استاندارهای رشد فرزند

هرآنچه که در مورد وضعیت استاندارد رشد کودک شش ساله باید بدانید

زمان تقریبی مطالعه: 28 دقیقه

والد یک کودک شش ساله بودن می‌تواند تجربه لذت‌بخش و سرگرم‌کننده‌ای باشد. در این سن کودک شما هنوز احساس کوچک بودن می‌کند و به توجه و حمایت شما نیاز دارد. علاوه بر این، در حال شکوفا کردن شخصیتش نیز هست. در شش سالگی او سعی دارد خودش را با مدرسه و شرایط جدیدش تطبیق دهد و برای دوستی‌های خود ارزش بیشتری قائل باشد. علاوه بر این، سعی دارد مهارت‌های جدیدی را یاد بگیرد و از نظر جسمی و عاطفی رشد کند. اگر می‌خواهید در مورد وصعیت رشد استاندارد در شش سالگی کودک جزئیات بیشتری را بدانید

رشد کودک شش ساله در جهات مختلفی اتفاق می‌افتد که ما آن را در شش دسته مجزا مورد بررسی قرار می‌دهیم:

کودک 6 ساله من

رشد جسمی- حرکتی کودک شش ساله

رشد جسمی-حرکتی کودک 6 ساله به معنای رشد فیزیکی و تقویت استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و میزان توانایی کودک در حرکت و لمس محیط اطرافش است در ادامه با رشد جسمی-حرکتی کودکان در 6 سالگی بیشتر آشنا خواهید شد

 رشد جسمی کودک شش ساله

رشد جسمی یک مولفه مهم در کودکان است زیرا به رشد استخوان‌ها، قدرت و کنترل ماهیچه‌ها، رشد مهارت‌های حرکتی و هماهنگی کمک می‌کند. دادن وعده‌های غذایی مناسب به کودکان، فعالیت بدنی کافی، استراحت، خواب و پاکسازی هرگونه سموم محیطی مانند دود سیگار، از عوامل کلیدی برای رشد و تکامل سالم محسوب می‌شوند. ژنتیک نیز نقش مهمی را در رشد کودک شش ساله ایفا می‌کند؛ به همین دلیل است که چرخه رشد هر کودکی متفاوت از دیگری است. در ادامه ایتم هایی که رشد جسمی کودک با ان سنجیده می شود را مورد ارزیابی قرار می دهیم:

ویژگی‌های ظاهری کودک در شش سالگی

از نظر ویژگی‌های ظاهری باید بگوییم که قد یک کودک شش ساله به طور متوسط حدود 114 سانتی‌متر و وزنش تقریبا 20 کیلوگرم است. اگر پزشک بگوید دختر شما از نظر وزنی در صدک 75 قرار دارد، به این معناست که 75 درصد دختران هم سن او در کشورتان وزن یکسان یا کمتر از دخترتان و 25 درصد وزن بیشتری دارند. از دیگر خصوصیات کودک شش ساله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • دندان‌های کودک معمولا در شش سالگی شروع به افتادن می‌کنند تا با دندان‌های دائمی بزرگسالی جایگزین شوند.
  • کودکان در این گروه سنی معمولا حدود 7 سانتی‌متر در سال از نظر قدی و حدود 2 الی 4 کیلوگرم از نظر وزنی رشد می‌کنند.
  • کودکان در سال‌های ابتدایی مدرسه و از 6سالگی به بعد بیشتر از درد شکم، پا درد و مواردی از این دست شکایت دارند. این ممکن است به این دلیل باشد که آن‌ها بیشتر از بدن خود آگاه می‌شوند. با این حال، والدین باید این شکایات را بررسی کنند تا مطمئن شوند که آسیب یا بیماری جدی وجود ندارد.

اصول خواب در شش سالگی کودک

کودک شش ساله به 9 الی 12 ساعت خواب در طول شب نیاز دارد. کمبود خواب می‌تواند باعث مشکلات رفتاری در او شود و توجه به درس و مدرسه را سخت کند. بهتر است تلویزیون و دستگاه‌های دیجیتال مانند سیستم‌های بازی دستی و تبلت‌ها را حداقل ۱ ساعت قبل از خواب خاموش کنید و آن‌ها را از اتاق خواب فرزندتان دور نگه دارید. علاوه بر این، کودک در شش سالگی باید بتواند شب‌ها در اتاق خودش تنها بخوابد.

کودک 6 ساله من

اصول تغذیه و رژیم غذایی کودک شش ساله

تغذیه کودک در شش سالگی باید شامل 3 وعده غذایی و 1 تا 2 میان وعده سالم باشد. به کودک خود یک رژیم غذایی متعادل شامل پروتئین بدون چربی، غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات و لبنیات کم چرب بدهید.

