زمان تقریبی مطالعه: 21 دقیقه
هوش طبیعتگرا یا هوش کائناتی یکی از اساسیترین هوشهای انسانی است که کمتر از انواع دیگر هوشها ی گاردنر به توسعه و تقویت آن توجه شده است.
اگر از شما بخواهیم لحظهای به آخرین باری که به طبیعت رفتهاید فکر کنید، چه تجربهای از آن بهخاطر دارید؟ در مورد انواع گونه گیاهان، پرندگان، درختان و حیواناتی که با آنها برخورد کردید، چه چیزی میتوانید بگویید؟ اگر بخواهم از شما درباره چیزهایی که درباره محیط طبیعی اطرافتان شنیده، دیدید و مشاهده کردهاید سؤال کنیم، چقدر در آن آزمون عملکرد خوبی خواهید داشت؟
پاسخ شما به این سؤالات میتواند تعیینکننده هوش طبیعتگرای شما باشد. ما از همان دوران کودکی به بسیاری از چیزهای اطرافمان علاقهمند میشویم. این طبیعت انسانی ماست که آنچه را نمیدانیم جستجو و کشف کنیم و یاد بگیریم. به همین دلیل است که عاشق طبقهبندی ویژگیهای عناصر مختلف هستیم. میتوان گفت که همه کودکان باهوش کائناتی متولد میشوند؛ اما اینکه هوش طبیعی چیست و پرورش هوش طبیعتگرا در کودک چگونه است و چه ضرورتی دارد. در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
هوش طبیعت گرا:
تعریف هوش طبیعتگرا در کودکان که به نامهای هوش هشتم یا کائناتی نیز شناخته میشود، به توانایی کودک جهت برقراری ارتباط با محیطزیست، طبقهبندی و شناسایی انواع گیاهان و حیوانات و بررسی و تحلیل آنها بر اساس شباهتها یا تفاوتها گفته میشود.

هوش طبیعتگرا چیست؟
در سال 1983، گاردنر 7 نوع هوش را در کتاب معروف خود «چارچوبهای ذهنی نظریه هوش چندگانه» منتشر کرد که شامل هوش منطقی – ریاضی، هوش تصویری – فضایی، هوش کلامی – زبانی، هوش جسمی – حرکتی، هوش موسیقیایی، هوش درونفردی و هوش برون فردی بودند. در سال 2006 (23 سال بعد)، گاردنر در کتاب دیگری از هشتمین هوش صحبت کرد. هوش هشتم به هوش طبیعتگرا یا کائناتی معروف است. هوش طبیعتگرا (Naturalist intelligence) در کودک باعث میشود که او تفاوت بین گونهها، گروههای افراد یا اشیاء را بهخوبی تشخیص دهد و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را درک کند. برخی از موضوعاتی که ممکن است برای این افراد جالب باشد گیاهان، حیوانات، آبوهوا، اقیانوسها و کوهها هستند. البته نیازی نیست کودکان حتماً با این نوع هوش متولد شوند؛ بلکه میتوانند آن را در مراحل مختلف زندگی خود توسعه دهند.

ضرورت تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان
درحالیکه در اکثر مدارس مدرن، برای توسعه هوش ریاضی و کلامی تلاشهای زیادی انجام میگیرد کمتر به تقویت هوش طبیعتگرا توجه میشود. هوشی که میتواند علاوه بر ارتباط کودک با محیط پیرامون و ارضای حس کنجکاوی او در تقویت دیگر هوشها نیز مؤثر باشد. تحقیقات نشان داده است که انواع هوشها مانند هوش منطق، فضایی و برون فردی و… در واقع با درک طبیعت ایجاد شدهاند. چون قبل از اینکه انسانها وکیل و معلم مدرسه و مهندس و…شوند، روی دیوارهای غار ردپای حیوانات و نقشههای طبیعت را نقاشی میکردند.
هوش کائناتی همچنین موجب تقویت همدلی، خلاقیت، توانایی حل مسئله در کودک میشود و همچنین به کاهش سطوح شدید استرس که اکثر افراد را از دستیابی به پتانسیل کامل خود باز میدارد، کمک میکند.
توانایی مشاهده الگوها در طبیعت، میتواند با درگیرکردن تمام بخشهای مغز و استفاده از حداکثر ظرفیت آن به داشتن یک زندگی موفقتر در آینده او کمک کند. این مهارتی است که هر بزرگسال و کودک در هر سنی میتواند آن را در خود تقویت کند.
