کارآفرینان برتر جهان

بیل گیتس کیست؟

زمان تقریبی مطالعه: 16 دقیقه

امروزه همة ما برای انجام تمام کارها خود از خرید در سوپرمارکت گرفته تا ادارات و مدارس و… به نحوی به کامپیوتر شخصی، برنامه ویندوز و مجموعه برنامه آفیس وابسته هستیم تا جایی که حتی یک روز بدون این تکنولوژی زندگی برایمان بسیار دشوار می‌شود، ما تمام این آسایش را مدیون شخصی به نام بیل گیتس هستیم.

بیل گیتس تاجر، برنامه‌نویس کامپیوتر، بشردوست آمریکایی و کارآفرینی است که شرکت مایکروسافت، بزرگ‌ترین شرکت نرم‌افزاری کامپیوترهای شخصی در جهان را تأسیس کرد.

او با تحول بزرگی که در دنیای تجارت نرم‌افزاری جهان ایجاد کرد علاوه بر تغییراتی که به‌واسطه محصولات مایکروسافت و استفاده از کامپیوتر در زندگی افراد جهان به وجود آورد، مسیر موفقیت دیگر کارآفرینان برتر جهان را نیز هموار کرد.

ماکروسافت بیلگیتس

زندگی‌نامه بیل گیتس شامل نکات آموزنده بسیاری است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

کودکی بیل گیتس چگونه گذشت؟

گیتس با نام ویلیام هنری گیتس سوم در 28 اکتبر 1955 در سیاتل، واشنگتن متولد شد. بیل به‌عنوان تنها پسر در خانواده‌ای از طبقه متوسط با خواهر بزرگ‌ترش کریستین و خواهر کوچک‌ترش لیبی بزرگ شد. فضای خانوادة آن‌ها گرم و صمیمی بود و آنها اوقات خوشی را کنار یکدیگر می‌گذراندند. بچه‌ها به‌شدت چالش جو و تشنة پیروزی پرورش‌یافته بودند.

بیل گیتس دوران ابتدایی را در لیک ساید Lakeside  که مدرسه‌ای خصوصی و مخصوص نخبگان بود تحصیل می‌کرد و درهمان زمان بود که با کامپیوتر آشنایی پیدا کرد. در آغاز یکی از سال‌های تحصیلی مسئولان مدرسه تصمیم گرفتند با کمک خانواده‌های دانش‌آموزان، یک ترمینال کامپیوتر اجاره کنند و در اختیار دانش‌آموزان بگذارند. در این زمان بود که بیل گیتس با کامپیوتر از نزدیک آشنا شد.

با حضور کامپیوتر در مدرسه، بیل و دوستش پل آلن به برنامه‌نویسی علاقه‌مند شدند و تمام‌وقت آزاد خود را صرف یادگیری زبان برنامه‌نویسی بیسیک می‌کردند. به‌طوری‌که این دو پسر 13ساله با همان کامپیوتر PDP-10 که مدرسه خریداری کرده بود برای همان شرکت ارائه‌دهنده کامپیوتر برنامه‌نویسی کردند. یک برنامه tic-tac-toe به زبان کامپیوتر BASIC که به کاربران اجازه می‌داد در مقابل کامپیوتر بازی کنند.

خانواده بیل گیتس و تأثیر آنها بر زندگی او

او در خانواده‌ای اصیل که در تجارت، سیاست و خدمات اجتماعی شهرت داشتند به دنیا آمد. پدرش ویلیام هنری گیتس دوم از وکلای دادگستری و یکی از سرشناسان شهر سیاتل بود و مادر بیل مری ماکسول معلم مدرسه و عضو هیئت‌مدیره یونایتد وی اینترنشنال (United Way International) بود.

