زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه
این روزها، کارآفرینان در همهجا حضور فعالی دارند. اما باید درنظر داشته باشیم که از سال 2008 در جامعه مشاغل تماموقت بسیار نادر شده است و باتوجهبه شرایط موجود در جامعه پیشبینی میشود که، 30 درصد از مشاغل موجود در 20 سال آینده منسوخ شوند و این آمار بزرگ و کمی نگرانکننده است! اما باتوجهبه پیشرفتهای علمی، اجتماعی و در نهایت ارتقای مهارت های افراد جامعه، راهاندازی یک حرفه برای خود و تبدیلشدن به کارآفرین راهحل بسیار در دسترس تری است و میتواند جایگزین مناسبتری برای حل این مسئله باشد. اما باید توجه داشت که ، کارآفرینی همیشه آسان یا سودآور نیست. در سطح جهانی، تنها دو یا سه شرکت از ده شرکت جدید، فرصت و شانس موفقیت دارند و حتی در میان آنها، تنها تعداد کمی به پیشروان بازار تبدیل میشوند.
مزایای کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی مزایای بسیار زیادی دارد و این مزایا بهویژه برای جوانان و نوجوانانی که هنوز وارد بازار کار نشدهاند و تجربهای از بودن در محیط کار را نداشتهاند، بیشتر صادق است. بهطورکلی برای شما در جایگاه یک نوجوان، تسلط بر مهارتهای کارآفرینی میتواند در بسیاری از زمینههای زندگیتان کمککننده باشد. مسیر کارآفرینی میتواند همانند یک سفر چالشبرانگیز اما بسیار ارزشمند در هر زمینه از زندگی شما باشد، بهطورکلی این بهترین راه برای جوانان و نوجوانانی است که به کشف علایق و استعدادهای خود کمک کنند و یاد بگیرند که چگونه میتوانند از این موهبتها به نفع خود در راستای ایجاد فرصت خوب برای آینده شغلی خود استفاده کنند.
کارآفرینی به نوجوانان کمک میکند خلاقانه فکر کنند، مهارتهای تحلیلی و حل مسئله خود را پرورش دهند و راههایی را برای یادگیری، ارزیابی و بهبود مهارتهای خود جستجو کنند.

تفکر مستقل
ذهنهای خردمند فعال، فرصتهای بسیاری را برای فرد فراهم میکند. صرفنظر از اینکه فرد آیا تفکر منطقی دارد یا خلاقانهای فکر میکند، قابلیت تفکر مستقل این امکان را برای فرد فراهم میکند تا عملکرد، بهرهوری و کارایی خود را افزایش دهد و به سطح بالاتری از خودآگاهی برسد. به عبارتی، تفکر مستقل ابزاری است که میتواند برای تقویت مهارتهای شخصی و همچنین توانایی خلاقیت افراد استفاده شود.
یکی از مهارتهایی که اغلب در مدارس نادیده گرفته میشود، پرورش تفکر مستقل در نوجوانان است. در دنیای واقعی، همیشه یک پاسخ درست برای حل یک مشکل وجود ندارد و گاهی اوقات آگاهی شما در ارتباط با برطرفکردن یک موضوع بهتنهایی کارساز نیست. کارفرمایان و کارآفرینان بزرگ از این موضوع بهخوبی مطلعاند و این را میدانند که برای پیشبردن حرفه خود به نحو احسن باید به دنبال افرادی که توانایی بالایی در زمینه تفکر مستقل و ارائه راهحلهای منحصربهفرد برای حل مشکلات نشان دهند، باشند.
این دقیقاً همان چیزی است که مسیر کارآفرینی میتواند به پرورش مهارت نوجوانان بهخصوص در ایجاد و تقویت تفکر مستقل کمک کند. عوامل متعددی را میتوان برشمرد که باعث شکلگیری و تقویت مهارت تفکر مستقل در افراد میشود. به طور مثال، اعتمادبهنفس و عزتنفس بالا شاخصترین ویژگی افرادی است که تفکر خلاق دارند و به طور غالب همان عواملی هستند که باعث تقویت تفکر فردی، بهبود عملکرد و در نهایت موفقیت میشوند.