 کودک شش ساله باید روزانه دو و نیم فنجان (600 میلی‌لیتر) شیر کم چرب یا سایر محصولات لبنی کم چرب یا شیر سویا غنی شده مصرف کند.

مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی قند، نمک و چربی را محدود کنید. کودک در 6 سالگی نباید بیشتر از 120 تا 180 میلی‌لیتر آبمیوه بنوشد. اگر کودک شما اهل غذا خوردن است، غذاهای سالم و مقوی را در اختیارش قرار دهید.

کودک 6 ساله را تشویق کنید تا غذاهای جدید را امتحان کند، اما هرگز او را مجبور به خوردن آن‌ها نکنید. به او یاد بدهید به احساس گرسنگی و سیری‌اش توجه کند.

مهم‌ترین ویتامین‌ها و مواد معدنی که کودک شش ساله به آن‌ها نیاز دارد شامل موارد زیر می‌شوند

ویتامین A

ویتامین A به تقویت سلامت چشم‌ها، پوست و سیستم ایمنی کودک کمک می‌کند. منابع غنی از ویتامین A شامل کدو، سبزیجات نارنجی یا زرد، شیر، پنیر و تخم مرغ می‌شوند.

ویتامین‌های B

ویتامین‌های گروه B که شامل B2، B3،B6 و B12 هستند به متابولیسم، تولید انرژی، سیستم گردش خون سالم و سیستم عصبی کمک می‌کنند. منابع غنی از ویتامین B شامل گوشت، مرغ، ماهی، غلات، تخم مرغ، شیر، پنیر، لوبیا و سویا می‌شوند.

ویتامین C

ویتامین C ماهیچه‌ی بدن کودک را قوی‌تر نگه می‌دارد، از ابتلای بدن آن‌ها به عفونت جلوگیری می‌کند و پوست آن‌ها را شاداب و سلامت نگه می‌دارد. بهترین منابع ویتامین C شامل میوه‌های خانواده مرکبات، کیوی، گوجه فرنگی و سبزیجات سبز می‌شوند.

ویتامین D

ویتامین D دندان‌ها و استخوان‌های کودک را قوی نگه می‌دارد و کمک می‌کند بدن بهتر کلسیم را جذب کند. منابع غنی از ویتامین D شامل شیر، ماهی پرچرب مانند ماهی سالمون و ماهی خال مخالی می‌شوند. منبع غنی دیگر از ویتامین D نور آفتاب است؛ بنابراین مطمئن شوید کودک شش ساله شما به اندازه کافی نور آفتاب را دریافت می‌کند.

کلسیم

کلسیم به محکم شدن استخوان‌های کودک و رشد بهتر آن‌ها کمک می‌کند. درست مانند ویتامین D، شیر، پنیر، ماست و اکثر محصولات لبنی و همچنین توفو منابعی غنی از کلسیم هستند.

آهن

آهن سلول‌های قرمز خون کودک را سالم نگه می‌دارد. در نوجوانان، کمبود آهن به ویژه در دخترانی که قاعدگی خود را شروع می‌کنند خطراتی را به دنبال دارد. منابع غنی از آهن شامل گوشت قرمز، جگر، اسفناج و عدس می‌شوند.

کودک 6 ساله من

موارد بهداشت و سلامتی در شش سالگی

کودک شما احتمالا تا سن 7 یا 8 سالگی برای مسواک زدن دندان‌های خود به کمک نیاز دارد. در همین سن است که او می‌تواند شروع به استفاده از یک مسواک با اندازه بزرگ‌تر کند. شما به عنوان والدین باید هر سه تا شش ماه یکبار مسواک او را عوض کنید. کودکان باید دندان‌های خود را برای مدت 2 دقیقه مسواک بزنند. نخ دندان کشیدن نیز یکی دیگر از مهم‌ترین بخش‌های مراقبت از دهان کودک است. به کودکتان یاد بدهید حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کند. از طرف دیگر، مهم است که توسط دندانپزشک به صورت منظم معاینه شود تا احتمال پوسیدگی دندان‌های او کاهش پیدا کند.

به عنوان یک قاعده کلی، کودکان بالای پنج سال فقط هر دو سال یک بار نیاز به معاینه فیزیکی دارند، مگر اینکه بیماری مزمنی داشته باشند. در چنین حالتی، ممکن است لازم باشد سالی یک بار یا بیشتر به پزشک مراجعه کنند. به غیر از واکسن سالانه آنفولانزا، کودکان در سن مدرسه معمولا تا سن 11 سالگی به واکسن دیگری نیاز ندارند.

آزمایش خون و بررسی قدرت بینایی و شنوایی کودک شش ساله نیز اهمیت بسیار زیادی دارند و می‌توانند مشخص کنند که آیا کودک به مشکلاتی مثل کم خونی، کلسترول بالا و مشکلات بینایی و شنوایی دچار است یا خیر.

