تست روانشناسیهوش و استعداد

نظریه انگیزشی مک کللند و ارتباط آن با روحیه کارآفرینی

زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه

تست کارآفرینی و ضرورت و اهمیت آن

در دنیای امروز کارآفرینی یکی از مباحث مهم اقتصادی است. از همین رو ممکن است شما به عنوان والد برای کودکانتان به دنبال راهی برای تربیت کارآفرین باشید و با انجام تست کار آفرینی بخواهید ببیندی که آیا نگرشی کارآفرین دارید یا خیر؟ شاید تا کنون به پاسخ این سوال فکر کرده‌اید که آیا کارآفرینان موفق با ویژگی‌ها و مهارت ذاتی مدیریت و کارآفرینی به دنیا می‌آیند یا اینکه مورد تربیت و پرورش قرار می‌گیرند؟

اگرچه بسیاری از ویژگی‌های چنین افرادی مانند ذهن باز، انگیزش بالا، روحیه رقابت‌جویانه و توانایی کل‌نگری اغلب به طور ذاتی در برخی از دوران کودکی وجود دارد؛ اما بسیاری از مهارت‌های ضروری دیگر مانند خلاقیت، جسارت، اعتماد بنفس، مدیریت استرس و تخصص قابل یادگیری و پرورش هستند. اما واقعیت این است که برای تربیت نسل بعدی کارآفرینان تنها تکیه بر صفات ذاتی کافی نیست و ما باید به کودکانمان یاد دهیم تا چگونه کارآفرین باشند!

برای آنکه بتوان کودکی را به بهترین نحو هدایت کرد تا از توانمندی‌های خود و امکاناتات موجود استفاده کند و در آینده تبدیل به یک کارآفرین، مدیر یا رهبر موفق شود، شناسایی عوامل موثر بر انگیزه وی، بررسی چگونگی پاسخ وی به بازخوردها و تعیین وظایف متناسب‌ با ویژگی‌های وی ضروری هستند که با تست کارآفرینی امکان پذیر است.

برای پاسخ به این سوالات دیوید مک کللند (David McClelland)، یکی از روانشناسان برجسته آمریکایی، نظریه نیازها یا نظریه انگیزش دستاورد خود را حول سه جنبه مهم یعنی موفقیت، قدرت و وابستگی توسعه داد تا افراد به کمک آن محرک‌های انگیزشی خود و دیگران را شناسایی کنند. مک کللند در پی کشف ارزش‌ها و انگیزه‌هایی بود که فرد را به بهره‌برداری از فرصت‌های سودرسان سوق می‌دهد و روحیه کارآفرینی را در افراد برمی‌انگیزاند.

مک کللند دریافت که از میان سه مولفه نیاز به موفقیت، قدرت و رابطه، افراد کارآفرین نیاز موفقیت بیشتری دارند. پس برای ایجاد روحیه و مهارت کارآفرینی در کودکان لازم است نیاز به موفقیت را در آنها پرورش داد.

مک کللند در ادامه نظریه خود یک تست شخصیت که به نام تست کارآفرینی مک کلند شناخته می‌شود را نیز طراحی کرد تا به کمک آن بتوان وضعیت عوامل انگیزشی افراد را بررسی کرد و متناسب با ویژگی‌های انگیزشی هر فرد برای کشف مناسب‌ترین مشاغل برای او تصمیم‌گیری کرد. اکنون که با این نظریه و تست آن آشنا شدید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا به طور کامل به معرفی تست کارآفرینی مک کللند و نظریه انگیزشی او بپردازیم.

نظریه انگیزشی مک کللند و ارتباط آن با روحیه کارآفرینی

کارآفرینی چیست؟

قبل از معرفی تست کارآفرینی بهتر است با مفهوم کارآفرینی آشنا شویم. به زبان ساده کارآفرینی عبارت است از ایجاد یک کسب و کار و که با تحمل خطرات و رسیدن به سود همراه است. به تعریف دیگر کارآفرینی کاری است که افراد انجام می‌دهند تا حرفه خود را در دست بگیرند و آن را به سمتی که می‌خواهند هدایت کنند. در واقع فرآیند راه‌اندازی کسب و کار به عنوان کارآفرینی شناخته شده و کارآفرین نیز فردی است که معمولاً به عنوان یک مبتکر، منبع ایده‌ها، کالاها، خدمات با رویه‌های جدید شناخته می‌شود.

