زمان تخمینی مطالعه: 0 دقیقه
دلیل اهمیت بازی با نوزاد سه ماهه چیست؟
بسیاری از والدین به اشتباه تصور میکنند که رشد مهارتها و هوش کودک از وقتی شروع میشود که بتواند صحبت کند، راه برود و به شیوه بزرگترها با دنیای بیرون ارتباط برقرار کند. اما واقعیت این است که رشد و پرورش توانمندیهای کودک، باید از همان ماههای ابتدای زندگی آغاز شود. بازی با نوزاد سه ماهه، به خنداندن، قلقلک دادن یا به هوا انداختن و خنداندن او محدود نمیشود. شما باید در کنار این کارهای سرگرمکننده، به سراغ بازی برای افزایش هوش نوزاد سه ماهه هم بروید. این بازیها هم فرزندتان را سرگرم میکنند و هم آرامآرام هوشهای چندگانه او را تقویت خواهند کرد.
البته بازی برای افزایش هوش نوزاد سه ماهه، تنها دلیل اهمیت این کار نیست. آنها هنگام بازی، توجه و محبت کافی از شما دریافت میکنند و متوجه ارتباطی که با آنها برقرار میکنید، میشوند. عشق، آرامش و امنیتی که نوزاد از پدر و مادر خود دریافت میکند، حتی تا میانسالی هم با او همراه خواهد بود و باعث میشود از نظر روانی سالم بماند. بازی با نوزاد سه ماهه بسیاری از نیازهای روانی و ذهنی او را برآورده خواهد کرد.
نوزاد سه ماهه چگونه بازی میکند؟
نوزادهای سه ماهه، کمکم یاد میگیرند که اعضای بدنشان را تحت کنترل بگیرند؛ به عنوان مثال متوجه میشوند که میتوانند دستها و پاهایشان را در هوا تکان بدهند و این برایشان سرگرمکننده است. آنها به اجسام یا تصاویر متحرک توجه نشان میدهند؛ به عنوان مثال ممکن است وقتی تلویزیون را روشن کنید، فرزندتان به تصاویر خیره شود و حرکت شخصیتهای تلویزیونی را تماشا کند. در واقع بازی برای نوزاد سه ماهه راهی برای کشف دنیای اطرافش است.
وقتی با بچههای سه ماهه صحبت میکنید، به صدایتان توجه میکنند و حتی ممکن است با حرکت دست و پا یا صداهای کودکانهای که از خود در میآورند، به شما پاسخ بدهند. پس برای بازی با نوزاد سه ماهه، باید قدرت توجه و حرکات کودک را تحریک کنید.
با خرید اسباب بازی مناسب نوزاد ۳ ماهه، هم میتوانید او را سرگرم کنید، اما بسیاری از بازیهای مناسب برای نوزاد سه ماهه، به هیچ وسیله خاصی نیاز ندارند و خودتان باید آنها را با کودک انجام بدهید. در قسمتهای بعدی هم اسباب بازیهای مناسب برای این سن را معرفی میکنیم و هم به شما روش بازی با نوزاد سه ماهه را آموزش میدهیم.
انواع بازی برای نوزاد سه ماهه
روشهای مختلفی برای بازی با نوزاد ۳ ماهه وجود دارد. بعضی وقتها بچهها خودشان برای خودشان بازی میکنند و نیازی به بزرگترها ندارند. آنها همانطور که روی زمین خوابیدهاند، دست و پاهایشان را حرکت میدهند یا با اسباب بازیهای آویزی که بالای تختشان آویزان است، سرگرم میشوند. بعضی از بازیها هم به هیچ ابزار خاصی نیاز ندارند و پدر و مادر باید آنها را با نوزاد انجام بدهند. دستهای دیگر از بازیها هم با اسباب بازی انجام میشوند، اما لازم است که پدر یا مادر هم در کنار نوزاد باشند و با او بازی کنند.
در ادامه به چند بازی مناسب برای نوزاد سه ماهه اشاره میکنیم و توضیح میدهیم که هرکدام از بازیها برای تقویت کدام هوش نوزاد کاربرد دارند.