چگونه هوش طبیعتگرا را در کودکانمان تشخیص دهیم؟
مطابق با گفته گاردنر، هوش کائناتی در واقع همان توانایی شناسایی، طبقهبندی و دستکاری عناصر محیط، اشیا، حیوانات یا گیاهان است.
جهت تشخیص این هوش نیازی به استعدادیابی کودکان نیست زیرا به نظر میرسد این استعداد در کودکان از زمان انسانهای اولیه رشد کرده است؛ زمانی که بقا به شناخت گونههای مفید و خطرناک، نوع آبوهوا، مطالعه زمین و گسترش دامنه منابع موجود برای غذا بستگی داشت. بهطورکلی هوش طبیعتگرا در کودکان باعث میشود آنها بیشتر به سمت دنیای طبیعی و آنچه توسط دست انسان ساخته شده است کشیده شوند. چنین کودکانی خیلی بیشتر از مشاهدات سطحی جستجو میکنند و در یک موضوع ریز میشوند تا در مورد نحوه عملکرد و ماهیت آن به طور دقیق اطلاعاتی کسب کنند. آنها همچنین تمایل به طبقهبندی و دستهبندی اشیای مختلف دارند.
دررابطهبا حیوانات و گیاهان نیز، کودکان دارای این استعداد علاقهمند به داشتن حیوانات خانگی و بررسی نحوه رشد گیاهان هستند. آنها دوست دارند محیطهای طبیعی را کشف کنند و خودشان را با مشاهده جزئیاتی همچون خطوط حرکت مورچهها، پرواز پرندگان یا فعالیت حشرات سرگرم میکنند.
آنها مشتاقانه دیدن برنامهها یا فیلمهای مستند طبیعی مثل راز بقا و زندگی حیوانات و جانوران را پیگیری میکنند.
روشنکردن آتش، چادر زدن در طبیعت، ماهیگیری و…. را دوست دارند.
افراد با این نوع هوش، علاوه بر مراقبت و کاوش در طبیعت، اغلب از حضور در یک محیط طبیعی هیجانزده میشوند و در فعالیتهایی که حول طبیعت میچرخد، معنا پیدا میکنند. فعالیتهایی مانند پیادهروی، دوچرخهسواری، صخرهنوردی و غواصی احتمالاً افراد با این هوش را هیجانزده میکنند.

ویژگی کودکان باهوش طبیعتگرا
از دیگر ویژگیهای عمومی کودکان باهوش طبیعتگرا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در انتخاب اسباببازی، چیزهای مرتبط با طبیعت مثلاً حیوانات اسباببازی در اولویت انتخابشان است.
- به محیطزیستشان اهمیت میدهند و دوست دارند با طبیعت در ارتباط باشند
- در شناسایی گیاهان و جانوران خوب هستند
- دوست دارند گونهها و رفتارهای جدید را کشف کنند
- عاشق خاکبازی یا سفالگری هستند.
- در نقاشی خود عناصر طبیعت را زیاد به کار میبرند.
- به ابزارهایی همچون میکروسکوپ، دوربین دوچشمی و تلسکوپ علاقهمند هستند
- آنها به رشتههای علمی همچون زیستشناسی، گیاهشناسی، شیمی، جانورشناسی و غیره علاقهمند هستند
- افراد با این نوع هوش بهجای جداشدن از محیط اطراف، خود را جزئی از طبیعت میبینند. آنها ممکن است در فعالیتهایی شرکت کنند که وحدت بین انسانها و جهان طبیعی را ترویج میکند، مانند کمپینگ در طبیعت.
راههای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان چیست؟
گاردنر معتقد است هر فردی میتواند هوشهای چندگانه ازجمله هوش طبیعتگرا را در طول زندگی و بهویژه در دوران کودکی توسعه دهد. اولین قدمی که والدین باید برای پرورش هوش طبیعتگرا در کودک بردارند آن است که طرز فکر خود را تغییر دهند و بدانند که طبیعت فقط مکانی برای تفریح و سرگرمی کودک نیست، بلکه غذای مغز و ذهن اوست.

بازی های ساده برای افزایش هوش طبیعت گرا در کودکان
قبل از استفاده از هر روشی برای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان، ابتدا باید از میزان این هوش اطلاع پیدا کنیم و بهترین راه سنجش، استفاده از تست هوش گاردنر رایگان برای کودکان است. ما میتوانیم بر اساس علاقه کودکان و امتیازهایی که از تست هوش گاردنر بهدستآمده بهترین برنامهریزی را برایشان انجام دهیم تا آیندهای روشن برای خود رقم زنند.
