زمان تقریبی مطالعه: 14 دقیقه
دوماهگی زمانی است که کودک شما میتواند لبخند بزند، متوجه صداها شود و به آنها واکنش نشان دهد. در این سن کودک شما درک میکند به چه چیزهایی بیشتر علاقه دارد یا چه چیزهایی را دوست ندارد و همین موضوع میتواند شما را از سردرگمی برای خریدن اسباببازیها یا بازی با نوزاد دو ماهه خود نجات دهد.
جالب است بدانید هیچکسی نمیتواند سریعتر از یک نوزاد دو ماهه بازیها را یاد بگیرد. البته بازی برای کودک دو ماهه علاوه بر سرگرم کردن او یک مزیت مهم دیگر یعنی افزایش خلاقیت و هوش کودک را به دنبال خواهد داشت که نقش مهمی در تعیین زندگی آینده کودک شما دارد. رشد نوزاد دوماهه میتواند از طریق یادگیری و تجربه کردن بازیها با دنیای اطراف خود و نحوه برخورد با آنها صورت گیرد. اما چه بازیهایی مناسب نوزاد دو ماهه هستند؟
اهمیت بازی با نوزاد دو ماهه
پیش از پرداختن به اهمیت بازی برای نوزاد دو ماهه اجازه دهید ابتدا به این سؤال که آیا دو ماهگی زمان مناسبی برای شروع بازی کردن با نوزاد است یا خیر پاسخ دهیم. باید بگوییم هیچ زمانی برای شروع بازی با نوزاد زود نیست و شما میتوانید حتی در یک ماهگی نوزاد هم با او بازی کنید. در ماههای اول یعنی تقریباً از 6 هفتگی که کودک میتواند لبخند بزند، با والدین خود پیوند محکمی برقرار میکند و به همین دلیل والدین تبدیل به محبوبترین اسباببازی آنها میشوند. بعد از گذشت چندین ماه، نوزاد شما شروع به کنجکاوی در دنیای اطراف خود میکند و آنجا زمانی است که کودک علاوه بر والدین، همه چیز به شکل یک اسباببازی میبیند.
بازی برای رشد کلی، یادگیری و سلامت نوزاد شما ضروری است. بهطورکلی، بازی به کودکان کمک میکند تا با دنیای اطراف خود و نحوه تعامل با آن شوند و از این طریق مسیر ارتباط با جهان را بیابد. همچنین تجربیات جدیدی که کودک از راه بازی به دست میآورد در رشد مغز و افزایش هوش مؤثر خواهد بود. بازیهایی که کودک را به حرکت وا میدارد، قدرت عضلانی و همچنین مهارتهای حرکتی درشت و حرکتی ظریف او را نیز افزایش میدهد.
از همه مهمتر این که بازی برای کودک دو ماهه یک فرصت عالی برای صحبت است، این یعنی بازی با نوزاد دو ماهه میتواند نقطه آغازی در یادگیری کلمات، زبان و مکالمه باشد. بدین ترتیب هر چه بیشتر با کودک بازی و صحبت کنید، نوزاد کلمات و جملات بیشتری را میشنود و علاوه بر افزایش دایره لغات ممکن است کودک زودتر به توانایی صحبت کردن برسد.
در حقیقت، بازی با نوزاد دو ماهه از آنجا که میتواند چیزهای زیادی در مورد انواع شخصیتها بیاموزد، به شما و به کودکتان کمک میکند تا همدیگر را بهتر بشناسید. کودکان از ماه اول پدر و مادرش را میشناسد و به صداها و لبخندها پاسخ میدهد بنابراین وقتی از سنین پایین با کودک خود بازی میکنید، او یاد میگیرد که به شما اعتماد کند و این باعث قویتر شدن پیوند شما با کودکتان میشود. با قویتر شدن پیوند میان شما و کودک، احساس عشق و امنیت در وجود کودک جاری خواهد شد.
تأثیر بازی با نوزاد دو ماهه بر هوش او
یکی از موضوعاتی که این روزها کنجکاوی بسیاری از والدین را برانگیخته پیدا کردن انواع بازی برای افزایش هوش نوزاد دو ماهه است اما از آنجا که والدین اغلب به این که هر بازی چه تأثیری بر کودک دارد توجهی ندارند دلیل نتیجه دلخواه را هم از بازی با نوزاد دو ماهه خود به دست نمیآورند. بنابراین، پیش از انتخاب بازی، ابتدا باید قدری با تأثیرات آن آشنا شوید.
