سلامت کودکان

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان؛ فواید و مضرات آن

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان  چیست؟

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان  با توجه به اینکه موجب تقویت هوش طبیعت‌گرا در کودک می‌شود موضوع قابل توجهی به نظر برسد؛ تحقیقات نشان داده که برقرار کردن ارتباط مثبت با حیوانات خانگی می‌تواند به عزت نفس و اعتماد به نفس کودک نیز کمک کند.

داشتن حیوان خانگی با افزایش هوش کودک و حتی افزایش موفقیت تحصیلی او مرتبط است. همچنین تحقیقات نشان داده‌اند که حیوانات خانگی می‌توانند به رشد هوش هیجانی کودکان کمک کنند. کودکانی که در خانه حیوان خانگی دارند معمولاً در نتیجه همدلی نسبت به سایر حیوانات و افراد ایجاد می‌کنند.

اگر شما هم به فکر داشتن یک حیوان خانگی هستید اما می‌خواهید از تاثیر حیوانات خانگی بر کودک مطلع شده و سپس تصمیم بگیرید؛ حتماً تا پایان این مقاله با بازی بوک همراه باشید.

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان  چیست

نقش حیوانات خانگی در تربیت کودک

از جمله تأثیر حیوان خانگی بر کودکان می‌توان به مزایای اجتماعی، عاطفی و آموزشی برای کودکان و نوجوانان اشاره کرد. نوجوانانی که حیوانات خانگی داشته‌اند عزت نفس بیشتری دارند؛ احساس تنهایی کمتری می‌کنند و مهارت‌های اجتماعی و هوش بهتری دارند. حیوانات خانگی می‌توانند به رشد سالم کودک کمک کنند.

دکتر کری وستگارت، محقق حوزه کودک و حیوانات، می‌گوید: ” کسی که با یک حیوان خانگی بزرگ شده و دوستشان داشته باشد؛ ذاتاً ارزش همدلی را احساس می‌کند.” شواهد نشان می‌دهد که تاثیرات حیوان خانگی بر کودکان و نوجوانان بخصوص در زمینه رشد عاطفی و اجتماعی بسیار است.

از آنجاکه تاثیر حیوان خانگی بر خردسالان بسیار زیاد است؛ به نظر می‌رسد داشتن یک حیوان خانگی برای کودکان زیر 6 سال، خردسالان و نوجوانان بالای 10 سال بیشترین میزان تأثیر را دارد.

تاثیر حیوان خانگی بر هوش کودکان

تاثیر داشتن حیوان خانگی بر هوش کودکان بر اساس تحقیقات ثابت شده است. در میان انواع هوش‌های تعریف شده برای کودکان، هوش احساسی، اجتماعی و طبیعت‌گرای کودکانی که حیوان خانگی دارند به شدت تقویت می‌شود.

تاثیر حیوانات خانگی بر هوش هیجانی کودک

یکی از انواع تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  را می‌توان بر هوش هیجانی آنان مشاهده کرد. مطالعات متعدد نشان داده است که بچه‌هایی که حیوانات خانگی دارند از نظر احساسی بهتر عمل می‌کنند و در مدرسه بهتر هستند زیرا آنها نمرات بالاتری از هوش هیجانی (EI) دارند. پنج مؤلفه EI عبارتند از خودآگاهی، خودتنظیمی‌احساسات، انگیزه، همدلی و مهارت‌های اجتماعی که همگی با موفقیت تحصیلی اولیه مرتبط هستند و داشتن حیوان خانگی به بهبود تمام این مؤلفه‌ها کمک می‌کند.

تاثیر حیوانات خانگی بر هوش هیجانی کودک

تاثیر حیوانات خانگی بر هوش اجتماعی کودک

داشتن حیوان خانگی به معنای داشتن یک تعامل مداوم است و مطالعات نشان می‌دهند که کودکانی که حیوانات خانگی دارند، عزت نفس بیشتری دارند؛ احساس تنهایی کمتری می‌کنند و مهارت‌های اجتماعی بهتری دارند. تمام این‌ها به دلیل تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  است.

