هوش مالی کودک

آموزش پس انداز کردن به کودکان 5 تا 8 سال

زمان تقریبی مطالعه: 12 دقیقه

اهمیت و ضرورت آموزش پس انداز کردن به کودکان

اگر پول تو جیبی دادن به کودکان را شروع کرده‌اید، اگر برایتان مهم است که از کودکی هوش مالی را در کودکتان تقویت کنید، حالا وقت آن رسیده که آنها را با مفهوم جدید و البته مهم دیگری آشنا کنید. آموزش پس‌اندازکردن به کودکان یکی از مهارت‌های کاربردی در زندگی فرزندان ما است که باید نسبت به آن آگاه باشند.

بیشتر متخصصان در حوزه هوش مالی توصیه می‌کنند که در سال‌های اوایل زندگی (به‌خصوص 5 تا 8 سالگی) پس‌اندازکردن را به کودکان خود یاد بدهید تا بعدها صرف نظر از سن، هر بار که پول دریافت می‌کند، منطقی‌تر با آن برخورد کند و درصدی را پس‌انداز کند.

از آنجا که  تصمیمات روزمره‌ای که هر فرد در مورد پول می‌گیرد می‌تواند تأثیری مادام‌العمر داشته باشد؛ پس آموزش برنامه پس‌انداز پول ضروریست.

آموزش مفاهیم مالی با توجه به سن متفاوت است. ما در این مقاله به معرفی روش‌های آموزش پس انداز کردن به کودکان در سن 5 تا 8 سال می‌پردازیم.

آموزش پس انداز کردن به کودکان

چگونگی بیان مفهوم پس انداز برای کودکان 5 تا 8 سال

هرچند تفهیم مفهوم پس انداز کردن برای کودکان کار سختی به نظر می‌رسد اما باید بدانید که پس انداز کردن عادتی است که والدین می‌توانند در سنین پایین به فرزندان خود بیاموزند.

اولین قدم در آموزش پس انداز کردن به کودکان این است که مفاهیم مهمی مانند پس انداز، بودجه و اهداف را به شکل قابل فهم برای کودک و از سنین پایین (حدود 6 سالگی) به او توضیح دهید – سپس در زمینه مسائل مالی با او گفتگو را ادامه دهید.

برای کسب مهارت پس انداز کردن در کودکان آنها باید بدانند که افراد برای تهیه هر چیزی هزینه مالی می‌پردازند و درآمد مالی مورد نیاز برای رفع نیازها و خواسته‌ها را در ازای انجام کار به شکل حقوق به دست می‌آورند.

برای درک بهتر مفهوم تقابل کار-پول، شما می‌توانید در قبال بعضی‌ از کارهای کوچک به کودک پاداش‌های مالی دهید (منظور تنها پول نیست؛ این هدایا می‌توانند چیزی مانند یک برچسب باشند و وقتی تعداد برچسب‌ها به عدد مشخصی رسید به خرید یک اسباب بازی منجر شوند). یا از اسباب بازی‌های آموزش مفاهیم مالی در این زمینه استفاده کنید.

کودکان کوچکتر (حدوداً ۵ساله) ممکن است پس انداز خود را در قلک نگه دارند؛ اما بزرگترها ممکن است بخواهند پول خود را برای یک هدف مشخص (مثلاً خرید یک دوچرخه) در بانک یا کارت اعتباری، نگه دارند.

از سنین 4 تا 5 سالگی کودکان می‌توانند اهمیت زندگی با امکانات محدود مالی را که یکی از اصول اساسی پس انداز است، بیاموزند.

چگونه والدین می‌توانند فرزندان خود را تشویق به پس انداز در درآمد کنند؟

یکی از راه‌های تشویق بچه‌ها به کنارگذاشتن مقداری از پولشان، فراهم‌کردن مکانی برای پس‌انداز است. برای بچه‌های کوچکتر، این ممکن است به معنای گرفتن قلک برای آنها باشد. بچه‌های بزرگتر می‌توانند حساب بانکی یا کارت نقدی خود را باز کنند. همچنین می‌توانید بابت آنچه پس‌انداز می‌کنند به آن‌ها سود بپردازید و انگیزه‌ای برای کنار گذاشتن پول برای آینده ایجاد کنید.