بازی بهطورکلی، برای رشد شناختی نوزاد شما مهم است. یعنی توانایی رشد کودک شما برای فکر کردن، درک کردن، برقراری ارتباط، به خاطر سپردن، تصور کردن و بررسی اتفاقات بعدی همه قابلیتهایی هستند که کودک از طریق بازی در سنین اولیه کسب میکند. این به این دلیل است که اغلب بازیها با نوزاد تازه متولد شده حول محور تعامل با کودک و پاسخهای او در برابر نشانهها میگردد. این تعاملات پاسخگو با تحریک مغز کودک باعث ایجاد میلیونها سیناپس میان نورونها میشود که در آینده کمک بسیاری به کودک خواهد کرد.
از طریق این فعل و انفعالات، کودک شما همچنین در مورد جهان اطلاعاتی از قبیل این که آیا جهان امن و مطمئن است، آیا او را دوست دارند، چه کسی او را دوست دارد و خیلی چیزهای دیگر میآموزد. بدین ترتیب، وقتی کودک شما احساس امنیت، امنیت و عشق کند، اعتماد به نفس لازم برای ادامه کاوش و یادگیری را خواهد داشت و این برای رشد مغز و شناختی کودک شما خوب است.
چه بازی هایی با کودک دو ماهه انجام دهیم؟
حال که به اینجای مقاله رسیدیم و با تأثیراتی که بازی با نوزاد دو ماهه بر هوش و خلاقیت آنها آشنا شدیم، وقت آن رسیده تا به سراغ یکی از دغدغههای اصلی والدین یعنی انتخاب بازی مناسب برای نوزاد دو ماهه بپردازیم. همانطور که میدانید بازیها در سنین نوزادی اغلب اسباببازیهای چرخان و صدادار هستند که میتوانند توجه کودک را به خود جلب کنند اما علاوه بر اسباببازیهایی که اغلب آنها را میشناسید ما در ادامه به معرفی چند بازی یا فعالیت میپردازیم که به کمک آنها بتوانید نوزاد خود را سرگرم و مهارتهای ضروری و هوش و خلاقیت کودک را تقویت کنید.
ماساژ دادن
یکی از سادهترین روشهای بازی با نوزاد دو ماهه ماساژ دادن او است. با ماساژ دادن نوزادتان علاوه بر این که حس لامسه او را تقویت میکنید، با ایجاد ارتباط پوستی به کودک احساس آرامش و امنیت میدهید. هنگام ماساژ بدن نوزاد مطمئن شوید که اتاق نوزاد گرم است و از یک کرم یا روغن خوشبو برای این کار استفاده کنید.
بهترین تایم برای ماساژ معمولاً بعد از چرت زدن نوزاد یا بعد از حمام کردن او است. 20 دقیقه معمولاً مدت زمان مناسبی برای ماساژ نوزاد خواهد بود. همچنین برای این کار، کافی است تا حرکتهای طولانی را روی پای نوزاد انجام دهید. از مچ پای نوزاد تا ران و روی باسن ماساژ دهید. بازوهای نوزاد را با نوازش از سمت شانهها به سمت پایین و به سمت مچ بکشید.
در آغوش گرفتن
شاید کمی برایتان عجیب باشد اگر در آغوش گرفتن را نیز در لیست بازی با نوزاد 2 ماهه قرار دهیم اما باید بگوییم در آغوش گرفتن نوزاد آنقدر مهم است که نوزادان بدون در آغوش گرفتن نمیتوانند مراحل رشد را بهدرستی طی کنند. در آغوش گرفتن نوزادان در حقیقت به آنها کمک میکند تا باهوشتر، سالمتر، شادتر و از همه مهمتر به والدین خود نزدیکتر شود.
همچنین محققان دریافتهاند که نوزادان در روز به مدت ده هفته در آغوش گرفته شدهاند رشد بهتری نسبت به دیگر نوزادان داشتند. البته همه انواع لمس مناسب نوزادان نبوده و فقط یک لمس محبتآمیز، مانند در آغوش گرفتن، میتواند محرک مثبتی در جهت رشد مغزی نوزاد باشد و هورمون عشق یا اکسیتوسین را در بدن کودک ترشح کند.
لمس کردن
اولین باری که نوزاد حس لمس را درک میکند در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد. پس از آن همانطور که نوزاد رشد میکند، میتواند انواع مختلف لامسه از جمله سرما، گرما، درد و فشار را نیز درک کند. به همین دلیل، لمس نقش اساسی در برقراری ارتباط با نوزادان دارد و به آنها کمک میکند تا اطراف خود را سریعتر درک کنند.