کودک 6 ساله من

نرمش و ورزش مناسب کودکان شش ساله

کودکان در 6 سالگی برای داشتن قدرت، هماهنگی و سبک زندگی سالم، به فعالیت بدنی نیاز دارند. آن‌ها شانس بیشتری را برای انجام انواع فعالیت‌ها، ورزش‌ها و بازی‌های متناسب با شخصیت، توانایی، سن و علایقشان در اختیار دارند. توصیه می‌شود کودکان در این سن روزانه یک ساعت یا بیشتر فعالیت بدنی متوسط تا قوی داشته باشند علاوه بر این

  • بیشتر فعالیت بدنی آن‌ها باید هوازی باشد. نمونه‌هایی از فعالیت‌های هوازی شامل دویدن، شنا و رقصیدن می‌شوند.
  • آن‌ها باید حداقل 3 روز در هفته فعالیت‌های بدنی تقویت کننده عضلات و استخوان داشته باشند که می‌توانند به طور طبیعی و از طریق دویدن، پریدن و بازی، ماهیچه‌ها و استخوان‌هایشان را قوی کنند.

بازی‌های مناسب رشد جسمی کودک شش ساله

  • بازی‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند به رشد جسمی کودک در شش سالگی کمک زیادی کنند. این بازی‌ها معمولا دارای فعالیت‌های زیادی هستند و بنابراین، می‌توانند برای سلامت جسمی کودکان 6 ساله بسیار مفید باشند. برخی از بازی‌های مناسب رشد جسمی برای این کودکان عبارت‌اند از:
  • خمیر بازی و گل بازی
  • آب بازی
  • لی لی
  • بولینگ

رشد حرکتی کودک شش ساله

رشد حرکتی برای رشد کلی کودکان بسیار مهم است. این نوع رشد به معنای رشد فیزیکی و تقویت استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و توانایی کودک برای حرکت و لمس محیط اطرافش است.

مهارت حرکتی فردی کودک شش ساله

کودکان شش ساله مدام در حال حرکت و کشف مهارت‌های حرکتی جدید در خودشان هستند. در این سن آن‌ها باید بتوانند بهتر از قبل با بدنشان کار کنند و حرکاتشان را کنترل و هماهنگ کنند. رشد مهارت‌های حرکتی فردی کودک در این سن به او اجازه می‌دهد وسایل زمین بازی را به راحتی حرکت دهد، توپ را بگیرد و پرتاب کند و حتی دوچرخه سواری یاد بگیرد.

مهارت حرکتی بازی کودک شش ساله

بازی برای رشد مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف در کودکان بسیار مهم است. کودکان از طریق بازی، تمرین و کنترل و هماهنگی کامل حرکات بزرگ بدن و همچنین حرکات کوچک دست و انگشتان را انجام می‌دهند.

بازی‌های مناسب رشد حرکتی کودک شش ساله

مناسب‌ترین بازی‌ها برای رشد حرکتی در شش سالگی کودک شامل موارد زیر می‌شوند

  • ترامپولین یا جامپینگ
  • چاپستیک
  • بلوک‌های ساختمان سازی
  • نقاشی
  • آب بازی
  • بازی با اسفنج
  • باغبانی و کاشت
کودک 6 ساله من

رشد زبانی کودک شش ساله

رشد زبانی یک مهارت شناختی سطح بالا است که شامل توانایی‌های شنیداری و شفاهی در کودک برای برقراری ارتباط کلامی با خواسته‌ها و نیازهای افراد می‌شود. رشد زبانی از بسیاری جنبه‌های دیگر رشد مانند رشد شناختی و اجتماعی پشتیبانی می‌کند. رشد زبانی با صداها و حرکات و سپس کلمات و جملات شروع می‌شود. شما می‌توانید از طریق صحبت زیاد با فرزندتان و پاسخ دادن به هنگام برقراری ارتباط، از رشد زبانی او حمایت کنید.

ارتباط و توسعه زبان کودک شش ساله چگونه باید باشد

یک کودک شش ساله که کلاس اول نیز هست معمولا باید بتواند

  • با جملات ساده اما کامل 5 الی 7 کلمه‌ای صحبت کند
  • یک دستورالعمل سه مرحله‌ای را انجام دهد
  • بداند که برخی از کلمات بیش از یک معنی دارند. این کار به او کمک می‌کند جناس‌ها و جوک‌ها را بفهمد و شروع به بیان شفاهی حس شوخ طبعی کند
  • نشان دهد که در حال رشد سریع توانایی‌های ذهنی‌اش است
  • شروع به خواندن کتاب‌هایی کند که مناسب سنش است
  • کلمات ناآشنا را صدا یا رمزگشایی کند
  • مفهوم اعداد را درک کند
  • روز را از شب و چپ را از راست تشخیص بدهد
  • زمان را بگوید
کودک 6 ساله من

