استاندارهای رشد فرزند

هر آنچه که باید در مورد وضعیت استاندارد رشد نوزاد دوازده ماهه بدانید

زمان تقریبی مطالعه: 21 دقیقه

نوزاد دوازده ماهه بسیار شیرین و دوست داشتنی است. او حالا می‌تواند با انجام حرکات فیزیکی و ذهنی خاص، نقاط عطف رشد خود را در سن 1 سالگی نشان می‌دهد. با یک ساله شدن نوزادان، تغییرات بسیار چشمگیری در رفتار، ذهن، حرکات، فیزیک و اسیر ویژگی‌ها ایجاد می‌شود. این مسئله نشان می‌دهد که نوزادان در این سن به چه ویژگی‌هایی دست پیدا کرده‌اند. در دوازده ماهگی نوزاد با ویژگی‌هایی مانند قدم زدن، حرف زدن، درک کردن و تغییرات جسمی زیادی همراه است که نشان می‌دهد کودک به دوره جدیدی از زندگی راه یافته است.

والدین می‌توانند با بررسی وضعیت استاندارد رشد نوزاده دوازده ماهه، از وضعیت رشد نوزاد خود مطلع شوند. اگرچه نوزادان با تغییرات رشد متفاوتی همراه هستند؛ اما والدین می‌توانند با دانستن این اطلاعات، تا حدودی از وضعیت رشد فرزند خود در زمینه‌های مختلف، مطلع شوند.

رشد نوزاد دوازده ماهه در جهات مختلفی اتفاق می‌افتد که ما آن را در شش دسته مجزا مورد بررسی قرار می‌دهیم.

رشد جسمی – حرکتی نوزاد دوازده ماهه

یکی از شاخصه‌های مهم رشد نوزاد دوازده ماهه، تغییراتی است که در وضعیت جسمی و حرکتی نوزاد ایجاد می‌شود. پزشکان اطفال و والدین، با بررسی تغییرات جسمی و حرکتی نوزاد، از وضعیت رشد آن‌ها آگاه می‌شوند. این دو جنبه از رشد رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. نوزادانی که از رشد جسمانی بهتری برخوردار باشد، می‌توانند فعالیت‌های حرکتی متنوعی را انجام دهند. حرکات کودک یک‌ساله نیز می‌تواند در رشد جسمانی نوزادان اثرگذار باشد.

 نوزادان با رشد در زمینه جسمانی و حرکتی می‌توانند کارهای متفاوتی را که تابه‌حال انجام نداده‌اند، انجام دهند. والدین به عنوان نزدیک‌ترین عضو به فرزند، باید از وضعیت جسمانی و فعالیت کودک دوازده ماهه آگاه باشند تا بتوانند از تأخیر رشد کودک مطلع شوند و برای رفع آن اقدام کنند.

رشد جسمی - حرکتی نوزاد دوازده ماهه

رشد جسمی نوزاد دوازده ماهه

تغییراتی که در رشد جسمی نوزاد دوازده ماهه ایجاد می‌شود، نسبت به سایر جنبه‌های رشد بیشتر خودش را نشان می‌دهد. با تغییراتی که در رشد جسمانی کودک یک ساله ایجاد می‌شود، اندازه دور سر نوزاد دوازده ماهه، وزن، قد و سایر ویژگی‌های ظاهری و تغذیه کودک نیز تغییر می‌کند. در این سن جدول برنامه غذایی نوزاد گسترده می‌شود و او می‌تواند غذاهای متنوع‌تر و بیشتری را در طول روز مصرف کنند.

 با پیشرفت در رشد جسمانی، بسیاری از کودکان دندان‌های ریزی در می‌آورند و قادر هستند کارهای ساده‌ای را مانند دست گرفتن، نشستن، قدم‌زدن و… را انجام دهند. رشد جسمانی نوزاد در یک سالگی در شش آیتم مختلف بررسی می‌شوند که عبارت هستند از:

ویژگی‌های ظاهری کودک یک ساله

با ورود نوزاد به یک سالگی، تغییرات چشمگیر و متفاوتی در وزن، قد و اندازه دور سر نوزاد ایجاد می‌شود. در این سن نوزادان به دلیل مصرف غذاهای بیشتر با افزایش قد و افزایش وزن زیادی همراه هستند. وضعیت قد و وزن نوزاد در دوازده ماهگی با استانداردهایی همراه است که والدین با بررسی آن می‌توانند از سلامت وضعیت جسمانی نوزاد اطمینان حاصل کنند. طبق استانداردهای جسمی نوزاد یک ساله، اندازه دور سر نوزاد در 12 ماهگی برای پسران 47 سانتی‌متر و برای دختران 45.5 سانتی‌متر است.