حس لامسه هم نوعی بازی با نوزاد دو ماهه است که در رشد شناختی کودک مؤثر خواهد بود. نوزادانی که با مادر خود تماس پوستی دارند اضطراب، خصومت و ناراحتی عاطفی کمتری را تجربه میکنند. فقدان حس لامسه قدرت یادگیری را کاهش میدهد و به نوعی مانع رشد شناختی کودک میشود. محرومیت از لمس همچنین میتواند پرخاشگری را افزایش دهد و ممکن است بر رفتار نوزادان تأثیر بگذارد.
انواع بازی با نوزاد دو ماهه برای رشد همه جانبه
بازی یکی از بهترین روشها برای ارتباط با نوزادان است. در بازی با نوزاد 2 ماهه توجه داشته باشید که شما چیزی هستید که کودکتان بیشتر از همه به آن علاقه دارد بنابراین میتوانید به خوبی کودک را به حرکت و فعالیت تشویق کنید و هیجان او برای اسباببازیهای مختلف را برانگیزید. همانطور که پیش از این گفتیم، قبل از انتخاب بازی باید هدف خود از انجام آن را نیز مشخص کنید تا به نتیجه دلخواه برسید به همین منظور ما در ادامه بازی را بر اساس اهداف رشدی آنها دستهبندی کردهایم.
انواع بازی با نوزاد دو ماهه برای رشد جسمانی و ادراکی
- به آرامی دستهای کودک خود را به هم بزنید یا بازوهای او را دراز کنید (به صورت ضربدری، پهن یا بالای سر).
- با دستها و پاهای کودک دست بزنید
- پاهای کودک را به آرامی حرکت دهید، انگار که در حال رکاب زدن با دوچرخه است.
- با استفاده از یک تشک بازی یا پتو روی زمین، هر روز به کودک خود فرصت دهید تا روی شکم بخوابد. این کار کودک شما را تشویق میکند که حرکت کند و غلت بزند، سر خود را بالا نگه دارد و به او اجازه میدهد چیزها را از منظر دیگری ببیند. (همیشه در حین شکم مراقب کودک خود باشید و کودک خود را به پشت بخوابانید.)
انواع بازی با نوزاد 2 ماهه برای رشد هیجانی اجتماعی شناخت احساسات و کنترل هیجانات
از اسباب بازی مورد علاقه کودک خود استفاده کنید تا کودکتان روی آن تمرکز کند و دنبالش کند، یا جغجغهای را تکان دهید تا نوزادتان پیدا کند.
- حالات مختلف صورت را برای کودک خود ایجاد کنید تا از آنها تقلید کند.
- با کودک خود صحبت کنید و اجازه دهید کودک شما پاسخ دهد.
- برای کودک خود شعر بخوانید.
- به کودکتان چیزهای مختلفی بدهید تا به آنها نگاه کند.
انواع بازی با نوزاد دو ماهه برای رشد شناختی، تقویت هوش و توجه
- چهره بسازید، لبخند بزنید، بخندید، چشمانتان را بچرخانید یا زبانتان را بیرون بیاورید. کودک شما عاشق تماشای صورت شما و انجام بازیهای پیکابو است. تعویض پوشک زمان خوبی برای بازی رو در رو است.
- به کودک خود اشیاء مختلف بدهید تا احساس کند. اسباببازیهای نرم، جغجغهها یا کتابهای پارچهای با صفحاتی با بافتهای مختلف سرگرمکننده هستند. احساس چیزهای مختلف به کودک شما کمک میکند تا جهان را بیاموزد.
مناسب ترین اسباب بازی ها برای بازی با نوزاد دو ماهه
نوزادانی که تازه به دنیا میآیند اکثر ساعات روز را در خواب سپری میکنند اما زمانی که کودک به مرز دو ماهگی برسد احتمالاً در طول روز کمی هوشیارتر خواهد شد و شما نیز میتوانید بیشتر با او بازی کنید. به گفته جانا سارنو، یک تحلیلگر رفتار و مدیر ارشد بالینی مراکز درمانی اوتیسم Hopebridge، مهارتهای ارتباطی در کنار سایر مهارتهای کودک در این مرحله شروع به رشد میکنند. در این سن شما احتمالاً متوجه خواهید شد که کودک به صورت شما نگاه میکند، سرش را به سمت صدای شما میچرخاند و وقتی با او صحبت میکنید یا او را در آغوش میگیرید آرام میشود. کودک شما همچنین ممکن است صداهایی فراتر از یک گریه ساده تولید و شروع به غر زدن کند.