بازی و راه‌های تقویت زبان کودک شش ساله

در زیر چند نمونه از بازی‌ها و فعالیت‌هایی که یادگیری زبان را با سرگرمی ادغام می‌کنند آورده شده است:

  • بازی‌های کلمه‌ای
  • جوک گفتن
  • معما و چیستان
  • داستان خواندن با موسیقی
  • کتاب خواندن یا قصه گفتن
  • بازی ادای کلمات یا عبارت‌های دارای تلفظ دشوار

کلمات می‌توانند بسیار سرگرم‌کننده باشند اگر بدانیم چگونه استفاده از آن‌ها را به حداکثر برسانیم. می‌توان کلمات را به داستان‌ها، آهنگ‌ها و کلی چیزهای دیگر تبدیل کرد که به کودکان کمک می‌کند تا فصیح‌تر صحبت کنند. با ایجاد یک محیط آموزشی سالم و مفرح که در آن کودک بتواند خلاقیت خود را شکوفا کند و مهارت‌های زبانی خود را گسترش دهد، به تشویق او برای صحبت کردن ادامه دهید.

کودک 6 ساله من

رشد عاطفی کودک شش ساله

رشد عاطفی شامل یادگیری احساسات و عواطف، درک چگونگی و چرایی بروز آن‌ها، شناخت احساسات خود و دیگران و ایجاد راه‌های موثر برای مدیریت آن احساسات است.

خصوصیت عاطفی کودک شش ساله

در شش سالگی، کودکان می‌توانند احساسات خود را بیان کنند. اگرچه ممکن است برای شناسایی و صحبت در مورد احساسات پیچیده‌ای همچون ناامیدی یا حسادت به کمک و زمان نیاز داشته باشند. آن‌ها اغلب کنترل بهتری روی احساساتشان دارند و کمتر خشمگین می‌شوند.

ممکن است در آن‌ها شکیبایی بیشتری را مشاهده کنید و حتی گاهی اوقات می‌بینید که آماده استدلال با شما نیز هستند.

اگرچه کودک 6 ساله عاشق مستقل بودن است، اما همچنان به توجه و محبت شما نیاز دارد. ارتباط داشتن با شما و سایر اعضای خانواده مهم‌ترین چیز در زندگی فرزندتان است. فرزند شما به دستاوردهای خود افتخار می‌کند، تایید شما را می‌خواهد و به احتمال زیاد به خوبی از انتقاد یا تنبیه استقبال نمی‌کند.

کودک 6 ساله من

بازی و روش‌های رشد عاطفی کودک شش ساله

  • رشد عاطفی برای رفاه کودک بسیار مهم است. اغلب بدن کودکان سریع‌تر از مغز آن‌ها حرکت می‌کند و آن‌ها باید سرعت خود را کاهش دهند. به عنوان والدین ما باید به کودکانمان آموزش دهیم که بر احساساتشان حکومت کنند تا در بزرگسالی افرادی سالم و سرزنده باشند. خوشبختانه راه‌های موثری وجود دارند که از طریق آن‌ها می‌توانید رشد عاطفی کودک خود را بهبود ببخشید. در ادامه با این راهکارها آشنا می‌شوید.
  • به کودکان کمک کنید تا احساسات خود را از طریق استفاده از کتاب، بازی‌های رومیزی، عروسک‌های خیمه شب بازی، داستان گویی تعاملی یا نقش آفرینی درک کنند.
  • به کودکان بیاموزید که احساسات خود را شناسایی کرده و به زبان بیان کنند.
  • به حرف فرزندانتان گوش دهید. اجازه دهید صحبت کنند و احساسات و عواطف خود را با شما در میان بگذارند سعی کنید وسط حرفشان نپرید و از آن‌ها بخواهید بیشتر به شما بگویند نزدیک آن‌ها بنشینید و آن‌ها را در آغوش بگیرید.
  • احساسات و عواطف آن‌ها را تایید کنید و به آن‌ها بگویید که شما هم احساسات و ترس‌هایی دارید.
  • وقت بیشتری را به فرزندتان اختصاص دهید. بازی کنید، داستان بخوانید، کنار هم بنشینید و فیلم تماشا کنید.
  • وقت کمتری را صرف گوش دادن به اخبار یا گشت‌وگذار در رسانه‌های اجتماعی کنید.