ویلیام اچ. گیتس پدر بیل گیتس

ویلیام اچ. گیتس که در زمان دانشجویی با همسرش آشنا شده وکیلی مورد احترام، مشاوری قابل‌اعتماد و خیری تأثیرگذار بود که مدت‌ها قبل از آنکه پسرش مایکروسافت را تأسیس کند قدم به صنعت تکنولوژی گذاشت. او دوست داشت که بیل راه او را پیش بگیرد و در آینده مثل او وکیل شود. اما بیل کسی نبود که بتواند آرزوی پدرش را برآورده کند. اما در واقع بذر علاقه عجیب بیل به فناوری را خود او در وجود بیل گیتس کاشته بود.

پدر و مادر بیل گیتس، مری و ویلیام گیتس، از اینکه در مورد بزرگ کردن پسرشان کمی نامتعارف باشند، ترسی نداشتند.

ویلیام گیتس کتابی به نام «نمایشی برای زندگی: افکار هدایایی برای تمام عمر» منتشرکرد: کتاب Showin Up for Life تجربیات یک مرد در طول 40 سال زندگی را به نقشه راهی الهام‌بخش برای خوانندگان در همه‌جا تبدیل می‌کند. 

بیل گیتس پسر در بیانیه‌ای که به‌خاطر فقدان پدرش منتشر کرده چنین گفت:

مرگ پدرم فقدانی بزرگ برای خانواده و بسیاری از مردمی است که زندگی‌شان تحت‌تأثیر او قرار گرفت. پدرم عمری طولانی و معنادار داشت. در طول این سال‌ها همواره از خرد، مهربانی و انسانیت پدرم درس گرفتم. من و ملانیا به‌خاطر تعهدی که پدرم در خدمت به جامعه و دنیا داشت به او مقروضیم. او الهام‌بخش ما برای قدم گذاشتن در امور خیر بود. شفقت و بخشندگی پدرم در بنیاد خیریه ما باقی خواهند ماند و همان‌طور که قبلاً بارهاوبارها گفتم پدرم بیل گیتس واقعی بود. او تمام چیزی بود که من تلاش می‌کردم باشم.

بیلگیتس و پدرش

مادر بیل گیتس، مری ماکسول

او که شخصیتی برون‌گرا داشت در زمان دانشجویی در دانشگاه واشنگتن ورزشکاری بود که فعالانه در امور دانشجویی و رهبری شرکت داشت. معلمی بود که کار خود را برای تربیت فرزندان رها کرد و بعد از آن‌وقت آزاد خود را به کار در امور مدنی و خیریه سپری می‌کرد. در زمانی که نقش زنان در جامعه به‌سرعت در حال تغییر بود، گیتس رهبری طیف وسیعی از تلاش‌های جامعه از جمله آموزش، هنر، دولت، مراقبت‌های بهداشتی و شرکت‌های بزرگ را به ارمغان آورد. او علاوه بر نایب‌السلطنه بودن دانشگاه، در هیئت‌مدیره بنیاد UW، هیئت مرکز پزشکی UW و هیئت مشاوران دانشکده مدیریت بازرگانی نیز خدمت کرد. نقش‌های داوطلبانه او در سیاتل و کینگ کانتی شامل خدمت در هیئت‌مدیره بنیاد بیمارستان کودکان، سمفونی سیاتل، اتاق بازرگانی سیاتل بزرگ، راه متحد کینگ کانتی و بسیاری از سازمان‌های غیرانتفاعی دیگر بود.

بیل خیلی مادرش را دوست داشت و در نگه‌داری از خواهر کوچک‌ترش به مادرش کمک می‌کرد. مادر او در خیلی چیزها مهارت داشت و بیل گیتس تمام آنها را از او یاد گرفته بود. مادرش او را به هر جلسه‌ای که می‌رفت پسرش را همراهش می‌برد. حتی در دیدارهایی که با رؤسای IBM داشت، بیل گیتس را با خودش می‌برد.