کارآفرینان با استفاده از مهارت‌ها و ابتکار لازم برای پیش‌بینی نیازها و ارائه ایده‌های خوب و جدید به بازار، نقش کلیدی در هر اقتصادی ایفا می‌کنند. کارآفرینی که ثابت کند در پذیرش ریسک‌های ایجاد یک استارتاپ موفق است، با سود، شهرت و فرصت‌های رشد مداوم نیز پاداش می‌گیرد.

صفات اشخاص کار آفرین

کارآفرین فردی است که مشتاق خلق کردن است و توانایی دنبال کردن ایده‌های خود را دارد. کسی که می‌تواند نیازهایی را ببیند که قبلاً به آن توجه نشده یا در برخی موارد نیازی را ایجاد می‌کنند که حتی وجود نداشتند. کارآفرینان در واقع کسانی هستند که می‌خواهند برای خودشان کار کنند و حاضرند برای موفقیت ایده‌ها یا محصولاتشان ریسک‌ها را به جان بخرند.

اما نکته مهم این است که اگرچه کارآفرینی مزیت‌های زیادی را هم برای کشور و هم برای خود فرد به دنبال دارد، شخصیت کارآفرین ویژگی‌های شخصیتی خاصی را می‌طلبد و همین موضوع کار را کمی سخت کرده است. درتست کارآفرینی این ویژگی ها در شخص سنجیده می‌شود.

ما به عنوان والد با آگاهی از این ویژگی‌ها و تقویت آن در فرزندانمان از کودکی، می‌توانیم به کارآفرین شدن او کمک کنیم.

در مجموع ویژگی‌های شخصیتی که در اکثر افراد کارآفرین مشترک شناخته شده شامل موارد زیر است

شاخص خلاقیت در تست کارآفرینی

یکی از مواردی که در تست کارآفرینی مورد سنجش قرار می‌گیرد و بسیار اهمیت دارد میزان خلاقیت در فرد است.

بدون خلاقیت، هیچ نوآوری ممکن نیست. کارآفرینان معمولاً این مهارت را دارند که ایده‌ها را شناسایی کرده و بر اساس آن‌ها عمل کنند. خلاقیت به یافتن راه‌حل‌های جدید برای مشکلات موجود کمک می‌کند و به فرد اجازه می‌دهد به راه‌حل‌هایی بیاندیشد که ممکن است به فکر همه نرسد.

همچنین این ویژگی به یک کارآفرین این توانایی را می‌دهد که محصولات جدیدی برای بازارهای مشابه بازارهایی که در حال حاضر وجود دارند ابداع کند. ( ویژگی خلاقیت به کمک تست کارآفرینی کللند قابل اندازه‌گیری است.)

پس یکی از کارهایی که ما والدین برای کارآفرینشدن کوکمان می‌وانیم مد نظر داشته باشیم آشنایی با راه های تقویت خلاقیت در کودکان است.

شاخص حرفه ای بودن در تست کارآفرینی مک کلاند

حرفه‌ای بودن کیفیتی است که همه کارآفرینان خوب باید از آن برخوردار باشند و در واقع یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های موجود در تست کارآفرینی به شمار می‌رود. در کنار حرفه‌ای بودن، اعتماد به نفس و نظم و انضباط نیز دیگر ویژگی شخصیتی کارآفرینی به شمار می‌رود. انضباط شخصی فرد کارآفرین را قادر می‌سازد تا به اهداف خود دست یابد، سازماندهی شود و برای همه الگو باشد.

