زمان تقریبی مطالعه: 26 دقیقه
ما از زمان کودکی به صداها گوش میکنیم و ارتباط بین آواهای مختلف را یاد میگیریم و در نهایت خودمان هم میتوانیم صحبت کنیم. میزان توانایی کودکان در استفاده از کلمات، تسلط بر آن و بیان منظور به شکل کلامی و نوشتاری با هم متفاوت است و این به هوش کلامی و زبانی آنها برمیگردد.
این استعداد در کودکان از زمانی که شروع به صحبت میکنند قابل تشخیص است و میتواند شما را شگفت زده کنند.
وقتی کودکان با هوش کلامی بالا را میبینید از مهارتی که در سخنوری و انتخاب کلمات دارند، تعجب میکنید. این کودکان نسبت به همسن و سالهای خودشان دایره لغات گستردهتری دارند و از واژههایی استفاده میکنند که به نظر میرسد برای سنشان سنگین است.
در ادامه این مقاله به تعریف ویژگیهای این هوش در کودکان میپردازیم و درباره روشهای تقویت آن صحبت میکنیم.
هوش کلامی چیست؟
هوش کلامی به توانایی کودک در استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از زبان اشاره دارد.
هاروارد گاردنر در تعریف این هوش بیان میکند که: « هوش زبانی یا کلامی (Verbal linguistic intelligence) به معنی توانایی انتقال درست افکار، نظرات و احساساتی است که در ذهن کودک وجود دارد. هوش زبانی یعنی کودک بتواند با استفاده از زبان (مادری یا زبانهای دیگر) به شکل نوشتاری یا کلامی با دیگران ارتباط برقرار کند و افکارش را از این طریق به دنیای بیرون انتقال دهد. »
هوش کلامی:
هوش کلامی به توانایی افراد در فن بیان، استفاده از کلمات هنگام صحبت کردن و نگارش و انتقال صحیح مفاهیم به دیگران گفته میشود، این هوش به دلیل اینکه ارتباطات و مهارتهای کلامی را در برمیگیرد، یکی از هوشهای لازم مسیر موفقیت است.
از آنجایی که بسیاری از برنامه های درسی مدرسه به صورت شفاهی آموزش داده می شود، کودکان با هوش زبانی بالا در مدرسه خوب عمل میکنند. آنها همچنین ممکن است در محیطهایی مثل دانشگاه برتر باشند. با این حال باید به خاطر داشته باشید که این استعداد در کودک به تنهایی نشان دهنده هوش کودک نیست.
انواع هوش زبانی چیست؟
همانطور که بیان شده هوش زبانی به توانایی کودک برای استفاده از زبان به شکل نوشتاری یا کلامی اشاره میکند.
نوعی از این هوش که زودتر در افراد شناخته می شود نوع کلامی آن است. زیرا فرد میتواند مانند یک سخنران حرفهای با استفاده از کلمات شما را مسخ کند.
اما این هوش به مهارت افراد در صحبت کردن محدود نمیشود، افرادی که خوب مینویسند هم هوش کلامی بالایی دارند. به همین دلیل گاردنر در مثالهای خود برای افرادی که هوش زبانی بالایی دارند، از نام شعرا و نویسندگان هم استفاده میکند. به عنوان مثال ما نمیدانیم سهراب سپهری واقعا فن بیان خوبی داشت یا خیر، زیرا صحبتهای او را نشنیدهایم. اما با کتابهایش متوجه میشویم که او هوش زبانی فوقالعادهای داشته است.
ضرورت تقویت و افزایش هوش زبانی و کلامی در کودکان
هوش زبانی و کلامی یکی از هوشهای جهانی شناخته شده است و از این باب مورد توجه است که تقریباً کل جمعیت جهان قادر به صحبت کردن و بخش بزرگی از آن قادر به خواندن و نوشتن هستند.
رشد هوش زبانی در شکلگیری انسان از دوران کودکی بسیار اهمیت دارد. ما در جهانی زندگی میکنیم که در آن توانایی برقراری ارتباط و گوش دادن، به مهارتهای ضروری برای موفقیت در محیط شخصی و کاری تبدیل شده است.
