هوش های گاردنرهوش و استعداد

هوش ریاضی منطقی چیست؟

زمان تقریبی مطالعه: 22 دقیقه

 یکی از هوش‌هایی که در کودکان از قدیم تابه‌حال بیشتر موردتوجه و سنجش قرار گرفته است هوش ریاضی و منطقی است؛ به‌خصوص در مدارس که گاهی به‌اشتباه تنها معیار سنجش هوش به‌حساب می‌آید. 

هوش ریاضی منطقی یکی از انواع هوش چندگانه گاردنر است که به توانایی کودک در استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از اعداد، اطلاعات بصری انتزاعی و تجزیه‌وتحلیل روابط علت و معلولی اشاره دارد.

به علت وجود دروسی مانند ریاضی و فیزیک و علوم در مدارس اگر کودکی در این زمینه توانمند باشد خیلی زود استعداد او کشف می‌شود. کودکان باهوش ریاضی منطقی بالا، عاشق تفکر و حل مسئله هستند و برای حل هر مسئله‌ای به دنبال الگوها و الگوریتم‌ها می‌گردند و از تجزیه‌وتحلیل و آنالیز مسائل لذت می‌برند.

 این کودکان در رده افراد منطقی و واقع‌گرا قرار دارند و در هر مسئله‌ای به دنبال کشف نظم، قاعده و قانون و روابط علت و معلولی هستند.

 پس اگر می‌خواهید با دید بهتری به بررسی هوش ریاضی در کودک خود بپردازید و آن را در کودکتان تقویت کنید در ادامه با ما همراه باشید.

هوش ریاضی منطقی  در کودکان چیست

اصطلاح هوش ریاضی منطقی

اصطلاح «هوش ریاضی منطقی» در انگلیسی Logical Mathematical Intelligence عنوان شده که به این هوش به‌اختصار «هوش ریاضی»، «هوش عددی»، یا «هوش منطقی» Logical Intelligence نیز گفته می‌شود.

هوش ریاضی:

هوش ریاضی به توانایی کودک در تجزیه و تحلیل مسائل ریاضی با استفاده ازقدرت ذهنی، درک رابطه علت و معلولی، حل مشکلات از روش های کاملاً منطقی وعلاقمند به نظم و ترتیب موجود در جهان گفته می‌شود.

ضرورت تقویت هوش ریاضی منطقی در کودکان

از میان ۹ هوشی که گاردنر طبقه‌بندی کرده است، «هوش کلامی» و «هوش منطقی ریاضی» جزو هوش‌های زیربنایی به شمار می‌روند که باید در دوران کودکی تقویت شوند.

در حقیقت هوش منطقی ریاضی، قدیمی‌ترین توانایی برجسته‌ای است که بشر به‌عنوان هوش به آن نگاه کرده و به دنبال شناخت، ارزیابی و پرورش آن بوده است. این هوش سبب اختراعات بزرگ بشری در طول تاریخ شده است، ازاین‌رو تقویت آن می‌تواند زمینه‌ساز هر چه بیشتر رشد فردی، اجتماعی و در نهایت رشد بشر در زمینه علم و فناوری باشد.

 کاربرد هوش ریاضی منطقی

کاربرد هوش ریاضی منطقی گاردنر در توانایی حل مسئله است. هوش ریاضیات منطقی زمانی فعال می‌شود که مغز با مشکل یا مسئله‌ای روبه‌رو می‌شود که نیاز به حل شدن دارد. نخستین رویارویی‌های مغز با مشکل یا مسئله که هوش منطقی و ریاضی را فعال می‌کند، سنین کودکی است، زمانی که کودکان تلاش می‌کنند اشیا و اشکال هندسی نامرتب را مطابق با الگوهای ذهنی خود مرتب کنند در حقیقت سعی دارند تا آن را با نمونه‌های هندسی موجود در ذهن خود تطبیق دهد.