بیلگیتس و مادرش

پدربزرگ مادری گیتس، جی دبلیو ماکسول

بیل گیتس بیشتر دوران کودکی خود را کنار مادربزرگ و پدربزرگ خود می‌گذراند و از مادربزرگش بسیار تأثیر می‌پذیرفت. پدربزرگ او معاون رئیس بانک ملی آمریکا بود. بانکی که با شرکت‌های خیلی بزرگی کار می‌کرد. بیل گیتس، تا 12 یا 13 سالگی وقت آزادش را در کنار پدر بزرگش صرف می‌کرد و در حال یادگیری از او بود. علاوه‌برآن، این بانک فرصت‌هایی را برای بیل وجود آورد که او بتواند راه‌های حسابداری را یاد بگیرد و بداند که چطور در بازار سرمایه‌گذاری کند.

بررسی هوش چندگانه گاردنر در کودکی بیل گیتس

به دلیل رفتار و گفتاری که در سن 4 سالگی داشت اطرافیانش دریافتند که بیل گیتس نابغه است پس از مراجعه خانواده به روان‌شناس، این موضوع ثابت شد.

گیتس در کودکی خواننده‌ای مشتاق بود و ساعت‌های زیادی را صرف مطالعه کتاب‌های مرجع مانند دایره معارف می‌کرد حتی زمانی که با مادرش به جلسات کاری می‌رفت در گوشه‌ای می‌نشست و ساعت‌ها کتاب می‌خواند. همچنین او فردی متفکر و استثنایی بود طوری که در سن ۸ یا ۹ سالگی زندگینامه خانوادگی را از اول تا آخر می‌خواند حتی در زمان تحصیلش نیز در دروس نمایشنامه و انگلیسی نمره‌های بالایی می‌گرفت. این نشان از هوش کلامی و زبانی غنی او دارد.

پدر و مادر گیتس همیشه هر سه فرزندشان را تشویق می‌کردند که رقابت کنند و برای برتری تلاش کنند. بیل گیتس به بازی‌های کارتی و تخته‌ای بسیار علاقه داشت همچنین از بازی‌های رومیزی لذت می‌برد، زمانی که بازی‌های ورزشی خانوادگی را در خانه تابستانی‌شان در Puget Sound برگزار می‌کردند مشتاقانه برای برتر شدن تلاش می‌کرد آن زمان بود که اولین نشانه‌های روحیة رقابتی خود را بروز داد درواقع ریسک مورد علاقه‌اش بود.

بیل گیتس دانش‌آموزی زرنگ و باهوش بود و در اغلب درس‌هایش عالی بود، اما، عشق و علاقه او به ریاضیات و علوم باعث دلبستگی و درگیرشدن ذهن او به کامپیوتر شد. درنتیجه هوش ریاضی و منطقی قوی داشت.

یکی از دلایلی که باعث موفقیت این میلیاردر شد، این بود که او از همان کودکی در مذاکرات زیادی حضور داشت و با بحران و مشکلات محیط‌های مختلف کسب‌وکار آشنایی داشت این موضوع در تحلیل مسائل شغلی در آینده آقای گیتس بسیار مؤثر بود همچنین باعث تقویت روحیه مدیریت او شد

از همان دوران کودکی بیل گیتس علاقه عجیبی به حضور در طبیعت داشت زمانی که زمان‌هایی که به‌تنهایی نیاز داشته باشد حتماً او را در طبیعت پیدا می‌کنند همچنین به دلیل علاقه‌اش به دریا در قسمتی از محل کارش نیز فضایی شامل آکواریوم بزرگی با گونه‌های مختلفی از آبزیان و گیاهان را به این علاقه شخصی‌اش اختصاص داده است. نشان از هوش طبیعت‌گرای این میلیاردر موفق دارد.

شما والدین می توانید با استفاده از تست گاردنر کودکان میزان هریک از هوش های هشتگانه گاردنر را در کودک خود بسنجید و از همان دوران برای تقویت هوش و استعداد آنها برنامه ریزی و برای پیشرفتشان سرمایه گذاری کنید.