بازی ببری مناسب رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی
نوزادان در ماههای سوم و بالاتر، کمکم کنترل اعضای بدنشان را یاد میگیرند. بازی با نوزاد سه ماهه میتواند در تقویت مهارتهای حرکتی او هم تأثیر داشته باشد. از انواع این بازیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد
آب بازی با نوزادان 3 ماهه
وانهای مخصوص کودک را به اندازه ۸ تا ۱۰ سانتیمتر آب کنید. نوزاد را در آب بخوابانید و سرش را با دست بالای آب نگه دارید، مطمئن شوید که صورت و گوشهای کودک زیر آب نمیرود. سپس به نوزاد اجازه بدهید در آب دست و پا بزند و آب را به هوا پرتاب کند. او با این کار متوجه میشود هر حرکتی که انجام میدهد، نتیجهای دارد و از این بازی لذت میبرد. البته خودتان هم باید برای خیس شدن آماده باشید!
بازی بیپ بیپ بوپ بوپ
نوزاد را روی زمین بخوابانید، با انگشت اشارهتان به آرامی قسمتهای مختلف بدنش را فشار بدهید و آواهایی مثل «بیپ»، «بوپ»، «پاپ» یا «بنگ» بگویید. میتوانید در این حین با صداهای مختلف کودکانه، خندهدار یا کارتنی با نوزاد صحبت کنید و حرکات و شکلکهای عجیب ایجاد کنید. بازی با نوزاد سه ماهه، باید ساده و در سطح درک او باشد.
بازی بالا بالا بالاتر
روی کمر دراز بکشید و زانوهایتان را در شکمتان جمع کنید. سپس نوزاد را روی ساق پاها بگذارید و با دست نگهش دارید. به آرامی پاهایتان را بالا ببرید و بخوانید: «بالا بالا بالاتر، هرچی بالاتر بهتر». احتمالاً دلبند کوچک شما از این بازی لذت میبرد و با ذوق بدنش را حرکت میدهد.
رشد جسمانی و ادراکی – مهارتهای حرکتی
نوزادان در سن سه ماهگی، میتوانند سرشان را نگه دارند. آنها همچنین توانایی نگه داشتن وسایل سبک و کوچک و تکان دادن آنها را دارند. برای بازی با نوزاد سه ماهه و تقویت این مهارتها، بهتر است از اسباببازیهای مناسب استفاده کنید تا حس لامسه و مهارتهای حرکتی نوزاد را تقویت کنید.
بازی با توپ نوزاد سه ماهه
کودک را روی توپهای بادی بزرگ قرار بدهید و او را نگه دارید و به آرامی به چپ، راست، عقب یا جلو حرکتش بدهید. عضلات گردن نوزاد اکنون آنقدر قدرتمند است که بتواند برای چند دقیقه سرش را بالا نگه دارد.
بازی با جغجغه
یک جغجغه در دست نوزاد بگذارید و اجازه بدهید با تکان دادن آن صدا تولید کند. او یاد میگیرد که با نگه داشتن اشیا، میتواند آنها را کنترل کند و به شیوهای که دلش میخواهد، حرکتشان بدهد.
میتوانید به جای جغجغه، وسایل مختلف و بیخطر دیگر را هم به کودک بدهید تا جنسهای مختلف را لمس کند و با آنها آشنا شود. همچنین برای افزایش هیجان بازی با نوزاد سه ماهه، میتوانید خودتان هم اشیاء را حرکت بدهید و همراه با این حرکات، صداهای مختلف تولید کنید.
انواع بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات
نوزادها از ماه سوم، کمکم روش برقراری ارتباط با بزرگترها را یاد میگیرند؛ به همین دلیل هنگام بازی با نوزاد سه ماهه، صدای خنده او را میشنوید و دست و پا زدنهای حاصل از ذوق و شادیاش را تماشا میکنید. بازی برای نوزاد سه ماهه پر از شگفتی است و هم برای آنها مزایای بسیاری دارد و هم والدین را در شادی و لذت غرق میکند.
