زمان تقریبی مطالعه: 21 دقیقه
اگر شما هم کودک سهسالهای دارید که نگران وضعیت رشد او هستید ما در این مقاله میخواهیم به بررسی رشد کودک در سهسالگی بپردازیم. امروزه یکی از دغدغههای اساسی ما والدین، رشد صحیح کودکمان بهخصوص در سنین پایین است. اینکه آیا بر اساس استانداردها بهخوبی پرورشیافته است یا خیر؟
اما سؤال اساسی آن است که چهطور میتوانیم متوجه وضعیت کودکمان شویم. رشد ابعاد مختلفی دارد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید یک کودک از شش بعد جسمی، زبانی، عاطفی، شناختی، اجتماعی، شخصیتی رشد میکند، ما میخواهیم در این مقاله فرایند رشد کودک در سهسالگی در این ۶ بُعد را بررسی کنیم و اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم پس با ما همراه شوید.
رشد جسمی – حرکتی کودک سهساله
اولین بعد رشد کودک که بهعنوان والد متوجه و نگران آن هستیم رشد جسمی و حرکتی کودک سالهمان است. در این بعد از رشد، افزایش قد و وزن کودک، مهارتهای حرکتی او و توانایی انجام کارهای متفاوت در او مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این سن او در خصوص بدن خود و نحوه کنترل آن نیز نکاتی را میتواند بیاموزد که در ادامه به تفکیک به آن اشاره میکنیم.
رشد جسمی کودک سه ساله
شاخصهای استانداردی برای رشد جسمی کودک سهساله بیان میشود که به شرح زیر است:
ویژگیهای ظاهری
رشد کودکان سه ساله نسبت به سال اول کندتر است. او در ۳ سالگی لاغرتر شده و شکم گرد یک کودک نوپا را ازدستداده است.
متوسط افزایش وزن کودک در سهسالگی حدود 2 تا ۳ کیلوگرم و متوسط رشد قد او حدود ۵.۰۸ تا۷.۶۲ سانتیمتر در سال است، بهطورکلی وزن متوسط پسران در سهسالگی 14 کیلوگرم و وزن دختران در سهسالگی 13 کیلوگرم است. قد متوسط برای پسران ۹۵.۲۵ و متوسط قد دختران ۹۴.۲۳ است بهطورکلی میتوان گفت که یک کودک سهساله رشد قدی حدود ۸۸ تا ۱۰۳ سانتیمتر دارد و وزن آن حدود 13 تا 16 کیلوگرم است.
اصول خواب برای کودک سه ساله
اکثر کودکان سهساله به ۱۰ تا ۱۳ ساعت خواب در شبانه و روز احتیاج دارند، برخی از کودکان سهساله یک یا دو ساعت در بعدازظهر میخوابند، البته یکسری از کودکان تایم بیشتری از روز را در حال خواب هستند.
ساعت خواب استاندارد در شب برای این کودکان ساعت ۹ و ساعت بیدار شدنشان مابین ۹ تا ۱۰ صبح است.
بدین ترتیب شما باید تایم خواب کودک خود را تنظیم کنید. به طور مثال اگر فرزند شما ظهرها نمیخوابد، تایم خواب او را کمی جلوتر بیاورید و اگر ظهر میخوابد به او اجازه ندهید خوابش طولانی شود و تا بعدازظهر بخوابد؛ زیرا باعث اختلال در خواب شب کودک شما خواهد شد.
اصول تغذیه و رژیم غذایی در سهسالگی کودک
غذای مجاز برای کودک سهساله همان غذای خانواده است، اما به مقدار و تکههای کوچکتر تا کودک بتواند بهراحتی غذا را بخورد. غذاهای غیرمجاز برای کودک در سهسالگی شامل غذاهای فست و فودی و آماده است که باعث آسیب به دستگاه گوارش کودک خواهد شد. همچنین باید از دادن نوشابه، نوشیدنیهای انرژیزا یا کافئین و قهوه و تنقلاتی مانند چیپس و پفک و… به کودک خودداری کنید.
خوردن شکلات و بستنی و هر خوراکی که شامل مقداری زیادی قند برای او باشد باعث بیشفعالی و کاهش خواب در او میشود.
در رژیم غذایی کودکان در این سن حتماً میتوانید از میوهها و سبزیها استفاده کنید. زیرا این دسته از خوراکیها سرشار از انواع ویتامین، آنتیاکسیدان و فیبر است که میتواند برای پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر بیماریهای قلبی و مغزی مفید واقع شود.
