بازی کودک یک ساله که به رشد هیجانی او کمک میکند عبارت است از: قایم موشک، تماشای انواع چهرهها احساسات، تماشای آلبوم عکس
انواع بازی برای رشد شناختی تقویت هوش و توجه
عوامل مختلفی مانند خواب کافی، تغذیه، محیط و نیز بازیهایی وجود دارد که به رشد شناختی سالم کودکان کمک میکند. بازیهای تخیلی روش مفید برای کودکان برای تقویت هوش است. با این که بازیهای تخیلی به نظر میرسد فقط برای سرگرمی کودکان است، اما ارتباط مستقیمی با رشد مهارتهای شناختی دارد. مناسبترین نوع بازی با کودک یکساله جهت تقویت هوش و توجه کودک عبارتاند از:
- عروسکبازی: برای کودکان نمایش عروسکی اجرا کنید یا با عروسک یا حیوان عروسکی بازی تخیلی را تمرین کنید.
- بازیهای حافظه مانند بازی فکری تمرکز فعالیتهای سرگرمکننده و آسانی هستند که کودکان میتوانند آنها را بازی کنند تا رشد شناختی آنها تقویت شود.
- موسیقی نیز میتواند نقش ارزشمندی در رشد شناختی کودکان داشته باشد. به عنوان مثال، آواز خواندن نیاز به تمرکز و توجه بالایی دارد و در نتیجه باعث ارتقای تواناییهای کودکان در زمینههای ادراک و تمرکز میشود. موسیقی همچنین میتواند به بهبود مهارتهای گفتار و درک زبان کودکان کمک کند، زیرا خواندن آهنگها مهارتهای تلفظ و گوش دادن را بهبود میبخشد. علاوه بر این، موسیقی همچنین میتواند به حافظه کودکان کمک کند؛ زیرا آنها میتوانند اشعار آهنگها را راحتتر به خاطر بسپارند. در مجموع، آموزش موسیقی اولیه به رشد شناختی کودکان کمک میکند و تواناییهای آنها را در زمینههای توجه و تمرکز تقویت میکند.
تأثیر بازی بر هوش کودک یک ساله
بازی با کودک یک ساله برای تقویت هوش تأثیر مستقیم و ثابت شدهای دارد. همانطور که میدانید امروزه کودکان به فناوری دسترسی زیادی دارند و این باعث شده مدت زمان کمتری را به فعالیتهای بیرون از خانه و بیشتر به بازیهای تبلت بپردازند. اگرچه که اسباببازیهای مناسب کودک یک ساله بسیار متنوع هستند، اما خوب است اگر بازی تلفیقی از فناوری و بدون فناوری باشد. این یعنی کودک باید بتواند وقت کافی را در بیرون از خانه و به دور از تکنولوژی بگذارد تا از طریق ارتباط با طبیعت و بازی آزاد هوش او تقویت شود.
علاوه بر این، اسباب بازیهای فکری برای کودکان یک ساله و بازیهای موبایلی نیز میتوانند هوش کودک را به چالش بکشد و با ایجاد مسئله او را وادار به حل و تصمیمگیری کند. بازی همچنین به رشد زبان، تعاملات اجتماعی، خلاقیت، مهارتهای تفکر، تواناییهای حرکتی، هوش عمومی و از همه مهمتر رشد مغز کمک میکند.
معایب بازی نکردن با کودک یک ساله
اهمیت بازی با کودک یک ساله آنقدر زیاد است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. همانطور که گفتیم بازی برای رشد هوش و مغز کودک ضروری است. شاید واضحترین فایده بازی این باشد که خلاقیت کودک را افزایش میدهد. خلاقیت ارتباط نزدیکی با تفکر دارد، بسیاری از راهحلهای ممکن را بررسی میکند و ایدههای جدیدی تولید میکند. بازی همچنین به کودک کمک میکند واژگان جدیدی را هنگام صحبت کردن و تلاش برای درک دیگران تمرین کنند و تلاش کنند با همسالان خود ارتباط بگیرند. از تأثیرات طولانی مدت بر روی کودکانی که از بازی در دوران اولیه رشد محروم شدند میتوان به دشواری در سازگاری با تغییر، افسردگی، کاهش خودکنترلی و تاب آوری ضعیف کودک اشاره کرد.