دالی بازی با نوزاد 3 ماهه
با نوزاد سه ماه خود دالی بازی کنید. او را روی صندلی مخصوص بنشانید و خودتان پشت مبل، صندلی ماشین یا دیوار پنهان شوید. سپس با اداهای خندهدار بیرون بیایید و تعجب خود را از دیدن نوزاد نشان بدهید. به واکنشهای او توجه داشته باشید و سعی کنید هر بار با انجام کارهای جدید او را به وجد بیاورید.
تلفن بازی
تلفن اسباب بازی یا موبایلتان را جلوی گوش کودک بگذارید. خودتان هم موبایل دیگری بردارید و مکالمه تلفنی فرضی با کودک انجام دهید. هیجان صدایتان را بالا ببرید، گاهی با تن صدای ملایم صحبت کنید و گاهی صدایتان را بلندتر کنید. آرام و شمرده حرف بزنید. نوزاد کمکم با صداهایی که از خود در میآورد، جواب شما را میدهد و همین مسئله روی تقویت هوش هیجانی، کلامی و مهارتهای ارتباطیاش تأثیر دارد.
روش دیگری هم برای تلفنبازی وجود دارد. یک لوله توخالی مانند لولههای مقوایی سلفون یا سفره یکبار مصرف را بردارید. یک سر آن را نزدیکی گوش نوزاد قرار بدهید و سر دیگر را روبروی دهانتان بگیرید و از این طریق با نوزاد صحبت کنید.
انواع بازی مناسب برای نوزاد سه ماه برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه
نوزاد سه ماهه، چهره پدر و مادرش را میشناسد. او همچنین چهره افراد آشنا را هم تشخیص میدهد و میتواند سرش را به سمت صداها بچرخاند و به آنها توجه کند. پس بازی با نوزاد سه ماهه، با استفاده از صداهای نزدیک و تصاویری که در میدان دید او قرار دارد، مهارتهای شناختی و هوش و توجهش را تقویت میکند. در ادامه به معرفی انواع بازی برای تقویت این جنبه از هوش میپردازیم.
طبل زدن روی ظرف
برای بازی با نوزاد سه ماهه میتوانید از وسایل ساده موجود در خانه استفاده کنید. مثلاً ظرفهای مختلفی چون قابلمه، ظرفهای پلاستیکی یا لیوان را روبروی نوزاد قرار بدهید و با ضربه زدن روی آنها صدا ایجاد کنید. به نوزاد هم اجازه بدهید که روی ظرفها ضربه بزند و صداهای مختلف ایجاد کند.
سایهبازی
اتاق را تاریک کنید و یک چراغ قوه روشن کنید. به کمک دستهایتان سایه درست کنید و با نوزاد بازی کنید. حتی میتوانید نوزاد را جلوی نور بگیرید تا سایه خودش را روی دیوار ببیند و درک کند. اگر نوزاد از این بازی ترسید، ادامه ندهید و به سراغ بازیهای دیگر بروید.
بازی با آینه
در این فعالیت برای بازی با نوزاد سه ماهه او را روبروی آینه ببرید، با دست به تصویرش در آینه اشاره کنید و نامش را بخوانید. میتوانید از افراد دیگر هم بخواهید که با نوزاد بازی کنند؛ مثلاً از مادربزرگش بخواهید که او را روبروی آینه ببرد و خودش را هم به نوزاد معرفی کند.
آواز خواندن
یکی از مزایای بازی با نوزاد سه ماهه تقویت هوش او در زمینههای مختلفی از جمله موسیقی است. به این منظور برای نوزادتان آواز یا لالایی بخوانید، صدایتان را بالا و پایین ببرید و متناسب با ریتمی که میخوانید، دستهایتان را حرکت بدهید. حتی میتوانید به صورت ریتمیک، نوزاد را لمس کنید. بیایید با یک شعر کودکانه این بازی را توضیح بدهیم. شعر «ترنم قشنگه» یکی از شعرهای مناسب برای این بازی است.