اهمیت تقویت هوشهای چندگانه گاردنر فقط به آینده کودکان و زندگی شغلی آنها در آینده محدود نیست؛ توانایی برقراری ارتباط با دیگران مهارتی است که حتی در سنین پایین هم اهمیت دارد. یکی از راههایی که این مهارت را در کودکان ارتقا میدهد، افزایش هوش کلامی است.
کاربرد هوش زبانی
هوش زبانی یکی از مهمترین هوشهای گادرنر محسوب میشوند و تحقیقات بسیاری روی آن انجام شده است. مهارتهای زبانی و ادبی کودکان با استفاده از این هوش مدیریت میشود. درک ادبیات، دستور زبان، استدلال انتزاعی، انتقال مفاهیم با استفاده از واژهها و یادگیری زبانهای دیگر به این هوش بستگی دارد.
کودکانی که هوش کلامی بالا دارند، میتوانند به راحتی نظرات و احساساتشان را به دیگران انتقال دهند. آنها اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکنند و حتی میتوانند در فعالیتهای مربوط به انواع هوش زبانی گاردنر مانند داستان نویسی، گویندگی و… شرکت داشته باشند.
این مهارتها را میتوان از کودکی هم در کلاس درس و هم در خانه پرورش داد. هرچه بیشتر کودک خود را در معرض خواندن، معاشرت و گوش دادن قرار دهید، بهتر میتواند مشکلات را حل کند، همدل باشد و از زبان برای حل مشکلات خود استفاده کند. وقتی این هوش توسعه بیابد، توانایی ارتباط بهتر و در نتیجه روابط خوب با دیگران برای کودکتان فراهم میشود.
مولفه های هوش کلامی کودکان چیست؟
گادرنر برای این نوع هوش چهار مولفه اصلی در نظر گرفته است که شامل آواشناسی، معناشناسی، توانایی در جمله سازی و کاربرد کلمات هستند. افرادی که هوش زبانی بالایی دارند، در هر چهار مهارتی که در ادامه به آنها میپردازیم عملکرد خوبی دارند. در ادامه هرکدام از این چهار مولفه را معرفی میکنیم و درباره آن توضیح میدهیم.
ممکن است آنچه متخصصصان ادبیات و زبانشناسان درباره فاکتورهای زیر میگویند، با تعریفی که ما ارائه میدهیم متفاوت باشد. آنچه در ادامه میخوانید تعریف گاردنر از چهار مولفه است که بدون توجه به اختلاف نظرهای میان زبانشناسان و از دیدگاه توانمندیهای ذهنی این فاکتورها را مورد بررسی قرار داده است.
آوا شناسی
آوای واژهها و ارتباط موسیقیایی آنها با یکدیگر به آواشناسی بر میگردد. سعدی یکی از اساتید آواشناسی در زبان فارسی است که هم در نثر و هم در نظم میتوان این توانمندی او را مشاهده کرد:
منت خدای را عزوجل که طاعتش موجب قربتست و بشکر اندرش مزید نعمت. هر نفسی که فرو میرود ممد حیاتست و چون برمی آید مفرح ذات.
سعدی به خوبی میداند آوای واژههایی چون قربت و نعمت یا حیات و ذات با یکدیگر هماهنگی دارد و زیبایی خاصی به متن میدهد. این یکی از مقدمههای کتاب فارسی دوران مدرسه است که هنوز هم بسیاری از ما آن را حفظ هستیم و این بخاطر هنر سعدی در آواشناسی و چیدمان واژههاست.
معناشناسی
معناشناسی از دیگر توانمندیهای هوش زبانی ادبی است که به شناخت معنای کلمات و استفاده از آنها در جایگاه درست برمیگردد. به عنوان مثال واژه شیر سه معنی متفاوت دارد، اما زمانی که در جمله قرار میگیرد، به یک معنای مشخص اشاره دارد که هم گوینده جمله آن معنا را میشناسد و هم شنونده معنای آن را درک میکند. زمانی که من میگویم: به همراه صبحانهام شیر خوردم، شما میدانید منظور من شیر خوراکی است و زمانی که میگویم در باغ وحش شیر هم نگهداری میکنند، شما میدانید منظورم حیوان است.