اقدامات لازم برای آموزش پس انداز کردن به کودکان 5 تا 8 سال

به طور کلی اصلی‌ترین اقدامات لازم برای آموزش انواع  روش‌های پس انداز پول به کودکان به ترتیب شامل موارد زیر است:

1-آموزش مفهوم پول- پس انداز- پرداخت- حقوق- پول تو جیبی و غیره به کودک

2- آموزش تفاوت خواسته و نیاز به کودک

3-تعیین پول تو جیبی برای کودک

4-تهیه قلک یا حساب بانکی برای کودک

5-تعیین هدف پس انداز برای کودک

6-قرض دادن مقداری از مبلغ مورد نیاز کودک

7-برطرف کردن خواسته کودک با استفاده از پس اندازش و قرضی که به او می‌دهید

در ادامه مفصل‌تر به بررسی هر آنچه باید در زمینه آموزش پس انداز کردن به کودکان بیاموزید؛ می‌پردازیم.

آموزش پس انداز کردن به کودکان

مراحل آموزش پس انداز کردن به کودکان 5 تا 8 سال

عادت پس انداز یک عادت مهم برای کمک به بچه‌ها است که در دوران جوانی تأثیرات خود را نشان خواهد داد. آموزش تأخیر در ارضای نیازهای وابسته به پول می‌تواند به کودکان کمک کند تا در برابر هزینه‌های غیرضروری خوددار باشند و یاد بگیرند که برای مدیریت پول خود اولویت قائل شوند. با در نظر گرفتن این موضوع، در ادامه 10 راهکار وجود دارد که می‌توانید با آن فرزندی صرفه‌جو تربیت کنید که به پس انداز کردن عادت دارد:

تفاوت نیازها و خواسته‌ها را برای کودک شرح دهید

اولین قدم در آموزش پس انداز کردن به کودکان کمک به تمایز بین خواسته‌ها و نیازها است. توضیح دهید که نیازها شامل موارد اولیه مانند غذا، سرپناه، پوشاک اولیه، مراقبت‌های بهداشتی و آموزش تا موارد انتزاعی مثل امنیت و غیره است. درحالی‌که خواسته‌ها شامل نیازها به علاوه همه چیزهای اضافی هستند که دلمان می‌خواهد (از بلیت سینما و آب‌نبات گرفته تا کفش‌های کتانی با مارک خاص، دوچرخه، یا جدیدترین گوشی هوشمند).

شما حتی می‌توانید کودکان را با مثال‌هایی از خانه خود به سمت درک این مفهوم سوق دهید. به عنوان مثال، به وسایل اتاق‌خواب یا آشپزخانه آنها اشاره کنید و از آن‌ها بپرسید که آیا آن شی برطرف کننده یک نیاز است یا یک خواسته؟! این به شما این امکان را می‌دهد که این موضوع را توضیح دهید که: “برای چه باید پولی که خرج می‌کنید را اولویت‌بندی کنید و مقداری پول برای نیازهای آینده بگذارید؟”

اجازه دهید کودک پولی را در ازای انجام کاری را به دست آورد

بر اساس نظرسنجی مؤسسه حسابداران رسمی آمریکا (AICPA)، دو سوم والدین گفتند که در سال 2019 به فرزندان خود در ازای انجام یک کار (به‌جز وظیفه کودک) هزینه پرداخت کرده‌اند و بچه‌ها برای پنج ساعت کار به طور متوسط ​​30 دلار در هفته درآمد داشتند.

 اگر می‌خواهید فرزندانتان با فرهنگ پس انداز کردن آشنا شوند، اجازه دادن به آن‌ها برای کسب درآمد و پس انداز کردن آن برای تهیه خواسته‌هایشان، این فرصت را برای آن‌ها فراهم می‌کند تا نحوه استفاده از پول را بیاموزند. وقتی در ازای کارهای اضافه در خانه به کودکان هزینه می‌دهید، آن‌ها ارزش کار سخت خود را نیز یاد می‌گیرند.