این تطبیق‌سازی در سنین بزرگسالی نیز همراه ادامه پیدا می‌کند. ذهن انسان، ماشین الگوهای تطبیقی و تشخیصی است تا بتواند مسائل پیرامون خود را حل کند و در حقیقت این هوش منطقی است که این توانایی را به انسان می‌دهد تا از پس مسائل پیرامون خویش برآید.

ویژگی کودکان باهوش ریاضی منطقی

اولین قدم برای تشخیص این هوش در کودک آن است که بتوانید به این سؤال پاسخ روشنی دهید. چه کسانی هوش ریاضی دارند؟

اگر کودکی در اطراف شماست که دارد ریاضیات را کشف کند، با اعداد کار کند و روش‌های منطقی برای پاسخ به سؤالات بیابد، حتماً از هوش ریاضی و منطقی خوبی برخوردار است. از دیگر ویژگی‌های این کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مسائل ریاضی را به‌خوبی می‌فهمند و به‌سادگی این مسائل را حل می‌کنند.
  • تشخیص، استدلال و تجزیه‌وتحلیل مشکلات برای آنها آسان است.
  • به اعداد و تبدیل آنها علاقه‌مند هستند.
  • به انجام آزمایش‌های علمی علاقه‌مند هستند.
  • به دنبال دلایل اتفاق‌های مختلف هستند.
  • کودک عاشق بازی‌های فکر مانند شطرنج، بازی‌های استراتژیک، بازی‌های کارتی و ریاضی است و در آن‌ها موفق است
  • آن‌ها به خواندن رمان‌های پلیسی علاقه‌مند هستند و از دیدن فیلم‌های جنایی تخیلی لذت می‌برند
  • این کودکان می‌توانند با خوشحالی وقت خود را با موضوعاتی مانند الکترونیک، حساب، منطق و غیره بگذراند.
  • نظم و ترتیب در جهان را دوست دارند.
  • همه چیزهای را به اجزای کوچک تقسیم می‌کنند و آنها را دسته‌بندی می‌کنند.
  • در پی امور عقلی و منطقی هستند.
  • توانایی مشاهده و نتیجه‌گیری
  • به مقررات و قوانین بسیار حساس هستند.
  • آن‌ها اغلب با اطلاعات ذهنی کار نمی‌کنند و به‌جای آن برای حقایق واضح و داده‌های سخت ارزش قائل هستند.
  • از موضوعاتی مانند ریاضی، علوم کامپیوتر، فناوری، طراحی، شیمی لذت می‌برند.
  • آن‌ها نظم منطقی را در آموزش ترجیح می‌دهند.
  • افراد بسیار منظمی هستند.
آموزش و تقویت هوش منطقی ریاضی

چگونه هوش منطقی ریاضی در کودکان افزایش دهیم؟

اگرچه این باور عمومی وجود دارد که افرادی که می‌خواهند هوش منطقی خود را بهبود بخشند، باید در ریاضیات بسیار قوی باشند، ولی لزوماً این‌گونه نیست، بلکه با تلاش و برنامه‌ریزی می‌توان این هوش را در کودکان افزایش داد. البته بهترین زمان برای افزایش هوش ریاضی منطقی زمان کودکی است، زیرا بر اساس تحقیقات علمی، 80 درصد هوش افراد، تا پیش از 8 سالگی شکل می‌گیرد.

برخلاف تصور عموم، افزایش هوش منطقی ریاضی در کودک کار چندان سختی نیست. با استعدادیابی کودکان در وهله نخست می‌توان سطح هوش عددی کودکان را سنجید و سپس با طیف وسیعی از سؤالات منطقی هوش ریاضی و بازی‌های ذهنی مهارت‌های آنها را در این زمینه افزایش داد.