بیلگیتس

خانواده گیتس به مشارکت در کارهای اجتماعی و امور بشردوستانه شهرت دارند و اطمینان پیدا می‌کردند که فرزندانشان نیز در آن شرکت می‌کنند.

گیتس پدر در مصاحبه‌ای با فوربس گفت: «مری به ایده‌ای از «کتاب لوقا» اعتقاد راسخ داشت: «از کسی که به او چیزهایی اعطا می‌شود، انتظار زیادی می‌رود». او از ابتدا آن را به‌عنوان یک ارزش مهم در خانواده ما پایه گذاری کرد»

واضح است که نگرش چنین پدر و مادری باعث تربیت فردی می‌شود که امروزه او را به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و دست و دلبازترین خیّر جهان می‌شناسند.

تحصیلات بیل گیتس

بیل گیتس در دوران کودکی به مدرسه دولتی رفت ازآنجایی‌که دانش‌آموزی ممتاز و برجسته بود. بچه‌ها همیشه سربه‌سر او می‌گذاشتند. در حدود سن 11 یا 12 سالگی، والدین گیتس شروع به نگرانی در مورد رفتار او کردند. او در مدرسه همیشه باهوش‌تر و بهتر از بقیه دانش‌آموزان هم سن خود پیش می‌رفت، اما گاهی اوقات بی‌حوصله و گوشه‌گیر به نظر می‌رسید و والدینش نگران بودند که او ممکن است تنها شود.

اگرچه والدینش به آموزش عمومی معتقد بودند اما وقتی گیتس ۱۳ساله شد آنها او را در مدرسه خصوصی انحصاری لیک ساید سیاتل ثبت‌نام کردند. در آن مدرسه بود که استعدادهای نهفته بیلی شکوفا شد و توانست با دوست صمیمی خود پاول آلن اولین برنامه نرم‌افزاری خود را در سن 13 سالگی بنویسد.

او در دبیرستان به گروهی از برنامه‌نویسانی کمک کرد که سیستم حقوق و دستمزد مدرسه خود را کامپیوتری کنند و در سال 1970 زمانی که او 15ساله بود توانست با همکاری پاول کسب‌وکاری راه بیندازند و” Traf-O-Data ” را تأسیس کردند، شرکتی که سیستم‌های شمارش ترافیک شهر سیاتل را به دولت‌های محلی می‌فروخت. فروش این نرم‌افزار 20 هزار دلار سود داشت. این شد که به فکر تأسیس شرکتی برای خودشان افتادند؛ ولی والدین گیتس پافشاری کردند که او دیپلم بگیرد و وارد دانشگاه بشود. در سال 1973 از لیک ساید فارغ‌التحصیل شد.

 او در آزمون SAT کالج از 1600 نمره 1590 گرفت، شاهکاری از دستاوردهای فکری که او برای چندین سال در معرفی خود به افراد جدید به آن افتخار می‌کرد.

بیلگیتس

گیتس در پاییز 1973 در دانشگاه هاروارد و به اصرار خانواده‌اش رشته حقوق ثبت‌نام کرد و به تحصیل پرداخت اما بیشتر وقت خود را در آزمایشگاه کامپیوتر می‌گذراند تا در کلاس.

در نهایت در سال 1975 بیل گیتس مایکروسافت را با شریکش آقای آلن دنبال کرد و کالج را برای راه اندازی تجارت خود رها کرد.

دستاوردهای بیل گیتس

از جمله دستاوردهای موفق گیتس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تأسیس مایکروسافت

در سال 1975، گیتس و آلن، Micro-Soft، ترکیبی از “micro-computer” و “software” را تشکیل دادند (آنها در عرض یک سال خط فاصله را حذف کردند). اولین محصول این شرکت نرم‌افزار بیسیک بود که روی کامپیوتر Altair اجرا می‌شد.