ویتامینهای ضروری در ۳ سالگی کودک شامل کلسیم و ویتامین دی ۷۰۰ میلیگرم، آهن ۷ میلیگرم، ویتامین C بیش از ۴۰۰ میلیگرم در روز است.
برای چکاپ کودک سهساله حداقل باید ۴ ماه یکبار به پزشک مراجعه کنید تا از روند رشد جسمانی و تغذیه کودک اطمینان پیدا کنید.
بهداشت و سلامتی
سه سالگی مانند تمام دوران کودکی دوره حساسی است که باید برای رشد کودک از نظر بهداشتی نیز کارهایی انجام شود که در ادامه به آن اشاره میکنیم:
واکسنهای ضروری در سهسالگی
واکسنهای ضروری در سهسالگی کودک شامل واکسن دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هموفیلی و آنفولانزا نوع ب است که کودک در سه سالی باید این واکسنها را دریافت کند.
بهداشت وسایل مصرفی کودک
بهداشت وسایل مصرفی کودک مثل اسب بازی باید بهاندازهای باشد که هنگامی که کودک از آن استفاده میکند بیماری و خطری او را تهدید نکند به طور مثال وسایل و ظروف آشپزی کوچکی که برای دختر خود میخرید را حتماً قبل از استفاده کودک بشویید؛ زیرا ممکن است که کودک شما از آن وسایل برای خوردن خوراکی استفاده نماید.
بیناییسنجی
بیناییسنجی برای کودک سهساله ضروری است، شما باید برای چک کردن بینایی و اطمینان از سلامت چشمهای فرزند خود به پزشک مراجعه نمایید.
بهداشت دهان و دندان
بهداشت دندان کودک سهساله مهم است؛ زیرا دندانهای آسیاب او در سن دوسالگی ظاهر خواهد شد و او باید از آنها با مسواک زدن مراقبت کند که شما بهعنوان پدر و مادر با بهکاربردن تکنیکهایی باید او را به مسواک زدن شبانه تشویق کنید.
آموزش توالت رفتن کودکان
یکی از دغدغه والدین گرفتن پوشک از کودکان است. اما چه زمانی برای این کار مناسب است؟ زمانی که کودک توانایی کنترل عضلات مثانه و رودهاش را داشته باشد. با رشد و تکامل مناسب کودک، این توانایی باید تا سهسالگی ایجاد شده باشد.
سن متوسط «آموزش توالت رفتن» 30 ماهگی است. البته ممکن است پسرها در مقایسه با دخترها دیرتر توانایی انجام این کار را پیدا کنند.
برای آشنایی با راهکارهای مؤثر در این زمینه میتوانید مقاله از پوشک گرفتن کودکان را مطالعه کنید.
آزمایشهای لازم در سه سالگی
آزمایشهای لازم برای کودکان در سهسالگی شامل کمخونی است؛ زیرا موجب اختلال در مهارتهای حرکتی و رفتاری کودک خواهد شد، این آزمایش باید در سن ۳ سالگی شروع شود و هر ۳۰ ماه یکبار تکرار شود.
نرمش و ورزشها و ماساژهای مناسب این سن
از جمله ورزشهای مناسب برای ۳ سالگی کودک، دویدن و راهرفتن در حیاط خانه، ژیمناستیک به همراه مربیان مجرب است.
بازیهای مناسب در این سن
- بازی قایمموشک اگر کودک وابستگی شدید به شما دارد، شما میتوانید با این بازی از وابستگی او بکاهید.
- بازی میوهها، کارتهای بازی که اشکال میوه روی آنها است را به کودک خود نشان دهید و میوهها را معرفی کنید تا او بتواند انواع میوه را بشناسد، این بازی به رشد شناختی کودک کمک میکند.
- مسابقه دوندگی برای کودک خود و دوستانش در حیاط خانه برگزار کنید تا به دوندگی کودک، کمک شود.
رشد حرکتی کودک سهساله
کودک در سه سالگی میتوانند مهارتهای حرکتی را کسب کند. این مهارتها به شرح زیر است:
مهارت حرکتی فردی کودک سه سال
- فاصلههای کوتاه را میتواند بدون خرابکاری بدود.
- · بهراحتی از مبلمان بالا میرود.
- میتواند یک خط مستقیم راه برود.
مهارت حرکتی ارتباطی کودک سه سال
- کودک بهراحتی میتواند بدود و خود را به پدر و مادر برساند یا خود را در آغوش کسی بیندازد.
