استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

بازی با نوزاد چهار ماهه؛ رشد هوش و خلاقیت

زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

اهمیت بازی با نوزاد چهار ماهه

بازی با نوزاد چهار ماهه نه تنها برای او سرگرم کننده است؛ بلکه زمینه رشد همه جانبه او را فراهم می‌کند. به عبارتی بازی می‌تواند باعث رشد روان‌شناسی، رشد جسمانی و شناختی کودک شود؛ بنابراین تا قبل از سن دو سالگی هرچه بیشتر زمان با فرزند خود بگذرانید و بازی‌های متنوعی با او انجام دهید می‌توانید تأثیر مهم و بیشتری بر هوش کودک خود می‌گذارید.

تلاش شما در هیچ دوره‌ای به اندازه 2 سال اول زندگی برای تقویت مهارت‌های ذهنی کودک اثربخش نیست؛ این دوران، دوران طلایی کودک است که باید نهایت استفاده را از آن برد.

چگونه با نوزاد چهار ماهه بازی کنیم؟

نوزاد شما در سن 4 ماهگی اشتیاق زیادی به یادگیری و کشف محیط اطراف خود نشان می‌دهد که این نشان‌دهنده رشد طبیعی جسمی و ذهنی اوست. شما باید از این سن نهایت استفاده را بکنید و تا زمانی که می‌توانید وقت زیادی را صرف بازی با نوزاد چهار ماهه خود کنید.

طبق نظریه روان‌شناس معروف کودک، ژان پیاژه کودکان در این سن در مرحله حسی – حرکتی هستند و دنیای اطراف خود را با لمس کردن و در دهان فرو بردن اشیا کشف می‌کنند. اسباب بازی مناسب برای نوزاد چهار ماهه باید به گونه‌ای باشد که او بتواند آن را لمس کند و خطر بلعیدن برای او وجود نداشته باشد.

در ادامه تعدادی روش‌های ساده بازی با نوزاد 4 ماهه را برای شما توضیح می‌دهیم که با انجام آنها می‌توانید به رشد کودک خود کمک کنید.

با کودک خود صحبت کنید و به او گوش دهید

شما با صحبت کردن و گوش دادن به کودک کمک می‌کنید زبان و ارتباط را یاد بگیرد. وقتی صحبت می‌کنید و گوش می‌دهید، حتماً به چشمان کودکتان نگاه کنید و حالات صورتش را برای او بازنمایی کنید تا ارتباط بین کلمات و احساسات را بیاموزد.

آهنگ بخوانید، کتاب بخوانید، با اسباب‌بازی‌ها بازی کنید و صداهای خنده‌دار ایجاد کنید. بازی با هم به شما و کودکتان کمک می‌کند تا یکدیگر را بشناسید. همچنین به کودک کمک می‌کند تا احساس عشق و امنیت کند.

با کودک خود تماس چشمی برقرار کنید

هنگامی که کودک را مجبور می‌کنید با چشمانش شما را دنبال کند، در واقع کودک را تشویق می‌کنید تا سر خود را بچرخاند که این کار قدرت گردن و کنترل سر کودک شما را افزایش می‌دهد.

خانه خود را برای حرکت نوزاد آماده و ایمن کنید

برای انجام بازی با نوزاد چهار ماهه باید محیط خانه را خلوت و ایمن کنید تا کودک به راحتی بتواند در آن فعالیت کند.

معرفی انواع بازی با نوزاد چهار ماهه

یکی از بهترین روش‌ها برای پرورش خلاقیت و مهارت‌های کودکان بازی کردن با آن‌هاست. اگر بازی مناسب با فرزند خود را انجام دهید زمینه پیشرفت و آماده‌سازی کودک را از نظر جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی برای تجربیات و چالش‌های زندگی آینده فراهم می‌کنید.

بهترین اسباب بازی برای نوزاد چهار ماهه

گرچه همه ما اهمیت بازی با نوزاد چهار ماهه را می‌دانیم، اما درک این واقعیت که مغز تا چه حدی در طی بازی رشد و تکامل پیدا می‌نماید برایمان بسیار جذاب است. در اینجا به معرفی انواع بازی با نوزاد چهار ماهه در تمامی ابعاد رشدی می‌پردازیم.