بازیهای متنوعی وجود دارد که فقط جنبه سرگرمی و شادی ندارد و باعث تقویت مهارتهای مختلفی میشود در اینجا چند نمونه از آنها را نام میبریم:
بازی سایهها : با انجام این بازی کودکان نحوه تشکیل سایه و ارتباط بین اندازه سایه و میزان نور را درک میکنند، این بازی علاوه بر سرگرمی باعث تقویت مهارت همکاری کودکان با یکدیگر نیز میشود.
کاردستی حیوانات : کودکان بهصورت گروهی میتوانند با ساخت حیوانات یا درختان یا حتی منظومه شمسی در سایزهای بزرگ به افزایش مهارت اندازهگیری، دستورزی و یادگیری نعمت خوب نگاهکردن دست پیدا کنند.
ساخت ژورنال طبیعت : کودکان میتوانند با گشتوگذار در طبیعت و جمعآوری و طبقه کردن برگها و گلهای خشک شده روی زمین و ساخت یک آلبوم یا نقاشی از درختان و کسب اطلاعات از بذرها و گیاهان هوش طبیعتگرا را در خود توسعه دهند.
روش های مناسب برای تقویت هوش طبیعتگرا در کودک
هر فعالیت آزادانهای در طبیعت که همراه با بازی و کشف باشد برای کودک مفید است. برخی از بهترین استراتژیها و بازیها برای توسعه هوش کائناتی در کودکان شامل موارد زیر میشوند:
انتخاب فعالیتهای عملی برای پرورش هوش طبیعتگرا
یکی از راههای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان شرکت دادن آنها در فعالیتهایی است که به آنها اجازه میدهد با طبیعت ارتباط فیزیکی داشته باشند؛ فعالیتهایی مانند باغبانی، عکاسی از طبیعت، طراحی، جمعآوری مواد معدنی و گیاهان و پیادهروی، همه راههایی عالی برای درگیرکردن کودکان با عناصر دنیای طبیعی هستند. این موارد میتوانند علاقه کودکان را به چنین موضوعاتی افزایش و دانش مرتبط آنها را توسعه دهند. به کودکان اجازه دهید فعالیتهای متنوعی را امتحان کنند، زیرا این کار میتواند مهارتهای آنها را در زمینههای مختلف توسعه دهد و به درک بیشتری از پیوستگی دنیای طبیعی کمک کند.
توسعه مهارتهای مشاهداتی
مشاهده طبیعت فرصتهایی را برای درک بیشتر طبیعت فراهم میکند. همراه کودکان در یک محیط طبیعی مانند یک منطقه جنگلی یا مسیر کوهستانی پیادهروی کنید و در مسیر برای تماشای محیطهای طبیعی توقف کنید. چنین کاری کمک میکند کودکان به پدیدههای طبیعی جدید توجه کنند و قدردان شگفتیهای طبیعت باشند. از کودکانتان بخواهید از دوربین دوچشمی استفاده کنند، عکس بگیرند یا سعی کنند از روی مشاهدات نقاشی بکشند، زیرا اینها همه راههای عالی برای توسعه هوش طبیعتگرا در کودکان هستند.
در طبیعت یک جهان کامل برای کشف وجود دارد و هر مشاهده جدید انگیزهای برای ذهن طبیعتگرا کودک است. هر بار که او اتفاقی را در طبیعت مشاهده میکند، ذهن او فعالتر شده و باعث میشود در تمام زمینههای زندگی قدرت عکسالعمل و تصمیمگیریاش افزایش یابد.

تقویت هوش طبیعتگرا با پرورش همدلی
به کودکان کمک کنید به دنبال درک عناصر بههمپیوسته در طبیعت باشند که به انسان، سایر حیوانات و گیاهان اجازه میدهد به رشد خود ادامه دهند. چنین کاری میتواند توانایی آنها را در اولویت دادن به محافظت از جهان طبیعی افزایش دهد. از کودکان بخواهید وقت خود را به خواندن کتاب یا تماشای فیلمهای مستند در مورد اهمیت محیط زیست اختصاص دهند، زیرا دیدگاههای دیگر میتوانند به آنها کمک کنند تا با جهان طبیعی و ساکنان آن همدردی کنند. داشتن یک حیوان خانگی یا وقت گذراندن در باغ میتواند همدلی آنها را با طبیعت افزایش دهد.