افرادی که هوش زبانی بالایی دارند، معنای واژههای مختلف را میشناسند و میتوانند به شیوهای هنرمندانهتر از آن استفاده کنند. مثلا میدانند جغد میتواند معنی دانایی را هم انتقال دهد. بنابراین زمانی که داستان مینویسند، جغد را به عنوان یک شخصیت دانا در داستان معرفی میکنند.
تفسیر اشعار، آثار و دیگر عناصر ادبی، سرگرمی آنهاست. آنها دوست دارند معماها، بازی با کلمات و تفسیر مُتون را تمرین کنند و استعارهها را بهتر بشناسند.
توانایی در جمله سازی
همه افراد سالم هنگام صحبت کردن میتوانند کلمهها را در کنار هم قرار بدهند و آنها را بچینند، اما افرادی که هوش زبانی بالایی دارند، این کار را بهتر انجام میدهند. تفاوت توانایی جملهسازی افراد هنگام نوشتن بیش از پیش مشخص میشود. به همین دلیل است که گاردنر میگوید نویسندگان حرفهای هوش کلامی بالایی دارند. در واقع آنها آنها می نویسند تا نشان دهند که چه فکر می کنند، چه چیزی مشاهده می کنند و چه احساسی دارند .آنها افکار انتزاعی را به جملات کامل معنی دار تبدیل می کنند.
کاربرد کلمات
توانایی کاربرد کلمات با معناشناسی ارتباط مستقیم دارد. افراد دارای هوش زبانی بالا کاربرد کلمات را هم میدانند. این افراد قادر به سازماندهی و انتخاب عاقلانه کلمات برای انتقال پیام هستند. آنها اعتقاد به قدرت دارند و میدانند که چگونه گروهها را به دلیل توانایی خود در مدیریت کلمات رهبری کنند. این افراد از طریق بازیهای کلمات مختلف مانند جستجوی کلمات و جدول کلمات متقاطع، دایره لغات خود را توسعه میدهند.
آنها با توجه به اینکه با چه کسی صحبت میکنند، جمله آنها چه لحنی دارد و قرار است چه منظوری را برسانند، کاربرد کلمات را مشخص میکنند.
واژههای «بنشین» و «بفرما» مثالی ساده در زمینه کاربرد کلمات هستند. افرادی که هوش کلامی ادبی بالایی دارند، میدانند وقتی در حال صحبت با دوستشان هستند میتوانند به او بگویند: بنشین. در مقابل زمانی که با شخصی صمیمی نیستند و گفتگوی رسمی دارند، میگویند: لطفا بفرمایید.
ویژگی هوش کلامی در کودکان
اکنون که با این هوش آشنا شدید باید ویژگیهای آن را بدانید تا بتوانید تشخیص دهید آیا فرزند شما هوش زبانی بالایی دارد یا خیر.
کودکان دارای هوش زبانی کلامی بالا، از متن و زبان و سخن لذت میبرند! بنابراین مهارت شنیداری و گفتاری بالایی دارند. حافظه شنیداری آنها بسیار قدرتمند است و به همین دلیل مطالبی که به آنها میگویید را فراموش نمیکنند.
ذهن این دسته از کودکان خیلی سریع سوالات شفاهی یا نوشتاری را پردازش میکند و میتواند پاسخ درستی برای آنها پیدا کند. این دسته از کودکان معمولا امتیاز بالایی در تست IQ به دست میآورند و به عنوان افراد تیزهوش شناخته میشوند.
همانطور که بیان شد این نوع هوش معمولا در دوران ابتدایی و زمانی که کودک خواندن و نوشتن را یاد میگیرد، نمایان میشود. البته برخی از کودکان دارای هوش زبانی بالا، پیش از مدرسه هم نشانههای هوش بالا در کلام و زبان را دارند. به عنوان مثال ممکن است زمانی که با کودکان بازیهای زبانی میکنید، آنها عملکرد خیلی خوبی از خودشان نشان دهند.
