استاندارهای رشد فرزندبازی و هوش

بازی با کودک هفت ساله؛ معرفی بازی های هدفمند

زمان تقریبی مطالعه: 11 دقیقه

اهمیت بازی با کودک هفت ساله

بازی با کودک هفت ساله نقش مهمی در تقویت هوش، خلاقیت و انواع مهارت‌های مهم در زندگی آنان دارد. بازی به قدری برای رشد بهینه کودک مهم است که توسط کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد به عنوان حق هر کودک به رسمیت شناخته شده است.

وقتی والدین کودکان خود را در هنگام بازی مشاهده می‌کنند یا با آنها در بازی‌های کودک محور همراهی می‌کنند، فرصتی منحصر به فرد برای دیدن آنها داده می‌شود. تعاملاتی که از طریق بازی رخ می‌دهد به کودکان می‌گوید که والدین کاملاً به آنها توجه دارند و به ایجاد روابط پایدار کمک می‌کنند.

بدون شک همه والدین بهترین‌ها را برای فرزندان خود می‌خواهند؛ ولی متأسفانه آن دسته از کودکانی که به اندازه کافی خوش شانس هستند و منابع فراوان در دسترس دارند و در آرامش نسبی زندگی می‌کنند، ممکن است به دلیل بی اطلاعی والدین خود از مزایای کامل بازی بهره‌مند نشوند.

یکی از انواع بازی کودک هفت ساله، بازی بدون جهت است. بازی بدون جهت به کودکان این امکان را می‌دهد تا یاد بگیرند که چگونه در گروه کار کنند، مذاکره کنند، تعارضات را حل کنند و مهارت‌های دفاع از خود را بیاموزند. هنگامی که بازی بدون جهت و با محوریت کودک انجام می‌شود کودکان مهارت‌های تصمیم‌گیری را تمرین می‌کنند و در نهایت به طور کامل درگیر احساساتی می‌شوند که می‌خواهند دنبال کنند.

همان‌طور که می‌دانید از طریق بازی است که کودکان در سنین پایین با دنیای اطراف خود درگیر می‌شوند و در تعامل هستند. بازی با کودک هفت ساله این امکان را به او می‌دهد تا دنیایی را خلق و کشف کنند که می‌توانند بر آن تسلط یابند، و بر ترس‌های خود در حین تمرین نقش‌های بزرگسالان و گاهی اوقات در ارتباط با سایر کودکان یا مراقبان بزرگسال، غلبه کنند و اعتماد به نفس و انعطاف پذیری که برای رویارویی با چالش‌های آینده نیاز خواهند داشت را به دست آورند.

اگر شما والدین نگران فرزندان خود هستید و به دنبال اطلاعات علمی درباره انواع بازی با کودک هفت ساله خود می‌گردید حتماً این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.

تأثیر بازی بر هوش و استعداد کودک 7 ساله

بازی برای رشد سالم جسم و مغز کودکان ما در هر سنی از اهمیت زیادی برخوردار است.

بازی با کودکان هفت ساله این امکان را به آنها می‌دهد که از خلاقیت خود استفاده کنند و در عین حال قوه تخیل، مهارت و قدرت فیزیکی، شناختی و عاطفی خود را توسعه دهند.

از آنجایی که کودک تا قبل از 8 سالگی استعداد مشخصی ندارد برای کشف هوش باید در معرض انواع هوش‌ها قرار بگیرد و بهترین روش برای روبه رویی او با این مقوله بازی است.

در حین بازی ما می‌توانیم به صورت هدفمند و البته غیر مستقیم به تقویت هوش ‌های نه گانه گاردنر در هفت سالگی بپردازیم.

هوش حرکتی، دیداری، ریاضی و …. از این جمله‌اند که بازی‌های زیادی برای آن وجود دارد.

بررسی انواع بازی برای کودک هفت ساله

همه ما می‌دانیم که درس خواندن در طول  9 ماه سال برای دانش‌آموزان ابتدایی پر انرژی می‌تواند دشوار باشد. چه معلم باشید و چه والدین، پیدا کردن ایده‌های جدید و تازه برای بازی با کودکان هفت ساله که هم آنها را سرگرم کند و هم جنبه یادگیری داشته باشد همیشه آسان نیست. آیا شما به دنبال فعالیت‌های سرگرم کننده متنوع هستید؟ لیست زیر شامل فعالیت‌های بدنی، بازی‌های سرگرم‌کننده و کاردستی‌هایی است که برای کودک 7 ساله شما و دانش‌آموزان ابتدایی مفید است.

بازی برای رشد جسمانی – هماهنگی حرکاتی و ادراکی

برای تقویت مهارت حرکتی و ادراکی کودک بهترین بازی با کودک هفت ساله، بازی گرفتن توپ است. این بازی به این گونه انجام می‌شود که بعد از جمع شدن بچه‌ها به دور یک دایره، توپ را شما به بالا پرتاب می‌کنید. زمانی که توپ به بالاترین نقطه رسید اسم یکی از کودکان را بلند نام ببرید. آن کودکی که اسمش گفته شد باید به سرعت سمت توپ بدود و قبل از رسیدن آن به زمین، توپ را بگیرد. گرفتن توپ احتیاج به هماهنگی ادراکی و حرکتی در کودکان دارد.