شاخص ریسک پذیری در تست کارآفرینی مک کلاند

توانایی ریسک‌پذیری برای یک کارآفرین ضروری است. بدون اراده برای کشف ناشناخته‌ها، نمی توان چیزی منحصر به فرد را کشف کرد و از همه مهم‌تر این که این ویژگی به فرد کمک می‌کند تا با امتحان روش‌های غیرمتعارف که هیچ‌کس به آن اعتقادی ندارد به موفقیت برسد. البته یک کارآفرین حرفه‌ای برای ریسک‌های خود یک نسخه پشتیبان نیز دارد و با دانستن عواقب پیش می‌رود.

توانایی ریسک پذیری در کودکان را می‌توان با تقویت هوش هیجانی و هوش درون فردی (خویشتن شناختی) افزایش داد.

نظریه انگیزشی مک کللند و ارتباط آن با روحیه کارآفرینی

شاخص اشتیاق در تست کارآفرینی

یکی دیگر ازمواردی که در تست کارآفرینی موردنجش قرار می‌گیرد اشتیاق است. کار هر فرد باید اشتیاق او باشد. بنابراین وقتی کار می‌کنید، باید از کاری که انجام می‌دهید لذت ببرید و انگیزه بالایی داشته باشید. بدین ترتیب اشتیاق به عنوان یک نیروی محرک عمل می‌کند که با آن انگیزه تلاش برای بهتر شدن خواهید داشت. در ابتدای هر کارآفرینی یا هر سرمایه‌گذاری موانعی وجود دارد، اما اشتیاق تضمین می‌کند که بتوانید بر این موانع غلبه کنید و به سمت هدف خود پیش روید.

یکی از موضوعات مهمی که در این راستا فکر شما را به عنوان والدین درگیر می‌کند آن است که فرزند شمابه چه چیزی اشتیاق دارد. بنابراین شناخت استعداد کودک و استعدادیابی یکی از کارهایی است که باید از کودکی مورد توجه شما قرار بگیرد.

شاخص برنامه ریزی در تست کارآفرینی

بدون برنامه‌ریزی، همه چیز یک رشته آزاد خواهد بود. برنامه‌ریزی به فرد کمک می‌کند تا با خلاصه کردن منابع خود یک ساختار و یک فرآیند فکری برای چگونگی رسیدن به هدف خود بسازد. بدین ترتیب کسب و کار حتی در زمان مواجه با بحران برنامه خواهد داشت و بر مشکلات پیروز می‌شود.

برای آشنایی با انواع روش های برنامه ریزی برای کودکان و نوجوانان می‌توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

شاخص دانش در تست کارآفرینی

همانطور که می‌دانید دانش رمز موفقیت است. یک کارآفرین باید دانش کاملی از جایگاه یا صنعت خود داشته باشد زیرا تنها با دانش می‌توان یک مشکل یا یک بحران را حل کرد. فرد کارآفرین باید دائما در جریان تحولات و نیازهای بازاری که در آن فعالیت می‌کند باشد، نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد.

یک کارآفرین خوب همیشه می‌کوشد تا دانش خود را افزایش دهد، به همین دلیل همیشه یادگیرنده است. در واقع، هر چه یک کارآفرین زمین بازی خود را بهتر بشناسد، راحت‌تر می تواند در آن بازی کند.

کارآفرینی در نظریه انگیزشی مک کللند

مک کللند دو ویژگی اساسی در افراد کارآفرین را در تست کارآفرینی خود شناسایی کرد:

  • اولا توانایی انجام کارها به شیوه‌های نوآورانه و بهتر را دارند.
  • دوما توانایی تصمیم‌گیری در شرایط ابهام و پیچیدگی را دارند

این دو ویژگی تحت عنوان نیاز به موفقیت آورده می‌شوند. نیاز به موفقیت شامل نتیجه ارزیابی عملکرد فرد در مقایسه با معیار عملکرد عالی است و در افراد با روحیه کارآفرینی بیشتر دیده می‌شود. این افراد بیشتر از آنکه با انگیزه‌های مادی ترغیب شوند به مادیات به چشم نمادی از کسب دستاورد نگاه می‌کنند (یعنی رسیدن به دستاورد برای آنها ارزشمند است.) همچنین بیش از آنکه علاقمه‌مند به شهرت و اعتبار اجتماعی باشند، به اهداف شخصی خود اهمیت می‌دهند.