تاثیر حیوانات خانگی بر هوش طبیعت گرای کودک

هوش طبیعت گرا بر نحوه ارتباط افراد با محیط طبیعی خود تمرکز می‌کند. طبیعت گرایان توانایی خاصی در پرورش گیاهان، سبزیجات و میوه‌ها دارند. آنها به حیوانات علاقه دارند و در مراقبت و درک حیوانات خوب هستند. کودکانی که از سن کم حیوانات خانگی داشته‌اند نمونه خوبی از افراد دارای هوش طبیعت گرای بالا هستند. آن‌ها از حیوان خانگی خود علاقه‌ به طبیعت را به خوبی می‌آموزند و این یکی از تاثیرات حیوانات خانگی بر کودکان است.

تاثیر حیوان خانگی بر مسئولیت پذیری کودکان

رابطه کودک  و حیوان خانگی یک رابطه دو طرفه است. حیوانات خانگی درس‌های زندگی ارزشمندی مانند مسئولیت پذیری، اعتماد، شفقت، احترام و صبر را به کودکان می‌آموزند و همانطور که تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  زیاد است؛ بچه‌ها نیز چیزهای زیادی برای ارائه به حیوانات خانگی دارند. هم بچه‌ها و هم حیوانات خانگی از بازی با انرژی بالا و همچنین داشتن یک دوست برای اوقات فراغت لذت می‌برند.

تاثیر حیوان خانگی بر مسئولیت پذیری کودکان بسیار زیاد است. زیرا تغذیه روزانه، گردش، نظافت و محبتی که حیوانات خانگی به آن نیاز دارند (و شایسته آن هستند) می‌تواند اهمیت تعهد و ثبات را به کودکان بیاموزد.

فواید نگهداری حیوانات خانگی در کودکان

احتمالاً برای شما تعجب آور نیست که بچه‌ها حیوانات خانگی را دوست دارند. حیوانات خانگی نوع خاصی از همراهی را ارائه می‌دهند که به نظر می‌رسد کودکان به طور غریزی عاشق آن هستند. حیوانات نه تنها بدون قید و شرط عشق می‌ورزند؛ بلکه همیشه آماده‌اند تا بدون قضاوت گوش کنند.

دکتر مور، با توجه به نتیجه تحقیقاتش در مورد تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  می‌گوید: «زمانی که از بچه‌های 7 و 8 ساله صاحب حیوان خانگی، درباره صمیمی‌ترین دوستشان پرسیدند؛ 90 درصد آن‌ها از حیوان خانگیشان نام بردند!» دکتر مور می‌گوید: «کودک حیوان خانگی را به عنوان بهترین دوست و عضوی از خانواده می‌بیند.» اما اصلی‌ترین فواید داشتن حیوان خانگی برای کودک چیست؟

حیوان خانگی استرس کودک را کاهش می‌دهد.

زندگی می‌تواند به خصوص برای کودکان و نوجوانان استرس‌زا باشد. یکی دیگر از انواع تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  کاهش استرس در آن‌هاست.  یک حیوان خانگی می‌تواند به عنوان یک کاهش‌دهنده استرس عالی عمل کند. جدا از عشق و همراهی که حیوانات خانگی به کودکان می‌دهند؛ با نوازش حیوان خانگی تغییرات فیزیولوژیکی در بدن کودک رخ می‌دهد که موجب شادی او می‌شود. در واقع تعامل با حیوان خانگی باعث کاهش هورمون استرس کورتیزول و افزایش ترشح دوپامین و اکسی توسین می‌شود که هورمون‌های ضد استرس هستند.

حیوان خانگی تنهایی را تسکین می‌دهد.

حیوانات خانگی اغلب به عنوان بهترین دوست کودک عمل می‌کنند. آنها هرگز کاری را انجام نمی‌دهند که به احساسات کودک شما صدمه بزند؛ او را کنار نمی‌گذارند یا نادیده نمی‌گیرند. در نتیجه، داشتن حیوان خانگی می‌تواند تنهایی را کاهش دهد، به‌ویژه برای بچه‌هایی که در دوست‌یابی مشکل دارند.