در ادامه به نشانههای هوش بالای کلامی در کودکان اشاره میکنیم.
نشانه های هوش کلامی کودکان
بارزترین نشانههای وجود هوش زبانی گاردنر در کودکان به شکل زیر است:
- به کتابهای داستان و شعر علاقه دارند.
- شعرهای کتابها یا برنامههای کودک را حفظ میکنند و هنگام بازی آنها را میخوانند.
- دایره واژگان گستردهای دارند و نسبت به همسن و سالهایشان بهتر صحبت میکنند.
- به خواندن و نوشتن علاقه دارند و حتی اگر بلد نباشند هم وانمود میکنند در حال خواندن یا نوشتن هستند. مثلا دانش آموزی با هوش زبانی قوی ممکن است لغات جدید را خیلی راحت به خاطر بیاورد و به سرعت از آنها استفاده کند.
- به یادگیری زبان جدید علاقه دارند.
- آنها اشتباهات دستوری دیگران را تصحیح میکنند یا به استفاده نادرست آنها از کلمات یا زبان اشاره میکنند.
- یادگیری زبانهای دیگر برای آنها آسان است، اگرچه ممکن است قادر به توضیح کامل قواعد گرامری نباشند.
- زمانی که با آنها صحبت میکنید، لذت میبرند و سعی میکنند پاسخ سوال شما را کامل بدهند.
- جملههای درست میسازند و کلمهها را به درستی ادا میکنند.
- توانایی داستانسرایی دارند و خاطرهای که برایشان اتفاق افتاده را با جزئیات کامل به خاطر میسپارند و تعریف میکنند.
- شنوندههای خوبی هستند و هنگام صحبت با دیگران به حرفهای آنها خیلی خوب گوش میدهند.
- آنها هنگام یادگیری معمولا از نمودارها و تصاویر انتزاعی سر در نمیآورند و ترجیح میدهند توضیحات متنی نمودار را بخوانند.
- انجام کارهای عملی بدون دستورالعمل متنی یا شفاهی مشخص را دوست ندارند.
- در حل مسائل ریاضی محض مشکل دارند، اما زمانی که مسائل به شیوهای داستانی مطرح میشوند میتوانند آنها را حل کنند.
- در مدرسه میتوانند خیلی خوب بخوانند، بنویسند و در پرسشهای شفاهی و تئوری موفق هستند.
- آنها احساس خود را به خوبی بیان میکنند
- کودکان باهوش کلامی بالا از یادگیری لغات جدید و کشف راههایی برای استفاده خلاقانه از زبان، مانند شعر لذت میبرند. آنها ممکن است از یادگیری زبان های جدید، بازی با کلمات و خواندن لذت ببرند.
- این کودکان در آزمونهایی که بر توانایی پاسخگویی سریع و دقیق به دستورالعملهای گفتاری یا نوشتاری است، خوب عمل میکنند. این امر باعث میشود که چنین یادگیرندگانی در آزمونهای استاندارد، تستهای IQ و آزمونها برتری پیدا کنند. با این حال، یادآوری این نکته مهم است که آزمونهای مبتنی بر زبان تنها یک نوع هوش را اندازهگیری میکنند.
چگونه هوش کلامی را در کودکان افزایش دهیم؟
بهطورکلی فعالیتهایی که با گوشدادن، صحبتکردن، خواندن و نوشتن مرتبط باشند، میتوانند این نوع هوش را تقویت کنند. زمانی که فرزند شما در بین خانواده، مهدکودک، مدرسه یا دوستانش قرار میگیرد، با دیگران صحبت میکند و صحبتهای آنها را میشوند. همین تعاملهای ساده برای تقویت هوش کلامی تیزهوشان کاربرد دارند. در قسمتهای بعدی به تمرینات افزایش هوش کلامی زبانی کودکان اشاره میکنیم
راهکار تقویت هوش کلامی چیست؟
روشهای مختلفی برای تقویت این نوع هوش در کودکان وجود دارد. برخی از والدین تصور میکنند هوش زبانی گاردنر با فن بیان یکسان است، به همین دلیل فرزندشان را به کلاسهای فن بیان میفرستند. این کلاسها میتوانند برای افزایش هوش کلامی زبانی کودکان کاربردی باشند، اما همه ابعاد این هوش را پوشش نمیدهند. همانطور که گفتیم، این هوش گاردنر به توانمندیهای زبانی و ادبی کودک برمیگردد و به مهارت او در صحبتکردن محدود نیست.