پایداری، اعتماد به خویش، عزتنفس، عزم ثابت و آگاهی خلاقانه تنها برخی از ویژگیهایی است که افراد دارای تفکر مستقل آنها را دارند. ویژگیهای مذکور و سایر خصوصیات فردی باعث میشوند این افراد در تفکر خود نوآور و خلاق باشند و به همین دلیل فرصتهایی را برای نشاندادن تفکر مستقل خود به شیوه مثبت پدید آورند.
آزادی مالی
اگر شما درآمدی داشته باشید که نیازمند حضور شما در محل کارتان نباشد و این درآمد برابر یا بیشتر از کل هزینهای باشد که سبک زندگی دلخواه شما ایجاب میکند، در این صورت شما دارای آزادی مالی هستید. همانطور که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، آزادی مالی واقعی که به دنبال آن هستید به بانکها و حتی شغلهای دولتی وابسته نیست و شما میتوانید با در اختیار گرفتن امور مالی خود به سطحی از استقلال مالی برسید که بسیاری از مردم حتی تصور نمیکنند که چنین چیزی ممکن است. وقتی که شما در قبال حضور در محل کارتان حقوق ثابتی میگیرید که کفاف هزینههایتان را میکند، شما دارای «استقلال مالی» هستید. استقلال مالی به این معناست که شما مجبور نیستید برای تأمین نیازهایتان از کسی درخواست پول کنید. بااینحال کسی که استقلال مالی دارد لزوماً «آزادی مالی» ندارد.
مسیر کارآفرینی راهی است که به افراد این امکان را میدهد که پتانسیل کسب درآمد بی حد و حصری را برای فرد ایجاد کند. بیشتر مشاغل دارای حقوق محدود هستند، و حتی با افزایش حقوق و پاداش سالانه، ممکن است باز هم محدودیتی برای اداره یک زندگی معمولی باشد.
در مسیر کارآفرینی هیچ محدودیتی برای میزان پولی که میتوانید به دست آورید یا سرعت افزایش درآمد خود بهعنوان یک کارآفرین وجود ندارد و بهعبارتدیگر امکان آزادی مالی بالقوه را برای فرد فراهم میکند و ما در جایگاه والدین برای فرزندانمان چه چیزی بیشتر از پتانسیل بیحدوحصر و یک زندگی آزاد برای انجام آنچه میخواهند و دنبال رویههای خود بدون نگرانی مالی میخواهیم داشته باشیم؟
مهارتهای مادامالعمر برای موفقیت
یادگیری مادامالعمر این ایده است که هیچ زمانی آموزش متوقف نمیشود و باید تا آخر عمر به رشد و آموزش خود ادامه دهیم. از مارک زاکربرگ گرفته تا باراک اوباما، دهها داستان موفقیت افراد وجود دارد که از مهارتهایی که در طول خودآموزی کسب کردهاند، استفاده میکنند.گفته میشود بیل گیتس در طول دوران حرفهای خود هفتهای یک کتاب میخواند.بسیاری از شلوغترین و باهوشترین افراد جهان، ازجمله وارن بافت، حداقل یک ساعت در روز را برای یادگیری خود صرف میکنند.درحالیکه بسیاری از موفقترین کارآفرینان و رهبران تجاری امروز از دانشگاه فارغالتحصیل نشدهاند (ازجمله زاکربرگ و گیتس)،این بههیچوجه به این معنا نیست که تحصیلات دانشگاهی، کلاسهای آنلاین یا سایر انواع آموزش ارزشمند است.در عوض، این کارآفرینان موفق لحظات آموختن را ارائه میدهند تا نشان دهند که یادگیری یکلحظه در زمان نیست، بلکه یک نیاز دائمی برای پیشرفت کسبوکار یا دانشجویان است.