تمرین کنجکاوی
یکی از راههای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان تمرین کنجکاوی در آنان است. از آنها بخواهید سؤال بپرسند، اطلاعات جدید جستجو کنند و عناصر ناشناخته طبیعت را کشف کنند تا کنجکاوی خود را درگیر کنند و دانش خود را از جهان طبیعی گسترش دهند. مثلاً به پرندگانی که غذا میخورند نگاه کنید و از کودک بخواهید فکر کند که چرا ناگهان پرندهها به شاخهای بالاتر پرواز میکنند و به اطراف نگاه میکنند، بپرسید آنها چه میکنند؟ چه گیاهان و درختانی در حال حاضر شکوفه میدهند؟ این الگوها چگونه بر زندگی حشرات تأثیر میگذارد؟
تمرین بازیافت
کودکان دارای هوش طبیعتگرا مشتاق کمک به حفظ طبیعت هستند؛ به همین دلیل بازیافت فعالیتی است که آنها از انجامش لذت خواهند برد. آشنا شدن کودکان با نحوه بازیافت باعث میشود تأثیر انسان بر طبیعت کاهش پیدا کند.

بازدید از یک مزرعه محلی برای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان
بهترین روش برای کودکان برای یادگیری در مورد حیوانات اهلی و کارهایی که باید برای مراقبت از آنها انجام شود، بازدید از یک مزرعه است.
آموزش صحیح در مدرسه به کودکان باهوش طبیعتگرا
کودکان دارای این نوع هوش علاقه زیادی به طبیعت دارند. بهترین حرکتی که یک مربی برای تقویت هوش طبیعتگرایانه دانشآموزان میتواند انجام دهد این است که در صورت امکان زمان بیشتری از تایم کلاسی را در خارج از کلاس و در فضای باز برگزار کند.
همچنین میتواند روشهای مختلف یادگیری را پیادهسازی کند و به آنها تکالیف مهیج بدهد، مانند پروژه درستکردن یک مجله یا روزنامهدیواری که به شرح گیاهان یا حیواناتی که در چند روز گذشته دیدهاند میپردازد.
در کلاسهای مربوط به دروس علمی مربی میتواند زمان بیشتری را برای بحث در مورد طبیعت، آبوهوا و رویدادهای مرتبط صرف کرد.
استفاده از گلدان و گیاه در محیط کلاس، معرفی نوع آن و سپردن مسئولیت آبیاری آن به دانشآموز یکی از کارهای مفید برای پرورش این هوش در کودک است.
مربیان میتوانند حتماً از سوژههای طبیعی مثل ماهیها، گیاهان و حیوانات برای طرح درسهایشان استفاده کنند.
برای افزایش این نوع علاقه، میتوان دروس مختلف را در مدرسه به آنها با روشهای مختلفی آموزش داد.
برخی از مهمترین این دروس که دررابطهبا طبیعت هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ریاضیات
- تمامی مفاهیم را به طبیعت مرتبط کنید. بهعنوانمثال میتوانید ایده پیشرفتهای حسابی را به نحوه رشد گیاهان ربط دهید. روش دیگر میتواند این باشد که مجموعهها و نمودارهای ون را به انواع گیاهان و نحوه اشتراک ویژگیهای خاص آنها مرتبط کنید.
- همچنین میتوانید آنها را از تأثیر ریاضیات در طبیعت آگاه کنید. بهعنوانمثال، هندسههای مختلف در یکشکل طبیعی.
علوم پایه
- میتوانید توضیح دهید که مفاهیم مختلف در علوم چگونه با طبیعت مرتبط هستند. بهعنوانمثال میتوانید مفاهیم فیزیک مانند انرژی را به نیروی خورشیدی ربط دهید. همچنین میتوانید شیمی آلی را به پلاستیک و تأثیر آن بر روی زمین مرتبط کنید. روش دیگر میتواند بحث در مورد قوانین مختلف فیزیک (نیوتن و غیره) باشد که میتوانید منظومه سیارهای را توضیح دهید.
- میتوانید به کودکان کمک کنید مجموعهای از موجودات طبیعی مختلف جمعآوری کنند.
جغرافیا
- میتوانید در مورد گیاهان و جانوران کشورهای مختلف توضیح دهید
- همانطور که میدانید کودکان دارای هوش طبیعتگرا به طبیعت بسیار علاقهمند هستند؛ بنابراین میتوانید در مورد آبوهوای مختلف جهان به آنها آموزش دهید
- در مورد تکنیکهای مختلف کشاورزی در آبوهوای مختلف صحبت کنید
- نشان دهید که چگونه رشد جغرافیایی بر محیطزیست و جمعیت حیوانات تأثیر گذاشته است.