اهداف پس انداز کردن را برای کودکان مشخص کنید

یکی از مفاهیم پس انداز به تعویق انداختن است. کودک می‌تواند خواسته‌های متعددی داشته باشد؛ اما باید این را درک کند که ممکن است برآوردن خواسته‌اش به تعویق بیفتد و باید بابت آن صبر کند و پولی را جمع‌آوری کند.

اگر دوچرخه می‌خواهی باید مقداری (ترجیحاً مقدار و زمان لازم برای پس انداز را هم مشخص کنید) از هزینه آن را خودت جمع کنی. به همین راحتی! برای یک بچه، اینکه به او گفته شود که پس انداز کند (بدون توضیح دلیل) ممکن است بی‌هدف به نظر برسد. در آموزش پس انداز کردن به کودکان کمک به آنها برای تعیین هدف پس انداز می‌تواند راه بهتری برای ایجاد انگیزه در آن‌ها باشد.

مکانی برای پس انداز پول کودک فراهم کنید

وقتی فرزندان شما هدفی برای پس انداز در ذهن دارند؛ به مکانی برای ذخیره وجوه نقد یا اعتباری خود نیاز دارند. برای بچه‌های کوچک‌تر، این مورد را می‌توان با پیشنهاد قلک حل کرد. زیرا بهتر است ابتدا به صورت دیداری با پول ریز و درشت آشنا شوند.

آشنایی کودکان ما با پول و تراکنش‌های دیجیتال مدرن، به خودی خود دیر یا زود  اتفاق می‌افتد اما آشنایی آنها با پول کاغذی به عنوان یک  مفهوم عینی و چیزی که شمرده می‌شود و در جایی نگهداری می‌شود بسیار مهم است.

وقتی کودکان کمی بزرگ‌تر می‌شوند، ممکن است بخواهند حساب بانکی را برای او باز کنید تا از حالا با بانک آشنا شود و در آینده در انجام کارهای بانکی به مشکل نخورد.

آموزش پس انداز کردن به کودکان

چگونگی آموزش تقسیم پس انداز به کودکان

بهترین روش برای آموزش پس انداز کردن به کودکان روش درصدی جداسازی دارایی است. در این روش که عموماً به شکل 70-20-10 اجرا می‌شود؛ درآمد (که در اینجا پول توجیبی کودک مد نظر است) به سه قسمت برای اهداف مختلف تقسیم می‌شود.

 70 درصد پول توجیبی صرف هزینه روزمره، 10درصد آن برای خواسته‌های آینده و 20 درصد برای روز مبادا کنار گذاشته می‌شود.

روز مبادا را می‌تواند با گفتن داستان برای کودک قابل فهم تر کنید. همچنین برای نگه داشتن این پول‌ها به تفکیک قلکی تهیه کنید تا کودک بتواند عیناً با مفهوم تقسیم بودجه آشنا شود.

از آنها بخواهید هزینه‌ها را پیگیری و حتی مستندسازی کنند

اگر کودک هنوز توانایی نوشتن اعداد را ندارد می‌توانید در طی آموزش پس انداز کردن به کودکان  برای او جدولی تهیه کنید و با کشیدن چوب‌خط میزان خرج روزمره‌اش را تعیین کنید.

برای کودکان در سن دبستان می‌توانید از آن‌ها بخواهید هزینه‌های روزمره خود را بنویسند. این کار به درک مبالغ پرداخت شده در ازای خدمات و ارزش قائل شدن کودک برای پول کمک می‌کند.