استاندارد وزن نوزاد دوازده ماهه دختر در این سن حدوداً 9.5 کیلوگرم است. این در حالی است که وزن نوزاد پسر در دوازده ماهگی حدود 10 کیلوگرم است. استاندارد قد نوزاد دوازده ماهه دختر و پسر حدود 2 سانتی‌متر فاصله دارد. در یک سالگی قد نوزاد دختر حدود 74 سانتی و قد نوزاد پسر حدود 76 سانتی‌متر است.

اصول خواب کودک یک ساله

 دوازده ماهگی نوزاد ممکن است با مقداری پسرفت خواب همراه باشد. در این دوران ممکن است کودکان به دلیل ترس از تاریکی، دیدن کابوس و… خواب کاملی نداشته باشند. والدین نیز با ایجاد بستری امن و آرام می‌توانند شرایط مناسبی را برای خواب نوزاد در 12 ماهگی فراهم کنند. در یک سالگی کودکان حدود 14 ساعت می‌خوابند. 9 ساعت از خواب کودک یک ساله در شب است. در طول روز نوزاد در دوازده ماهگی بین 2.5 تا 3 ساعت می‌خوابد.

اصول خواب کودک یک ساله

اصول تغذیه و رژیم غذایی نوزاد دوازده ماهه

طبق جدول غذایی نوزاد دوازده ماهه آن‌ها باید حدود 700 میلی‌لیتر شیر مادر یا شیر گاوی را در 3 تا 5 وعده مصرف کنند. نوزادان در دوازده ماهگی باید حداقل سه وعده غذایی داشته باشند تا انرژی موردنیاز برای فعالیت آن‌ها فراهم شود. برای گرفتن شیر مادر از نوزاد بهتر است 2 میان وعده به تغذیه نوزاد در دوازده ماهگی اضافه شود.

برای اینکه نوزادان از رشد جسمی و حرکتی مناسبی برخوردار باشند، باید ویتامین‌های موردنیاز آن‌ها تأمین شود. ویتامین‌های خانواده b، ویتامین C، ویتامین e، ویتامین a، آهن، کلسیم و…از ویتامین‌های ضروری بدن هستند که باید از راه مصرف غذا یا دارو تأمین شوند.

شیر گاو، سبزیجات، میوه، ماست، نان تست و…برای میان وعده نوزاد یک ساله مناسب هستند. در غذای نوزاد یک ساله به هیچ عنوان نباید از شکر یا نمک استفاده شود. توصیه می‌شود برای تأمین انرژی نوزاد در یک سالگی، از لبنیاتی با چربی کامل نیز استفاده شود. در این سن بهتر است برای جلوگیری از پوسیدگی دندان از نوشیدنی‌های حاوی قند در برنامه غذایی نوزاد ۱۲ ماهه استفاده نشود.

اصول تغذیه و رژیم غذایی نوزاد دوازده ماهه

بهداشت و سلامتی کودک در یکسالگی

بهداشت و ایمنی نوزاد دوازده ماهه و واکسن دوازده ماهگی از نکات مهمی هستند که بعد از رسیدن کودک به این سن باید به آن توجه شود.

واکسن دوازده ماهگی

 در دوازده ماهگی واکسن سرخک، سرخجه و اوریون به کودک تزریق می‌شود تا بدن کودک را در برابر این بیماری‌ها مقاوم کنند.

وضعیت مدفوع نوزاد در یک سالگی

در دوازده ماهگی کودک تغییرات زیادی در تغذیه نوزاد ایجاد می‌شود. در این سن نوزادان علاوه بر مصرف شیر مادر، از شیر گاوی و میان وعده برای تغذیه استفاده می‌کنند. این مسئله باعث شده است تا تغییراتی در وضعیت ادرار و مدفوع نوزاد ایجاد شود. معمولاً نوزادان در این سن از دو یا سه ساعت یک‌بار، به دلیل مصرف شیر و غذاهای آبکی ادرار می‌کنند. نوزاد دوازده ماهه پسر و نوزاده دوازده ماهه دختر در حدود 4 تا 5 دفعه طی روز مدفوع می‌کنند. بعد از هر بار مدفوع، بهتر است برای جلوگیری از عفونت و حساسیت‌های پوستی، پوشک نوزاد تعویض شود.