ترنم قشنگه، توش پر از پلنگه
ترنم تند میره
تند میره، تند میره
شیفو، شیفو، دود، دود
شیفو، شیفو، دود
ترنم کوچولوس
توش پُر از آلبالوس
ترنم تند میره
تند میره، تند میره
شیفو، شیفو، دود، دود
شیفو، شیفو، دود
ترنم ملوسه، توش پُر از عروسه
ترنم تند میره
تند میره، تند میره
شیفو، شیفو، دود، دود
شیفو، شیفو، دود
هنگام خواندن این شعر، با رسیدن به عبارت «شیفو، شیفو، دود، دود» با انگشت اشاره روی پای کودک بزنید تا ارتباط بین کلام شما و ضربهای که میزنید را درک کند. این کار را میتوانید با شعرهای مختلف تکرار کنید. حتی میتوانید آهنگ ملایمی پخش کنید، کودک را در آغوش بگیرید و به همراه او حرکات ریتمیک انجام بدهید.
معرفی انواع اسباب بازی مناسب نوازد سه ماهه
همانطور که گفتیم، نوزادان در سن سه ماهگی، کمکم به صداها و حرکتها واکنش نشان میدهند. پس اسباب بازی مناسب نوزاد سه ماهه یا باید متحرک باشد یا صدایی ایجاد کند. در ادامه به لیستی از انواع اسباب بازی سه ماهگی اشاره میکنیم:
- کاکتوس سخنگو
- عروسکهای آوازهخوان
- اسباب بازیهایی که چراغ دارند یا صدا تولید میکنند
- آویزهای بالای تخت یا گهواره
- جغجغه
معایب بازی نکردن با کودک سه ماهه
سرگرمی و بازی نوزاد ۳ ماهه یک تفریح نیست، یک ضرورت است. شما باید هر روز برای بازی با نوزاد سه ماهه زمان بگذارید تا هم محبت و توجهی که نیاز دارد را به او بدهید و هم هوش و توانمندیهایش را تقویت کنید. به یاد داشته باشید که فرزند شما در سن دریافت اطلاعات و تشکیل ضمیر ناهوشیار قرار دارد و اگر آنچه نیاز دارد را دریافت نکند، عواقب آن در بزرگسالی هم گریبانگیرش خواهد بود.
تاثیر بازی با نوزاد سه ماهه بر هوش او
بازی برای افزایش خلاقیت نوزاد سه ماهه نقش مهمی ایفا میکند؛ اثر بازیهای این دوران را در سنین بالاتر میبینید. به عنوان مثال نوزادانی که در سنین پایین، بازیهای مناسب برای تقویت هوش کلامی را انجام دادهاند، احتمالاً زودتر زبان باز میکنند. با انتخاب بازیهای مناسب، هوش فرزندتان را تقویت کنید، اما لازم نیست بیش از اندازه روی تقویت هوش و خلاقیت او در سه ماهگی حساس شوید.
به یاد داشته باشید که بچهها با یکدیگر تفاوت دارند. ممکن است وقتی با فرزند سه ماههتان بازی میکنید، واکنشی که میخواهید را نشان ندهد یا حتی گریه کند. به عنوان مثال بسیاری از بچهها از عروسکهای موزیکال میترسند و به محض روشن شدن آنها، گریه میکنند. این مسائل طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اگر کودک شما واکنش خوبی به بازیها نشان نداد، بازیهای دیگر را امتحان کنید. چند هفته بعد هم دوباره بازی که دوست نداشت را با او انجام بدهید؛ ممکن است رشدی که در این چند هفته داشته، نظرش را درباره بازیهای جذاب مناسب برای نوزادان تغییر داده باشد!
سؤالات متداول
والدین با بازی با نوزاد سه ماهه، هوش و توانمندیهای جسمی و ذهنی او را تقویت میکنند و محبت و توجهی که نیاز دارد را به او میدهند.
بله. با انجام بازیهای درست میتوان هوش کلامی، مهارتهای ارتباطی و سایر توانمندیهای نوزاد را تقویت کرد.
تلفن بازی، آب بازی، دالی بازی، خواندن شعر و لالایی و سایه بازی چند نمونه از بازیهای مناسب برای نوزاد سه ماهه هستند.