- اکتشافات در طبیعت را به تصویر بکشید
- در مورد شاخوبرگ محلی تحقیق کنید
تاریخ
- میتوانید در مورد چگونگی تأثیر رویدادهای طبیعی بر روند تاریخ صحبت کنید.
- در مورد اینکه چگونه سیاستهای مختلف دولت بر طبیعت تأثیر گذاشتهاند صحبت کنید.

کتاب مناسب برای تقویت هوش طبیعتگرا در کودکان
از بهترین کتابهای مناسب کودکان برای هوش طبیعتگرا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کتاب من و زمین اثر تام ویلی
در این کتاب راهکارهای سادهای برای محافظت از محیطزیست آورده شده است. پس از مطالعه این کتاب کودکان میتوانند دستورالعملهای آن را در محیطهای مختلفی همچون خانه، مهدکودک و غیره اجرا کنند. تمامی جملات کتاب من و زمین با «من میتوانم» شروع میشوند.
- کتاب قهرمان محیطزیست اثر سید رضا تهامی
کتاب قهرمان محیطزیست با آوردن شعر بلندی در مورد صرفهجویی کاغذ، برای ایجاد شوق و رغبت در یادگیری کودکان پیشدبستانی و دبستانی تهیه شده است.
- کتاب هیولای سبز دریا را نجات میدهد اثر آلیسون اینچز
این کتاب در مورد هیولای کوچک بامزهای به نام هانا است که سعی دارد با پیداکردن مسیر آلودگی، دریا را نجات دهد. این کتاب سرگرمکننده و آموزشی به کودکان یاد میدهد چگونه دوستدار محیطزیست باشند.
- کتاب من زمینم را دوست دارم اثر ژان فرانسوا نوبله
این کتاب پر از فعالیتها و کارهای ساده عملی است که به کودکان یاد میدهد در هر شرایطی رفتار خوبی با طبیعت داشته باشند و از زمین محافظت کنند.
کتاب آموزشی مناسب جهت تقویت هوش طبیعت گرا
مشاغل هوش طبیعتگرا برای کودکان
از مهمترین مشاغل برای افراد با این استعداد طبیعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1-باغبان
کودکان طبیعت دوست عاشق پرورش گلها، میوهها، سبزیها یا گیاهان زینتی هستند. این فعالیت میتواند علاوه بر تقویت این هوش حس همدلی و مسئولیتپذیری را در کودک تقویت کند و با مفهوم مراقبت آشنا شود.
2-متخصص حفاظت از منابع طبیعی
طبیعت برای این افراد بسیار عزیز است. آلودگیها و خطرات، افراد دارای هوش طبیعتگرا را آزار میدهد. متخصص حفاظت از منابع طبیعی یکی از بهترین مشاغل برای این افراد است.
3-مربی حیوانات
به دلیل عشق به حیوانات، آنها عاشق تربیت حیوانات هستند. آنها میتوانند تماموقت خود را وقف تربیت حیوانات کنند. مربیان حیوانات میتوانند در باغوحشها، پناهگاههای حیوانات و سازمان نجات حیوانات مشغول به کار شوند.
4-بومشناس
دیگر شغل مناسب برای افراد باهوش کائناتی بومشناسی است. افراد دارای چنین هوشی، به طبیعت بیش از هر چیز دیگری توجه میکنند. طبیعت برای آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آنها عاشق مطالعه رابطه بین موجودات و محیط آنها هستند. به همین دلیل شغل بومشناس برای آنها مناسب است.
5-دامپزشک
آنها میتوانند هر کاری را برای بهبود و بازگرداندن حیوانات به زندگی انجام دهند. به همین دلیل است که این حرفه برای آنها مناسب است. قدردانی و عشق آنها به حیوانات میتواند آنها را به یک دامپزشک کامل تبدیل کند.

کاربرد و مزایای تقویت هوش طبیعتگرا
هوش طبیعتگرا کاربرد و مزایای بسیاری برای انسان دارد بهخصوص اگر در دوران کودکی موردتوجه قرار بگیرد. از جمله مزایای این هوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تقویتکننده دیگر هوشها است.
باعث ایجاد همدلی و مسئولیتپذیری میشود.
توانایی حل مسئله را در کودک و حتی بزرگسالان تقویت میکند.