نرمش و ماساژهای مناسب کودک یک ساله

نوزادان دارای اندام‌های ظریف و حساسی هستند که ممکن است در اثر ساده‌ترین ضربه یا فشار، آسیب ببیند. ورزش کردن و ماساژ دادن نوزاد، از کارهایی است که باعث تقویت ماهیچه و عضلات بدن می‌شود. برای نرمش و ماساژ نوزاد در یک سالگی، والدین می‌توانند نوزاد را به پشت بخوابانند و با کتاب خواندن یا شعرهای کودکانه، او را سرگرم کنند. در این مرحله والدین می‌توانند کمر و اطراف پهلو را با سر انگشتان خود کمی ماساژ دهند. در کنار ماساژ، قرار گرفتن نوزاد به پشت، باعث تقویت حرکات دست و پا و افزایش توانایی نوزاد 12 ماهه در تحمل وزن می‌شود. مالیدن کف دست و پا از کارهایی است که باعث بهبود گردش خون در نوزاد و افزایش شادابی و انرژی او می‌شود.

نرمش و ماساژهای مناسب کودک یک ساله

بازی‌های مناسب رشد جسمی نوزاد دوازده ماهه

به صدا در آوردن ابزارهای موسیقی مانند سنتورهای کوچک، پرتاب کردن اسباب بازی‌هایی مانند توپ، عروسک، مچاله کردن کاغذ و درست کردن توپ، خانه سازی، خاله بازی، توپ بازی و… از بازی‌های ماه دوازدهم تولد نوزاد هستند که به رشد جسمانی و تقویت استخوان‌های دست، پا و سایر عضلات بدن کمک می‌کنند

 رشد حرکتی نوزاد دوازده ماهه

رشد حرکتی نوزاد در دوازده ماهگی، شامل مجموعه‌ای از حرکات است. نوزاد در این دوران به دلیل پیشرفت در رشد جسمی و فیزیکی، می‌توانند حرکت‌های جدیدی را انجام دهد. سرعت رشد حرکتی در نوزادان ۱۲ماهه متفاوت است. میزان تمرینات، نوع بازی‌ها، استعداد کودک، ویژگی‌های جسمی و…از عواملی هستند که باعث در رشد حرکتی نوزاد در دوازده ماهگی اثرگذار هستند. علاوه بر استاندارد حرکتی در این سن، مهارت حرکتی در ابعاد زیر نیز بررسی شود:

مهارت حرکتی کودک در یک سالگی

 حرکات نوزاد دوازده ماه اگرچه بسیار محدود است؛ اما نشان دهنده پیشرفت بالای نوزاد در زمینه جسمی و حرکتی است. در این سن استخوان و ماهیچه‌های بدن نوزاد چندان سفت نشده است. به همین دلیل ممکن است قادر به انجام مهارت‌های حرکتی زیادی نباشند. اما نوزاد یک ساله می‌تواند با گرفتن کناره‌های مبل بلند شود. چند قدمی را به تنهایی و بدون پشتیبان بردارد.

 در این سن نوزاد به آسانی و بدون پشتیبان می‌نشیند. با تکان دادن دست و پای خود هنگام لباس پوشیدن به مادر کمک می‌کند. نوزاد در دوازده ماهگی می‌تواند اجسام و اسباب بازی‌های اطراف خود را بردارد و آن‌ها را به اطراف پرت کند. برخی از نوزادان می‌توانند قاشق به دست بگیرند و حتی چند صفحه از کتابی را برگ بزنند.