از جمله روش‌های کاربردی برای تقویت هوش ریاضی کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کتاب مناسب برای تقویت هوش ریاضی کودکان

کتاب‌های زیر در زمینه هوش ریاضی کودکان می‌تواند مؤثر باشد:

  • کتاب هوش ریاضی کودکان

این کتاب به والدین در رسیدن به معنای جامعی از هوش، بررسی عواطف مثبت و پرورش هوش در کودکان، ارائه روش‌هایی برای افزایش خلاقیت هوش منطقی و ریاضی آن‌ها، تأثیر بازی‌های تخیلی و داستان در پرورش ذهن کودک و … کمک می‌کند.

  • کتاب هوش ریاضی و یاددهی یادگیری ریاضی

در این کتاب والدین می‌توانند با مفاهیمی چون هوش منطقی و ریاضی، روش‌هایی برای خلاقیت هوش منطقی ریاضی در کودکان، یادگیری تعاملی ریاضی با استفاده از فعالیت‌ها و بازی‌ها، فناوری و آموزش ریاضی و… آشنا شوند.

از آن‌جایی که کودکان باهوش عددی بالا تمایل به برنامه‌ریزی و قانون‌گذاری دارند در این کتاب یک تقویم هفتگی ویژه تعبیه شده است که والدین می‌توانند هر ماه به فرزند خود یک تقویم هفتگی بدهد که برای هر روز آن برنامه خاصی تدارک دیده باشد. به طور مثال، ممکن است روز شنبه به استخر برود، روز یکشنبه نقاشی کند، روز دوشنبه پازل درست کند.

انجام این فعالیت‌ها نیاز به‌دقت و یا پول زیادی ندارد، ولی کودک از توجه والدین به تنظیم مناسب اوقات احساس خشنودی خواهد کرد و از این چارچوب بدون ابهام لذت می‌برد.

  • معماهای چهارگوش از نائوکی اینابا

همان‌طور که گفتیم حل معما یکی از راه‌های تقویت هوش ریاضی در کودکان است. بخش ابتدایی این کتاب شامل صدها معمای مختلف است و بخش دوم به پاسخ تشریحی معماها پرداخته است. این کتاب به افراد در تقویت هوش ریاضی کمک می‌کند و درعین‌حال تمرینی بسیار مؤثر برای پرورش خلاقیت و کسب مهارت‌های حل مسئله است.

البته برای حل معماهای این کتاب نیازی به محاسبات سخت و پیچیده نیست بلکه کافی‌ست به‌صورت منطقی و نگاهی کل‌گرایانه به سؤالات پاسخ داده شود.

راه های افزایش هوش ریاضی و منطقی

کتاب و ابزار آموزشی مناسب جهت تقویت هوش ریاضی منطقی

کتاب کار ریاضی و هوش
کتاب بازی آموزش ریاضی
کتاب بازی آموزش ریاضی
بازی آموزش اعداد

انواع بازی برای تقویت هوش منطقی ریاضی در کودکان

می‌توان با بازی و روش‌های خلاقانه به کودکان یاد داد که مسائل ساده ریاضی را بدون استفاده از ماشین‌حساب و کاغذ و به‌صورت ذهنی محاسبه کنند. این بازی‌های به‌صورت مشخص سبب تقویت هوش منطقی در کودکان می‌شود. از جمله این بازی‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

معما بازی:

یکی از بازی‌های جذاب برای این افراد می‌تواند حل معماهای ریاضی باشد. در واقع این تمرین‌ها فعالیت‌هایی هدفمند برای تقویت هوش منطقی ریاضی به اشکال مختلف هستند.

می‌توان گاهی حل معما را به بازی حرکتی نیز تبدیل کرد. به طور مثال برخی اجزای وسایل را باز کرد و دوباره آن را با کودکان چید.

حل پازل:

به‌طورکلی حل کردن پازل‌ها که تفکر منطقی کودک را افزایش می‌دهد زمان زیادی نمی‌برد و می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد. پازل‌ها انواع مختلفی دارند که عبارت‌اند از:

پازل مکعبی:

مکعب روبیک یا پازل مکعبی یکی دیگر از فعالیت‌ها و بازی‌های جذاب برای تقویت هوش ریاضیات است که می‌تواند به تقویت هوش سیال، توانایی حل مسئله، تقویت هوش فضایی و افزایش سرعت پردازش و تحلیل در کودک کمک می‌کند.