مهارت حرکتی بازی کودک سهساله
- میتواند سه چرخه را پدال بزند.
- به توپ ضربه میزند و آن را پرتاب میکند.
بازیهای مناسب رشد حرکتی کودک سه ساله
- بهوسیله دو شیء ابتدا و انتهای یک مسیری را در خانه یا حیاط خانه انتخاب کنید. در ابتدای مسیر توپ و در انتها یک سبد قرار دهید و از کودک خود بخواهید که در یک مدتزمان مشخص از ابتدای مسیر به انتها برود و توپ را در سبد بیندازد.
این بازی به رشد حرکتی کودک و دوندگی او کمک بسیار میکند.
رشد زبانی کودک سهساله
اکثر کودکان سه سال بسیار پرحرف هستند، دایره واژگان کودکان سهساله حدود ۵۰۰ کلمه است و او سعی میکند که با ۳-۴ کلمه جمله بسازد و کلمات متنوعی هم استفاده میکند.
اگر کودک شما دارای لکنت زبان است یا کلمات را بهخوبی ادا نمیکند جای نگرانی نیست؛ زیرا او در حال یادگیری صحبتکردن است. در ۳ سالگی کودک مهارت زبانی کودک به شرح زیر است:
- بعضی از آنها کلمات را خیلی واضح ادا میکنند، درحالیکه برخی از کودکان سهساله، همچنان گنگ صحبت میکنند.
- میتواند نام و سن خود یا دوستش را بیان کند
- پاسخ ساده به سؤالات ساده میدهد
- سؤالات سادهای مانند با “چه”، “چه کسی”، “کجا” و “چرا” میپرسد
- جملهبندی سادهای دارد که گاهی با اشتباهات گفتاری همراه است
- گاهی بر اشتباهات گفتاریاش پافشاری میکند که نیازمند صبوری والدین است.
- کودک سه و نیم ساله به طور میانگین بیش از ۱۲۰۰ کلمه بلد است.
- در سه سالگی او میتواند نام و سن خود را بگوید.
- میتواند اتفاقات دیروز را برای شما تعریف یا درباره فردا صحبت کند.
- در سهسالگی جملاتی که ۵ تا ۶ کلمه دارد را به کار میبرد
بازی و راههای تقویت زبان کودک سه ساله
- سعی کنید با فرزندتان صحبت کنید.
- هنگامی که بیرون میروید کودک را تشویق کنید تا سؤالات ساده شما را جواب بدهد.
- اشیاء مختلف را به او معرفی کنید و از کودک بخواهید نام آنها را ببرد.
چه زمانی باید با متخصص مشورت شود:
هنگامی که فرزند شما قادر به صحبت غیرکلامی نیست یا تمایلی به تماس چشمی با مردم ندارد بهتر است با متخصص مشورت کنید تا ذهن شما تسکین یابد.
رشد عاطفی کودک سه ساله
احساس باعث میشود که معنا و مفهوم زندگی را بهتر درک کنیم، کودکان نیز ویژگیهای رفتاری و احساسی منحصربهفرد خود را دارد. رشد عاطفی کودک باعث میشود که او بهجای حرکات فیزیکی برای بیان احساسات از کلمات استفاده میکند.
خصوصیات عاطفی کودک در سه سالگی
۳ سالگی کودک دوره پر از چالشهای رفتاری اما دلپذیر است. کودک سهساله سعی بر اجتماعی شدن دارد. برای همین از بازیکردن با کودکان دیگر لذت میبرد و کمکم یاد میگیرد که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کند.
در این سن او میتواند احساست مختلفی را تجربه کند و بشناسد. با شناخت احساسات به کودکان در این سن میتوانید به آنها بیاموزید که احساسات خود را بهتر کنترل کنند.
آنها در سهسالگی یاد میگیرند چهطور همدلی کنند و مهربانی باشند. برای همین داشتن احساس امنیت و شادی در کودک در این سن بسیار مهم است.
آنها در سهسالگی متوجه شوخی میشوند و دوست دارند به کلمات و موقعیتهای خندهدار بخندند یا آن را تکرار کنند و دیگران را بخندانند.
دوست دارند هنگام سفر یا بیرون رفتن از خانه یا خواب یک وسیله آشنا مانند عروسکشان را با خود داشته باشند تا بتواند احساس امنیت کند.
کودک سهساله از بودن در کنار کودکان یا بودن در جمع لذت میبرد
ممکن است ترسهایی مانند ترس از صداها، تاریکی، حیوانات، هیولاها و… را تجربه کند.