مهارت حرکتی کودک در یک سالگی

علائم تأخیر در رشد حرکتی نوزاد دوازده ماهه

برخی از کودکان در سن دوازده ماهگی به دلیل برخی از مشکلات جسمی و حرکتی، قادر به انجام مهارت‌های حرکتی نیستند. البته عده‌ای از نوزادان ممکن است دیرتر از سایر کودکان به مهارت حرکتی دست پیدا کنند. وجود برخی از علائم نشان می‌دهد که نوزاد در سن 1 سالگی نسبت به همسالان خود، در زمینه رشد حرکتی پیشرفت چندانی نداشته است. مهم‌ترین علائم تأخیر رشد نوزاد دوازده ماهه عبارت هستند از:

  1. نوزاد دارای دست‌وپای شلی است که نمی‌تواند آن‌ها را حرکت دهد.
  2. نوزاد نمی‌تواند بدون پشتیبان بنشیند.
  3. حرکات بسیار محدود و ساده‌ای را با دست‌وپا انجام می‌دهد.
  4. نمی‌تواند چهار دست‌وپا و سینه‌خیز بخزد.
  5. وزن پاها را تحمل نمی‌کند و نمی‌تواند در 12 ماهگی بایستید.
  6. تلاشی برای دریافت لوازم و اسباب‌بازی‌های اطراف خود نمی‌کند.
  7. درصورتی‌که نوزادی در زمینه رشد حرکتی با تأخیر همراه باشد، نمی‌توانند اسباب‌بازی‌های خود را با دست نگه دارد.

بازی‌های مناسب رشد حرکتی نوزاد دوازده ماهه

والدین با حمایت نوزاد در یک سالگی و انجام بازی و تمرینات متفاوت می‌توانند تأثیر بسزایی در رشد حرکتی نوزاد داشته باشند. قرار دادن کودک در نی‌نی رو، تشویق کودک برای گرفتن اسباب‌بازی‌ها، گرفتن توپ، پرتاب کردن توپ، آب بازی و دست و پا زدن در آب، نقاشی کردن و…از بازی‌هایی هستند که باعث تقویت رشد حرکتی نوزاد در دوازده ماهگی می‌شوند.

بازی‌های مناسب رشد حرکتی نوزاد دوازده ماهه

رشد شناختی نوزاد دوازده ماهه

رشد شناختی از مهارت‌هایی است که باعث می‌شود نوزاد از استعداد، توانایی و قدرت ذهن خود برای درک و استدلال موضوعات مختلف استفاده کند. نوزادانی و کودکانی که از رشد شناختی بالایی برخوردار هستند، تلاش می‌کنند تا خود و محیط اطرافشان را درک کنند. آن‌ها با کمک این جنبه از رشد کنجکاو می‌شوند و تلاش می‌کنند تا اطلاع زیادی را به دست آورند. تقویت این رشد در نوزاد دوازده ماه باعث می‌شود تا در زمینه‌های فکر کردن، بررسی کردن، درک کردن، به خاطر سپردن، تصور کردن و…به مهارت‌های بالایی دست پیدا کند.

علائم رشد شناختی کودک در یک سالگی

رشد کودک یک ساله در زمینه شناختی با علائمی همراه است که والدین می‌توانند با بررسی آن‌ها در کودکان خود، به تشخیص وضعیت رشد شناختی نوزاد در 12 ماهگی بپردازند. مهم‌ترین علائم و نشانه‌های رشد شناختی در کودک دوازده ماهه عبارت هستند از:

  1. در یک سالگی نوزاد حین بازی کردن آزمایشاتی را برای بررسی عملکرد اجسام انجام می‌دهد. برای مثال نوزاد کاسه کوچکی را به بالا پرتاب می‌کند و سقوط آن به زمین را مشاهده می‌کند.
  2. بسیاری از نوزادان در این سن اجسام اطراف خود و اسباب‌بازی‌هایشان را به سمت دیوار پرتاب می‌کنند.
  3. کودک دوازده ماهه در این سن رابطه میان علت و معلول را درک می‌کند. در واقع او متوجه می‌شود که با انجام دادن یک کار، چه نتایجی را به دست می‌آورد.
  4. در 12 ماهگی نوزاد کلمه «مامان» و «بابا» را درک می‌کند و آگاهانه آن‌ها را صدا می‌زند.
  5. نوزادان در این سن بسیاری از سخنان و دستورات والدین را مانند «به من بده» را درک می‌کنند.