درگذشته افراد بعد از گذراندن دوران تحصیل و دورههای آمادگی برای شروع یک حرفه و شغل به کار مشغول میشدند و تا زمان بازنشستگی به کار خود ادامه میدادند و اگر یادگیری و یا پیشرفتی هم به وجود میآمد بر اثر تجربه بود نه آموزش و یادگیری جدید اما امروزه اگر بخواهیم به آموزشها و یادگیریهای گذشته خود اکتفا کنیم نباید توقع داشته باشیم که در این بازار کار همواره در حال تغییر دوام بیاوریم چه برسد به اینکه بتوانیم پیشرفت کنیم.
برخی از محققان برآورد کردهاند که ۶۵ درصد از کودکان در آینده وارد مشاغلی میشوند که هنوز به وجود نیامدهاند. با روند سریع رشد و پیشرفت تکنولوژی خیلی از مشاغل از بین میروند و کسبوکارهای جدید جایگزین آنها میشوند. هر اتفاق و رویداد جهانی باعث تغییرات و دگرگونیهای بزرگ در بازار کار میشود برای مثال همهگیری کرونا با تغییرات وسیعی که در سطح جهانی به وجود آورد باعث شد خیلی از مشاغل از بین بروند و خیلی از مشاغل رونق بیابند. مانند فروش محصولات بهصورت اینترنتی و غیرحضوری – بدون حضور فروشنده و خریدار در یک مکان.
یادگیری مادامالعمر، مربوط به فرایند کسب دانش و مهارتهای ارزشمند، در طول زندگی یک شخص است. بسیاری از افراد ترجیح میدهند که برای رشد شخصی، مسیر تحصیلاتشان را ادامه دهند؛ زیرا این روش را راهی برای دستیابی به تواناییهای بالقوه خود در زندگی میدانند؛ درحالیکه برای برخی دیگر، یادگیری مادامالعمر یک روش عالی برای ارتقای شغلی است. یادگیری مادامالعمر تعریف گستردهای دارد، بهطوریکه هر نوع تجربة یادگیری را در هر زمان در بر میگیرد؛ این تعریف انعطافپذیر است و بر اساس اینکه هر فردی چگونه میخواهد یادگیری را تجربه کند، شکل میگیرد. بسیاری از افراد یادگیری را هنگام تغییر شغل، مفید میدانند؛ درحالیکه برخی دیگر از آن بهعنوان راهی برای پیشرفت شغلی و ایجاد انگیزه فردی استفاده میکنند. مجموعه مهارتهای کارآفرینی نهتنها در بحث اشتغال برای فرد میتواند بسیار مفید باشد؛ بلکه مهارتهایی که کارآفرینان ایجاد میکنند تقریباً به هر حوزه دیگری از زندگی و حرفة یک فرد قابل انتقال است. کارآفرینان همه چیز را از مدیریت زمان گرفته تا تفویض اختیار تا پشتکار گرفته تا تحلیل انتقادی و خیلی چیزهای دیگر یاد میگیرند و به آنها تسلط مییابند، و اینها تنها تعداد کمی از مهارتهایی هستند که در بسیاری از جنبههای دیگر زندگی میتواند نقش کاربردی داشته باشد.

تقویت هوش مالی در کودکان و نوجوانان در مسیر کارآفرینی
یکی از دردسرهای اصلی که اغلب والدین بهویژه پدرها با آن مواجه هستند، این است که چگونه فرزند خود را در مسیر استقلال مالی قرار دهند. علاوهبرآن فقدان آموزش مالی در سیستمهای آموزشی ما جای بسی تأسف و تامل دارد. چرا که در دنیای امروزی تحصیلات مالی یقیناً برای بقا ضرورت دارد، صرفنظر از این که ما انسانی فقیر یا ثروتمند، باهوش یا عادی باشیم.