بازی و روشهای رشد عاطفی کودک سه ساله
یکی از خصوصیات کودک در سهسالگی این است که از طریق بازیهای تخیلی احساسها را کشف میکند، ما والدین میتوانیم با مشاهده دقیق بازی کودک به نکاتی که در ذهن او میگذرد تا حدودی پی ببریم.
به طور مثال کودکان در بازیهایی مانند خرید از مغازه، خالهبازی یا ویزیت پزشک نقش یک بزرگسال را بازی میکنند، بدین ترتیب مسئولیتپذیری را میآموزند یا در بازیهای مشترک و دوستانه کودکان تلاش میکنند به کمک هم یک کار را انجام دهند به طور مثال برای خود با اسباببازی خانه درست کنند و در آن به بازی مشغول شوند.
بهترین روش برای رشد عاطفی کودک در سهسالگی این است که ما به کودک یاد دهیم انواع مختلف احساسات را نشان دهیم و توضیح دهیم که معنای آنها چیست و راه غلبه بر آن را نیز به او یاد دهیم هرچند کودک نمیتواند بلافاصله مفهوم احساست را بفهمد، اما بهتدریج متوجه مفهوم آنها خواهد شد.
مشکلات عاطفی که ممکن است برای کودکان سهساله پیش آید؟
قهر، خشم و کجخلقی سه مشکلی است که شاید شما بهعنوان یک پدر و مادر سهساله از کودک خود ببینید، هنگامی که کودک شما وسیلهای را میخواهد، اما آن وسیله برای او خطرناک است بلافاصله کودک شروع به قهر کردن و کجخلقی میکند یا شاید وسیلههای دیگر را با خشم پرتاب کند.
در صورت بروز این مشکلات در کودک شما باید اجازه دهید کودک آرام سپس بهآرامی برای او توضیح دهید.
چه زمانی باید با متخصص مشورت شود:
اگر کودک سهساله رفتارهای بیثبات دارد و دائم دچار غم و ناراحتی شدید است باید دراسرعوقت به یک متخصص کودک مراجعه کنید.
رشد شناختی کودک در سه سالگی
با سه ساله شدن کودک او چیزهای بیشتری در مورد جهان اطرافش یاد میگیرد، جهان واقعی را درک می کند. مثلا می داند که نمیتواند بر سطح دیوار قدم بردارد.می فهمد که برای رسیدن به خواسته هایش زبان بدن یا ایجاد صداهایی مانند گریه کافی نیست و باید از واژگان معنیدار برای انتقال پیام خود استفاده کند.
ایجاد این توانایی در کودک ماحصل رشد شناختی اوست. رشد شناختی تحت تاثیر عوامل گوناگون ذاتی و اکتسابی است. بنابراین، میتوان گفت رشد شناختی همان رشد تفکر در طول زندگی انسان است. از جمله ویژگی های رفتاری شناختی کودک در سه سالگی به شرح زیر است:
- در این مرحله تفکر کودک تنها در زمان حال نیست، بلکه او میتواند به زمانهای گذشته و آینده برود.
- کودکان در این مرحله یاد میگیرند از واژهها و تصاویر برای بیان خود استفاده کنند و به طور سمبلیک فکر میکنند
- کودکان سهساله سطح بالایی از حسهای پنجگانه را دریافت میکنند به طور مثال هنگام شنیدن موسیقی ممکن است بهسرعت دست بزنند یا برقصند.
- · کودکان سه ساله قادرند کارها را بهنوبت انجام دهند به طور مثال دستهای خود را در آب قرار دهد سپس آب را بردارد و بر روی شن یا ماسه بریزد.
- آنها جهان را از راه احساسات و حرکاتش میشناسند و درک میکنند.
- در این بازه سنی، کودکان میخواهند که مستقل و خود محور باشند. انعطاف رفتاریشان کم است و اغلب نمیتوانند رفتار خود را به خاطر دیگران تغییر دهند.
- علت و معلول و اتفاقات را متوجه میشوند و میتوانند وقوع دو واقعه همزمان را به هم ربط میدهند.
- هم زمان میتوانند حرف بزنند و فکر کنند، اما در مورد مسائل محدودی فکر میکنند.
- به حوادث و اشیا در ذهن خود جان میدهند و صفات انسانی برایشان قایل میشوند.
روشهای تقویت رشد شناختی کودک سه ساله
- کودکان سهساله هنوز به درک درستی از استدلال و دلیل نرسیدهاند پس شما باید دستورالعملهای خود را به زبان ساده بیان کنید.