مشکلات عاطفی که ممکن است برای کودکان شش ساله پیش آید

ازجمله مهم‌ترین مشکلات عاطفی که ممکن است در رفتار کودک شش ساله به وجود بیاید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • اختلالات اضطرابی
  • اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • اختلال طیف اوتیسم، افسردگی و سایر اختلالات خلقی
  • اختلالات اشتها
  • اختلال استرس پس از سانحه
کودک 6 ساله من

رشد شناختی کودک شش ساله

رشد شناختی کودک در 6 سالگی به این معناست که او چگونه فکر می‌کند، کشف می‌کند و مسائل مختلف را حل می‌کند. رشد شناختی در واقع رشد دانش، مهارت‌ها، حل مسئله و تمایلات است که به کودکان کمک می‌کند تا در مورد دنیای اطراف خود فکر کند و دنیا را درک کند. رشد مغز بخشی از رشد شناختی محسوب می‌شود.

ویژگی‌های شناختی کودک در شش سالگی

با توجه به رشد شناختی کودک شش ساله، بیشتر کودکان در سن شش سالگی می‌توانند

  • خیال را از واقعیت تشخیص بدهند
  • شباهت بین دو شی را بشناسند
  • در حل مسائل از تفکر خلاقانه استفاده کنند
  • سن خود را به شما بگویند
  • می‌توانند تا ده یا بیشتر از ده بشمارند
  • خودشان را از طریق کلمات بیان کنند
  • شروع به درک روابط علت و معلولی کنند
  • یاد بگیرند بنویسند
  • شروع به درک مفهوم زمان کنند
کودک 6 ساله من

بازی‌های مناسب رشد شناختی کودک شش ساله

بازی کردن برای رشد شناختی کودک در شش سالگی بسیار مهم است. کودکان در این سن دلشان می‌خواهد بدانند چیزهای مختلف چگونه کار می‌کنند و از طریق بازی کردن می‌توانند به بهترین شکل یاد بگیرند. کودکان از طریق بازی کردن می‌توانند مشکلات را حل کنند، خلق کنند، آزمایش کنند، فکر کنند و یاد بگیرند.

وقت گذراندن و بازی کردن با کودک برای رشد شناختی او بسیار مفید است. به این دلیل که بازی کردن باعث می‌شود رابطه شما با هم بهتر شود و پیام ساده اما قدرتمند «تو برای من مهم هستی» را به او منتقل می‌کند. این پیام برای کمک به فرزند شما در مورد اینکه چه کسی است و در کجای دنیا قرار دارد بسیار مهم است. این پیام به کودک شش ساله شما اعتماد به نفس می‌دهد و باعث می‌شود به کاوش و یادگیری در مورد جهان ادامه دهد.

اگر می‌خواهید توانایی کودک شش ساله را در زمینه رشد شناختی تقویت کنید ایده خوبی است که از بازی‌های زیر به این منظور کمک بگیرید:

  • بازی‌های رومیزی ساده مانند مار و پله
  • کتاب خواندن و جوک و معما گفتن
  • بازی‌های ساختن بلوک یا بازی با جعبه‌های مقوایی
  • پازل‌های ساده و بازی‌های تقویت حافظه
  • گل بازی کردن و طبیعت‌گردی
کودک 6 ساله من

رشد اجتماعی کودک شش ساله

رشد اجتماعی به کودکان اجازه می‌دهد تا روابط هماهنگ و مثبتی را با دیگران ایجاد کنند. همان‌طور که بچه‌ها از نظر اجتماعی رشد می‌کنند، یاد می‌گیرند که چگونه باهم ارتباط برقرار کنند، چگونه احساسات خود را مدیریت کنند، چگونه قبل از انجام کاری با دیگران مشورت کنند، چگونه با هم همکاری کنند و در جامعه مشارکت داشته باشند.

مهارت‌های اجتماعی لازم در شش سالگی

  • در 6 سالگی فرزند شما بیشتر با همسالان همجنس خودش دوست می‌شود؛ اگر دختر است به سمت جمع دخترها و اگر پسر است به سمت جمع پسرها کشیده می‌شود.
  • او تمایل دارد با کودکانی که علایق مشابهی با آن‌ها دارد دوست شود.
  • او باید بتواند اختلافات همسالان را بدون کمک بزرگ‌ترها حل کند.
  • او در تمایز بین خیال و واقعیت عملکرد بهتری خواهد داشت و به درک بهتری از دروغ و واقعیت دست پیدا می‌کند.