سودوکو:

سودوکو نوعی پازل عددی است که بچه‌ها را تشویق می‌کند تا به طور منظم معماهای توالی اعداد و غیره را حل کنند. این بازی به ایجاد منطق و توانایی حل مسئله توسط کودک کمک می‌کند تا بتواند تصمیم بگیرد و مشکلات بیشتری را حل کند.

بازی‌های فکری رومیزی:

بازی‌های فکری رومیزی راهی عالی برای توسعه مهارت‌های تفکر استراتژیک، توسعه تفکر فضایی، تجسم فضایی و هوش ریاضی منطقی در کودکان هستند. این بازی‌ها توانایی استراتژی‌گذاری، برنامه‌ریزی و راه‌های حل مشکلات، مهارت‌های حل مسئله را در افراد تقویت می‌کند.

 از این میان می‌توان به مونوپولی، منچ، راز جنگل و شطرنج اشاره کرد.

شطرنج یکی از این نوع بازی‌هاست که به بهبود خلاقیت، توانایی حل مسئله، برنامه‌ریزی و… در کودک کمک می‌کند.

انجام آزمایش‌های علمی:

انجام آزمایش‌های علمی یکی از جذاب‌ترین و بهترین فعالیت‌ها برای توسعه هوش ریاضی منطقی است. کودکانی که از هوش عددی برخوردارند، بسیار تمایل به انجام آزمایش‌های علمی دارند. زیرا به آن‌ها برای درک چگونگی کارکرد فرایندها کمک می‌کند و کنجکاوی آنان را که یکی از قوی‌ترین ویژگی‌های آنهاست برطرف می‌کند.

آموزش هوش ریاضی منطقی گاردنر پیش از مدرسه:

قبل از مدرسه والدین می‌توانند با روش‌های غیرمستقیم در خانه این هوش را در کودکان خود تقویت کنند. به طور مثال شما می‌توانید مسئولیت اجرای قوانین روشنی را در خانه به کودکان بدهید. زیرا آنها به ساختاری با قوانین، اهداف و رویه‌ها نیاز دارند، تا با ابهام دست‌وپنجه نرم نکنند.

در صورت امکان، از فرزندتان بخواهید که مسائل ریاضی پیش‌آمده در خانه را حل کنند. مثلاً، در حین خرید، از فرزندتان بخواهید قبل از اینکه شما خرید را تسویه کنید، صورت‌حساب را محاسبه کند. حتی اگر بزرگ‌تر هستند و درصدها را می‌دانند، از آنها بخواهید برای یک یا دو کالا تخفیف محاسبه کنند.

می‌توانید در چالش‌های پیش‌آمده در خانواده از او بخواهید که دلیل تصمیم‌گیری خود را توضیح دهد، با این کار میل به تفکر انتقادی را در او ایجاد کنید. علاوه بر این می‌توانید از دیدن فرزندتان که با راه‌حل‌های خلاقانه موضوع را حل می‌کند، لذت ببرید.

برای تقویت کودکان تا پیش از مدرسه می‌توانید به آنها طبقه‌بندی اشیاء را یاد دهید یا از آنها بخواهید که آیتم‌هایی را بر اساس اندازه، رنگ، شکل و … مرتب کنند.

دختران با هوش منطقی ریاضی بالا

چگونگی تقویت و آموزش هوش ریاضی منطقی به کودکان در مدرسه

این بُعد هوش در مدارس ما از گذشته تابه‌حال از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است و سیستم آموزشی ما خوشبختانه یا متأسفانه بیشتر برای تقویت این هوش برنامه‌ریزی شده است.