- اسباببازیهای پیچیده مانند پازل را برای کودک خود بخرید تا رشد شناختی کودک افزایش یابد.
- در هنگام دادن دستورات به کودک خود سعی کنید مسائل را پیچیده نکنید؛ زیرا او کوچک است و نمیتواند به کمال برسد و ممکن است نامید شود.
- با کودکان شروع به ماجراجویی کنید و از او بخواهید مثلاً نام دوستانی که دیروز با آنها بازی کرده است را ببرد، این کار به تقویت حافظه کودک کمک بسیاری میکند.
بازیهای مناسب رشد شناختی کودک سهساله
لگوبازی، آبرنگ، پازل از جمله بازیهایی هستند که به رشد شناختی کودک در این سن بسیار کمک میکنند.
چه زمانی باید با متخصص مشورت شود:
اگر کودک شما تمایلی به فعالیتهایی مانند پازل و لگو بازی ندارد باید به یک متخصص مراجعه کنید.
کودکان در سهسالگی بسیار کنجکاو هستند و اگر این کنجکاوی در کودک شما نباشد باید دراسرعوقت به یک متخصص کودک مراجعه کنید.
رشد اجتماعی کودک در سه سالگی
در سهسالگی کودک شاید شاهد تغییر نحوه تعامل کودک با سایر کودکان و بزرگسالان شوید این موضوع نشانه اصلی رشد اجتماعی کودک شما است.
مهارتهای اجتماعی لازم در سن سهسالگی
- بهبود رفتار با همسالان خودش
- اشتراک گذاشتن اسباببازی با دوستان
- مشتاق برای بازیهای گروهی با همسالان
بازی و روشهای مؤثر برای رشد اجتماعی کودکان در سه سالگی
اولین کاری که برای رشد اجتماعی کودک بسیار مفید است تشویق او برای مشارکت در امور است به طور مثال او را تشویق کنید که با همسالان خود بازی کند.
چه زمانی باید با متخصص مشورت شود:
هنگامی که فرزند شما رفتارهای غیرطبیعی و ضداجتماعی دارد و تمایل به حضور در جمع و کودکان همسن و سال خود ندارد، شما باید با متخصص کودک در خصوص رشد اجتماعی او صحبت کنید.
بازیهای مناسب رشد اجتماعی کودک سه ساله
بازی نقل داستان، خاطره، شعر
در این بازی شما از کودک بخواهید که یکی از خاطراتش را بهآرامی تعریف کند سعی کنید این بازی را زمانی انجام دهید که کودکان دیگر نیز حضور دارند. در این بازی از ایراد گرفتن پرهیز کنید، همچنین این بازی باعث رفع خجالت و کمرویی کودک میشود.
بازی چه کسی میتواند دیگران را بخنداند
این بازی یک بازی مفرح است و باعث رفع کمرویی کودکمان میشود از این بازی میتوانید در مهمانیها و مجالس خانوادگی استفاده کنید و از کودک بخواهید که با انجام حرکات خندهدار دیگران را بخنداند.
رشد شخصیتی کودک در سه سالگی
شخصیت کودک از سنین ۳ تا ۶ سالگی شکل میگیرد و متأثر از عوامل زیادی است که در این قسمت عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت کودکان بهخصوص کودکان سهساله را بیان خواهیم کرد.
عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت کودک سه ساله
صفات ژنتیکی، والدین، دوستان، پرستار کودک از جمله عوامل مؤثر بر شکلگیری شخصیت کودک در سه سالگی هستند که نقش بسیار پررنگی دارند؛ زیرا کودکان سهساله بیشترین اوقات خود را در خانواده با والدین و دوستان یا پرستار میگذراند.
والدین مهمترین نقش را برای شکلگیری شخصیت کودک خود دارند آنها میتوانند با درپیشگرفتن روشهای تربیتی مناسب، صفات خوب و پسندیدهای را در کودک پرورش دهند، اگر والدین روشهای نامناسب را انتخاب کنند موجب عادات بد و ناپسند مانند زورگویی، پرخاشگری و لجبازی در کودکان خواهند شد.
توصیههای مؤثر برای پرورش کودک سه ساله
شما بهعنوان یک والدین نقش مهمی در تربیت و پرورش کودک خود دارید، شما باید علم و آگاهی خود را در خصوص تربیت و پرورش کودکان بالا ببرید تا بتوانید یک فرزند بانشاط و موفق تربیت کنید.