کودک شما در سن 6 سالگی کم کم شروع به انجام کارهای زیر می‌کند

  • در یک گروه رهبری خود را نشان می‌دهد و اگر اعتماد به نفس کافی داشته باشد می‌تواند روی سایر کودکانی که با آن‌ها تعامل دارد تاثیر بگذارد.
  • اجازه می‌دهد کودکان دیگر روی او تاثیر بگذارند.
  • می‌داند که علاوه بر قوانین حاکم بر محیط اطرافش، قوانینی نیز در جامعه وجود دارد.
  • یاد می‌گیرد به دیگران احترام بگذارد.
کودک 6 ساله من

بازی و روش‌های مؤثر برای رشد اجتماعی کودکان در شش سالگی

عادت دادن کودکان به موقعیت‌های اجتماعی نباید کار چندان سختی باشد. در ادامه چندین روش مطرح شده است که می‌توانید از آن‌ها برای رشد اجتماعی کودک در شش سالگی استفاده کنید

  • از کودکتان بخواهید فعال و کنجکاو باشد و سوالهایی بپرسد که پاسخش تنها بله یا خیر نیست.
  • به تفاوت‌های شخصیتی و خلق و خوی هم احترام بگذارید. همان‌طور که میدانید هر کودکی متفاوت از دیگری است؛ به همین علت باید به ترجیحات هر کدام به طور جداگانه احترام بگذارید. کودکی که دیر یخش باز می‌شود و با بقیه گرم می‌گیرد، ممکن است در مقایسه با یک کودک صمیمی‌تر، خشک و غیراجتماعی به نظر برسد؛ اما در اصل اینگونه نیست برخی کودکان درون‌گرا و برخی کودکان برونگرا هستند؛ بنابراین، مهم است که فرزندتان را بشناسید و مطابق با خصوصیات شخصیتی او به تقویت مهارت‌های اجتماعی فرزندتان کمک کنید.
  • با هم کتاب داستان بخوانید و در موردش بحث کنید. گاهی اوقات ساده‌ترین کارها در واقع همان بهترین‌ها هستند و داستان سرایی نیز یکی از این فعالیت‌هاست مطالعه با هم، تماشای فیلم یا نمایش‌ها به‌عنوان یک خانواده و سپس وقت گذاشتن برای بحث در مورد آنچه همه دیده‌اید، راهی عالی برای گوش دادن و ارتباط محترمانه است.

بازی‌های مناسب رشد اجتماعی کودک شش ساله

فعالیت‌ها و بازی‌ها ابزارهایی عالی برای کمک به کودکان برای یادگیری مهارت‌های اجتماعی هستند با کمک بازی‌های اجتماعی، بچه‌ها می‌توانند مهارت‌هایی مانند نوبت گرفتن، مدیریت احساسات و خواندن زبان بدن را بیاموزند. بازی‌های سرگرم‌کننده‌تر حتی می‌توانند کودکان را مستقل‌تر کنند و به آن‌ها کمک کنند تا روابط سالمی را در طول زندگی خود حفظ کنند. برخی از بازی‌های مناسب رشد اجتماعی کودک شش ساله شامل موارد زیر می‌شوند

  • بازی‌های نوبتی
  • بازی‌های رومیزی مانند کارت‌های احساسات
  • مسابقه خیره شدن
  • بازی‌های موضوعی
  • بازی دورهمی پیکشنری
  • بازی‌های نقش بازی کردن
کودک 6 ساله من

رشد شخصیتی در شش سالگی کودک

رشد شخصیتی یک کودک شش ساله نه تنها موفقیت شغلی، بلکه نگرش و رفتار کلی نسبت به زندگی‌اش را تعیین می‌کند. به طور کلی شخصیت ترکیبی از ویژگی‌های مختلف است که شامل فرآیند فکری، نگرش، رفتار، توانایی‌های ارتباطی و ویژگی‌های فیزیکی می‌شود. در ادامه خلاصه‌ای از آنچه رشد شخصیتی مستلزم آن است آورده شده است

مهارت‌های زندگی

  • مدیریت خشم
  • مهارت‌های رهبری فعال
  • آداب اجتماعی
  • بهداشت شخصی
  • مدیریت استرس
  • تفکر مثبت
  • مهارت‌های بین فردی
  • بهبود تمرکز
  • میزبان خوبی بودن
  • مهمان خوبی بودن

مهارت‌های ارتباطی

  • داستان سرایی
  • مهارت‌های مکالمه روزانه
  • زبان بدن
  • سخنرانی عمومی
  • مهارت‌های ارائه
  • اعتمادسازی
کودک 6 ساله من

مهارت‌های رهبری

  • ابتکار عمل
  • تصمیم‌گیری
  • توسعه ویژگی‌های رهبری
  • مدیریت زمان
  • آموزش آداب معاشرت

ظاهر

  • لباس و نظافت
  • زبان بدن
  • حالات چهره
کودک 6 ساله من

آداب تلفن

  • دریافت تماس تلفنی
  • آموزش تماس گرفتن
  • یادداشت برداری از یک پیام مهم

توصیه‌های مؤثر برای رشد شخصیت کودک شش ساله

به عنوان والدین می‌توانید کارهای زیادی را برای کمک به رشد کودک در شش سالگی انجام دهید. برخی از مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند

  • همیشه به خاطر داشته باشید که کودک شما منحصر به فرد است. ویژگی‌های شخصیتی هر کودکی متفاوت از دیگری است. شما باید رشد شخصیت سالم را با حساس بودن و پاسخگویی به نقاط قوت و نیازهای فردی کودک تقویت کنید.
  • به کودک شش ساله برچسب نزنید. شما می‌خواهید شخصیت فرزندتان به خودی خود و بدون تاثیر پذیرفتن از نظرات شما یا دیگران رشد کند؛ بنابراین سعی کنید با کلماتی مانند خشن، احساسی، حساس، خجالتی، متکبر و غیره به کودک خود برچسب نزنید.
  • الگوی خوبی باشید. یادگیری از خانه شروع می‌شود. کودکان به والدین خود نگاه می‌کنند و سعی می‌کنند رفتارهای آن‌ها را تقلید کنند. به همین دلیل شما باید الگوی خوبی باشید و همیشه بهترین رفتارها را از خودتان نشان بدهید. ویژگی‌های شخصیتی مانند اعتماد به نفس، ادب، صبر، نگرش مثبت و غیره را الگو کنید.
  • به کودک خود در 6 سالگی توجه کنید. به رفتار فرزندتان و نحوه برخورد او با موقعیت‌هایی که در آن قرار می‌گیرد توجه کنید. همچنین به علایق و فعالیت‌های او توجه زیادی داشته باشید.
  • در مورد کاستی‌های کودک ملایم باشید. اگرچه شما دلتان می‌خواهد فرزندتان در هر کاری که انجام می‌دهد بهترین باشد، اما از نظر انسانی این مورد امکان‌پذیر نیست. به عنوان والدین، نباید از کمبودهای فرزند خود ابراز ناامیدی کنید. بلکه توانایی‌های منحصر به فرد او را بپذیرید و تشویقش کنید. این کار باعث افزایش اعتماد به نفس او می‌شود.
  • شنونده خوبی باشید. کودکان تمایل به توجه دارند، به خصوص زمانی که مهارت‌های زبانی آن‌ها در حال رشد است. به عنوان والدین با حوصله به حرف‌های آن‌ها گوش دهید و به آن‌ها احساس اعتماد به نفس و امنیت بدهید. این اولویت را برای آن‌ها ایجاد کنید تا خودشان هم در آینده شنوندگان خوبی باشند.
  • استقلال را تشویق کنید. والدین معمولا آنقدر به مراقبت و پرورش فرزندان خود توجه می‌کنند که اغلب اهمیت ایجاد استقلال را در آن‌ها نادیده می‌گیرند. آموزش مسئولیت‌پذیری به کودکان بسیار مهم است. با مسئولیت‌های ساده شروع کنید به عنوان مثال از آن‌ها بخواهید کیف مدرسه را خودشان ببندند و اسباب بازی‌هایشان را بعد از بازی جمع کنند. این کار احساس مسئولیت کودک را بهبود می‌بخشد و به او احساس موفقیت می‌دهد.
  • او را در کلاس‌های رشد شخصیت ثبت نام کنید. اگرچه بیشتر والدین تمام تلاش خود را برای کمک به رشد شخصیتی عالی به فرزندشان انجام می‌دهند، اما والدین زیادی هستند که به دلیل برنامه‌های کاری شلوغ خود وقت کافی برای سرمایه‌گذاری کامل روی این کار را ندارند. حضور یک متخصص توسعه شخصیت می‌تواند به مدیریت این وضعیت کمک کند فرزندتان را در یک دوره رشد شخصیت ثبت نام کنید و به او کمک کنید مهارت‌های ضروری را که برای موفقیت آینده به آن‌ها نیاز دارد بیاموزد.
کودک 6 ساله من

باورهای غلط درباره پرورش کودک شش ساله

برخی از مهم‌ترین باورهای غلط والدین در خصوص رشد کودک 6ساله شامل موارد زیر می‌شوند