وقتی فرزندان متولد میشوند، بدون دانش و اطلاعات مالی متولد میشوند، این وظیفه والدین، بهویژه پدر است که این بچهها را در این مسیر هدایت کند و به آنها آموزش دهد هوش مالی بخشی از هوش شما است که میتواند موضوعات مربوط به مشکلات مالیتان را تشخیص دهد و آنها را حل کند. تقویت و آموزش بحث هوش مالی در کودکان نوجوانان یکی از نکات کلیدی است که در نحوه تربیت آنها بهعنوان فردی موفق در آینده بسیار تأثیرگذار است، چرا که با استفاده از این روش کودکان و نوجوانان از ارزش و کارکرد پول در زندگی روزمره آگاهی لازم را یافته و میتوانند نسبت به مدیریت مالی شخصی و همچنین خانواده خود اقدام کنند. به بیان دیگر، تقویت هوش مالی در کودکان و نوجوانان موجب میشود تا آنها نسبت به میزان درآمدشان، از هزینههای موجود و مقدار پسانداز خودآگاهی بیشتری پیدا کنند و بودجه خود را بر اساس آنها تنظیم کنند. بسیاری از کارآفرینان جوان تجربه بسیار واقعی در یادگیری ارزش پول و نحوه مدیریت مالی دارند. آموزش پول به فرزندانمان در سنین کم راهی عالی برای آمادهکردن آنها برای دنیای واقعی و همچنین برای موفقیت بهعنوان یک کارآفرین است. یک راه عالی برای تشویق کارآفرینی و آموزش هوش مالی به کودکان و نوجوانان این است که به آنها اجازه دهید در امور مالی خود بهتنهایی تصمیمگیرنده اصلی باشند.
بهعنوانمثال، بهجای دادن کمکهزینه به آنها برای فهرستی از کارهای ازپیشتعیینشده، میتوانید به فرزندتان اجازه دهید تا به شما پیشنهاد دهد که در چهکارهایی میتواند به شما در زمینه مالی کمک کند و حتی گاهی دستمزد اولیهاش را پیشنهاد کند. این به توسعه مهارتهای مطرح شده، و حتی ارتباط آنها با دیگران بسیار میتواند کمککننده باشد و بهعبارتدیگر بهجای اینکه فقط بیست هزارتومن در ازای جمعآوری اتاق به آنها بهعنوان پاداش بدهید، یک معامله دوطرفه جهت آموزش و تقویت هوش مالی و تربیت درست فرزندتان انجام دادهاید.
در چنین شرایطی کودک یا نوجوان شما یاد میگیرد در خرید برخی کالاهای غیرضروری خود نیز تجدیدنظر میکنند. بهعلاوه، در آینده از هدردادن پول خود برای خرید برخی اقلام کمارزش خودداری میکند. کارآفرینان بزرگ اغلب از همان سن کودکی کار روی این بخش از مهارت خودکار کردهاند و این امر باعث یادگیری سواد اقتصادی و افزایش هوش مالی در آنها گردیده است باتوجهبه شکلگیری شخصیت، ذهنیت، نگرش و سبک زندگی از زمان کودکی، لزوم سبک تربیت مالی صحیح و سوق دادن فرزندان به سمت ارزشآفرینی و کارآفرینی، برای والدین امری ضروری است تا اقداماتی انجام دهند که مهارتهای مربوط به مدیریت مالی از کودکی در فرزندانمان درونی شود و تبدیل بهنوعی عادت در آنها گردد. چرا که بهتر است بهجای آن که به فرزندمان در ماه مبلغی را بهعنوان ماهیانه بدهیم، مدیریت مالی را به آنان آموزش دهیم تا شخصیت مستقلی در آنان پرورش دهیم و بدون هیچگونه وابستگی شخصیتی و مالی به والدین در آینده بتوانند زندگی خود را به نحو احسن اداره کند.