در ابتدا، همه چیز خوب پیش می‌رفت. اگرچه برنامه نرم‌افزار BASIC مایکروسافت برای رایانه Altair هزینه و حق امتیازی را برای شرکت به همراه داشت، اما هزینه‌های سربار آن‌ها را برآورده نمی‌کرد. بر اساس گزارش بعدی گیتس، تنها حدود 10 درصد از افرادی که از BASIC در رایانه Altair استفاده می‌کردند، واقعاً هزینه آن را پرداخت کرده بودند که در آخر گیتس با گذاشتن حق کپی‌رایت از انتشار برنامه‌ها و ضرر شرکت جلوگیری کرد.

تا سال 1979 مایکروسافت تقریباً 2.5 میلیون دلار درآمد داشت. گیتس در 23 سالگی خود را به‌عنوان رئیس شرکت منصوب کرد. او با ذکاوت خود برای توسعه نرم‌افزار و حس تجاری مشتاق، شرکت را رهبری کرد و به‌عنوان سخنگوی آن کارکرد.

همان‌طور که صنعت کامپیوتر رشد می‌کرد و شرکت‌هایی مانند اپل، اینتل و آی‌بی‌ام درحال‌توسعه سخت‌افزار و قطعات بودند، گیتس به طور مداوم در راه تبلیغ شایستگی برنامه‌های نرم‌افزاری مایکروسافت بود. او اغلب مادرش را با خود می‌برد. مری بسیار مورد احترام بود و با عضویت خود در چندین هیئت‌مدیره شرکتی از جمله   IBM ارتباط خوبی داشت و از طریق مری بود که گیتس با مدیرعامل IBM آشنا شد همین آشنایی به نحوی سکوی پرتابی برای رشد مایکروسافت شد

اختراع ویندوز بیل گیتس

مایکروسافت به‌سرعت پیشرفت کرد به‌طوری‌که در تمام جنبه‌های زندگی و سیستم‌های جهانی رخنه کرد و جزو محبوب و پرکاربردترین برنامه‌ها و نرم‌افزارهای جهان شناخته شد.

در آخر در فوریه 2014، گیتس از ریاست مایکروسافت کنار رفت تا به سمتی جدید به‌عنوان مشاور فناوری برود و بیشتر وقت خود را امور پرشورتری صرف کند.

بنیاد بیل و ملیندا گیتس

در سال 1994، بیل و ملیندا بنیاد ویلیام اچ. گیتس را تأسیس کردند که به حمایت از آموزش، بهداشت جهانی و سرمایه‌گذاری در جوامع کم‌درآمد در سراسر جهان اختصاص داشت. این سازمان همچنین به مسائل داخلی نیز می‌پردازد، مانند کمک به دانشجویان در ایالات متحده برای آمادگی برای کالج.

در سال 2000، این زوج چندین بنیاد خانوادگی را با هم ترکیب کردند و با کمک 28 میلیارد دلاری بنیاد بیل و ملیندا گیتس را تشکیل دادند. در طی چند سال بعد، مشارکت بیل با بنیاد بیل و ملیندا گیتس بیشتر وقت و حتی بیشتر علاقه او را به خود اختصاص داد.

گیتس از زمان کناره‌گیری از مایکروسافت، بیشتر وقت و انرژی خود را صرف کار بنیاد بیل و ملیندا گیتس می‌کند. در سال 2015، گیتس به نفع استانداردهای هسته مشترک ملی در کلاس‌های K تا 12 و مدارس منشور صحبت کرد. گیتس همچنین ثابت کرد که یک کارفرمای پیش‌گام است که در همین زمان، بنیاد اعلام کرد که به کارمندان خود یک سال مرخصی با حقوق پس از تولد یا فرزندخواندگی می‌دهد.