  • من دقیقا میدانم که فرزندم به چه چیزی نیاز دارد. یکی از رایج‌ترین تصورات غلط در مورد رشد شخصیتی کودکان همین مورد است. والدینی که به این باور می‌رسند گرایش به نگرش‌های مستبدانه دارند. در نتیجه ایده‌ها و نیازهای فرزندانشان را نادیده می‌گیرند. یکی از وظایف ما به عنوان والدین گوش دادن به نیازهای فرزندان و تلاش برای برآورده کردن آن‌ها در حد توانمان است.
  • فرزند من باید این فعالیت را دوست داشته باشد. در اکثر مواقع والدین می‌خواهند فرزندانشان همان کارهایی را که آن‌ها دلشان می‌خواهد انجام دهند. حتی بدتر اینکه، آن‌ها را وادار می‌کنند در فعالیت‌هایی که دوست ندارند شرکت کنند تا بتوانند به چیزهایی برسند که خودشان در کودکی قادر به انجامش نبودند. آن‌ها می‌خواهند فرزندان علایق کودکی‌شان را دنبال کنند، بدون اینکه بپرسند کودک دقیقا به چه چیزی علاقه دارد. شاید فرزندتان علایق و خواسته‌های شما را دوست نداشته باشد. هیچ ایرادی ندارد آدم‌ها شخصیت‌های متفاوتی دارند و باید به شخصیت هر فرد احترام گذاشته شود.
  • ما والدینت هستیم پس قدرت برتر را داریم. این مورد یکی دیگر از باورهای غلط در مورد تربیت کودک شش ساله است. تصور کنید اگر رئیستان این حرف را به شما بزند چقدر ناراحت خواهید شد، فرزندانتان نیز دقیقا همین احساس را دارند. به خاطر داشته باشید که کودکان هم حق دارند کمی استقلال و رهبری داشته باشند. والدین تجربه بیشتری دارند و بهترین چیزها را برای فرزندشان می‌خواهند اما باید نظرات آن‌ها را نیز در نظر بگیرند. حقیقت این است که هرچقدر هم که سخت باشد، باید سعی کنید با آرامش تا حد امکان با فرزندانتان بحث کنید. توافق با فرزندتان همیشه بهتر از توسل به تنبیه بدنی یا عصبانیت خواهد بود.

بازی‌های مناسب رشد شخصیتی کودک شش ساله

بازی یک عنصر ضروری است که به رشد عاطفی، جسمی و ذهنی کودک کمک می‌کند. بازی به آن‌ها کار گروهی، مهارت‌های اجتماعی، حل تعارضات، توسعه تخیل و غیره را می‌آموزد. علاوه بر این، از طریق بازی کردن کودک شش ساله یاد می‌گیرد تصمیم‌گیری کند، از خودش دفاع کند و کشف و رهبری داشته باشد. برخی از بهترین بازی‌ها عبارت‌اند از

  • فعالیت‌های هنری معنادار. هنر یک راه عالی برای کمک به کودکان برای بیان خود است. از فرزندتان بخواهید چیزی را که دوست دارد انجام دهد یا نقاشی کند، ممکن است با خلاقیت خود شما را شگفت زده کند!
  • آموزش موسیقی. یادگیری آواز خواندن یا نواختن یک آلت موسیقی می‌تواند برای رشد شخصیت در دوران کودکی بسیار مفید باشد. موسیقی علاوه بر سرگرم‌کننده بودن، استدلال فضایی و توانایی شناختی را در کودک شش ساله بهبود می‌بخشد.
  • سخنرانی عمومی. کودکان با صحبت کردن در جمع در سنین پایین می‌توانند چیزهای زیادی یاد بگیرند. به فرزندتان یک میکروفون بدهید و به او عادت بدهید صدایش را از میکروفون بشنود. چنینی فعالیت‌هایی به کودک کمک می‌کند بر ترس صحنه غلبه کند و هنگام اجرا در مقابل جمعیت اعتماد به نفس داشته باشد.
  • حل کردن پازل. پازل‌هایی مانند پازل حل مسئله، جدول کلمات متقاطع و غیره، بازی‌هایی عالی برای رشد شخصیت کودکان شش ساله هستند. حل کردن پازل به رشد مهارت‌های حرکتی، هماهنگی دست و چشم، توانایی شناختی و قدرت عاطفی کودکان کمک می‌کند.
  • ورزش و فعالیت‌های بدنی. ورزش و بازی در کودکان برای یادگیری تعامل اجتماعی و کسب اعتماد به نفس ضروری است. توسعه توانایی فیزیکی به بچه‌ها اجازه می‌دهد تا در عین دوست‌یابی و یادگیری پیوند تیمی، سرگرمی بیشتری داشته باشند.

سوالات متداول

کودک شش ساله چه چیزهایی باید بداند؟

در 6 سالگی، باید انتظار بازی‌های پیچیده، دوستی‌های قوی‌تر، احساسات دشوار، بهبود تفکر و مهارت‌های فیزیکی و موارد دیگر را از کودک داشته باشید.

با کودک شش ساله چگونه رفتار کنیم؟

با تشویق کودکان به کشف ایده‌ها، تمرکز بر نقاط قوت کودکان، خواندن کتاب و آهنگ با هم و صحبت در مورد موضوعات سخت از رشد کودک شش ساله حمایت کنید.

62 مقاله

درباره نویسنده
کارشناسی ارشد MBA
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
هوش های گاردنرهوش و استعداد

تست هوش گاردنر