کودکانی که دارای استعداد منطقی ریاضی هستند، با استفاده از ابزارها و فناوری‌های موجود مانند رایانه، برنامه‌های آماری و تحلیلی و پروژه‌های عملی بهتر آموزش داده می‌شوند.

آن‌ها این قدرت را دارند که اطلاعات را به بهترین وجه پردازش کنند. بهتر است مربیان در مدارس برای این افراد فعالیت‌های ساختاریافته و هدف‌گرا را که مبتنی بر استدلال و منطق ریاضی هستند، جایگزین فعالیت‌های غیرساختاری خلاقانه کنند.

در پروژه‌های مدرسه این کودکان می‌توانند مسئول تهیه یک دستور کار یا فهرست، تعیین اهداف عددی، رتبه‌بندی ایده‌ها، قراردادن مراحل در یک توالی یا پیگیری پیشرفت باشند. همچنین، این دانش‌آموزان توانایی این را دارند که مشکلات را با استفاده از منطق، تجزیه‌وتحلیل و مهارت آنها در ریاضی عیب‌یابی کنند.

 کودکانی که هوش منطقی ریاضی دارند، از طریق روش‌ها و تکنیک‌های مبتنی بر منطق و نظم، بهتر یاد می‌گیرند. برای نمونه اگر آن‌ها بخواهند مطلبی را حفظ کنند، بهترین راه این است که ابتدا یک فهرست از مفاهیم کلیدی و بخش‌های مهم آماده کنند و برای به‌خاطر سپردن مطلب، از آنها استفاده کنند.

همچنین یکی دیگر از روش‌های مفید برای این دانش‌آموزان آن است که برای بهتر فهمیدن مطالب، ارتباط میان قسمت‌های مختلف مطالب را پیدا کنند. باتوجه‌به این موضوع که ذهن این افراد به دنبال الگوسازی است، برای یادگیری بهتر می‌توان از ایده ایجاد الگوها برای آنها استفاده کرد. این تکنیک‌ها به‌ویژه در یادگیری مطالبی مانند تاریخ و ادبیات کاربرد دارند، چراکه یادگیری مطالب این‌چنینی در حالت عادی برای افرادی که هوش ریاضی دارند، تا حدی دشوار است.

بهتر است مربیان برای درک مفاهیم انتزاعی به این کودکان از ابزارهایی مانند نمودارها، جدول زمانی یا خطوط کلی استفاده کنند.

ارتباط میان هوش‌های دیگر گاردنر و هوش ریاضی منطقی چیست؟

هرچند در حال حاضر هوش عددی یکی از ابعاد چندگانه هوش به شمار می‌رود، ولی به‌صورت مستقیم بر بهره‌وری سایر ابعاد هوش نیز مؤثر خواهد بود. این هوش پیش از اینکه نیاز به بیان یا تصویرسازی از مسئله داشته باشد با یک فرایند ذهنی دقیق و سریع، نظم منطقی بین اجزای یک مسئله را کشف و مسئله را با استفاده از اصول پایه منطقی عقل حل می‌کند. به‌عبارت‌دیگر این هوش سبب می‌شود که افراد در سایر هوش‌های چندگانه خود عملکرد بهتری داشته باشند.

ارتباط هوش ریاضی منطقی باهوش موسیقی

حتماً تابه‌حال زیاد شنیده‌اید کسانی که در موسیقی افراد سرشناس و توانمندی بوده‌اند هوش ریاضی خوبی داشته‌اند. باید بگوییم این حرف تقریباً درست است و این دو هوش به هم مرتبط هستند و به تقویت هم کمک می‌کنند.

در موسیقی نت‌ها، فواصل، گام‌ها، هارمونی، ملودی و حالت‌ها با تناسب و روابط عددی، اعداد صحیح و لگاریتم ارتباط دارند. همچنین مفاهیم ریاضی در ملودی و ریتم (ضرب و گروهبندی نت‌ها در سرعت)، خود را نشان می‌دهند؛ بنابراین کودکانی که در سنین پایین موسیقی را یاد می‌گیرند در آینده مفاهیم ریاضی را بهتر درک می‌کنند.