روش‌های تقویت رشد شناختی نوزاد دوازده ماهه

والدین می‌توانند با ایجاد شرایط مناسب و امن برای کودک دوازده ماهه، شرایطی را برای رشد شناختی آن‌ها فراهم کنند. روش‌های زیادی برای تقویت رشد شناختی در سن 1 سالگی وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارت هستند از:

  • تکان دادن اسباب‌بازی‌هایی که با صدا همراه هستند.
  • به حرکت در آوردن عروسک‌ها و اجرای نمایش کودکانه
  • خواندن کتاب‌های کودکانه که مطابق با فرهنگ خانواده طراحی شده‌اند.
  • قرار دادن اجسام مختلف در نزدیکی کودک و تشویق او برای گرفتن آن‌ها
  • قرار دادن توپ و اجسام مختلف در دست کودکان برای شناخت ماهیت اجسام
روش‌های تقویت رشد شناختی نوزاد دوازده ماهه

بازی‌های مناسب رشد شناختی کودک در یک سالگی

انجام بازی‌های کودکانه که متناسب با علایق و سلیقه نوزادان طراحی می‌شود، نقش مؤثری در رشد شناختی کودک یک ساله دارد. والدین با طراحی بازی‌هایی که باعث به چالش کشیدن ذهن نوزاد می‌شود، می‌توانند آن‌ها را  باهوش و با استعدادی را تربیت کنند.

والدین می‌توانند درون کاسه، لگن یا وان حمام را با مقداری آب پر کنند و اجسام یا اسباب‌بازی‌هایی را با وزن‌های کم و زیاد، درون آب قرار دهند. این بازی علاوه بر سرگرمی کودکان، باعث می‌شود تا نوزاد اطلاعاتی را در رابطه با وزن وسیله‌ها، اندازه‌گیری، شناور شدن مواد، غوطه‌ور شدن و سایر حالات به دست آورند.

رشد زبانی نوزاد دوازده ماهه

 یکی از خصوصیات نوزاد دوازده ماهه این است که در زمینه رشد زبانی با پیشرفت زیادی همراه است. در این سن کودک دوازده ماهه می‌تواند بسیاری از سخنان والدین را تشخیص دهد. «بیا اینجا»، «برو اونو بیار»، «دست بزن»، «بیا بغلم» و…از کلماتی هستند که نوزاد در یک سالگی آن‌ها را درک می‌کند.

 در دوازده ماهگی کودکان احساسات و حالات خود را بیان می‌کنند. بیشتر نوزادان در این سن تلاش می‌کنند تا از طریق زبان خود، با دیگران ارتباط برقرار کنند. رشد زبانی در نوزادان با توجه به سطح هوش و تمریناتی که والدین برای تقویت زبان نوزاد انجام می‌دهند، متفاوت است.

رشد زبانی نوزاد در دوازده ماهگی چگونه باید باشد

بیشتر نوزادان در ماه‌های اولیه با خیره شدن به والدین، خارج‌کردن آواهای بی‌معنی، غان غان کردن، خندیدن و…با اطرافیان خود ارتباط برقرار می‌کنند. اما با پیشرفت رشد زبانی در دوازده ماهگی، نوزاد ۱۲ماهه می‌تواند کلماتی را مانند «مامان»، «بابا»، «دا دا»، «اوه اوه» و… را بیان کنند.

در این سن نوزاد معنای این کلمات را به طور کامل درک می‌کند و والدین خود را می‌شناسد. معمولاً دایره لغات کودک در یک سالگی بین 2 تا 3 کلمه است. برخی از کودکان در این سن، هنگام انجام بازی کلاغ پر؛ کلمه «پر» را با کمی اشتباه تلفظ می‌کنند.

رشد زبانی نوزاد در دوازده ماهگی چگونه باید باشد

بازی و راه‌های تقویت زبان نوزاد دوازده ماهه

والدین باید به رشد زبانی نوزاد دوازده ماهه پسر و نوزاده دوازده ماهه دختر توجه ویژه‌ای داشته باشند. رشد زبانی باعث می‌شود تا نوزادان به در سنین بالاتر به راحتی بتوانند احساسات و نیازهای خود را با دیگران به اشتراک بگذراند. این جنبه از رشد باعث می‌شود تا نوزاد از رشد اجتماعی مناسبی برخوردار باشد. چند نمونه از بازی‌هایی که باعث افزایش توانایی نوزاد 12 ماهه در زمینه مهارت زبانی می‌شود عبارت هستند از:

  1. والدین می‌توانند با بسط دادن کلمات نوزادان، باعث تقویت رشد زبانی آن‌ها شوند. برای مثال اگر نوزادی کلمه «هاپ» یا «هاپو» را بیان کند، والدین با گفتن جمله «بله این هاپو است» و تقلید صدا سگ می‌توانند مهارت جمله‌سازی را در کودکان افزایش دهند. استفاده از این روش باعث می‌شود تا کلمات بیشتری به دامنه لغات نوزاد اضافه شود.
  2. والدین می‌توانند کتاب‌های داستانی که دارای اشکال حیوانات هستند را به کودک بدهند و در کنار آن‌ها به تقلید صدای حیوانات بپردازند.
  3. خواندن داستان‌ها و شعرهای کودکانه، صحبت کردن در مورد کارهای روزانه و…از دیگر راهکارهای تقویت زبان نوزاد 12 ماهه است.