کودکانی که هوش زبانی بالایی دارند اگر آموزش با استفاده از مطالب گفتاری یا نوشتاری باشد، بهتر یاد میگیرند. آنها فعالیتهایی را ترجیح میدهند که مبتنی بر استدلال زبانی باشد تا اطلاعات تصویری انتزاعی. مسائل لفظی ریاضی برای زبان آنها جذابتر از حل معادلات است. آنها معمولاً از پروژههای نوشتاری، کلاسهای سخنرانی و نمایش، مناظره، کلاسهای زبان و روزنامهنگاری لذت میبرند.
اغلب این کودکان برای انجام فعالیتهایی که به هماهنگی دست و چشم نیاز دارد مشکل دارند. همچنین ممکن است تفسیر ارائه بصری اطلاعات برای آنها مشکل باشد. بهعنوانمثال، ممکن است برای آنها خواندن نمودار، تفسیر نمودار یا درک نقشه ذهنی دشوارتر باشد.
پس درک آنها و ارائه آموزش صحیح به این کودکان بسیار مهم است
تکنیک افزایش هوش کلامی زبانی کودکان
- شرکت دادن کودک در بحث و گفتگو با دیگران
- صحبتکردن با کودک درباره موضوعات مختلف؛ بهخصوص موضوعاتی که کودک به آنها علاقه دارد و دوست دارد بیشتر در موردشان مطالعه کند و یاد بگیرد.
- گوشدادن به پادکستهای مخصوص کودکان
- نوشتن خاطرات روزانه
- پیوستن به باشگاههای کتابخوانی یا عضو شدن در کتابخانه کودکان و نوجوانان
- خواندن کتابهایی که سطح آنها کمی بالاتر از دانش زبانی کودک است. (از کودک بخواهید اگر معنی واژهای را نمیداند، درباره آن جستجو کند یا از شما بپرسد).
- یادگیری یک زبان جدید
- تمرین تند صحبتکردن بدون تپق زدن و اشتباه گفتن کلمات (این تمرین را میتوانید مثل یک بازی هم انجام دهید).
بازی برای تقویت هوش کلامی زبانی کودکان
کودکان باهوش زبانی بالا از زبان لذت میبرند، بنابراین از بازیهایی که شامل بازی با کلمات است لذت میبرند.
هر بازی که با مؤلفههای چهارگانهای که در قسمتهای قبلی درباره آنها صحبت کردیم، در ارتباط باشد یک بازی برای تقویت هوش کلامی زبانی است.
در ادامه به چند بازی کاربردی در این زمینه اشاره کردهایم.
- بازیهای زبانی مثل بازیهای حدس کلمه یا مرتب کردن حروف برای پیداکردن کلمات
- حل جدول
- بازی اسم فامیل
- شعرخوانی
- خواندن یا تعریف کردن داستان
- مسابقه صحبتکردن: در این مسابقه شما و کودکتان باید درباره یکی از اشیاء پیرامونتان به مدت دوالی سه دقیقه صحبت کنید.
- مسابقه اگر بهجای او بودم: برای کودک یک نقش تعیین کنید و از او بخواهید چند دقیقه بهجای آن نقش صحبت کند. این نقش میتواند یک شغل خاص باشد، یک حیوان باشد یا هر چیز دیگری که کودک میخواهد.