حیوانات خانگی دوست کودک هستند و  برای بچه‌هایی که احساس می‌کنند کسی را برای صحبت کردن ندارند تبدیل به محرم راز می‌شوند. تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  آن چنان است که احساس می‌کنند همیشه کسی را دارند که می‌توانند با او صحبت کنند.

حیوانات خانگی همدلی و شفقت را به کودک آموزش می‌دهند.

اساساً حیوانات خانگی برای مراقبت از آنها به انسان وابسته هستند. آنها نمی‌توانند غذای خود را درست کنند یا کاسه‌های آب خود را دوباره پر کنند. آنها حتی برای ورزش و سرگرمی به دیگران متکی هستند. به دلیل وابستگی آنها به دیگران برای مراقبت از آنها، این اغلب باعث ایجاد همدلی و شفقت در بچه‌ها می‌شود.

کودکی که در کنار یک حیوان خانگی رشد می‌کنند از پذیرفته شدن نمی‌ترسند. آن‌ها درک می‌کنند که حیوان خانگیشان بدون چشم داشت دوستشان دارد. بنابراین همین خصلت را می‌آموزند و فرد مهربان‌تری می‌شوند.

حیوانات خانگی همدلی و شفقت را به کودک آموزش می‌دهند

حیوان خانگی باعث جلوگیری از کم تحرکی و حمله قلبی در کودکان می‌شود.

شاید برایتان جالب باشد که یکی از انواع تأثیر حیوان خانگی بر کودکان کاهش کم‌تحرکی و حمله قلبی در آن‌هاست.

تاثیر حیوان خانگی بر فعالیت کودکان زیاد است زیرا حیوانات خانگی به تحرک نیاز دارند و مانند کودکان پرانرژی هستند. وقتی کودکی یک حیوان خانگی دارد؛ همواره به تحرک همراه او می‌پردازد. این مسئله موجب افزایش تحرک کودک و جلوگیری از ابتلای او بیماری‌های مختلفی مانند بیماری‌های قلبی می‌شود.

تاثیرات اجتماعی حیوانات خانگی بر کودکان

احساسات مثبتی که داشتن ارتباط بین کودک و حیوان خانگی می‌کند؛ می‌تواند افزایش به عزت نفس و اعتماد به نفس کودک کمک کند. تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  می‌تواند به توسعه روابط امن بین کودک و دیگران کمک کند. یک رابطه خوب با حیوان خانگی همچنین می‌تواند به ارتقای ارتباط غیرکلامی، شفقت و همدلی  کودک نیز کمک کند.

کودک شما برای نشان دادن زیبایی‌های دنیا به حیوان خانگی‌اش، وارد دنیا خواهد شد. از تاثیرات حیوانات خانگی بر روابط اجتماعی کودک می‌توان به دوستیابی کودک اشاره کرد زیرا کودکانِ دیگر به بازی کردن با کودکی که حیوان خانگی دارد علاقه نشان می‌دهند که این موضوع موجب افزایش تعاملات کودک شما خواهد شد.

تاثیرات روان درمانی حیوان خانگی بر ذهن کودکان

یکی از انواع تأثیر حیوان خانگی بر کودکان  سلامت روان بچه‌ها است. یک حیوان خانگی می‌تواند به بهبود عزت نفس و اعتماد به نفس کودک کمک کند و واقعاً می‌تواند باعث شود بچه‌ها احساس شادی بیشتری کنند. مراقبت از یک حیوان یک مسئولیت است  و این مسئولیت، به جای اینکه یک بار باشد؛ می‌تواند چیزی باشد که عزت نفس و اعتماد به نفس کودک را بهبود می‌بخشد.

تمام این‌ها تاثیر حیوان خانگی بر زندگی کودک را نشان می‌دهد‌. در روان‌درمانی با توجه به تأثیر حیوان خانگی بر کودکان، یک جلسه روان‌درمانی ترتیب داده می‌شود تا کودک در کنار حیوانات خانگی بتواند به ناتوانی‌های ذهنی خود غلبه کند. در این مداخله درمانی از حیواناتی مانند اسب، سگ یا پرنده‌ها استفاده می‌شود. این نوع درمان برای کودکان مبتلا به اوتیسم، بیماری‌های روانی و مشکلات رفتاری مانند افسردگی و اسکیزوفرنی مفید است.