چه زمانی باید برای رشد زبانی نوزاد با متخصص مشورت شود.

در مواقعی نوزاد یک ساله هیچ کلمه‌ای را ادا نمی‌کند و آوایی را از خود خارج نمی‌کند. این مسئله باعث نگرانی‌های مادر یک نوزاد دوازده ماهه می‌شود. اکثر نوزادان در این سن حداقل با اشاره کردن، غرغر کردن، ادای اشتباه برخی از کلمات و.. نشان می‌دهند که در زمینه رشد زبانی پیشرفت داشته‌اند. اما اگر نوزادی در این سن قادر به انجام هیچ یک از کارهای ذکر شده نباشد، والدین باید برای رفع این مسئله با متخصص اطفال صحبت کنند.

رشد اجتماعی و عاطفی نوزاد دوازده ماهه

روابط محبت‌آمیز و توجه کردن به نوزادان در دوازده ماهگی، از عواملی است که باعث افزایش امنیت، آرامش، اعتماد بیشتر و تشویق آن‌ها برای انجام کارهای متفاوت می‌شود. به همین علت والدین باید با تقویت نوزاد خود در این زمینه، موجب پیشرفت فردی، افزایش اعتماد به نفس، توانایی بیان احساسات و افزایش مهارت آن‌ها برای برقراری ارتباط با دیگران شوند.

رشد اجتماعی و عاطفی در نوزاد یک ساله باعث می‌شود تا آن‌ها با اطرافیان خود روابط دوستانه‌ای داشته باشند و با خندیدن، احساسات خود را با آن‌ها به اشتراک بگذارند. رشد اجتماعی و عاطفی در این سن با توجه به بستری که والدین برای رشد او فراهم می‌کنند متفاوت است؛ بنابراین والدین نباید کودکان خود را با دیگران مقایسه کنند.

رشد اجتماعی و عاطفی نوزاد دوازده ماهه

مهارت‌های اجتماعی لازم در دوازده ماهگی نوزاد

 نوزادان در سن یک سالگی روابط اولیه خود را آغاز می‌کنند. کودکان در یک سالگی از اشاره زدن یا صدا زدن نام اطرافیان، برای بیان اهداف خود استفاده می‌کنند. برای مثال نوزاد یک ساله با نشان دادن لیوان چای، از مادر می‌خواهد تا به او نوشیدنی چای بدهد. نوزاد در دوازده ماهگی در صورت برخورد با فرد غریبه دچار اضطراب می‌شود. در ۱۲ ماهگی نوزادان مایل هستند تا بیشتر وقت خود را با والدین بگذرانند.

نوزاد دوازده ماهه ممکن است به دلیل هدیه دادن اسباب‌بازی‌های خود از جانب والدین به دیگران دچار نگرانی و ناراحتی شود. درصورتی‌که والدین در محیطی حضور داشته باشند، به‌آسانی به جستجو و کنجکاوی می‌پردازند.

بازی و روش‌های مؤثر برای رشد اجتماعی نوزاد دوازده ماهه

برای تقویت رشد عاطفی و اجتماعی در نوزادان روش‌های مؤثری وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارت هستند از:

  • در صورت لجبازی و پافشاری کودکان، والدین باید آن‌ها را درک کنند و پاسخ درستی را برای کار او ارائه دهند. برای مثال در صورتی که کودکی به دلیل دست گرفتن قاشق لجبازی می‌کند، والدین می‌توانند قاشق کوچکی را در اختیار فرزند خود قرار دهند و غذا را با قاشق اصلی به دهان کودک نزدیک کنند.
  • والدین باید نوزاد خود را بشناسند و کارهایی را مطابق با علایق و رضایتمندی آن‌ها انجام دهند.
  • والدین می‌توانند با صحبت کردن در رابطه با برنامه روز خود با کودک، توانایی کودک خود را در زمینه اجتماعی افزایش دهند.
  • والدین می‌توانند برای رشد اجتماعی نوزاد دوازده ماهه فعالیت‌های مشارکتی زیادی را انجام دهند.
  • در این سن باید مهارت و علایق نوزادان تشویق شود تا در سال‌های آینده کودکان از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشند.