بنابراین، در انتخاب اسباب بازی برای نوزاد دو ماهه به یاد داشته باشید که تقریباً هر چیزی میتواند در این سن به عنوان یک اسباب بازی عمل کند. به عنوان مثال، اگرچه کودک برای درک جغجغه بسیار کوچک است، میتوانید آن را از چپ به راست تکان دهید تا مهارتهای ردیابی بصری را تشویق کنید.
در مجموع، نکاتی که در خرید اسباب بازی برای نوزاد دو ماهه باید در نظر داشته باشید عبارت است از:
- اسباببازی از مواد طبیعی ساخته شده باشد. چوب، لاستیک طبیعی و حتی ابریشم جنسهای مناسبی برای اسباببازی هستند که میتوانید برای کودک تهیه کنید.
- اسباب بازی دارای رنگهای با کنتراست بالا باشد. از آنجا که در 2 ماهگی، بینایی کودک هنوز به طور کامل رشد نکرده اسباببازیهایی که دارای رنگهای با کنتراست بالا مانند سیاه و سفید هستند، و تحریک بینایی ندارند برای کودک بیشتر جذاباند.
- وسایل بازی باشخصیتهای واقعگرایانه را انتخاب کنید. بهتر است در این سن کتاب یا اسباب بازی با تصاویر واقعی از افراد، حیوانات و وسایل نقلیه را برای کودک انتخاب کنید تا این اشیاء را در زندگی واقعی تشخیص دهد.
- در هنگام بازی با کودک حرف بزنید و داستان بگویید. خوب است اگر با لحن ملایمی با کودک صحبت کنید و هر اقدامی را که انجام میدهید توصیف کنید.
- بر زمان بازی نظارت داشته باشید و بررسی کنید که اسباببازیها برای سن مناسب هستند. همیشه دستورالعملهای سنی اسباببازیها را بررسی کنید و چیزی که برای مرحله رشد کودک خیلی پیشرفته است را خریداری نکنید. همچنین نظارت بر نوزاد در حین بازی بسیار مهم است و هرگز او را بدون مراقبت در سطحی مرتفع نگذارید.
بدین ترتیب برخی از اسباببازیها که برای بازی با نوزاد دو ماهه میتوانید خریداری کنید عبارت است از:
- جعبه پارچهای صدادار
- عروسکهای پنبهای
- جغجغه
- انواع آویزهای تختی
- اسباببازیهای دندانی
- عروسک انگشتی
- کتاب پارچهای
معایب بازی نکردن با نوزاد دو ماهه
نخستین سال و ماههای آغازین زندگی نوزادان، یکی از تعیینکنندهترین زمانهایی است که میتواند در سرنوشت و آینده کودک نقش داشته باشد. در این سنین، نوزادان یاد میگیرند چگونه با جهان ارتباط برقرار کنند و دنیای اطراف خود را میشناسند. کودکانی که در سنین اولیه زندگی خود از مراقبت کافی و عشق والدین برخوردار نیستند در آینده میتوانند با مشکلات جدی و اختلالاتی نظیر اضطراب، افسردگی، دوقطبی و غیره دست و پنجه نرم کنند.
علاوه بر این، از آنجا که بازی کردن انواع احساسات کودک را تحریک میکند و هیجانات مختلف را به او میشناساند، محروم بودن از بازی در این سنین تعیینکننده حتی میتواند منجر به تاخیرهای رشدی در کودک شوند. به همین ترتیب، خوب است والدین با اهمیت بازی با نوزاد دو ماهه و حتی پایینتر آشنا باشند تا کودک نیز بتواند در زمان مناسب مهارتهای لازم را یاد بگیرد و از سایر همسنهای خود عقب نماند.
سؤالات متداول
کودک از دو ماهگی هشیارتر است و میتواند به نشانهها واکنش نشان دهد. به همین دلیل والدین میتوانند از این سن بازی با کودک خود را شروع کنند.
هرچه زودتر بازی با کودک شروع شود، مغز او رشد بهتری خواهد داشت و مهارتهای ضروری را راحتتر یاد میگیرد.
از بهترین انواع بازی با نوزاد دو ماهه میتوان به بازیهای صدادار مانند جغجغه، ماساژ دادن و صحبت و داستانگویی از اشاره کرد که میتواند برای کودک دو ماهه مفید باشد.