کتاب هوش کلامی گاردنر
کتابهای مختلفی در زمینه تقویت هوش زبانی گاردنر نوشته شده است. بهطورکلی مطالعه یکی از روشهای تقویت هوش زبانی است؛ زیرا هم دایره لغات را افزایش میدهد و هم چهار مؤلفه هوش زبانی کودکان را تقویت میکند. اما کتابهایی که درباره این نوع هوش نوشته شدهاند، راهکارهایی به جز مطالعه هم برای تقویت هوش کلامی ادبی ارائه میدهند.
در ادامه به دو کتاب مشهور در این زمینه اشاره میکنیم.
- قدرت هوش کلامی، نوشته تونی بوزان: در این کتاب روشهایی برای افزایش دایره لغات و خلاقیت کلامی و تقویت حافظه ارائه شده است. تاکنون نسخهای برای دانلود رایگان کتاب قدرت هوش کلامی ارائه نشده است و برای استفاده از کتاب باید آن را از اپلیکیشنهای معتبر خریداری و دانلود کنید.
- از هفت تا بینهایت، نوشته ایرج شرفی: در این کتاب هفت روش مؤثر برای تقویت هوش زبانی توضیح داده شده است.
- کتابهایی که در زمینه فن بیان و قدرت مذاکره نوشته شدهاند هم میتوانند در این زمینه کاربردی باشند. البته این کتابها برای بزرگسالان کاربرد دارند و شما با مطالعه و یادگیری تکنیکهای کتاب، میتوانید از آنها برای پرورش هوش فرزندتان استفاده کنید.
کتاب مناسب جهت تقویت هوش کلامی
مزایا و اهمیت هوش زبانی کودک
اهمیت هوش کلامی بسیار زیاد است و مزیتهایی که در ادامه بیان کردهایم را برای کودک شما به همراه خواهد داشت.
- کودک میتواند احساسات و نظراتش را با کلمات ابراز کند و در خود ابرازی موفق خواهد بود.
- کودک توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را دارد.
- کودک میتواند بهخوبی درباره خودش و علایقش صحبت کند و عضو تیمهایی که دوست دارد، باشد.
- اعتمادبهنفس کودک افزایش پیدا میکند.
- در آینده میتواند درآمد خوبی از مشاغلی که به هوش زبانی نیاز دارند به دست آورد.
معایب هوش زبانی یا کلامی
هوش زبانی و کلامی معمولاً معایب خاصی ندارد و ناشناخته نیست. بهعنوانمثال کودکانی که هوش جسمانی بالایی دارند، اغلب بهخاطر ناتوانی در یادگیری مباحث تئوری سرزنش میشوند، اما هوش زبانی در جامعه شناخته شده است. همانطور که گفتیم این دسته از کودکان نمره بالایی در تست IQ به دست میآورند و در جامعه هم بهعنوان افراد تیزهوش شناخته میشوند.
هوش کلامی محدودیتهایی در روش یادگیری کودک ایجاد میکند، اما نمیتوان این موارد را بهعنوان نقطهضعف بهحساب آورد. زیرا روش یادگیری کودکان مختلف باهم متفاوت است. بهعنوانمثال کودکانی که هوش زبانی بالایی دارند، دست به تجربههای عملی نمیزنند، مگر اینکه از آنها بخواهید این کار را انجام دهند و دستورالعمل انجام کار را به آنها بدهید.
تاثیر هوش کلامی بر خواندن زبان انگلیسی
یکی از قابلیتهای شگفتانگیز انسانها برقراری ارتباط با یکدیگر است و زبان توسعهیافتهترین ابزار فکری جوامع انسانی به شمار میرود. از طرفی امروزه در جوامع بینالمللی از یک زبان واحد، انگلیسی، استفاده میشود ازاینرو نقش اساسی آموزش مطلوب برای یادگیری زبان دوم بسیار محسوستر است، گرچه در مدارس این امر بهخوبی انجام نمیشود و ممکن است بعضی از کودکان بهخوبی زبان انگلیسی را یاد گیرند و برخی دیگر خیر.