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت های حرکتی درشت

مهارت‌های حرکتی درشت فرزند 7 ساله خود را به راحتی با انجام بازی ترامپولین می‌توانید تقویت کنید. از آنجا که کودکان در این سن می‌توانند از قوانین بازی پیروی کنند و بازی‌های گروهی را به خوبی انجام دهند؛ به شما پیشنهاد می‌دهیم که این بازی را به ضورت دسته جمعی انجام دهید. در این بازی همه عضلات بدن برای حفظ تعادل فرد باید درگیر شوند. در حفظ تعادل کودک روی ترامپولین فقط عضلات پا و پایین تنه مهم نیستند؛ بلکه تک‌تک عضلات دست، تنه و پا برای حفظ این تعادل نقش مهمی دارند. بازی ترامپولین یک بازی فوق‌العاده برای حفظ تعادل در کودکان است.

علاوه بر این موارد این بازی به تقویت هوش حرکتی کودک کمک می‌کند.

تأثیر بازی بر هوش و استعداد کودک 7 ساله

بازی برای رشد جسمانی و ادراکی – مهارت های حرکتی ظریف

اوریگامی از جمله محبوب‌ترین بازی‌های کلاسیک تمام دوران است. این فعالیت به کودکان اجازه می‌دهد تا مهارت‌های هندسه، هماهنگی دست و چشم و مهارت‌های حرکتی ظریف را توسعه دهند و هوش ریاضی و دیداری خود را تقویت کنند. به هر کودک یک تکه کاغذ بدهید. به آنها بگویید چگونه کاغذ را تا کنند و یک هواپیما یا یک پرنده درست کنند. برای سرگرمی بیشتر، می‌توانید از راهنمای اوریگامی هم استفاده کنید. این بازی با کودک هفت ساله به رشد تخیل آنها نیز کمک می‌کند.

بازی برای رشد هیجانی اجتماعی – شناخت احساسات و کنترل هیجانات

از جمله بازی با کودک هفت ساله برای تقویت هوش هیجانی می‌توان به بازی نمایش تئاتر اشاره کرد. این بازی را می‌توان به دو صورت با کودک انجام داد. اجرای بداهه که در آن خلاقیت کودک شکوفا می‌شود و کودک را تشویق می‌کند تا داستان سرایی کند و هیجاناتی که با آنها آشنایی کافی دارد را در نمایش خود به کار گیرد.

روش دوم این نوع بازی برای کودک هفت ساله این‌گونه است که برای آموزش هیجانات جدید یک داستان هدف‌مند از کتاب یا مجله را انتخاب می‌کنیم و از کودک می‌خواهیم تا آن را به صورت نمایش اجرا کند.

بازی برای رشد شناختی – تقویت هوش و توجه

بازی اسم و فامیل که همه ما خاطرات شیرینی از آن هنگام مهمانی‌های فامیلی داریم به عنوان بهترین بازی برای افزایش تمرکز کودکان ۷ ساله است. این بازی در حالی که مهارت‌های نوشتاری و کلامی را توسعه می‌دهد، به توسعه منطق نیز کمک فراوانی می‌کند. کودکان چون در این سن با نوشتن و کلمات زیادی آشنا شده‌اند انجام این بازی برای آنها شگفت‌انگیز است.

برای افزایش توجه کودک ابتدایی، بازی اسم با حروف الفبا هم یکی دیگر از بازی‌های مورد علاقه آنهاست. این بازی با کودک هفت ساله به این صورت اجرا می‌شود که یکی از بچه‌ها کلمه‌ای را وسط کاغذ می‌نویسد. بازیکن بعدی باید کلمه دیگری بنویسد که با حرف آخر کلمه نوشته شده شروع می‌شود. کلمات نوشته شده قابل استفاده مجدد نیستند و این چرخه تا حد امکان ادامه دارد.

معرفی انواع اسباب بازی برای کودک هفت ساله

کودکان شما در این سن دیگر علاقه‌ای به اسباب‌بازی‌های گذشته خود ندارند که این امر برای والدین بسیار مشهود است؛ بنابراین شما برای رشد و بازی با کودک هفت ساله خود می‌توانید فعالیت‌های پیچیده‌تر و چالش برانگیزتر را نسبت به سنین پایین‌تر انتخاب کنید. در ادامه پیشنهادهایی جهت خرید بهترین اسباب بازی برای بازی با بچه هفت ساله را به شما ارائه می‌دهیم.

جورچین‌ها

جورچین از جمله بهترین بازی برای افزایش تمرکز کودکان ۷ ساله است. کودکان حین انجام بازی‌های ساختنی مانند جورچین و لگو به تصور درستی از تلاش و نتیجه، عمق، طول، ارتفاع و ساخت و ساز دست پیدا می‌کنند. همچنین مهارت‌های خلاقیت و منطق نیز در آنها تقویت می‌شود.