به همین دلیل مک‌کللند پیشنهاد می‌کند والدین برای افزایش سطح انگیزه نیاز به موفقیت برای کودکان خود استانداردهای بالایی تعیین کنند. ایجاد محیطی که نیاز به کسب دستاورد در کودکان را به عنوان یک ارزش مورد تشویق قرار دهد، چه در خانه و چه در محیط تحصیلی، از عوامل زمینه‌ساز رشد روحیه کارآفرینی در کودکان بر اساس نظریه انگیزشی مک‌کللند است.

تقویت مهارت حل مساله و تقویت خلاقیت کودکان دو موضوعی است که باید مورد توجه شما والدین باشد.

معرفی تست کارآفرینی مک کللند

کللند در سال 1961 پرسنامه‌ای با عنوان تست روحیه کارآفرینی طراحی و تبیین کرد. تست کارآفرینی در واقع با این هدف ارائه شد تا به کمک آن بتوان نیازهای غالب افراد را که به آن‌ها انگیزه می‌دهد شناسایی کرد و بر این اساس افراد بتوانند در شغل‌های مناسب فعال شوند یا بهره‌وری خود را افزایش دهند.

پرسشنامه کارآفرینی مک کللند شامل 32 سوال است که آزمون‌دهنده باید با انتخاب یکی از گزینه‌های خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم به آن‌ها پاسخ دهد. مولفه‌هایی که در این تست بررسی می‌شوند شامل:

  • خلاقیت (روحیه کارآفرینی)
  • عزت نفس
  • انگیزه پیشرفت
  • منبع کنترل درونی
  • آینده‌نگری
  • خطرپذیری

لازم به ذکر است که تحلیل نتایج تست کارآفرینی بر عهده روانشناسان خواهد بود و سپس والدین و دیگران می‌توانند به کمک نتایج تحلیل شده در مورد حرفه و آینده افراد تصمیم بگیرند.

پرورش کودک کارآفرین بر اساس نظریه مک‌ککلند

برای تربیت یک کودک بالقوه کارآفرین نیاز است تا امکانات لازم برای امتحان کردن ایده‌های کارآفرینانه، ریسک‌پذیری و نوآوری را در کودک پرورش داد تا در بزرگسالی در تست کارافرینی امتیاز بالایی را کسب کند.. در ادامه به پیشنهاد چند روش برای این کار می‌پردازیم:

نظریه انگیزشی مک کللند و ارتباط آن با روحیه کارآفرینی

ترغیب کودک به انجام ایده‌های کارآفرینانه

 تشویق کودکان به ساختن چیزهای جدید، فروش در بازارچه‌های مدرسه یا در محله، ارائه یک خدمت‌ به سایر افراد و… چنین تجربه‌های کودکانه‌ای بستر خوبی هستند تا کودک نوآورانه به راه‌های ایجاد درامد و مدیریت اقتصادی بیندیشد و آنها را فرا گیرد.

کمک به کودک برای برنامه‌ریزی اقتصادی

برای مثال می‌توانید با توافق کودک برای انجام کارهای اضافه‌ای که جزو وظایف اصلی کودک نیستند (مانند بیرون بردن زباله) پاداش کوچکی تعیین کنید تا کودک بتواند مهارت‌های اقتصادی خود را تقویت کند! هرچه در چیدن این برنامه و کمک به کودک برای استفاده‌های مختلف از پولش (بجای صرفا پس‌انداز کردن آن) خلاق تر باشید، مهارت‌های کارآفرینی فرزندتان قوی‌تر می‌شود.

آموزش دانش پایه اقتصادی به کودک

کودکان معمولا مفهوم پول را به درستی درک نکرده‌اند. آموزش مفاهیم اقتصادی متناسب با سن کودک جزو ضروریات آموزشی به شمار می‌رود. برای این آموزش می‌توانید از کتاب‌ها و امکانات آموزشی مختلف استفاده کنید. همچنین قرار دادن کودک در موقعیت‌های ساده‌ای مانند خرید کردن، پس گرفتن باقیمانده پول و… آنها را با این مفاهیم آشنا می‌کند.