بازی برای رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی نوزاد 4 ماهه

برای تقویت رشد جسمانی کودک شما می‌توانید هنگام صحبت کردن و بازی با نوزاد در چهار ماهگی، او را بر روی شکمش در فواصل زمانی کوتاه بخوابانید. این کار به رشد جسمانی و تقویت عضلات پشت و گردن او کمک می‌کند. در این حین می‌توانید در مقابل او راه بروید و با او صحبت کنید یا اسم اشیای مختلفی که می‌بینید را برای او بیان کنید.

هنگام بازی با نوزاد چهار ماهه به واکنش‌های او توجه داشته باشید اگر کودک شما می‌خندد با ساختن چهره‌های خنده‌دار او را تشویق کنید. صداهای حیوانات را درآورید و ببینید آیا کودک شما این صداها را دوست دارد یا خیر. غلغلک دادن می‌تواند بخشی از بازی با نوزاد 4 ماهه باشد.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی درشت نوزاد چهار ماهه

از جمله مزایای بازی با نوزاد چهار ماهه پرورش مهارت حرکتی درشت و هماهنگی چشم و دست در آنها است. برای تقویت مهارت‌های حرکتی درشت در نوزاد 4 ماهه می‌توانید از توپی استفاده کنید که کوچولوی شما ممکن است از بازی با آن لذت ببرد. با کمک تکیه‌گاه او را بنشانید و شما در مقابلش بنشینید. حالا توپ را به سمت او بغلتانید و بگذارید سعی کند آن را در دست بگیرد. این کار را چند بار انجام دهید و سپس اجازه دهید او همین کار را انجام دهند و توپ را به سمت شما بغلتاند و مهارت‌های توپ او را کشف کنید. با بلوک یا آجر هم می‌توانید بازی برای افزایش هوش نوزاد چهار ماهه را همین‌گونه طراحی کنید.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت‌های حرکتی ظریف نوزاد چهار ماهه

برای تقویت مهارت حرکتی ظریف حباب‌ها شگفت‌انگیز هستند. این بازی هیجان زیادی دارد و می‌تواند حتی برای بزرگسالان بسیار سرگرم کننده باشد. وقتی یک بزرگ‌تر نمی‌تواند در برابر بازی با آنها مقاومت کند، یک نوزاد چگونه خود را کنترل می‌کند؟ فرزند شما نه تنها سرگرم خواهد شد، بلکه از طریق آنها یاد می‌گیرد.

برای حباب بازی با نوزاد چهار ماهه، حباب‌ها را نزدیک کودک درست کنید تا بتواند آنها را لمس کند که تلاش او برای لمس کردن در رشد جسمانی و مهارت حرکتی ظریف او مؤثر است. همان‌طور که به دمیدن ادامه می‌دهید، کودک شما متوجه می‌شود که چه کاری باید انجام دهد. او لمس می‌کند و سعی می‌کند آن حباب‌های خنده‌دار را بشکند. در حین بازی با نوزاد 4 ماهه مراقب باشید که حباب را به چشم یا دهان آنها نزنید.

بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات نوزاد چهار ماهه

یک روز بازی با مادران دیگری که فرزند همسن کودک شما دارند را برنامه‌ریزی کنید. در آن محیط و با نوزادان دیگر کودک شما در حال معاشرت است. او ممکن است از دیدن فقط چند چهره آشنا همیشه خسته شود.

تعدادی از دوستان خود را با نوزادانشان دعوت کنید و اسباب بازی مناسب برای نوزاد چهار ماهه را در اختیار آنها قرار دهید. در تعامل با نوزادان دیگر و بازی با آنها، هوش میان فردی در او تقویت می‌شود و با احساسات مختلف آشنا می‌شود.

بازی برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه نوزاد 4 ماهه

از جمله انواع بازی برای نوزاد 4 ماهه در جهت تقویت رشد شناختی کتاب خواندن فعال است. اگر فکر می‌کنید کودک شما برای کتاب خواندن خیلی کوچک است، در اشتباهید. برای شروع خواندن هرگز زود نیست؛ زیرا فرصتی عالی برای ایجاد پیوند و رشد شناختی اوست.