در سال 2017، این بنیاد اولین گزارش سالانه “دروازه‌بانان” خود را ارائه کرد، بررسی پیشرفت‌های انجام شده در چندین زمینه مهم مرتبط با سلامت عمومی، از جمله مرگ‌ومیر کودکان، سوءتغذیه و HIV. در آن زمان، گیتس بیماری‌های عفونی و مزمن را به‌عنوان دو بزرگ‌ترین نگرانی بهداشت عمومی که باید در دهه آینده موردتوجه قرار گیرند، شناسایی کرد.

شرکت خیریه بیلگیتس و همسرش

در آوریل 2018، گیتس اعلام کرد که با لری پیج، بنیان‌گذار گوگل، همکاری می‌کند تا 12 میلیون دلار بودجه برای واکسن جهانی آنفولانزا فراهم کند. او گفت که این وجوه به‌صورت کمک‌های مالی تا سقف 2 میلیون دلار برای تلاش‌های فردی که “جسورانه و مبتکرانه” هستند، باهدف شروع آزمایش‌های بالینی تا سال 2021 اعطا می‌شود. اگرچه برخی از آنها تردید داشتند که آیا 12 میلیون دلار برای ایجاد یک پیشرفت واقعی پزشکی کافی است، دیگران نیات پشت سرمایه‌گذاری را تحسین کرد، درحالی‌که گیتس نشان داد که ممکن است چیزهای بیشتری در راه باشد.

ساخت «شهر هوشمند» در آریزونا ‘Smart City’ in Arizona

در سال 2017، فاش شد که یکی از شرکت‌های گیتس 80 میلیون دلار برای توسعه یک “شهر هوشمند” در نزدیکی فینی کس، آریزونا سرمایه‌گذاری کرده است. شهر پیشنهادی که بل مونت نام دارد، “جامعه‌ای آینده‌نگر با ستون ارتباطی و زیرساختی ایجاد می‌کند که شامل فناوری‌های پیشرفته است که پیرامون شبکه‌های دیجیتال پرسرعت، مراکز داده، فناوری‌های جدید تولید و مدل‌های توزیع، وسایل نقلیه خودران و خودران طراحی شده است.

مهم‌ترین نقل‌قول‌ها و توصیه‌های بیل گیتس به مردم جهان

  • موفقیت معلمی کثیف است. او می‌تواند افراد هوشمند را قانع کنند شکست‌ناپذیر هستند.
  • خوب است که موفقیت را جشن بگیریم، اما توجه به درس‌های شکست مهم‌تر است.
  • همه ما به افرادی نیاز داریم که به ما بازخورد بدهند.
  • صبر عنصر کلیدی موفقیت است
  • این باور که جهان در حال بدتر شدن است که ما نمی‌توانیم فقر شدید و بیماری را حل کنیم، فقط اشتباه نیست.
  • همه به یک مربی نیاز دارند.
  • اکنون زمان فوق‌العاده‌ای برای ورود به دنیای تجارت است، زیرا تجارت در ۱۰ سال آینده بیش از ۵۰ سال گذشته تغییر خواهد کرد.
  • اگر شما فقیر متولد شوید، این اشتباه شما نیست، اما اگر فقیر مردید، این اشتباه شماست
  • برای به‌دست‌آوردن موفقیت‌های بزرگ، گاهی باید ریسک‌های بزرگی را پشت سر بگذارید
  • “من نمی‌دانم” باید تبدیل شود به “من هنوز نمی‌دانم”.
  • ما همیشه تغییراتی را که در دو سال آینده رخ می‌دهد، زیاد بررسی می‌کنیم و تغییری را که در ده سال آینده رخ می‌دهد، نادیده می‌گیریم. منفعل نباشید!
62 مقاله

سمیه فراهانی

درباره نویسنده
کارشناسی ارشد MBA
مقالات

مقالات مرتبط

×
هوش های گاردنرهوش و استعداد

تست هوش گاردنر