تحقیقات اخیر نشان میدهد هوش و استعدادیابی رابطه مستقیم با یادگیری زبان دوم دارد. یعنی اگر کودکی هوش کلامی بالایی داشته باشد و یا آموزش مبتنی بر هوش کلامی باشد، مهارت خواندن زبان انگلیسی و مهارت نوشتن زبان انگلیسی در کودکان نتیجه مطلوبتری خواهد داشت؛ بنابراین آموزش زبان خارجی بر پایه هوش کلامی زبانی پایهریزی شده است.
درنتیجه معلم باید با توجه به تئوری گاردنر و تواناییهای زبانآموزان به تدریس بپردازد و از روشهایی آموزشی متناسب با هوش کلامی زبانی مانند بازی با کلمات و استعارهها، حفظ کردن کلمات، بازگویی و بازنویسی داستان و مکالمات چالش برانگیز استفاده کند.
رفتارهای نادرست با کودکان باهوش کلامی بالا
پرورش ندادن هوشهای چندگانه گاردنر مهمترین رفتار نادرست با کودکان است. گاهی اوقات پدر و مادرها بدون توجه به نوع هوش فرزندشان، آنها را در مسیری که خودشان دوست دارند، هدایت میکنند. بهعنوانمثال ممکن است کودکی که هوش زبانی بالایی دارد، هوش موسیقیایی خوبی نداشته باشد. اما ازآنجاییکه والدین به موسیقی علاقه دارند، او را به کلاس موسیقی میفرستند و بهخاطر اینکه نمیتواند بهاندازه کودک دارای هوش موسیقیایی بالا پیشرفت کند، او را سرزنش میکنند.
محدودکردن کودک با الفاظی چون: ساکت باش، نیازی نیست نظر بدهی، کم بلبل زبانی کن و… ذوق کلامی او را از بین میبرد و ممکن است باعث سرخوردگی کودک شود.
مشاغل مناسب هوش کلامی برای کودکان
این افراد میتوانند سخنران، پادکستر و گویندههای موفقی باشند. آنها از کلمات استفاده میکنند و واژگان را مدیریت میکنند تا پیامی واضح و مؤثر را منتقل کنند. آنها از کلمات برای سرگرمکردن و متقاعدکردن افرادی که به آنها گوش میدهند استفاده میکنند.
این افراد نویسندههای خوبی میشوند، آنها از داستانسرایی برای سرگرمکردن، آموزش و ایجاد انگیزه برای خواندن و نوشتن استفاده میکنند. از دیگر مشاغلی که این افراد در آن موفق میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد. البته این بدان معنا نیست که فرزند شما لزوماً باید در یکی از این مشاغل مشغول شود تا بتواند موفق باشد. این موارد صرفاً نتایجی هستند که از تحلیلهای روانشناسان و تجربه در این زمینه به دست آمدهاند.
- ویراستار
- نویسنده
- سخنران
- سیاستمدار
- مورخ
- روزنامهنگار
- معلم
- مدرس زبان
- سردبیر
- شاعر
- تاجر
- پادکستر
- بازیگر
- تور لیدر
- وکیل
مشاغل متنوع دیگری نیز برای افراد دارای هوش زبانی بالا وجود دارد. این موارد صرفاً بهعنوان نمونه ارائه شدهاند. با تصور وظایفی که این نقشها در جامعه بر عهده دارند، میتوانید متوجه شوید هوش کلامی ادبی در زندگی واقعی چه کاربردی خواهد داشت.
تست هوش کلامی چیست؟
تست هوش کلامی برای کودکان انواع مختلفی دارد. تستها اغلب دانش زبانی و واژگان کودک را مورد برسی قرار میدهند و میزان هوش زبانی فرزند شما را مشخص میکنند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که هوش زبانی تستهای متفاوتی برای کودکان و بزرگسالان دارد. زیرا کودکان زمان زیادی را زبان فارسی نخواندهاند و بهاندازه بزرگسالان با واژگان و ضربالمثلها آشنا نیستند. به همین دلیل اگر قصد دارید از طریق آزمون آنلاین هوش کلامی درجه هوش زبانی فرزندتان را بسنجید، باید از تستهای مخصوص کودکان برای این کار استفاده کنید.