معرفی اسباب بازی مناسب کودک یک ساله
کودکان در یکسالگی، روز به روز کنجکاوتر میشوند. پس بهتر است کنجکاوی طبیعی آنها را با اسباب بازی برای کودک یک ساله که حرکت میکنند، سر و صدا میکنند و دنیای اطرافشان را تقلید میکنند، تشویق کنید. نوزادان از یکسالگی دوست دارند بتوانند آزادانه بازی و حرکت کنند. نکته مهم در بازی با کودک یک ساله این است که آنها میتوانند سرگرم شوند و با چیزی بازی کنند که آنها را تحت تأثیر قرار ندهد و حتی فایدهای نیز برای آنها نداشته باشد. البته که همه بازیها نباید با هدف باشند، اما بهتر است به طور مساوی بازیهای آزاد و هدفمند اجرا شوند.
بنابراین، بهترین اسباب بازی برای کودک یک ساله باید بهگونهای تمرکز کودک را جلب کرده و تقویت کنند. از آنجایی که کودکان با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند، خرید اسباب بازی برای کودک یک ساله باید همیشه متناسب با رشد فردی کودک شما باشد. این که کدام اسباب بازی برای کودک یک ساله دختر یا اسباب بازی برای پسر یک ساله شما بهتر است به بلوغ و علایق کودک بستگی دارد. فراموش نکنید هر کودکی منحصر به فرد بوده و تجربه هر مرحله برای کودکان متفاوت خواهد بود.
اسباب بازیهای فکری برای کودکان یک ساله کودکان مانند پازل میتواند لذتبخش باشد. این فعالیتها به توسعه مهارتهای شناختی و حرکتی ظریف، تقویت بازی مشارکتی و تقویت مهارت حل مسئله کمک میکند. پازلها نه تنها راهی عالی برای گذراندن زمان با کیفیتی با هم هستند، بلکه بچهها به خاطر تکمیل آن به خود افتخار میکنند. به یاد داشته باشید پازل با قطعاتی انتخاب کنید که انگشتان کوچک کودک به درستی از عهده آن برآید و به آنها کمک کند مهارتهای حرکتی ظریف خود را توسعه دهند.
آب بازی یکی از بهترین فعالیتهای حسی تمام دوران برای کودکان در تمام سنین باشد. هنگام آب بازی یک کودک ممکن است متوجه شود که یک شی در آب فرو میرود و شی دیگری شناور میشود که باعث میشود اشیاء بیشتری به آب اضافه کنند تا ببینند چه اتفاقی میافتد. این میتواند کودکان را به تمرکز تشویق کند و هر فعالیتی که توجه کودک را برای مدت طولانی به خود جلب کند به افزایش دامنه توجه و توانایی او برای تمرکز در آینده کمک میکند.
سؤالات متداول
هنگامی که با کودک خود درگیر بازی هستید، با یک لبخندزدن یا دستزدن مشتاقانه آن را برای تلاشهایش در بازی کردن تشویق کنید تا کودک انعطافپذیر و علاقهمند به یادگیری بازی شود. به این نکته توجه داشته باشید که اگر کودک از بازی کردن خسته شده است، با نگاه کردن به جای دیگر یا شروع به ناراحت شدن به شما اطلاع میدهد که به اندازه کافی بازی کرده است. این زمان باید بازی کردن با کودک را متوقف کنید.
بازی به طریق مختلف برای کودکان مفید است. به رشد زبان، تعاملات اجتماعی، خلاقیت، مهارتهای تفکر، تواناییهای حرکتی، هوش عمومی و حتی رشد مغز کمک میکند.
انواع پازل، عروسک، بازی فکری و وسایل بازی بیرون از خانه میتوانند برای کودکان یک ساله جذاب و مناسب باشند.
بازیهای حافظه، تمرکز فعالیتهای سرگرمکننده و آسانی هستند که کودکان میتوانند آنها را بازی کنند تا رشد شناختی آنها تقویت شود
سلام و خسته نباشید واقعا این مطلبتون درباره کودک و سرگمی او خیلی عالی بود. من برای سرگرم کردن فرزندم علاوه بر بازی های مختلف از اسباب بازی هم استفاده میکنم و همیشه اسباب بازی استاندارد میخرم.