برای بازی با نوزاد چهار ماهه کتاب‌های تصویری ساده، محکم و کوتاه را انتخاب کنید و به او اجازه دهید کتاب را لمس کند. او عاشق لمس این کتاب‌ها خواهد شد و ممکن است آنها را هم داخل دهان خود بکند؛ بنابراین از کتاب‌های مخصوص کودکان باید استفاده کنید. با صدایی دلنشین و آرام کتاب را بخوانید و در حین مطالعه توجه او را با اشاره کردن به شخصیت‌ها یا تصاویر، به کتاب جلب کنید.

تقویت مهارت و هوش نوزادان در چهار ماهگی

مناسب‌ترین اسباب بازی برای نوزاد چهار ماهه

اسباب‌بازی‌هایی مانند اسباب‌بازی‌های نرم، کتاب‌های بزرگ، تشک‌های بازی رنگارنگ، بلوک‌های نرم، اسباب‌بازی‌های حمام، جوراب‌های جغجغه دار و اسباب‌بازی‌های موزیکال برای یک نوزاد ۴ ماهه لذت‌بخش هستند. در ادامه به مهم‌ترین اسباب بازی نوزاد چهار ماهه اشاره خواهیم کرد.

انواع جغجغه‌های سبک

اسباب‌بازی‌های جغجغه‌ای برای کودکان ضروری هستند، زیرا می‌توانند در جنبه‌های مختلف رشد از جمله هماهنگی چشم و دشت، مهارت حرکتی درشت، درک رابطه علت و معلولی و… کودک کمک قابل توجهی کنند.

اسباب بازی تخت و کالسکه

ممکن است کودک شما حداقل برای بخشی از روز در کالسکه بماند و مناسب‌ترین بازی برای نوزاد چهار ماهه در کالسکه استفاده از انواع آویز است. اسباب‌بازی‌های تخت معمولاً بی‌خطر، خلاقانه هستند و رشد حسی کودک را تقویت می‌کنند.

آنها به رشد بصری اولیه نیز کمک می‌کنند و تصاویری با کنتراست بالا نشان می‌دهند که به کودک کمک می‌کند بین اشکال و فرم‌ها تمایز قائل شود. برخی از اسباب بازی‌ها موسیقی نیز دارند که او را مشغول نگه می‌دارد و حواس شنوایی و هوش موسیقایی او را رشد می‌دهد.

انواع کتاب پلاستیکی و پارچه‌ای

از جمله بازی با نوزاد چهار ماهه کتاب خواندن برای اوست. کودکان نوپا که توانایی ورق زدن کتاب را ندارند بهتر است از کتاب‌های صفحه مقوایی یا پارچه‌ای استفاده کنید و کتاب پلاستیکی مشوق و وسیله بازی خوبی برای کودک در حمام است.

کتاب خواندن سبب رشد اجتماعی و عاطفی، مهارت‌های شناختی کودکان، افزایش توجه، تحریک تخیل و خلاقیت و… در کودکان می‌شود.

عروسک‌های نمایشی و انگشتی

عروسک‌های نمایشی و انگشتی برای سنین مختلف قابل‌استفاده است و معمولاً از پارچه نرم و لطیف و ضد حساسیت ساخته می‌شوند که کودک شما می‌تواند با خیال راحت با این عروسک‌های بازی کند. بازی با نوزاد چهار ماهه با استفاده از عروسک‌های بند انگشتی، حس همدلی، کنترل احساسات، افزایش اعتماد به نفس، توانایی‌های زبانی و… را در کودکان تقویت می‌کند.

معایب عدم بازی با نوزاد چهار ماهه  

قشر مغز کودکان تا سن دو سالگی بیشترین ارتباط سیناپسی جدید را ایجاد می‌کنند که بر هوش آنها بسیار مؤثر است؛ بنابراین بیشترین ظرفیت یادگیری کودکان در همین سن است که به آن دوران طلایی می‌گویند.