تفسیر تست هوش کلامی گاردنر
تست هوشهای چندگانه گاردنر نشان میدهد فرزند شما در کدام یک از این هوشها قویتر است. به کمک تفسیر این تستها و مشورت با روانشناس کودک میتوانید مسیر درستی را برای پرورش استعدادها و توانمندیهای کودک در نظر بگیرید و او را در جهت رشد هوش موردنظر هدایت کنید.
زمانی که کودک در تست آنلاین گاردنر شرکت میکند، نتایج نهایی به شکل امتیاز ظاهر خواهند شد. تفسیر نتایج و سنجش عملکرد هوشهای هشتگانه کودک به مشورت با روانشناس نیاز دارد.
داستان افراد مشهور باهوش کلامی بالا
افراد مشهوری که از هوش زبانی بالایی برخوردارند و به این واسطه به شهرت رسیدهاند، عبارتاند از:
- سعدی
- سهراب سپهری
- ویلیام شکسپیر
- اپرا وینفری
- احمد شاملو
- جی کی رولینگ
- گوته
- سیمین بهبهانی
- صادق هدایت
- پروین اعتصامی
نکته مهم این است که بسیاری از افرادی که بهخاطر هوش کلامی ادبی خود به شهرت رسیدند، در زمینه ادبیات فعالیت داشتند. آنها شعرا و نویسندگان بزرگ جهان هستند. جی کی رولینک خالق هری پاتر داستان فوقالعادهای نوشته بود، اما در ابتدا دیده نشد. خانم رولینگ میگوید برای انتشار هری پاتر با بیش از ۱۰ ناشر صحبت کرده بود، اما هیچ یک قبول نکرده بودند کتابش را چاپ کنند.
در نهایت یک ناشر کوچک قبول کرد کتابهای هری پاتر را چاپ کند و در نهایت کتابهای این نویسنده حرفهای به یکی از پرفروشترین کتابها در طول تاریخ تبدیل شد و او را به یک نویسنده میلیاردر تبدیل کرد.
اسباب بازی های مناسب افزایش هوش کلامی زبانی
سؤالات متداول
هوش زبانی یا کلامی به مهارتهای زبانی مانند آواشناسی، معناشناسی، توانایی جملهسازی و کاربرد درست کلمات ارتباط دارد و به توانایی فرد در انتقال درست افکار، نظرات و احساساتی است که در ذهن او وجود دارد اشاره میکند. هوش زبانی یعنی کودک بتواند با استفاده از زبان (مادری یا زبانهای دیگر) به شکل نوشتاری یا کلامی با دیگران ارتباط برقرار کند و افکارش را از این طریق به دنیای بیرون انتقال دهد.
هوش زبانی به مهارتهای زبانی مختلف از جمله خواندن، نوشتن و صحبتکردن اشاره دارد. اما فن بیان فقط به مهارت صحبتکردن برمیگردد. افراد دارای فن بیان بالا معمولاً هوش زبانی خوبی دارند، اما افراد دارای هوش زبانی بالا ممکن است فن بیان خوبی نداشته باشند.
بخشی از هوشهای گاردنر به ژنتیک کودکان بستگی دارد و بخشی از آن به محیط و تأثیری که محیط میگیرد، برمیگردد
. پس با تمرین و انجام بازیهای هوش کلامی میتوان آن را در کودکان تقویت کرد.
هوش زبانی یک مهارت مهم برای زندگی است که به کودک کمک میکند احساسات و نظراتش را ابراز کند و با دیگران ارتباط بگیرد. هرچه بیشتر کودک در معرض خواندن، معاشرت و گوشدادن قرار بگیرد، بهتر میتواند مشکلات خود را حل کند، همدل باشد و از زبان برای حل مشکلات خود استفاده کند. وقتی این هوش توسعه بیابد، توانایی ارتباط بهتر و در نتیجه روابط خوب با دیگران برای فرد فراهم میشود.