تقویت مهارت های حرکتی در کودکان

مهارت‌های حرکتی

مهارت‌های اساسی حرکتی که به عنوان سواد بدنی نیز شناخته می‌شوند یکی از تأثیرگذارترین عواملی هستند که به کودک کمک می‌کنند تا با اعتماد به نفس و کنترل حرکت کند. یادگیری این دسته مهارت‌ها چه در دوران کودکی و چه در دوران بزرگسالی فواید بسیار زیادی برای زندگی کودک خواهند داشت؛ زیرا قدرت، وضعیت بدنی و خواب کودک را بهبود می‌بخشد و مهارت‌های اجتماعی او را نیز افزایش می‌دهد.

مهارت‌های حرکتی چیست؟

مهارت‌های حرکتی اساسی (FMS) شامل حرکات پایه‌ای هستند که به طور سنتی با فعالیت بدنی انسان مرتبط می‌شوند. برای مثال از رایج‌ترین FMSها می‌توان مهارت‌هایی مانند دویدن، پریدن، پرتاب کردن، گرفتن را نام برد که همه کودکان به طور طبیعی و همراه با رشد خود آن‌ها را انجام می‌دهند.
به طور کلی، مهارت‌های حرکتی به دو دسته مهارت‌های حرکتی ظریف و درشت تقسیم‌بندی می‌شوند. مهارت‌های حرکتی ظریف شامل استفاده از ماهیچه‌های کوچک در دست‌ها، مچ دست، انگشتان دست، پاها و انگشتان پا است که در آن‌ها مغز کودک نیاز دارد تا بین حرکت و آنچه می‌بیند هماهنگی ایجاد کند. این دسته از مهارت‌ها می‌تواند بر کارهایی مانند نگه‌داشتن چنگال برای غذا خوردن یا استفاده از مداد برای نوشتن تأثیر بگذارد. برای کودکان خردسال در به خصوص در سنین پیش دبستانی، مهدکودک و سنین اولیه مدرسه، رشد مهارت‌های حرکتی ظریف بسیار مهم و تأثیرگذار خواهند بود.
دسته دوم از مهارت‌های حرکتی که به نام مهارت‌های حرکتی درشت شناخته می‌شوند شامل رشد عضلات بزرگ بازوها، پاها و بالاتنه است. فعالیت‌های حرکتی درشت برای فعالیت‌های فیزیکی روزمره مانند راه‌رفتن، دویدن، پرتاب کردن، بلندکردن، لگد زدن و غیره مهم هستند. این توانایی‌ها همچنین پایه‌ای برای مهارت‌های حرکتی ظریف هستند و به آگاهی بدن، سرعت واکنش، تعادل و قدرت مربوط می‌شود.
با گذشت زمان، همان‌طور که کودک در حرکات اساسی پایه مهارت پیدا می‌کنند، این مهارت‌ها نیز به صورت الگوهای حرکتی پیچیده‌تر مانند مهارت‌های حرفه‌ای ورزشی شکل می‌گیرند و پیشرفت خواهند کرد. بسته به علایق کودک، این الگوها ممکن است به شکل رقص، هنرهای رزمی، اسکیت بورد یا هر یک از هزاران ورزش و فعالیت بدنی مختلف ظاهر شوند. با این حال، الگوهای حرکتی پیچیده‌ای که اساس این فعالیت‌ها را شکل داده‌اند، هنوز بر توسعه مهارت‌های اساسی و پایه وابسته هستند.

چرا تقویت مهارت‌های حرکتی اهمیت دارد؟

تمامی مهارت‌های حرکتی، چه درشت و چه ظریف، برای انجام کارهای روزمره ضروری خواهند بود. در واقع به عنوان بزرگسالان، ما آنقدر در زندگی خود از مهارت‌های حرکتی استفاده می‌کنیم که اصلاً متوجه نمی‌شویم که کاری که در حال انجام آن هستیم نیازمند مجموعه‌ای از مهارت‌ها و استفاده از عضلات خاص است؛ بنابراین تقویت این مهارت‌ها از سنین نوزادی و نوپایی باعث می‌شود تا کودک هماهنگی، تعادل و البته سرعت خوبی داشته باشد که زمینه بسیاری از موفقیت‌های آینده او را رقم می‌زند.
مهارت‌های حرکتی ضعیف در کودک، می‌تواند بر اعتماد به نفس، توانایی توسعه مهارت‌های مراقبت از خود و استقلال و همچنین عملکرد تحصیلی او تأثیر بگذارد. پس والدین و مراقبان کودک وظیفه مهمی را در قبال تقویت این دسته از مهارت‌ها از طریق بازی و ورزش‌های مربوطه بر عهده دارند تا کودک بتواند رشد بهتری را تجربه کند.
اما بازی‌های مناسب رشد و تقویت مهارت‌های حرکتی چه کارهایی هستند؟ طبیعتاً هر سنی بازی‌های مختص به خود را دارد؛ زیرا همان‌طور که گفتیم مهارت‌های حرکتی یک کودک 6 ماهه ضعیف‌تر از مهارت‌های کودک 2 ساله خواهد بود به همین دلیل ما در ادامه بازی‌هایی که برای سنین مختلف مناسب هستند را پیشنهاد می‌کنیم تا شما نیز با کودک خود در خانه یا بیرون انجام دهید.

مهارت‌های حرکتی درشت

پرتاب توپ به داخل سبد
بگرد و پیدا کن
مثل یک حیوان راه برو
بازی با بادکنک
بازی پریدن از مانع‌ها
طناب کشی

مهارت‌های حرکتی ظریف

خمیر بازی
پازل
نقاشی و رنگ‌آمیزی

نمایش 1–27 از 62 نتیجه