ارتباط هوش عددی باهوش فضایی

هوش فضایی مواجه کودک با جهان سه‌بعدی است که تحقیقات نشان داده است یکی از راه‌های تقویت آن بازی در محیط واقعی با مکعب‌ها، احجام هندسی و پازل‌ها و تقویت هوش ریاضی کودک است.

ارتباط هوش عددی باهوش کلامی

هوش کلامی یکی از هوش‌های موردتوجه در هوش گاردنر است که روابط برون فردی و هوش هیجانی کودک متأثر از آن است. یکی از فعالیت‌های مناسب برای تقویت این هوش داستان‌سرایی است. داستان‌سرایی علاوه بر تقویت هوش کلامی به تقویت هوش ریاضی در کودک می‌پردازد. شاید از خودتان بپرسید چگونه؟

این فعالیت راه عالی برای توسعه مهارت‌های استدلال منطقی را ارائه می‌دهد و نیاز به برنامه‌ریزی، حل مسئله و تجزیه‌وتحلیل دارد.

مشاغل مناسب هوش ریاضی منطقی برای کودکان

حرفه‌هایی که عمدتاً با اعداد سروکار دارند احتمالاً برای افراد باهوش منطقی ریاضی بالا جذاب هستند، این نقش‌ها البته فقط محدود به  نقشه‌کشی، معماری، فیزیک، نجوم یا سایر زمینه‌های علمی نمی‌شود و گسترده‌تر است.

به‌عنوان‌مثال، در زمینه پزشکی، ممکن است فرد بخواهد با استفاده از فناوری پزشکی  داروساز شود یا به‌عنوان یک پزشک کار کنند.

به‌طورکلی مناسب‌ترین مشاغل برای کودکانی باهوش ریاضی و منطقی عبارت‌اند از:

  • مهندس کامپیوتر، برنامه‌نویس و تکنسین
  • مهندس نرم‌افزار
  • تحلیلگر سیستم
  • تحلیلگر شبکه
  • متخصص و طراح پایگاه‌داده
  • مهندس (برق، ساختمان، مکانیک، شیمی و صنعتی)
  • متخصص حسابداری
  • کارشناس امور مالی
  • مشاور مالی و سرمایه‌گذاری
  • معلم ریاضی
  • مشاغل مرتبط با آمار
  • معمار و معمار داخلی
  • فیزیک‌دان
  • کارشناس نجوم و ستاره‌شناس
  • پزشک، پرستار، پیراپزشک و داروساز

باتوجه‌به این موضوع که داده‌ها و تجزیه‌وتحلیل‌ها، هرروزه نقش بیشتری را در زندگی ما ایفا می‌کنند، تنوع مشاغل شغلی برای هوش عددی می‌تواند روزبه‌روز در حال افزایش باشد. 

مزایا و کاربرد هوش ریاضیات در کودکان

مزایای تقویت هوش ریاضی منطقی گاردنر

هوش منطقی و ریاضی  فقط برای حل مسائل ریاضی کاربرد ندارد بلکه می‌توان از آن برای انجام وظایف روزانه، تجزیه‌وتحلیل و استفاده از اطلاعات برای ایجاد چیزهای جدید یا بهبود موارد موجود استفاده کرد؛ بنابراین، ورود به حوزه‌های عمیق‌تر این موضوع بسیار ضروری است. در ادامه به مهم‌ترین مزایای تقویت هوش ریاضی اشاره می‌کنیم:

  • توانایی تجزیه‌وتحلیل داده‌ها
  • شناسایی فرم و شکل توسط کودک
  • تجزیه‌وتحلیل سرعت و فاصله

 همه بچه‌ها برای انجام فعالیت‌هایی مانند گرفتن توپ، ضربه‌زدن به توپ به تیر دروازه، ضربه‌زدن به توپ با چوب، باید سرعت و مسافت را ارزیابی کنند. همین مهارت‌ها برای فعالیت‌هایی مثل رانندگی ایمن در بزرگسالی مفید است.