تاثیر حیوانات خانگی بر کودکان اتیسم

تحقیقات نشان می‌دهد که تاثیر حیوان خانگی بر کودکان  قابل توجه است.  ارتباط با یک حیوان خانگی می‌تواند تنهایی کودک اوتیسمی‌را کاهش دهد و همدردی لازم را در کودکان مبتلا به اوتیسم ایجاد کند. حیوانات خانگی صبورانه به کودکان با نیازهای خاص کمک می‌کنند تا بتوانند مهارت‌های خود را گسترش دهند.

بر اساس تحقیقات کودکان اوتیستیکی که حیوانات خانگی از جمله ماهی، پرنده یا گربه دارند در ایجاد ارتباط چشمی، مهارتهای کلامی ‌و کنترل استرس عملکرد بهتری نسبت به سایر کودکان اوتیستیک نشان می‌دهند.

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان بیش فعال

داشتن حیوان خانگی می‌تواند به کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD کمک کند تا علائم و سطح استرس خود را کاهش دهند. کودک مبتلا به بیش‌فعالی که حیوان خانگی دارد؛ چیزی بیش از یک دوست همراه دارد. زیرا داشتن حیوانات خانگی، به کودکان مبتلا به ADHD کمک می‌کند تا مهارت‌های مدیریت زمان، عزت نفس، توانایی پیروی از قوانین و همدرد خود را بهبود بخشند. از تاثیرات حیوانات خانگی بر کودکان بیش فعال می‌توان به کمک در درمان آن‌ها اشاره کرد.

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان بیش فعال

خطرات نگهداری از حیوانات خانگی

همانطور که گفتیم تأثیر حیوان خانگی بر کودکان   بسیار زیاد است اما باید وجه داشت که حیوانات خانگی می‌توانند حامل میکروب‌ها و بیماری‌هایی باشند که می‌توانند برای شما و فرزندتان بیماری‌زا باشند. حیوانات مختلف خطرات سلامتی متفاوتی دارند. برخی از آنها خطرناک‌تر از بقیه هستند. شایع‌ترین بیماری که کودک شما ممکن است از حیوان خانگی بگیرد، بیماری معده یا حساسیت است.

همچنین حیوانات خانگی عمر محدودی دارند و مرگ ‌آن‌ها ممکن است کودک را دچار یک ترومای روحی کند. پس در صورتی که به فکر انتخاب حیوان خانگی هستید؛ حیوانات خانگی با عمر بیشتری را انتخاب کنید.

سؤالات متداول

آیا داشتن حیوان خانگی می‌تواند به رشد زبان کودک کمک کند؟

بله؛ کودکی که حیوان خانگی دارد مدام در حال برقرار کردن ارتباط با اوست و مهارت‌های زبانی پایه ارتباطات هستند. در نتیجه این تعامل مداوم، رشد زبانیِ کودکان دارای حیوان خانگی بهبود پیدا خواهد کرد.

خطرات نگهداری از حیوانات خانگی  برای کودکان چیست؟

ابتلای کودک به بیماری معده و حساسیت از طریق حیوانات شایع است. همچنین به سبب عمر محدود حیوانات با مرگ آن‌ها امکان ایجاد ترومای روحی در آنان وجود دارد.

تاثیر حیوان خانگی بر کودکان چیست؟

نگهداری از حیوانات علاوه بر تقویت هوش طبیعت‌گرا باعث تقویت هوش هیجانی، همدلی، مسئولیت پذیری، رشد کلامی و سلامت روحی و جسمی کودک می‌شود.

184 مقاله

درباره نویسنده
تیم تولیدمحتوا بازی بوک
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
آموزش و تربیت کودکانآموزش و تربیت نوجوان

ده مهارت ضروری زندگی کودکان از نگاه یونسکو