در آموزش پس انداز کردن به کودکان جایی برای اشتباهات بگذارید

بخشی از فرایند پول جمع‌کردن کودک این است که به او اجازه دهید از اشتباهات خود درس بگیرد. اگر کودک شما امروز نتواند پول کافی را برای خواسته‌اش جمع کند و به همین دلیل کمی ناراحت شود بهتر از آن است که بعدها نتواند اقساط وامش را پرداخت کند. پس در زمینه این آموزش کمی انعطاف‌پذیر باشید. بگذارید کودک با پولش یک شکلات بیشتر بخرد؛ پول کمتری جمع کند و آخر ماه درک بهتری از استفاده اضافه پول داشته باشد.

 یک الگوی خوب باشید

اگر می‌خواهید فرزندانتان با پس‌انداز کردن آشنا شوند، این که خودتان کسی باشید که پس انداز می‌کند و خوش حساب است؛ می‌تواند به این موضوع کمک کند.

کودک باید بداند که پس‌انداز کردن ممکن است به معنای به تأخیر انداختن خواسته‌ها باشد؛ اما اگر صبر کنید؛ در نهایت می‌تواند خواسته خود را با آرامش خاطر بیشتری به دست آورد.

موانع آموزش پس انداز کردن به کودکان کدامند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که بسیاری از والدین حتی تمایلی به صحبت در مورد پول با فرزندان خود ندارند. اصلی‌ترین مانع آموزش پس انداز کردن به کودکان این است که والدین دوست ندارند دنیای کودکانه فرزندشان را با مفاهیم بزرگسالانه خراب کنند. یک نظرسنجی انجام شده در سال 2021 توسط T. Rowe Price نشان داد که 41٪ از والدین از این مکالمات اجتناب کردند. برای آموزش رفتارهای سالم در مورد پول، مادران و پدران باید مفاهیم مثبت و مناسب برای بحث در مورد موضوع در خانه پیدا کنند.

آموزش پس انداز کردن به کودکان

کلام پایانی

اگر پدر و مادر هستید، آموزش پس انداز کردن به کودکان را به عنوان بخشی از برنامه‌های روزمره فرزندتان قرار دهید. این کار  می‌تواند پایه و اساس آینده مالی کودک را بنا کند. ایجاد عادات سالم مالی در سنین پایین باعث می‌شود که کودکان به بزرگسالانی تبدیل شوند که استرس مالی بسیار کمتری را نسبت به افرادی که با این نوع آموزش بزرگ نشده‌اند، تجربه می‌کنند. در نتیجه بهتر است از سنین کم، فرزندتان را با مفاهیم مالی از جمله پس انداز کردن آشنا کنید تا در نوجوانی و بزرگسالی او دغدغه‌ای در این زمینه نداشته باشید.

سؤالات متداول

چرا آموزش مفاهیم مالی به کودک مفید است؟

زیرا شروع این آموزش‌ها در سنین پایین باعث می‌شود که کودکان به بزرگسالانی تبدیل شوند که استرس مالی بسیار کمتری را نسبت به افرادی که با این نوع آموزش بزرگ نشده‌اند، تجربه می‌کنند.

آیا هنگامی که کودک پولش را پس انداز می‌کند باید به او اجازه خرج کردن پول پس انداز شده را بدهیم؟

بله؛ بهترین روش برای عادت دادن کودک به پس انداز، این است که از اول یک هدف برای پس انداز کودک مشخص کنید و سپس بعد از رسیدن موعد و جمع‌شدن پول کافی، به کودک اجازه دهید محصول یا خدمت هدف را با پولش تهیه کند. این کار مانند یک سیستم پاداش‌دهی عمل می‌کند.

از چه سنی آموزش پس انداز کردن به کودکان را شروع کنیم؟

از سنین خیلی پایین (حدود یک‌سالگی) می‌توان با بازی آموزش مفاهیم مالی به کودک را شروع کرد؛ ولی بهترین سن برای این کار بین 5 تا 8 سالگی است که در این مقاله به بررسی آن پرداختیم.

183 مقاله

درباره نویسنده
تیم تولیدمحتوا بازی بوک
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
هوش مالی کودکهوش و استعداد

راهکارهای خلاقانه برای تقویت هوش مالی کودکان 4 تا 8 سال