موجب آرامش و کاهش استرس میشود.
مربی توانمندی است و کودک میتواند با حس کنجکاوی خود به اکتشاف در این فضا بپردازد.
افرادی که هوش کائناتی دارند از جهان طبیعی مراقبت میکنند و به دنبال حفظ آن تاحدامکان هستند. آنها ممکن است از طریق اقدامات شخصی پایدار مانند کاهش استفاده از سوختهای فسیلی یا از طریق اشتغال در زمینهای که به آنها اجازه مراقبت از طبیعت را میدهد، این کار را انجام دهند.
هوش کائناتی افراد را به کاوش و کشف اطلاعات جدید درباره طبیعت، مانند شناسایی گونههای جدید یا کاوش زیستبومهای جدید تشویق میکند که این به حفظ طبیعت منجر میشود.
رابطه هوش طبیعتگرا با هوش فضایی
ازآنجاییکه افراد باهوش کائناتی به گردش و تفریح در طبیعت علاقهمندند باید در جهتیابی و تشخیص مسیر توانمند باشند تا بتوانند وقتی گم میشوند مسیر را بهراحتی پیدا کنند. به همین دلیل هوش فضایی آنها اغلب تقویت میشود. چون این افراد دوست دارند بتوانند در حین یادگیری ببینند، حس کنند و لمس کنند بنابراین در حین طبیعت گردشگری هوش حرکتی نیز در آنها تقویت میشود.
طبیعت پر از صوت و آواز پرندگان است و بسیاری از موسیقیهای ما با الهام گرفتن از طبیعت و ریتم آن تنظیم شدهاند. پس هوش موسیقیایی از دیگر تواناییهایی است که با طبیعتگردی و تعمق در طبیعت تقویت میشود.
این افراد با تعمق و کاوش در نحوه عملکرد پدیدههای طبیعی و درک شکل و فرم گیاهان همچنین به تقویت هوش ریاضیاتی خود نیز میپردازند.
در حالت کلی این هوش یکی از اساسیترین هوشهای چندگانه است که در دل خود میتواند همزمان به شکوفایی دیگر هوشها کمک کند.
افراد مشهور باهوش طبیعتگرا
در طول زمان، طبیعت منبع الهام بسیاری از بزرگترین نوابغ، مخترعان، فیلسوفان و رهبران جهان بوده است. بهعنوانمثال نیوتن با تفکر در چگونگی افتادن یک سیب از درخت بود که توانست جاذبه را کشف کند. در واقع تلفیق هوش طبیعتگرا و هوش ریاضی باعث کشف بزرگی شد.
در طول تاریخ افرادی را میبینیم که هوش کائناتی بالایی در زمینههای مختلفی همچون زیستشناسی، جانورشناسی، گیاهشناسی و غیره داشتهاند. تعدادی از شخصیتهای تاریخی که از این استعداد برخوردار بودهاند عبارتاند از:
چارلز داروین (1809-1882)، طبیعتشناس مشهور انگلیسی که نظریه تکامل را از طریق انتخاب طبیعی در اثر خود به نام «منشأ گونهها» (1859) توسعه داد. او بسیار به طبیعت و کشف آن علاقه داشت. سفر معروف داروین در HMS Beagle به او امکان مطالعه و جمعآوری نمونههای طبیعی از سراسر جهان را داد که یافتههایش را در کتاب خود بیان کرده است.
الکساندر فون هومبولت (1769 – 1859): این طبیعتشناس و کاشف قرن 19 اولین کسی بود که بیان کرد انسانها بر جهان طبیعی تأثیر میگذارند و باعث تغییرات آبوهوایی میشوند. بیانیه او بیش از 200 سال پیش بر اساس مشاهداتی که در طول سفر خود به آمریکای جنوبی ثبت کرده بود، بیان شد
از دیگر شخصیتهای مهم میتوان به اقیانوسشناس فرانسوی ژاک کوستو (1910-1997) و اخترشناس آمریکایی کارل ساگان (1934-1996) اشاره کرد.
اسباب بازی مناسب جهت تقویت هوش طبیعت گرا
سؤالات متداول
هوش طبیعتگرا یکی از 9 هوش چندگانه هاوارد گاردنر است که به میزان حساسیت یک فرد نسبت به طبیعت و جهان اشاره دارد
این هوش در کودک باعث میشود که او تفاوت بین گونهها، گروههای افراد یا اشیاء را بهخوبی تشخیص دهد و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را درک کند.