  • توانایی کشف و اختراع

از این دانش می‌توان برای ایجاد چیزهای جدید استفاده کرد. مثل نیوتن، انیشتین، گراهام بل و چندین مبتکر دیگر که با اکتشافات خود دنیا را تغییر داده‌اند. آن‌ها با استفاده از توانایی خود در تجزیه‌وتحلیل و اعمال منطق، چیزهای زیادی را اختراع کردند.

تست هوش ریاضی منطقی گاردنر

تست هوش چندگانه گاردنر می‌تواند به افراد کمک کند تا مهارت‌های خود را کشف کنند و مطمئن شوند که در مسیر درست هستند. این ساده‌ترین راه برای تشخیص علایق خاص و انواع هوش است.

تست هوش گاردنر شامل ۸۰ سؤال است که در پاسخ به این سؤالات می‌توان یکی از گزینه‌های «به‌هیچ‌وجه شبیه من نیست»، «اندکی شبیه»، «در حد متوسط شبیه»، «تا حد زیادی شبیه»، «کاملاً شبیه» را انتخاب کرد که جمع کل سؤالات مشخص‌کننده هوش غالب فرد بر اساس هوش‌های چندگانه گاردنر است. تست هوش گاردنر تنها یک ابزار خودارزیابی است و جواب درست یا غلطی برای آن وجود ندارد. 

در واقع تست هوش گاردنر توانایی و استعداد کودک را به‌طورکلی مورد سنجش قرار می‌دهد و قابل تفکیک نیست.

هیچ روش رسمی برای آزمایش یا اندازه‌گیری هوش‌های چندگانه گاردنر به طور مجزا وجود ندارد، اما تعدادی تمرین و آزمون آنلاین غیررسمی وجود دارد که هدف آنها برجسته‌کردن هوش منطقی و ریاضی بالا یا تمایل به اعداد و استدلال منطقی است. بااین‌حال، اعتبار این منابع تأیید شده نیست و اغلب در معرض انتقاد است.

تفسیر تست هوش ریاضی منطقی

مجموع امتیازهای ردیف‌های ۱، ۹، ۱۷، ۲۵، ۳۳، ۴۱، ۴۹، ۵۷، ۶۵ و ۷۳ تعیین‌کننده هوش ریاضیات است. بیشترین امتیازی که یک فرد می‌تواند در این هوش به دست بیاورد، ۵۰ است.

امتیاز کمتر از 20  سطح هوش پایین، بین ۲۰ تا ۳۰ سطح هوش متوسط، بین ۳۰ تا ۴۰ سطح هوش خوب، بین ۴۰ تا ۴۵ سطح هوش زیاد و بین ۴۵ تا ۵۰ سطح هوش خیلی زیاد را در هوش ریاضی نشان می‌دهد. 

بزرگان و مشاهیر هوش ریاضی و منطقی

افراد مشهور باهوش ریاضی منطقی        

به‌نوعی می‌توان ادعا کرد تقریباً تمام افرادی که دنیا را با اختراعات خود تغییر داده‌اند، دارای هوش ریاضی منطقی بوده‌اند. از این میان می‌توان به افراد زیر اشاره کرد.

توماس ادیسون: بزرگ‌ترین مخترع آمریکا که جادوگر منلو پارک با اختراع لامپ، گرامافون و دوربین متحرک شناخته می‌شود از هوش ریاضی منطقی بالایی برخوردار بوده است.

او همچنین تغییراتی در تلفن و تلگراف برای بهبود آنها ایجاد کرد. او در 84 سال زندگی خود، تعداد شگفت‌انگیزی اختراع را به نام خود ثبت کرد.