دوچرخه سواری

دوچرخه بهترین اسباب بازی برای پسر ۷ ساله و دخترانی است که هوش حرکتی بالایی دارند. بچه ها در این سن عاشق دوچرخه سواری بدون چرخ‌های کمکی هستند. چون در این نوع بازی آنها به صورت مستقل و با اراده خود حرکت می‌کنند، اعتمادبه‌نفس آنها تقویت می‌شود و احساس مسئولیت بیشتری می‌کنند.

 شن و ماسه بازی

شن و ماسه از جمله هیجان انگیزترین اسباب بازی برای پسر ۷ ساله به حساب می‌آید. بازی با شن باعث تقویت قدرت تخیل و هوش فضایی در کودکان 7 ساله می‌شود. آنها دوست دارند هرآنچه که در ذهن خود دارند را به ‌وسیله شن بسازند و در حین ساختن درباره ایده‌ها و تخیلات خود صحبت کنند. برای فراهم کردن زمینه بازی با شن، شما عزیزان می‌توانید شن‌های بهداشتی را تهیه نمایید و در خانه در اختیار فرزند خود قرار دهید.

انواع پازل‌ها برای بازی با کودک هفت ساله

هرچه سن کودک بالاتر می‌رود پازل‌هایی با قطعات بیشتر، سایز کوچک‌تر و تصاویر پیچیده‌تر برای آنها مناسب است. جهت پرورش هوش و ابعاد مختلف ذهن و روان فرزند خود از پازل در کنار سایر بازهای فکری غافل نشوید.

معرفی انواع اسباب بازی برای کودک هفت ساله

نکات مهم هنگام انتخاب اسباب بازی برای کودک هفت ساله

اسباب بازی‌ها بخش مهم و سرگرم کننده رشد هر کودک هستند. اما آنها می‌توانند با خطراتی نیز همراه باشند. شما والدین عزیز هنگام خریداری اسباب بازی، علاوه بر جنبه زیبایی و سرگرم کننده بودن آن باید به صورت هدفمند انتخاب نمایید که در این راستا یک سری نکات وجود دارد که در ذهن خود داشته باشید خالی از لطف نیست.

بهتر است اسباب بازی برای بازی با کودک هفت ساله خود تهیه نمایید که نگهداری آن آسان و کم خرج باشد.

در هنگام خرید اسباب بازی برای سنین مختلف حتماً هشدارها و نکات ایمنی قید شده بر روی آن را با دقت مطالعه نمایید.

به مواد موجود در اسباب بازی توجه نمایید که علاوه بر ظاهری زیبا و دلنشین، در ساخت آن از مواد اولیه مرغوب استفاده شده باشد که دوام و طول عمر بالای آن را تضمین کند.

حتماً اسباب بازی مطابق سن کودک خود تهیه نمایید و از قرار دادن اسباب بازی سن‌های بالاتر به کودکان زیر 3 سال خودداری نمایید.

بهتر است تا بزرگ‌تر شدن کودک خود، از خرید اسباب بازی‌های پرتاب شونده اجتناب کنید. این قبیل اسباب بازی‌ها ممکن است جراحت غیر قابل جبران چشمی ایجاد کند.

در هنگام خرید و بازی با کودک هفت ساله خود خلق و خو، عادات و رفتار فرزندتان را در نظر بگیرید. حتی کودکی که در مقایسه با سایر بچه‌های هم سن و سال، باهوش‌تر و خلاق‌تر به نظر می‌رسد، نباید برای او از اسباب بازی‌های مخصوص بچه‌های بزرگ‌تر استفاده کنید.

پس از خرید اسباب‌بازی‌های مورد نظر خود، مهم است که مطمئن شوید بچه‌ها نحوه استفاده از آن‌ها را می‌دانند. بهترین راه برای انجام این کار نظارت بر بازی است. بازی با کودک هفت ساله نیز به آنها یاد می‌دهد که چگونه در حین سرگرمی، ایمن بازی کنند.

سؤالات متداول

مزایای بازی با کودک هفت ساله چیست؟

شما به ‌سادگی از طریق بازی با کودک هفت ساله می‌توانید زمینه تقویت هوش، شکل‌گیری تفکر خلاقانه، بهبود مهارت‌های حرکتی، ارتقای مهارت‌های کنترل عواطف، رشد همدلی و شایستگی اجتماعی، ارتقای سطح سلامت جسمی، برقراری رابطه بهتر و محکم‌تر با والدین، مربیان و هم‌سالان و … را برای فرزند خود فراهم کنید.

تأثیر بازی با کودک هفت ساله بر هوش و کشف استعداد او چیست؟

بازی با بچه هفت ساله علاوه بر اینکه لذت بخش‌ترین فعالیت برای اوست، طبیعی‌ترین راه هم برای یادگیری آنها می‌باشد. اگر شما والدین نگران یادگیری و هوش فرزند خود هستید بهترین و ساده‌ترین روشی که می‌توانید بر آن سرمایه‌گذاری کنید بازی کردن با آن‌هاست.

23 مقاله

درباره نویسنده
کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی
مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
آموزش و تربیت کودکان

سبک دلبستگی کودک شما چیست؟