اگر انواع بازی برای نوزاد 4 ماهه (بازی حسی، بازی حرکتی، بازی اکتشافی، بازی نمادین و…) را انجام ندهید این سیناپس‌ها از بین می‌روند و رشد شناختی و جسمی کودک با تأخیر صورت می‌گیرد. اطلاعاتی که کودک در هر سنی باید یاد بگیرد را می‌شود در سن مدرسه نیز آموزش داد؛ اما اگر این آموزش‌ها در زمان مناسب خودش اتفاق بیفتد ظرفیت ذهنی و مغزی کودک گسترده می‌شود و قدرت یادگیری او در سال‌های آینده بالاتر خواهد رفت. سرمایه‌گذاری در این سن با هیچ دوران دیگری برابری نمی‌کند؛ پس فرصت را از دست ندهید.

نکات مهم در خریداری اسباب بازی نوزاد چهار ماهه

فقط اسباب‌بازی‌هایی را انتخاب کنید که او ممکن است به آن نیاز داشته باشد، نه هر چیزی که او می‌خواهد. به عبارتی اسباب‌بازی‌هایی را انتخاب کنید که به کودک شما کمک می‌کند تا مهارت‌های جسمی و شناختی مختلف را از طریق تحریک حسی توسعه دهد.

برای بازی با نوزاد چهار ماهه از اسباب‌بازی که با باتری‌های دکمه‌ای کار می‌کند استفاده نکنید. ممکن است کودک شما آنها را ببلعد، بنابراین شما باید دائماً مراقب باشید.

از اسباب‌بازی‌هایی که قطعات کوچک قابل جدا شدن دارند خودداری کنید، زیرا کودک در سنین پایین در خطر خفگی قرار دارد همچنین اسباب بازی‌هایی را که عرض، ارتفاع یا طول آن‌ها کمتر از 1.5 اینچ است، نخرید؛ زیرا احتمال خفگی وجود دارد.

اطمینان حاصل کنید که اسباب‌بازی‌های ساخته شده از مواد ایمن، غیرسمی را انتخاب کنید. برای تضمین کیفیت به دنبال گواهینامه‌های ایمنی باشید.

اطمینان حاصل کنید که اسباب‌بازی‌ها از مواد باکیفیت ساخته شده‌اند و برای استفاده طولانی‌مدت به‌خوبی دوخته شده‌اند. آنها باید در برابر سایش و پارگی مقاوم بوده و نگهداری آنها آسان باشد.

هنگام خرید اسباب بازی برای او، به سن کودک خود توجه کنید. در هنگام بازی با نوزاد چهار ماهه، اسباب بازی‌هایی را انتخاب کنید که استفاده از آنها ساده و آسان باشد تا کودکتان بتواند ساعت‌ها بازی کند. در حالی که اسباب بازی‌ها باید آن‌ها را به چالش بکشند، اما باید آن‌قدر آسان باشند که کودک علاقه‌مند شود.

خرید اسباب بازی مناسب برای نوزاد چهار ماهه می‌تواند به رشد مهارت‌ها و توانایی‌های او کمک زیادی کند، با این حال، وقتی برای او اسباب‌بازی می‌گیرید، باید به جنبه ایمنی هم فکر کنید.

سؤالات متداول

بازی با نوزاد در چهار ماهگی چطور به رشد او کمک می‌کند؟

بازی برای افزایش هوش نوزاد چهار ماهه، یادگیری و رشد او ضروری است. از آنجایی بازی باعث رشد شناختی، حرکتی، جسمانی، دیداری و شنوایی و عواطف کودک می‌شود می‌توان گفت که به رشد بهتر کودک کمک می‌کند

چه بازی‌هایی با نوزاد چهار ماهه خود می‌توان انجام داد؟

صحبت کردن با کودک، خواندن برای سرگرمی، نشان دادن آینه‌ها به او، دادن زمان برای کاوش محیط اطراف، آواز خواندن، حباب بازی و ورزش کردن با او از جمله بازی برای افزایش هوش نوزاد چهار است. برنامه‌ریزی برای بازی با همسالان نیز به رشد مهارت اجتماعی و هوش هیجانی کودک کمک کند.

23 مقاله

درباره نویسنده
کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

انواع بازی با نوزاد پنج ماهه جهت پرورش مهارت و خلاقیت