آلبرت انیشتین: بدون شک بزرگ‌ترین دانشمند تاریخ، انیشتین است که نظریه نسبیت را مطرح کرد که گامی مهم در توضیح نحوه عملکرد جهان به شمار می‌رود. او دانشمندی مشهور و بزرگ‌ترین فیزیک‌دان در سطح جهان شناخته شده است. او از هوش منطقی ریاضی بالایی برخوردار بود. مشکلات یادگیری انیشتین در دوران مدرسه می‌تواند الهام‌بخش کسانی باشد که در شرایط مشابهی هستند.

استیون هاوکینگ: هاوکینگ، فیزیکدانی که همه ما او را با مطالعاتش در زمینه فضا و زمان می‌شناسیم، یکی از بهترین نمونه‌های انسان‌های بزرگ باهوش ریاضی منطقی بالاست. باوجوداینکه به دلیل اسکلروز جانبی آمیوتروفیک خودروی صندلی چرخ‌دار بود و قادر به صحبت‌کردن نبود، از طریق کتاب‌هایی مانند «تاریخ مختصر زمان»، عملکرد جهان را برای میلیون‌ها نفر توضیح داد. او نمی‌توانست صحبت کند، بنابراین مجبور شد از طریق کامپیوتر با دیگران ارتباط برقرار کند. اما او خوش‌بین بود و هرگز امید خود را از دست نداد. هاوکینگ نظریه معروف بیگ بنگ را معرفی کرد.

بلز پاسکال: ریاضی‌دان، فیزیک‌دان و فیلسوف فرانسوی، یکی از تأثیرگذارترین دانشمندان ادوار است. از کارهای اولیه پاسکال در علوم طبیعی و کاربردی بود که نقشی مهمی در ساخت ماشین‌حساب‌های مکانیکی و مطالعه سیالات داشت. وی همچنین نقشی مهم در توضیح مفهوم فشار و خلأ نیز ایفا کرد. 

اسحاق نیوتن: ریاضی‌دان، فیزیک‌دان، اخترشناس، متخصص الهیات و نویسنده و فیلسوف طبیعت اهل انگلستان بود که به‌عنوان یکی از مؤثرترین دانشمندان کل تاریخ و یک شخصیت کلیدی در انقلاب علمی شناخته می‌شود.

اسباب بازی های مناسب برای افزایش هوش ریاضی منطقی

بازی آموزشی شکل ساز
بازی آموزش ریاضی
بازی چرتکه
بازی آموزشی مونته سوری اشکال

سوالات متداول

هوش ریاضی منطقی چیست؟

هوش منطقی ریاضی، یکی از 9 هوش چندگانه هاوارد گاردنر است که به توانایی تجزیه‌وتحلیل مسائل به‌صورت منطقی، استدلال، حل مسائل و یادگیری با استفاده از اعداد، اطلاعات بصری انتزاعی و تجزیه‌وتحلیل روابط علت و معلولی اشاره دارد.

چگونه هوش ریاضی و منطقی را می‌توان تقویت کرد؟

اگر کودک شما تمایل به هوش منطقی – ریاضی دارد، می‌توانید به او کمک کنید تا مهارت‌های خود را از طریق حافظه یا بازی‌های منطقی، پازل‌های ریاضی، پروژه‌های عملی، برنامه‌های کامپیوتری، تشخیص الگو، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و … تقویت کند.

چه کلاس‌هایی برای افراد باهوش ریاضی منطقی سخت خواهد بود؟

افراد باهوش منطقی – ریاضی ممکن است در مطالبی که با حفظیات سروکار داشته باشند، با مشکل روبه‌رو شوند همچنین موضوعات یا پروژه‌هایی که فاقد دستورالعمل‌های گام‌به‌گام هستند یا موقعیت‌هایی که قوانین واضحی ندارند، می‌توانند برای افرادی که هوش منطقی – ریاضی دارند، آزاردهنده باشند. 

183 مقاله

درباره نویسنده
تیم تولیدمحتوا بازی بوک
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
هوش های گاردنرهوش و استعداد

تست هوش گاردنر