آموزش مسئولیت‌پذیری

برای این کار از ساده‌ترین روش‌ها مانند تعیین وظایف معین در خانه مثل آب دادن به گل‌ها، گذاشتن کفش‌ها در جاکفشی یا انجام تمام تکالیف قبل از بازی کردن می‌توان استفاده کرد. این کار به کودکان می‌آموزد که در موفقیت خود نقش کلیدی دارند و برای رسیدن به اهداف خود باید متعهد و مسئولیت‌پذیر باشند.

تقویت مهارت‌ها، علائق و استعدادهای کودک

کودکان با یکدیگر متفاوت هستند و هر یک توانمندی‌ها و علائق منحصر به خود را دارند. آنچه در پرورش این استعدادها اهمیت دارد همسو بودن اهداف کودک با علائق وی است. در صورت همخوانی استعداد، علاقه و امکانات، کودکان به خوبی شکوفا می‌شوند.

آموزش اصول پایه‌ای کسب و کار

امروزه دوره ها، فیلم ها و کتاب های مختلفی وجود دارند تا کودکان الفبای بیزینس را یاد بگیرند و ایده‌های کارآفرینی خود را به عرصه اجرا بگذارند.

آموزش مهارت‌های برنامه ریزی و تصمیم‌گیری

این دو مهارت یکی از هشت مهارت زندگی اصلی هستند که مربین و روانشناسان کودک بر آنها تاکید می‌کنند. دوره‌های مهارت‌های زندگی برای کودکان، قرار دادن کودک در موقعیت‌های تصمیم‌گیری، اهمیت دادن به نظرات کودکان و شراکت دادن آنها در تصمیم‌گیری‌های خانوادگی از روش‌های مناسب برای تقویت این دو مهارت در کودکان هستند.

نظریه انگیزشی مک کللند و ارتباط آن با روحیه کارآفرینی

آموزش شناسایی فرصت‌ها

دنیای اطرافمان معمولا پر از فرصت‌هایی است که بسیاری از ما آنها را نادیده می‌گیریم اما افراد کارآفرین با تکیه بر همین فرصت‌ها دست به نوآوری و کارآفرینی می‌زنند. رشد تفکر واگرا، دیدن موضوعات از جوانب مختلف، یافتن راه‌حل‌های مختلف برای یک مسئله واحد و دقت در مشاهده و گوش دادن فعال از راه‌هایی هستند که کودکان به وسیله آنها میتوانند فرصت‌های دنیای اطرافشان را شناسایی کنند.

سوالات متداول

نظریه انگیزشی مک کللند چیست؟

نظریه انگیزشی مک کللند که به نظریه سه نیاز نیز شناخته می‌شود بیان می‌کند که در همه انسان‌ها یکی از سه نیاز موفقیت، قدرت و وابستگی محرک فرد است و با شناخت آن فرد می‌تواند شغل و روش مناسب زندگی خود را کشف کند.

تست کارآفرینی مک کلاند چه ابعادی را در بر دارد؟

تست کارآفرینی کاللند در بر گیرنده ابعاد فردی و شغلی است که به کمک آن می‌توان شش مولفه خلاقیت، عزت نفس، آینده‌نگری، ریسک‌پذیری، انگیزه پیشرفت و منبع کنترل درونی را اندازه‌گیری کرد.

تست کارآفرینی را برای کودکان چگونه انجام دهیم؟

تست کارآفرینی کللند به طور اختصاصی برای کودکان طراحی نشده اما والدین می‌توانند با کمک تست‌های مانند هوش گاردنر خلاقیت و کارآفرینی کودک خود را بسنجند.

25 مقاله

درباره نویسنده
کارشناس روانشناسی
مقالات

۱ نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
هوش های گاردنرهوش و استعداد

تست هوش گاردنر