بازی‌های مناسب رشد اجتماعی نوزاد دوازده ماهه

والدین می‌توانند با توجه به علایق نوزادان خود، از روش‌های متنوعی برای تقویت رشد اجتماعی استفاده کنند. والدین می‌توانند با خواندن داستان‌های کودکانه، شعر خواندن به زبان کودکان، صحبت کردن در رابطه با کارهای مختلف، آواز خواندن در هنگام تعویض پوشک، نگاه کردن به عکس‌ها و…باعث رشد اجتماعی کودک یک ساله شوند.

بازی‌های مناسب رشد اجتماعی نوزاد دوازده ماهه

بررسی وضعیت توجه اشتراکی نوزاد دوازده ماهه

رشد کودک یک ساله در توجه اشتراکی، نقش مؤثری در تقویت رشد اجتماعی او دارد. اغلب نوزادان در دوازده ماهگی مایل هستند تا احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. بیشتر نوزادان از توجه اشتراکی برای برقراری ارتباط و به اشتراک گذاشتن احساسات خود استفاده می‌کنند. در 12 ماهگی نوزادان از توجه اشتراکی برای برقراری ارتباط با والدین و اطرافیان نزدیک خود استفاده می‌کنند.

برای مثال نوزاد در این سن با نگاه کردن به جسمی؛ توجه والدین خود را به‌سوی آن جسم موردنظر جلب می‌کنند. برخی از کودکان در 12 ماهگی، علاوه بر ارتباط چشمی، از طریق ادای برخی از کلمات، از توجه اشتراکی برای بیان احساسات و خواسته‌ها به دیگران استفاده می‌کنند.

بررسی وضعیت توجه اشتراکی نوزاد دوازده ماهه

سؤالات متداول

نوزاد دوازده ماهه باید چقدر شیر بخورد؟

کودک در یک سالگی به دلیل مصرف غذاهای کمکی نسبت به ماه‌های اولیه شیر کمتری مصرف می‌کند. به طور کلی نوزاد در دوازده ماهگی حدود 700 میلی‌لیتر شیر مصرف می‌کنند. معمولاً نوزاد در یک سالگی بین 3 تا 5 وعده شیر مصرف می‌کند.

نوزاد دوازده ماهه باید چه کارهایی انجام دهد؟

در این سن نوزادان با گرفتن کناره‌های مبل تلاش می‌کنند تا قدم بردارند. بیشتر کودکان با نوک انگشتان خود مواد غذایی را لمس می‌کنند و آن‌ها را به دهان خود نزدیک می‌کنند. در دوازده ماهگی نوزاد با صدا زدن و اشاره کردن، خواسته‌های خود را به دیگران بیان می‌کند. در 12 ماهگی نوزاد در صورت مشاهده افراد غریبه نگران می‌شود. معمولاً بیشتر کودکان در یک سالگی با دیدن اطرافیان و نزدیکان خود لبخند می‌زنند.

کودک در یک سالگی باید چقدر بخوابد؟

خواب نوزاد دوازده ماهه حدود 14 ساعت است. کودک دوازده ماهه بیشتر از 9 ساعت از شب را می‌خوابد. البته نوزادان در این سن در طول روز علاوه بر 2 ساعت چرت زدن، بین 2.5 تا 3 ساعت در روز می‌خوابند.

نوزاد دوازده ماهه روزی چند بار مدفوع می‌کند؟

 به طور معمول کودک دوازده ماهه به دلیل مصرف مواد غذایی کمکی در کنار شیر مادر، ممکن است نسبت به ماه‌های اولیه در طول روز به‌دفعات بیشتری مدفوع کند. بیشتر نوزادان در این سن بین 4 تا 5 دفعه مدفوع می‌کنند.

62 مقاله

درباره نویسنده
کارشناسی ارشد MBA
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
استاندارهای رشد فرزند

هرآنچه که در مورد وضعیت استاندارد رشد کودک دو ساله باید بدانید