همچنین شما میتوانید در برخی از موارد از روانشناس مجرب و متخصص در زمینه ترتیب کودک کمک بگیرید.
باورهای غلط درباره پرورش کودک سهساله
باورهای غلط درباره پرورش کودک نمیتواند ثمره خوبی در تربیت نشان دهد، برخی از والدین گمان میکنند که کودکان رفتار نامناسب را برای این انجام میدهند که آنها را اذیت کند، اما این تفکر درست نیست؛ زیرا کودک هنوز خوب و بد را بهدرستی نمیتواند تشخیص دهد.
بسیاری از والدین از کودک خود انتظارات غیرواقعبینانهای دارند که با سطح رشد کودک مناسب نیست به طور مثال از او توقع دارند در سن سه سالگی با تمیزی کامل با قاشق و چنگال غذای خود را بخورد یا ساعتها در مهمانی ساکت و آرام بنشیند.
بازیهای مناسب برای رشد شخصیتی کودک سه ساله
بازیهای نمایشی
در بازیهای نمایشی کودک تمایل دارد که در نقش بزرگسالان باشد و مانند آنها لباس بپوشد و گفتگو کند.
اولین بازی نمایشی کودک که ممکن است کودک انجام دهد به طور مثال پسر به تقلید از پدر روزنامه بخواند و دختر کفشهای مادر را بپوشد و راه برود.
بازیهای نمایشی به کودک کمک میکنند که شخصیت درونی خود را بیرون بریزد و آن رو آشکار کند.
بازیهای تخیلی
کودکان دارای تخیل بسیار قوی هستند بهگونهای که میتوانند یک تپه کوه کوچک را یک کوه بسیار بزرگ فرض کنند یا مانند یک اتومبیل حرکت کنند و دور بزنند.
این بازیها به کودک کمک میکند تا اشیای واقعی و غیرواقعی را تشخیص دهند و مهارت وی در نمادسازی افزایش پیدا کند.
چه زمانی باید با متخصص مشورت کرد:
هنگامی که شما در کودک خود رفتارهایی مانند خشم، زورگویی و حسادت را مشاهده میکنید باید به بک متخصص مراجعه کنید تا راهکار مقابله با آن را به شما بیاموزد.
سؤالات متداول
رشد جسمانی کودک سهساله شامل افزایش قد و وزن او میشود، او در این سن میتواند مهارتهای حرکتی بسیاری مانند از پله بالارفتن، دوچرخهسواری، ضربهزدن به توپ را انجام دهد.
قد کودکان سهساله معمولاً ۸۸ تا ۱۰۳ سانتیمتر است و وزن او نیز مابین ۱۴ تا ۱۸ کیلوگرم است.
دایره واژگان کودک در سهسالگی ۵۰۰ لغت است، او میتواند با ۳-۴ لغت جمله بسازد. کودک سهساله میتواند به سؤالات ساده پاسخ کوتاه بدهد و نام و سن و جنسیت خود را بیان کند، البته ممکن است که کودک شما در ابتدا نتواند تمام کلمات را بهصورت کامل ادا کند، اما بهتدریج کلمات را بهصورت صحیح بیان خواهد کرد.
رشد عاطفی کودکان سهساله بهگونهای است که آنها از کلمات برای بیان احساسات خود استفاده میکنند، کودکان سهساله احساسات مختلفی را تجربه میکنند و ممکن است بر اثر احساسات گاهی لجبازی و کجخلقی کنند که باید بامهارت زبانی او را آرام کنید.
رشد شناختی کودک سه ساله بهگونهای است که حسهای پنجگانه را به طور کامل دریافت کند و بلافاصله واکنش نشان دهد، کودک در سه سالگی مهارتهایی را مانند تطبیق اشیاء، انجام دستورات ساده، کامل کردن پازلهای ساده، شمردن اعداد تا پنج، بهیادداشتن اتفاقات روز را دارد.
کودکان در سهسالگی به یک سطحی از رشد اجتماعی میرسند که میتوانند با سایر افراد و دوستان خود تعامل بیشتری برقرار کنند، همچنین کودکان در این سن تمایل دارند بهصورت گروهی بازی کنند.
رشد شخصیت کودکان از سن سهسالگی شروع میشود، این رشد متأثر از عوامل زیادی همچون ژنتیک، دوستان، خانواده، والدین، محیط تربیتی خواهد بود که هرکدام از این عوامل ندر رشد شخصیت کودک تأثیر بسیاری دارند.